winogrona - 1874 przepisów (strona:49/125)

"WINOGRONOWY OBŁOCZEK" - ciasto śmietanowo-kakaowo-winogronowe 123

Zachęcam do spróbowania tego bardzo dobrego i delikatnego ciasta. Dostałam małe opakowanie winogron i zastanawiałam się co z nimi przygotować. Ostatecznie wygrało ciasto :). Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Gołąbki greckie dolmades 150

kiedyś zrobić je sama. Gołąbki zachwyciły nas smakiem. Zorka podała je wtedy tylko z jogurtem naturalnym, co w przeciwieństwie do naszych w sosie pomidorowym było zaskoczeniem.  Obecnie zdobycie liści winogron na te gołąbki nie jest już problemem, bo produkt ten pojawia się w większości hipermarketów, więc możemy przygotować sami rewelacyjne bałkańskie danie, którego historia w kuchni tureckiej sięga już kilku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z pieczonym batatem, kalafiorem i dzikim ryżem 197

garście rukoli 2 łyżki pestek dyni lub orzechów włoskich/pekan mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem lub mała szalotka, kilka listków tymianku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju (np. z pestek winogron, ryżowego) nierafinowana sól, płatki chilli, mielona słodka papryka winegret: 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu lub syropu daktylowego/klonowego, nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku Batata

Even Better Food
Sałatka kolorowa z awokado i granatem 180

selera naciowego • 200 g świeżego szpinaku baby • połówka owocu granatu • 200 g twardej fety • 10 małych pomidorków (koktajlowe, truskawkowe) • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (z pestek winogron, ryżowego..) • łyżka soku z cytryny i pieprz

AniaGotuje.pl
Pancakes śniadaniowe 29329

sztuk o średnicy 15 cm Składniki: • 3 średnie jajka • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 2 łyżki cukru • pół łyżeczki sody • szklanka mleka • 3 łyżki oleju (ryżowy, z pestek winogron..) • pełna szklanka mąki pszennej Dodatki: słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, domowe konfitury

AniaGotuje.pl
Paluszki ziemniaczane z kminkiem 90

ziemniaków • 1 jajko • pół szklanki mleka • 3 łyżki tartego sera typu parmezan • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • łyżeczka kminku i soli oraz pół szklanki oleju np. z pestek winogron

AniaGotuje.pl
TORT CZEKOLADOWY 126

inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE  POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, miksujemy 2 minuty, na końcu

Pani na deser
Placuszki z jogurtem greckim i truskawkami na oleju kokosowym 306

często i regularnie. Nie nudzą mi się, bo żongluję tu różnorodnymi jogurtami i użytymi owocami. Do tej pory smażyłam już: Placuszki jogurtowe ze śliwkami Placuszki z jogurtem greckim i winogronami Placuszki jogurtowe z bananem Placuszki jogurtowe z jabłkiem Tym razem wyciągnęłam z czeluści lodówki zapomniany kubeczek jogurtu greckiego o fantazyjnym smaku figi z miodem . Od razu skusiło mnie

Grunt to przepis!
Nalewka z ciemnych winogron 276

SKŁADNIKI -2 kg winogron (waga po oczyszczeniu) -1 l alkoholu 50-70 % -400/500 g cukru -3 goździków -1/2 laski wanilii WYKONANIE Umyte przebrane owoce rozgniatamy aby podczas maceracji wydobyć z owoców jak najwięcej smaku. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jesienna sałatka z pieczoną papryką i kurczakiem 209

rukoli, 2 – 3 liście radicchio lub zielonej cykorii, lub listki szpinaku, blanszowany jarmuż albo mieszanka różnorodnych sałat kilka cieniutkich plasterków czerwonej cebuli/szalotki 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 1 łyżeczka czerwonego octu winnego nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry listki z 2 – 3 gałązek tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki Paprykę pokroić

Even Better Food
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 183

niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej natki pietruszki nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 łyżeczki suszonej cebulki, 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka

Even Better Food
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 92

Comments / 05/07/2016 POMIDOROWA / TOMATO SOUP 0 Comments / 25/06/2016 ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 1 Comment / 22/06/2016 ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 0 Comments / 17/06/2016 SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 0 Comments / 07/06/2016 LENIWE CURRY / LAZY CURRY 0 Comments / 02/06/2016 Previous Next

Martyna Cooks
francuskie zawijane z dżemem... 204

kaszka manna 2 łyżki czubate, woda 1/4 szklanki, kmin czarny ziarenka Royal Brand - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy "zobacz TUTAJ" ) wymieszać z kaszką manną posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon ostrym nożem pokroić na 12 porcji, układać na blaszce z papierem do pieczenia ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
,,Pavlova z malinami’’ 162

skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Dodatkowo: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej świeże owoce sezonowe np maliny, winogron 6 łyżeki konfitury Babuni z malin W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej

Podróż w kulinaria
Sernik bez spodu. 135

kawałki i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, dodać mleko. Mieszać aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewą udekorować wystudzony sernik. Ja zaszalałam i przystroiłam dodatkowo winogronem

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania