winogrona - 1874 przepisów (strona:75/125)

Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 194

Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów, 3 jajka, 2 łyżki lnu mielonego złotego, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 czubata łyżeczka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody Delecta, 1 łyżeczka

SzczyptaSmaQ
Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty 223

autorskim upominkiem.    Czas przygotowania: ok. 4 godziny Porcje: ok. 100 średnich pierniczków Składniki: Pierniczki 500 g mąki pszennej,  250 g brązowego cukru, 150 g melasy z winogron, 170 g masła,    2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta, 2 duże jajka,   2 płaskie łyżeczki kakao, szczypta soli. Przyprawa do pierników

SzczyptaSmaQ
Alpejskie Roladki 206

opakowaniu dymkę kroimy podsmażamy na maśle dorzucamy ugotowana kaszę na kaszy układamy gorące, zarumienione roladki  Smacznego! p S do całości dobrze pasuje sałatka z chrupiącej sałaty lodowej z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w sosie vinegret

Luźna Kuchnia
Sałatka ze szpinaku 189

opakowania sera feta 0,5 papryki czerwonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku 1 łyżka słonecznika Sos 1 łyżeczka octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka wody sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szpinak opłukujemy rwiemy na pół przekładamy do miski. Boczek kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni pod  koniec

kgwjanczewo
Mikołajkowe babeczki (bez glutenu i jajek) 207

bananów bez skórki (2 -3 duże banany) 175 g daktyli  100 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 50 g skrobi kukurydzianej 85 ml oleju z pestek winogron 50 g ciemnej melasy 50 g ciemnego miodu np. gryczanego 10 g kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru

maniapieczenia
Razowe rogaliki z jabłkami 139

proszku (może być roślinne), mleko to nie jest konieczne 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 ml wody zimnej 40 ml oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowe lub z pestek winogron) 20 gr drożdży świeżych Nadzienie: 3 małe jabłka 40 ml mleka do posmarowania Jabłka umyć, przekroić na 4 części, wyciąć gniada nasienne (nie trzeba obierać ze skórki). Blaszkę od piekarnika wyłożyć

moj przepis na
Karpatka po królewsku 230

owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę

moj przepis na
Koktajl winogronowo-gruszkowy. 102

Składniki: 10 winogron czerwonych 1/2 jabłka 1 gruszka 1,5 łyżki jogurtu naturalnego Jabłko oraz gruszkę kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera z resztą składników - blendujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Koktajl winogronowo - migdałowy. 97

Składniki: 15 winogron czerwonych 1,5 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki płatków migdałów Wszystko razem blendujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Koktajl bananowo-winogronowy. 114

Składniki: 1 banan 15 czerwonych winogron Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 165

sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji TATARA ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach.   Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się

Karo in the Kitchen
Jogurtowe ciasto z mandarynkami 153

pomniejszyć. Składniki na dużą blachę o wymiarach około 36x25cm: Spód: 400g jogurtu sojowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego ¾ szklanki neutralnego w smaku oleju (na przykład ryżowego lub z pestek winogron) 2 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego szczypta soli Warstwa jogurtowa: 1 kg jogurtu

Roślinna - blog wegański
Kruche babeczki z budyniem i owocami 271

żółtka  200 g zimnego masła dodatki duży budyń waniliowy na 3/4 l mleka + cukier i mleko do ugotowania dowolne owoce i bakalie, u mnie kiwi,brzoskwinia,winogrona,borówki i rodzynki Przygotować kruche ciasto na babeczki. Na stolnicę wysypać mąki. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto

Monia miesza i gotuje
,,Miseczka jabłkowa z owocami’’ 175

owocowych. Taka dekoracja jest smaczna i zdrowa a do tego wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Składniki: 4 twarde jabłka Około 400 g mieszanki dowolnych owoców ( banany, mandarynki, winogron, kiwi) Sok z cytryny 4 wykałaczki Wykonanie: Na każdym jabłku robimy nacięcia promieniście do ogonka. Nacięcia robimy zagłębiając nóż dwa razy w tym samym miejscu pod różnym kątem. Odcinamy ponacinane

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania