winogrona - 1874 przepisów (strona:77/125)

Deser niebo 214

serce. Proste połączenie składników, a jakie efektowne :) Deser niebo to połączenie galaretki o smaku wieloowocowym i bitej śmietany. Niebo w gębie :) Oczywiście do deseru możecie dodać jakieś owoce, np. winogrono lub borówki.  Składniki na porcję dla 4 osób: 1 galaretka niebieska (wieloowocowa) 250 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody

Ugotować
SMAŻONY SER CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ 150

pochodzi z... Camembert, miejscowości w Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę

potrawyregionalne
Tosty francuskie z owocami 133

bułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć

Gotowanie jest łatwe
koreczki naleśnikowe z owocami 154

pewno spodobają się takie koreczki na jeden kęs. Składniki: na naleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
deser seroewo-piernikowy z owocami 117

pięciu minut. Dlatego świetnie się sprawdzi w razie niespodziewanych gości. Składniki: 2 kromki piernika lub kilka pierniczków 3 opakowania serka homogenizowanego (użyłam straciatella) 1 banan 3/4 szklanki malin kilka winogron Banana pokroić w plasterki.Piernik pokruszyć i część wyłożyć na dno trzech wysokich szklanek. Na to położyć po łyżce serka. Następnie ułożyć część owoców, zasypać piernikiem i przykryć serkiem. Czynność powtarzać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koreczki z tortilli z tuńczykiem 317

blacie "na zakładkę". Na plackach rozłożyć liście sałaty. Posmarować je pastą z tuńczyka i zwinąć w rulon. Kroić na małe kawałki i nadziewać je na wykałaczkę. Dodatkowo nabijać winogrona lub pomidorki koktajlowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowa sałatka z roszponką 167

dań z grilla. A co najważniejsze- pyszna i pełna witamin.  Składniki: opakowanie "mix sałat z roszponką" kostka sera feta 2 łyżki czarnych oliwek kiść  drobnych zielonych winogron 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki musztardy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Fetę pokroić w kostkę, papryki w niewielkie kawałki, oliwki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tymbaliki owocowe 162

taką postacią łatwo będzie je przemycić.  Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej (użyłam limetkowej) banan garść borówek amerykańskich garść czerwonej porzeczki kilka malin kiść drobnych zielonych winogron Galaretkę rozpuścić w szklance  wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki. Wszystkie owoce umieścić w plastikowych lub silikonowych foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy) 1407

samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek) 300 g mielonych migdałów 150 g miodu 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego 65 g wiórek kokosowych 3 duże jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ( 5 g ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny

maniapieczenia
Tokaj, Węgry czyli szlak winny i nie tylko 16-18.10.2015 r 157

Węgry to magiczny kraj winem płynący. Setki urokliwych winnic i klimatycznych winniczek wypełnionych po brzegi beczkami z dojrzewającym nastawem z winogron. Kierując się do mniejszych miejscowości takich jak Pere w której mieszkałam można napotkać hektary pól zasianych dynią i słonecznikiem co tworzy niepowtarzalny krajobraz. Na drzewach dojrzewają aromatyczne pigwy, a pobocza dróg porośnięte są krzewami tarniny. Malowniczy Tokaj kusi wąskimi

Apetyczna babeczka
Wegańskie ciasto bananowe 199

soli 1 łyżeczka mielonej wanilii  ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ¼ szklanki mleka sojowego sok wyciśnięty z ½ cytryny  1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju, np. z pestek winogron lub ryżowego 1/3 szklanki syropu klonowego 4 średnie bardzo dojrzałe banany Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę natłuść i wysyp mąką. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię

Roślinna - blog wegański
Gołąbki z dorsza we włoskiej kapuście i sosem chrzanowym 156

Gołąbki - wydawałoby się tradycyjne polskie - nie zostały jednak wymyślone u nas. Przygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 173

gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier

Codzienne Gotowanie
Bakłażanowe love – rumuńska pasta z bakłażana 172

dygresji, wracam do tematu: Składniki na pastę w wersji rumuńskiej (przepis oryginalny): 3 bakłażany sól cukrowa cebulka surowe żółtko neutralny w smaku olej – np. słonecznikowy lub z pestek winogron drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę

Patchwork
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 144

świeżymi owocami – nie za słodki, dobrze zrównoważona słodycz kremu z kwasowością owoców, coś co w deserach bardzo lubię.   Do niego wino likierowe Santo Spirito , produkowane z suszonych winogron w wersji wzmocnionej spirytusem gronowym (16 % alkoholu!!) jest doskonałym zakończeniem kolacji – często używamy mocnych alkoholi typu koniak, brandy, ta jest opcja bardziej przyjazna i na pewno smaczniejsza… Krem z białej czekolady

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania