gruzińskiego wina Alazani Valley) 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z winogron 3 łyżki masła 2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta 2 cebule WYKONANIE: z podanych składników przygotować marynatę, cebulę i jabłka pokroić w półkrążki, mięso nakłuć, zmacerować
Kuchnia Beatyśniadanie. Składniki: 400 gram jogurtu greckiego 100 gram jogurtu naturalnego 6 łyżek nasion chia 3 łyżki syropu klonowego 3 marakuje 3 morele winogrona i śliwki do podania Jogurty mieszam z chia i syropem klonowym. Odstawiam na noc do lodówki. Owoce kroję, marakuję wydrążam. Napęczniałe chia podaję z owocami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawęgiersku, kartacze, schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki koper (1 baldach+ gałązka) czosnek ( 2 ząbki na słoik) liście winogrona (3 na słoik) liście por zeczki (3-4 na słoik ) liście wiśni (5-6 na słoik) chrzan( ok 5-7 cm na słoik) liść laurowy (1 na słoik) ziarna ziela
Gosia gotujetakże kopalnia składników odżywczych. Znajdziesz w nich witaminę C, B-kompleks, wapń, żelazo, magnez, pektyny, potas, a nawet błonnik. (Jako ciekawostka: cytryny zawierają więcej potasu niż jabłka czy winogrona!). cytryny są uważane za jeden z najbardziej alkalizujących produktów żywnościowych. Może to się wydawać trochę dziwne, bo cytryny są kwaśne, ale w ciele człowieka, kwas cytrynowy nie zakwasza organizmu. Sok zawarty
w mojej kuchnicukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) niecały słoik konfitury jagodowej dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach
Zasmakuj Kuchniowocami. Składniki: 200 g. margaryny 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie, banany i winogrona ) 2 galaretki ( u mnie winogronowa , przezroczysta ) Wykonanie: Margarynę utrzeć mikserem dodając cukier. Następnie wbijać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować żeby
Agusiowe smakołykiniesiarkowanych) 60 g orzechów włoskich 2 małe szalotki 2 ząbki czosnku po 1 – 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki kolendry, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki, czarny pieprz do smaku
Even Better Foodsztuk (porcja dla 2 osób): 2 duże, dojrzałe banany 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (55 g) 1,5 łyżki masła klarowanego odrobina cynamonu owoce do dekoracji, np. borówki, winogrono Do blendera przełożyć obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wsypać płatki owsiane i cynamon. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować ze sobą. Na patelni rozpuścić masło. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta
Ugotowaćwariacjach. W poniższym przepisie do przygotowania koreczków wykorzystałam pomidorki koktajlowe, ogórka, ser feta oraz ser pleśniowy. Oczywiście swoje koreczki możecie dowolnie urozmaicać, dodając na przykład oliwki, ser żółty czy winogrona. Ciekawi mnie czy macie swoją ulubioną wersję koreczków? Zapewne tak! Pochwalcie się w komentarzu, jakie koreczki imprezowe robicie najczęściej! Lubię eksperymenty i nowych połączeń smakowych, bardzo chętnie spróbuję. Jeżeli jesteście
Kuchnia Bazyliimoja specjalność.Raz wychodzą lepiej raz gorzej 🙂 .Polecam ciasto lekkie ale zaraz niewiarygodnie smaczne .Mój syn określił je za wyborne. Ja wykonałam z owoców jakie miałam w domu.Ale zamiast winogrona można dać maliny,porzeczki,brzoskwinie ,agrest .Natomiast gotując galaretkę z owocem jest o wiele smaczniejsza pamiętajcie jednak że jak robicie galaretkę np.malinową należy dosypać malin.Brzoskwiniow
Ugotujmy Cośkomponować wino Mionetto Prosecco produkowane przez HENKELL & CO. VINPOL Polska Sp. z o.o. Jest to włoskie delikatne wino musujące z regionu Treviso. Mionetto jest wytwarzane z białej odmiany winogron glera z wyczuwanalną nutą miodu, dojrzałego jabłka oraz białej brzoskwini. Idealnie chłodzi i orzeźwia w skwarne dni zostawiając delikatny owocowy posmak. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki
Kolizje Smakówpełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan pokrojowy w półplasterki Kilka łyżeczek nutelli Szczypta soli Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Jajka wymieszać z olejem i maślanką. Suche składniki
Korniszonkiwyglądające kostki lodowe z owocami i miętą. Czyż nie wyglądają ślicznie? Będą super wyglądać w szklance z wodą czy drinkiem na ciepłe wieczory :) Składniki: - ulubione owoce (użyłam maliny, kiwi, winogrono, borówkę) - listki mięty - woda Owoce obrać i jeśli jest konieczność to pociąć je na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w foremce na kostki lodowe, zalać wodą i wsadzić do zamrażalki. Gotowe
CookYourselfcukru kokosowego lub miałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody 200 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao (bez białego cukru) 125 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach (tj. mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Even Better Foodłyżki cukru 16 g cukru wanilinowego 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 25 ml wódki 2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie) Dekoracja: Wiórki kokosowe Dowolne owoce (np. mandarynki, winogrona, banany, kiwi, truskawki, maliny) Przygotowanie Wszystkie składniki na biszkopt oraz krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy od pieczenia biszkoptu. Całe jajka
Programista w kuchni