mleku czy w zbożowej kawie ? A wy w czym najchętniej zanurzycie wasze biscotti???? Składniki: 300 g mąki 140 g drobnego cukru 125 ml oleju z pestek winogron, lub rzepakowego 2 duże jajka (L) 10 g skórki cytrynowej świeżo startej 30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca 100 g suszonej wiśni Bakalland 2 łyżeczki
vaniliowoczekoladowakuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak od tego w supermarkecie) 50 - 60 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (Extra virgin) o bardzo łagodnym smaku sól do smaku Przygotowanie Ciecierzyca z szybkowaru Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 12 min Otwieranie Garnka Szybkie
Szybko Szybkowarroztopionego, klarowanego masła 3 łyżki dżemu Łowicz z dzikiej róży 75 gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty świeże listki tymianku szczypta soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy
Quinoa Raz!Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 400 ml, kisiel wiśniowy 1 opakowanie/duże, cukier - ile potrzeba, cynamon - ile potrzeba dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi przełożyć do miski, wsypać kisiel duża porcja lub 2 zwykłe opakowania kisielu, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na blaszce na papierze, przez cały środek wyłożyć dżem zostawiając brzegi
W Mojej Kuchni Lubięmusztardy francuskiej 1 łyżka dobrego sosu sojowego 4 łyżki oleju/oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki dobrego octu winnego (u nas biały z dodatkiem moszczu winogron) 2 posiekane ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie Podane składniki na sos zmieszajcie razem (najlepiej w pojemniku do przygotowywania sosów lub w słoiczku z zakrętką -mocno
OliveandThymeMorele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek, Jarmuż, Mandarynki, Pasternak, Pietruszka, Por, Pomarańcze, Roszponka, Szalotki i Seler. Mam jeszcze mnóstwo czasu do wiosny
Ugotowane pozamiatanepełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Ryż ugotować
Kolorowa kuchnia Elkimiodu Wykonanie: Camembert grillujemy z obu stron na patelni grillowej, aż będzie miękki w środku. Na patelni krystalizujemy miód, dodajemy orzechy, mieszamy, jeszcze ciepłym polewamy po serze. Podajemy z winogronami i lampką wina Monte Santi- jest to jedno z nowych win, które zachwyca smakiem i aromatem ,a najprostszy deser zamienia w kulinarna rozkosz
Z Majeczką w kuchniSkładniki (2 porcje): 450 g świeżych truskawek 450 g arbuza 100 g białego winogron Sposób wykonania: Owoce umyć i sunąc pestki oraz cześć niejadalne. Zmiksować w blenderze. Podawać schłodzone. Wartość odżywcza: Smacznego
Menu Zdrowiamąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200ml jogurtu greckiego 120ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 3 miękkie gruszki Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej, wymieszać rózgą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem
Obiad gotowyszklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego) 1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru) 1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru) 2-3 szklanki malin opcjonalnie cukier puder do posypania
Obiad gotowydlatego mimo deszczu muszę wybrać się na zakupy:) ... Marzy mi się brownie ze szczyptą chili ... Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 jajka 80ml oleju (może być rzepakowy, z pestek winogron lub kokosowy) 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego płatki migdałowe do posypania Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie ugotować
Obiad gotowyZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 11 przepisów. Joanna Placuszki z jogurtem greckim i winogronami Marta Tort czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką Kasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 melon (żółty) 2 jabłka kiść winogron 150 g posiekanej czekolady 200 g Serka Wiejskiego Piątnica ½ szklanki rodzynek 2 łyżki miodu płynnego Sposób przygotowania: Melon i jabłka obieramy, usuwamy pestki. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy z czekoladą. Serek Wiejski mieszamy z rodzynkami i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec polewamy miodem. Źródło: Piątnica
WojnaNaSmaki.pl