winogrona - 1874 przepisów (strona:74/125)

Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa 164

same listki) 2 łyżki listków świeżego estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól

MyCookBook.pl
Kasztanki, czyli mini-pączusie 141

świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g cukru 3 łyżki oleju (słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron) 1 łyżka wódki/spirytusu sok z połowy cytryny Lukier: ok. 2 szklanki cukru pudru ok. 8-10 łyżek gorącej wody Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito do dużej

MyCookBook.pl
Kurczak po prowansalsku na puszce piwa 100

same listki) 2 łyżki listków świeżego estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól

MyCookBook.pl
Czosnkowy dip majonezowy 135

majonezu ale również dla tych którzy lubią smak czosnku w delikatnej oprawie majonezu. Dip ten będzie pasować do podpiekanych mięs, kiełbasek, jak również do warzyw konserwowych czy owoców typu winogrona. Będzie też ciekawym dodatkiem do przystawek lub zakąsek. Z poniżej podanych składników uzyskacie małej wielkości salaterkę – ilość […] The post Czosnkowy dip majonezowy appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Najprostszy przepis na wegański tort urodzinowy 158

roślinnego mleka  2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka sody 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj innego o neutralnym smaku, np. ryżowego, z pestek winogron lub słonecznikowego) Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (dobrej jakości, z dużą zawartością kokosa, minimum 80 %) schłodzone przez 1 dobę w lodówce 1 szklanka nerkowców namoczonych przez kilka godzin

Roślinna - blog wegański
Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą 129

łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Selera umyć, pokroić w kostkę, oliwki odsączyć z zalewy. Pomarańczę sparzyć, obrać ze skóry, wyfiletować. Pstrąga podzielić na kawałki. Wszystkie produkty wyłożyć na talerz lub półmisek. Przygotować

Czerwień i błękit
Tatar z Łososia z imbirem 176

Składniki: kawałek świeżego Łososia mała czerwona cebula szczypiorek odrobina imbiru 3-4 łyżki oleju z oliwek lub winogron kilkanaście kaparów kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Łososia schłodzić, następnie pokroić w drobną kostkę.. Koniecznie ostrym nożem, żeby go nie zmaltretować :-)  Dodać posiekaną cebulę, szczypiorek. Imbir zetrzeć na tarce, wmieszać do Łososia z posiekanymi kaparami. Przyprawić do smaku świeżo

Gaździnka warzy
Dobre Ziele, czyli wszystko o YERBA MATE :) 150

czym ponownie wykonać curado.  Curado naczynek drewnianych - polega na zaimpregnowaniu drewna tłuszczem, aby zapobiec jego pękaniu. Najlepiej użyć w tym celu dobrej oliwy (z oliwek, z pestek winogron itp.) Wetrzyj mocno tłuszcz w drewniane elementy naczynia. Odstaw naczynie na około 24-48 godzin. Opłucz naczynie pod bieżącą wodą lub wytrzyj ścianki papierem bądź szmatką.  * W przypadku niekutych Palo

Zdrowie na języku :P
Sałatka z czerwonej kapusty 122

Składniki: mała główka czerwonej kapusty  1 duże słodko winne jabłko 1 cebula około 2 łyżek octu z białych winogron ocet śliwkowy do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Umytą kapustę szatkujemy w cienkie paski i wrzucamy do garnka. Podlewamy wodą (około dwóch szklanek),solimy i gotujemy bez przykrycia aż zmięknie. Gdy kapusta będzie al dente

Qchnia po prostu
Koreczki 187

przyszło Tradycyjne Jadło z pysznymi kabanosami. Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji Miranda. Składniki: ser mimolet ser gouda pomidorki koktajlowe  kabanosy swojskie 96% mięsa Tradycyjne Jadło winogrona jasne papryka marynowana ogórek zielony ser sałatkowy w zalewie wykałaczki Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić

Ala piecze i gotuje
Śnieżne i zdrowe babeczki śniadaniowe dla dzieci. 135

łyżeczki drobno krojonej skórki cytrynowej miód do smaku (około 1-2 łyżeczki) 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej około 1 łyżeczki wiórków kokosowych ulubione owoce - u mnie mandarynka i winogrona odrobina zdrowego oleju np. oliwy z oliwek do natłuszczenia foremek 2 foremki do babeczek Składniki: Mleko podgrzewamy w garnuszku wraz ze skórką cytrynową. Następnie dodajemy miód, mieszamy. Próbujemy czy słodkość będzie

Słodkie okruszki
Tort kanapkowy urodzinowy 174

czubata łyżka majonezu, u mnie domowy sól i pieprz do smaku Dekoracja 12 klopsików, u mnie szwedzkie klopsiki köttbullar 12 połówek delikatesowych parówek 12 koktajlowych pomidorków 12 dużych winogron zielenina do dekoracji, u mnie natka pietruszki Upiecz spód do tortu w małej prostokątnej formie. Wykrój dwa lub trzy placki. Odetnij skórki chleba. przygotuj nadzienie do tortu.Obierz ogórka ze skórki, wydrąż

codojedzenia
NALEŚNIKI ORKISZOWE – najlepsze proporcje / idealne! 294

mąki orkiszowej Was zachwycą! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka orkiszowa ( razowa typ 2000 ) – 1 szkl * mleko ( 1,5% ) – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * olej z pestek winogron / oliwa – 1 łyżka * sól -1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy na gorącej, odrobinę natłuszczonej patelni. Smacznego

Ostra na Słodko
Wegański przepis na pierniczki 139

szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 ½ szklanki kremowego mleka kokosowego plus odrobina do posmarowania pierniczków 3 łyżki oleju kokosowego lub z pestek winogron 2 łyżki amaretto Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku pomarańczowego blanszowane migdały do ozdobienia Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę

Roślinna - blog wegański
Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami 131

średniej wielkości) szczypta soli 240 gram cukru pudru (w oryginalnym przepisie cukier drobny do wypieków) Pozostałe składniki: 300ml śmietanki kremówki opakowanie mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru owoce sezonowe (mandarynki, winogrona, kiwi) Wykonanie: Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy do lekkiego spienienia, dodajemy sól i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Musimy uważać, żeby nie "przebić" białek i żeby

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania