winogrona - 1874 przepisów (strona:51/125)

Chałwowiec na ciepłych lodach 155

cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g białej czekolady ¼ szklanki ciepłej wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka krystaliczna o smaku winogronowym 1,5 szklanki wrzątku do galaretki Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przecięte na pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Krem brokułowo-cukiniowy 175

różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonego kminku, czarny pieprz

Even Better Food
Jedzenie na imprezę, które będzie smakować każdemu? Spróbuj włoskich antipasti 425

bazie pomidorów i mozzarelli. Niezbędne składniki: ser mozzarella (250 g) pomidory (4 sztuki) posiekane świeże listki bazylii (4 łyżki) ocet winny lub ocet jabłkowy (2 łyżki) oliwa z pestek winogron (6 łyżek) sól i pieprz do smaku. Ser mozzarella pokrój w grubsze plastry i rozłóż na talerzu. Skrop niewielką ilością oliwy połączonej z octem, a następnie oprósz szczyptą soli

codojedzenia
Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską 323

takiego deseru możecie użyć różnych kolorów i smaków galaretek. Dobierzcie je wedle własnego gustu i smaku. W galaretce na wierzchu możecie zatopić dowolne owoce - maliny, kawałki świeżych nektarynek, winogrona lub ananasa z puszki. Zróbcie sobie wersję żółtą, czerwoną albo zieloną. Niebieska wygląda jakby ktoś wlał do niej atrament z pióra, ale jest bardzo smaczna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sajgonki z quinoą, pieczarkami i Pasztetem Dworskim z królikiem 163

gram pieczarek 2-3 łyżki klarowanego masła 12 arkuszy papieru ryżowego kilka posiekanych liści pachnotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki olej do smażenia (np. ryżowy, lub z pestek winogron) pieprz sól Wykonanie: Marchew i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno szatkujemy odsmażamy na klarowanym maśle i gdy zacznie się rumienić dodajemy pieczarki doprawiamy solą

Quinoa Raz!
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem 315

świeżych pomidorów 1 średnia marchewka 1/2 średniej cebuli około 250 – 300 ml bulionu lub chudego rosołu 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej kozieradki i kolendry, szczypta cynamonu, czarny pieprz do smaku

Even Better Food
Bananowy omlet Chodakowskiej 135

puszysty, lekki, słodki omlet tylko z dwóch składników! Można i polecam go każdemu! Składniki: 1 banan, 2 jajka, łyżka jogurtu naturalnego, owoce (borówki, maliny, albo jak u mnie ciemne winogrono) Przygotowanie: Banana kroimy na kawałki. Blendujemy na gładką masę wraz z jajkami. Na mocno rozgrzaną patelnię (wysmarowaną bardzo niewielką ilością tłuszczu) wylewamy masę i zmniejszamy ogień. Smażymy kilka minut

Lena Gotuje
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 289

Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem

Lena Gotuje
🥂 Koreczki imprezowe 282

wariacjach. W poniższym przepisie do przygotowania koreczków wykorzystałam pomidorki koktajlowe, ogórka, ser feta oraz ser pleśniowy. Oczywiście swoje koreczki możecie dowolnie urozmaicać, dodając na przykład oliwki, ser żółty czy winogrona. Ciekawi mnie czy macie swoją ulubioną wersję koreczków? Zapewne tak! Pochwalcie się w komentarzu, jakie koreczki imprezowe robicie najczęściej! Lubię eksperymenty i nowych połączeń smakowych, bardzo chętnie spróbuję. Jeżeli jesteście

Kuchnia Bazylii
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 130

ciacho się spodoba :) Składniki: 2 płaskie łyżki mąki z quinoy 5 łyżek kakao 3 jajka 100 gram czerwonej fasoli z puszki 2/3 szklanki erytrolu 1/3 szklanki oleju z pestek winogron pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli  pół ziarenka bobu tonka 1 łyżkę pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej

Quinoa Raz!
Aromatyczna kasza jaglana z pieczonymi marchewkami i kalafiorem 120

szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebulki spora garść świeżej kolendry około 400 g marchewek około 300 g różyczek kalafiora 3 – 4 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron lub roztopionego kokosowego) nierafinowana sól i przyprawy do warzyw: 2 łyżeczki garam masala, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kuminu, ostra papryka do smaku garść posiekanych pistacji, płatków migdałowych lub kokosowych

Even Better Food
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 175

nagietkowego: wyskubane płatki z kwiatów nagietka pozostawiamy na 1 dzień, by przewiędły w celu pozbycia się nadmiaru wody, następnie umieszczamy w wyparzonym słoiku i zalewamy olejem (np. z pestek winogron, słonecznikowym, rzepakowym) tak, by przykryły kwiaty. Słoik z maceratem umieścić w słonecznym miejscu i potrząsać codziennie zawartością. Odczekać, aż kwiaty puszczą kolor. W zależ żności od temperatury trwa to koło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegański, bezglutenowy i bezcukrowy chlebek bananowy z borówkami 177

mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej 300 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skóry; tj. mniej więcej trzy średnie owoce) 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 125 g jogurtu roślinnego (lub zwierzęcego dla wypieku niewegańskiego) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 lekko czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli

Even Better Food
buraczkowo-machewkowo pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... 152

suchego patyczka około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie ciasto wyjąć z formy, przekroić je ostrym nożem na dwa blaty, jeden posmarować dżemem domowym z ciemnych winogron (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub taki dżem jaki się lubi, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, szprycką

W Mojej Kuchni Lubię
Ekspresowy deser - winogrona, borówki, ekspandowana quinoa i kogel-mogel bez cukru 146

kakaowy z śliwowicą i erytrolem zamiast cukru. Może nie rozmieszałam perfekcyjnie, ale smakowało jak trzeba ;)  Składniki: 3-4 łyżki ekspandowanej quinoy 2 garście borówek 2 garście białych winogron 2 żółtka 1/3 szklanki ertrolu 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka śliwowicy Wykonanie: Żółtka ucieramy z ertrolem, aż zrobią się jasne, pod koniec dodajemy łyżeczkę śliwowicy. Dzielimy kogel mogel na 2 części

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania