puszka (17 dag) tuńczyka w leju roślinnym w kawałkach 1 czerwona papryka 5 ogórków gruntowych pół puszki kukurydzy 2 dymki 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki octu z białych winogron sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Dodajemy tuńczyka razem z olejem. Paprykę i ogórki kroimy w małą kostkę. Dymkę kroimy w krążki. Wszystkie składniki mieszamy
Qchnia po prostuprosciutto crudo i serem parmeńskim posypanymi rukolą lub bazylią. Pragnienie wzbudzone tą słoną mieszanką ugasić można lampką lokalnego wina – niemożna bowiem zapomnieć, że w okolicach Parmy rosną lokalne szczepy winogron – Colli di Parma
Bon Ton Italiamogliśmy przyrządzić tę potrawę z oryginalnym winem Butcher of Blaviken, które pojawiło się na eventach promocyjnych gry. Etykieta głosi, iż trunek jest winnym uosobieniem Geralta z Rivii. Wykonane z winogrona Vermentino (raczej ciemnej odmiany) rozgniecione za pomocą srebrnych mieczy, przyprawione potem i sfermentowane w sakwach wino Butcher of Blaviken pozostawia szorstkie uczucie na ustach oraz cierpki posmak krwi i skóry
Nerds Kitchenwigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przygotowanie do suszenia na przykładzie jabłek i bananów. Oczywiście można suszyć również śliwki (bez pestek), winogrona bezpestkowe, morele, gruszki. Składniki: jabłka banany cynamon Wykonanie: Jabłka dokładnie umyłam. Wydrążyłam nożykiem środek, żeby wyciąć gniazda nasienne. Pokroiłam
Kuchnia u KrysiMusztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy
Codogaraciastek kruchych Brześć, 60 g czekolady mlecznej lub deserowej, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu czekoladowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy
Aga w kuchniwypróbowałam ... pyszny :). Składniki na 2-3 porcje: 2 szklanki ulubionego mleka 4 łyżki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 3 łyżki słodkiego syropu/miodu/cukru 2 łyżki oleju kokosowego/z pestek winogron Do rondelka z grubym dnem wlej mleko oraz dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś
Qlinarnie i Qlinarniepragniemy Wam opowiedzieć nieco o małej winiarni mieszczącej się nieopodal Krakowa - w Michałowicach, w kierunku Warszawy. Stacja Winiarska Michałowice to rodzinna firma powstała z pasji do tego co z winogron najlepsze :) W domu na Wichrowym Wzgórzu kryje się niewielka rozlewnia win sprowadzanych od naszych południowych sąsiadów: Słowacji, Węgier i Macedonii. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wybierając się
W kuchni Katiezapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca. Podałem z kiszoną kapustą z winogronami
R'n'G Kitchenjest moją ulubioną przekąską w upalne dni. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 4 świeże ogórki pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z pestek winogron sól pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy z ugotowaną i wystudzoną quinoą oraz posiekanym koperkiem, przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy
Quinoa Raz!grapefruit czerwony 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 kiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści kapusty pekińskiej listki mięty Kapustę pekińską pokroić,owoce wypestkować i również pokroić na nieduże kawałki. Grapefruita odfiletować, a z jego pozostałości dokładnie wycisnąć
Lubię to gotujęłyżki niezmielonych wiórek kokosowych. Składniki: 1 szklanka orzechów (dałam włoskie, mogą być nerkowce, migdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu (lub więcej, kto woli) 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej) Namocz orzechy przez noc. Następnie odcedź
Qlinarnie i Qlinarnieblogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego
Mieszam w Garnkuherbatników, 60 g białej czekolady, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr. Oetker , owoce: borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, winogrona bezpestkowe. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z białą czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy
Aga w kuchnibosko! Składniki: (tortownica 26-28cm) 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki tahini z winogronem (pasty chałwowej) - opcjonalnie 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą
Gotowanie i blogowanie