Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty: mój organizm mówi mi, że zdrowiej
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy
W kuchni KatieSkładniki: orzeszki ziemne (30 dag) kakao (1 łyżka) cukier trzcinowy (1 łyżeczka) olej z pestek winogron (2 łyżki) Czas przygotowania: 10 min. Przygotowanie: Do naczynka blendera wsypujemy 20 dag orzechów i mielimy. Kiedy będą rozdrobnione dodajemy olej, cukier i kakao. Włączamy blender ponownie i zamieniamy wszystko w jednolitą masę. Dodajemy pozostałe orzechy. Mielimy, ale tym razem tak, żeby zostały niewielkie
Weganka gotujeSkładniki: arbuz feta winogrona liście melisy Letnie szaszłyki owocowe Przygotowanie: Baw się układaniem owoców. Może być melon kiwi, ananas grillowany. Ja miałam taką wizję. Schłódź w lodówce
AZgotuj!błonnik to jego główne składniki Wyciśnij sok z grejpfruta i limonki, dodaj 5 śliwek ( jeśli chcesz mogą być suszone, ale wtedy wcześniej namocz je), kilka winogron i sok z ananasa. Całość zmiksuj. Dodaj pod koniec łyżkę otrąb pszennych
AZgotuj!lodówce. Rozwałkuj na stolnicy cienki placek, wycinaj dowolne kształty. Piecz w 180 stopniach od 15-20 minut. Podawaj z pleśniowym serem, gruszką i rodzynką a także z winogronami i orzechem włoskim
AZgotuj!dominujący w tarcie. Wino to jest aromatyczne, uzupełnione przez cierpko-pikantny smak owocowy. Smaki sugeruje już sama nazwa. Gewurtz = pikantny, traimer = pochodzący z Tramin (miasteczko w Austrii, skąd pochodzą winogrona Gewurztraminer). To bogate wino idealnie współgra z mocnymi smakami, nie tylko w teorii. Teraz niech przepis mówi sam za siebie :) Składniki (forma o średnicy 30cm): Tarta: - 100 g mąki pełnoziarnistej
Corner With Recipescurry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego świeżo mielony pieprz 1 mała czerwona cebula 1 duży pomidor (lub 2 małe) 1/2 pęczka natki pietruszki olej z pestek winogron do smażenia Tofu rozdrabniam w palcach lub widelcem na drobne grudki. Mieszam z przyprawami i sosem sojowym, odstawiam na chwilę. W tym czasie szklę na oleju obraną
W kuchni Karmel-itkitopolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany
Atlas Smakóworzechy. Owsianka dostarcza nam sporo energii a do tego jest sycąca i zdrowa :) Miłej niedzieli :) Składniki: 1 szklanka mleka 4-5 łyżek płatków owsianych górskich 1/2 jabłka kilka czerwonych winogron szczypta cynamonu Wykonanie: Do mleka dodajemy płatki owsiane z cynamonem. Gotować ok 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę owoce. Smacznego
The Sweet Damselpomidorki koktajlowe 1/2 cukinii 1/2 kabaczka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula przyprawa curry Marynata tofu: sos sojowy pieprz ziołowy czosnek granulowany pieprz i sól olej z pestek winogron Przygotowanie: 1. Na początku marynujemy tofu. W misce mieszamy przyprawy z olejem i sosem sojowym, a następnie dodajmy porwane lub pokrojone na mniejsze kawałki tofu. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę
Bananowe Poleziarnami. Owoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze, ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek się uczy. Dobrze, że wiedzę można ciągle zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest Wasze
Proste Potrawyziarenek pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 50 ml koniaku 50 g suszonych moreli 250 ml soku pomarańczowego 1,5 łyżeczki żelatyny brzoskwinia, pomarańcza, winogrona Cielęcinę, wieprzowinę i drób zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, majeranek, sól, obraną cebulę i czosnek. Zagotowujemy i gotujemy aż mięso będzie miękkie
Rozpustne gotowaniestado kolorowych owoców i aksamitny jogurt! Składniki: 300g jogurtu naturalnego 0% - u mnie Jovi 30g płatków z pełnego ziarna Nestlé Fitness 0,5 banana 5 ciemnych winogron 1 kiwi 2 truskawki Do dzieła: Uff, to bardzo skomplikowane! :) Należy wszystkie ingrediencje wymieszać ze sobą i zjeść, póki ktoś nam nie sprzątnie miseczki spod nosa! :) Miłego dnia
Spektrum Smaku