winogrona - 1874 przepisów (strona:54/125)

Zdrowe śniadanie 165

daktyli, który polecam, jako alternatywę dla cukru. Można oczywiście dosłodzić całość syropem klonowy lub miodem.  Składniki: otręby owsiane, jogurt naturalny, maliny, żurawina, orzechy pecan, morele, banany, słonecznik, winogrona, syrop z daktyli  Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy otręby, na otręby nakładamy jogurt naturalny, na jogurt kładziemy pozostałe składniki.  Kolejność zależy od wyobraźni. Kiedy wszystko jest już poukładane "dosładzamy" syropem

Smaki Przyprawy i Kolory
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 162

Morele Kukurydza Pietruszka Sałata Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler Ogórek Morele Por Smardze Papryka Orzechy Roszponka Szczaw Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato?   Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka

Ugotowane pozamiatane
SAŁATKA Z ARBUZEM, AWOKADO I KREWETKAMI 136

krewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie : Limonki umyj i osusz, z jednej limonki zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok z dwóch limonek. Cebulki dymki obierz, umyj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na zimno z owocami 236

delikatnie słodkie połączone z kwaskowatymi owocami....rewelacja... Składniki na blaszkę 24 cm - 800g serków Danio (może być jogurt naturalny) - opakowanie żelatyny Fix do deserów - 200g jeżyn - 200g malin - 200g winogron bezpestkowych - galaretka jagodowa i trochę owoców na wierzch Spód - 1 pudełko Oreo z podwójnym nadzieniem - 30g roztopionego masła Sposób wykonania : Ciastka Oreo blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy

Wypieki Rene
Tartaletki z kremem waniliowym i owocami 159

waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki

Świat Ciasta
Ulubieńcy maja i czerwca 116

ciała marki Biolove. Świetnie spełnia swoją role, czyli ściera naskórek i wygładza skórę. Plusem tego produktu jest skład, w którym oprócz cukru znajdziemy masło shea, olej z pestek winogron, olej kokosowy i witamine E. Dodatkowo ma przepiękny zapach. Ostatnim ulubieńcem kosmetycznym jest krem pod oczy marki Nacomi.  Kupiłam go w hebe na promocji 1+1. Cieszę się

wegujemy
BAKŁAŻAN W SOSIE POMIDOROWYM Z NUTĄ NORI 158

bazylii curry w ilości do smaku świeżo mielona sól oraz pieprz kolorowy bardzo niewielką szczyptę cynamonu  odrobinę cukru (około 1/2 łyżeczki) 1 łyżeczka mleka kokosowego olej z pestek winogron ryż basmati z dzikim SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati z dzikim gotujemy z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu.  Rozgrzewamy olej w woku (albo na patelni) i kolejno podsmażamy piórka

wege i kropka
PLACUSZKI SEROWO - CYTRYNOWE 183

serka śmietankowego 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/3 łyżeczki startej skórki cytryny 1 łyżka oleju z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Zaczynamy od jajek z cukrem, dodając i miksując każdy następny składnik w kolejności jak wyżej. Smażymy na suchej patelni (idealna jest taka maleńka

wege i kropka
MAKARON W SOSIE PAPRYKOWO-BATATOWYM 173

rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej. SKŁADNIKI (około 3 porcji): 3 czerwone papryki 1 mały batat 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy pieprz cayenne curry kilka kropel cytryny ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę

wege i kropka
DROŻDŻÓWKI 162

świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju (np. z pestek winogron) - powidła śliwkowe - cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy

wege i kropka
TAGLIATELLE W SOSIE POMIDOROWYM 168

krojonych pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy

wege i kropka
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 226

blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sporą szczyptą soli, pieprzu oraz po połowie łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry. Polać niepełną łyżką oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki

Even Better Food
Wielka księga słoików 144

mango i bananów.A jeśli to mało, to jeszcze wyobraźcie sobie relisze z marchewki i fenkułu, z papryki i chrzanu, z klementynek i słodkiej cebuli, ewentualnie z winogron i żurawiny. To nawet brzmi bardzo ciekawie i obiecująco… Nie jest też na pierwszy rzut oka szczególnie trudne. Autorka podaje przepisy zazwyczaj na 4-8 słoików, udziela wskazówek dotyczących przygotowania, sugeruje

GRUBY WAŁEK
Ciasto z jeżynami na koniec lata 103

cukru (3 x 35 gramów) 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka (lub nieco mniej) cukru 1/2 szklanki neutralnego oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron) 500 gramów owoców (jeżyny, maliny) – mogą być mrożone Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest

Patchwork
Aioli. Prowansalski majonez czosnkowy. 159

Składniki: 2 ząbki czosnku 2 żółtka 150 ml oliwy (lub pół na pół z olejem z pestek winogron) duża szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka dokładnie oddzielić od białek i umieścić w miseczce lub moździerzu. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą na pastę. Dodać do żółtek. Dodać kilka kropli oliwy i rozpocząć ucieranie w moździerzu

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania