woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:344/1096)

Sos malinowy na zimę 227

łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki 1 kg malin 2 szkl cukru pudru sok z cytryny wedle uznania Sposób Maliny starannie płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski, miksujemy dokładnie blenderem. Zmiksowane zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki

Kuchenne aromaty
Deser malinowy z nutką cytryny 254

mascarpone- 2 łyżki jogurtu greckiego- 2 łyżki cukru (do sosu malinowego)- 1 łyżka cukru pudru (do śmietany)- 1 łyżka soku z cytryny- skórka z cytryny (starta i wykrojona) Maliny płuczemy i odsączamy z wody na sitku. Odkładamy kilka ładniejszych sztuk do dekoracji. Pozostałe miksujemy blenderem z dodatkiem łyżki soku z cytryny i 2 łyżek cukru. Śmietanę ubijamy

mojewypiekiinietylko
Sposoby na spuchnięte nogi 108

delikatnie dowolny balsam, tak aby pobudzić krążenie żylne . Możesz wdrożyć do swojej diety wyciągi z winogron lub borówek , które również usprawniają drenaż limfatyczny. Pamiętaj aby do wody, która pijesz w ciągu dnia dodawać cytrynę (najlepiej wyciśnięty sok), który pobudza przemianę materii i wpływa moczopędnie oraz oczyszczająco na organizm. Unikaj ciasnych rajstop bądź butów, które utrudniają swobodny przepływ limfy. Podczas kąpieli

MintTaste
Izaura- sernik na murzynku 209

może być z wiaderka) 6 jajek 125 g rozpuszczonego masła 1,5 szklanki cukru 1 torebka budyniu śmietankowego (40 g) łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny dodatkowo: 2 łyżki kokosu  Przygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chłodnik idealny na upały 157

smaku 1/2 chleba pszennego (może być tostowy) oliwa z oliwek Wykonanie: Botwinkę należy dokładnie opłukać z piasku, następnie pokroić. Wrzucić do garnka z zimną wodą, 2 ząbkami czosnku, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować do miękkości, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia.  W tym czasie ogórki świeże pokroić w drobną kosteczkę, rzodkiewki w cienkie talarki. Posiekać szczypiorek, koperek(...)grudek, całość proponuję zmiksować blenderem. Dodać botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, tj. czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Wymieszać całość. Kolejno wlać do całości koncentrat barszczu - ja użyłam wspaniałego koncentratu barszczyku Ogródek Dziadunia - klik .  Doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną jeśli chłodnik wydaje się mało kwaśny. Gotowy chłodnik wstawić

Garniec Magalie
Pączki serduszka 118

mąki pszennej 1/2  łyżeczki soli 30 g drożdży świeżych  30 g cukru waniliowego  100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody  1 jajko Lukier: cukier puder 200 g sok z cytryny 2 łyżki  Dodatkowo : Olej do smażenia     Wykonanie:   Do misy wsypujemy mąkę pszenną .Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże(...)wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny . Pyszneeeeeeeeee

Różowa kuchnia
Tort z pianką cytrynową i kremem toffi 176

pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Pianka cytrynowa: 2 jajka 200 g cukru pudru 250 g margaryny Sok z 1 cytryny 1,5 łyżki żelatyny Krem toffi: 250 g kremu toffi 250 g margaryny Cukrowe róże: 125 g PALMY 65 ml wody 0,5 szklanki mąki pszennej 30 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Kolorowe barwniki Dodatkowo: 100 g wiśni w spirytusie(...)Podgrzewamy. Nad garnkiem umieszczamy metalową miskę. Wbijamy jajka. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy cukier puder. Masa musi być puszysta. Ciągle ubijając wstawiamy miskę do zimnej wody. Dokładamy po łyżce puszystej margaryny oraz wlewamy sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała. Krem toffi: Margarynę ucieramy

VioletoweKucharzenie
TORT RAFAELLO 524

kokosowych cukier puder do smaku (dałam 3 łyżki, w przepisie brak cukru) DODATKOWO: 1 szklanka Amaretto (zamiast Amaretto nasączyłam biszkopt ponczem zrobionym z wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny, cukrem pudrem i kilkoma kroplami ekstraktu migdałowego) 100 g płatków migdałowych 30 g wiórków kokosowych pralinki Rafaello  WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki(...)kokosowego schłodź przez 24 h w lodówce. Wyjmij po tym czasie puszkę z lodówki, odwróć ją ostrożnie dnem do góry, otwórz, odlej wodę koksową i wyjmij powstała gęstą śmietankę kokosową

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort traktor 200

łyżka mąki      - ¼ szklanki gorącego mleka 100 g masła sok z cytryny - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny - masa cukrowa : 9 g żelatyny 45 ml wody 75 g glukozy 27 g masła 650 g cukru pudru barwnik spożywczy - czekolada plastyczna : 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Składniki na podstawę tortu: - biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej(...)cytryny i dokładnie wymieszać. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ½ szklanki), dodać sok z cytryny i wszystko wymieszać. Przygotować czekoladę plastyczną : Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę

Mama Gotuje
Pączki 159

cukru* 2 łyżki spirytusu* marmolada, dżem lub konfitura* cukier puder* 1 litr oleju do smażenialukier gotowany* 1 szklanka cukru kryształu* 1/2 szklanki wody* 1/2 łyżki (7,5 ml) octu* ewentualnie rum, sok z cytryny lub pomarańczySposób wykonaniaW kubku rozmieszać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mleka, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do większego naczynia przesiać mąkę. Żółtka utrzeć(...)będzie się ciągnęła nitka. Odstawić do przestudzenia, a następnie utrzeć łyżką do białości.Teraz można dodać rum lub sok z cytryny, pomarańczy lub inny sok owocowy.Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęsty dodać nieco ciepłej, przegotowanej wody, rumu lub soku. Następnie polać pączki.Nie zastyga zbyt szybko i nie kruszy się

Mix smaku
Lemoniada z ogórkiem i tymiankiem 118

mało, zróbcie też inne - przepisy TUTAJ Składniki:  3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn 3-4 łyżki cukru trzcinowego limonka ( lub cytryna ) mały ogórek świeże gałązki tymianku kilka listków mięty  woda Wykonanie: Wyciśnięty sok cytrynowy, zagotować razem z cukrem - gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.  Ostudzić. Ogórka obrać ze skóry(...)pokroić w cienkie paseczki. Limonkę ( lub cytrynę ) sparzyć i pokroić w plastry/pół plastry. Do butelki/karafki lub innego wysokiego naczynia wrzucić plasterki cytrusów, dodać paski ogórka. Zioła lekko rozetrzeć w dłoniach, dodać do butelki. Następnie wlać ostudzony sok cytrynowy z cukrem. Uzupełnić wodą. Lemoniadę schłodzić lub/i wrzucić do niej kostki lodu. Na podaną porcję wlałam 2 litry wody. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku 154

średnie ogórki zielone • pęczek szczypiorku i natki pietruszki • kilka liści mięty • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: • Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. • Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na 10 minut. • Szczypiorek, natkę pietruszki

To co kocham
Bulion z białych szparagów na przyjecie komunijne 177

niezwykle klarowny.  Moja propozycja do komunijnego menu . Składniki: Wiązka białych szparagów 3 marchewki pietruszka korzeń duża sok z cytryny 1 łyżka oraz odrobina skórki z cytryny spory kawałek selera korzeniowego. 3 litry wody sól i pieprz do smaku pół kurczaka  makaron ryżowy  Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy

AZgotuj!
Śledzie z grzybami 148

suszonych prawdziwków4 łyżki olejusólpół cytrynynatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 10-12 godz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego

charlotte gotuje