winogrona - 1874 przepisów (strona:88/125)

agrest marynowany z pieprzem 112

wody, 250 ml octu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest, brzoskwinie , czereśnie z imbirem , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Agrest (twardy, mało dojrzały)umyć, osuszyć

królestwo garów
Czereśnie marynowane z imbirem 107

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć

królestwo garów
przetwory 127

pomidorki koktajlowe w oliwie   pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy   syrop z fiołków śliwki w occie  winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie

królestwo garów
Czereśnie w occie 152

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki

królestwo garów
Wiśnie w occie 268

Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można

królestwo garów
X wystawa win hiszpańskich w Polsce, czyli zimny wiatr, gorący temperament i 100 punktów Parkera… 86

starzone w beczkach. Efekt końcowy bardzo udany i godny polecenia. Kolejne wino pochodziło z maleńkiego regionu tuż koło Barcelony Alella – to Marques de Alella Pansa Blanca. Mało znana odmiana winogron, podobna w stylu do Xarel.lo daje świetne i aromatyczne wina do letniej hiszpańskiej kuchni. Ciekawostką może być, że z winiarni tej widać wieże znanej barcelońskiej świątyni Sagrada de Familia. Kolejne

królestwo garów
Don PX Convento Selección 1946 81

Convento Selección 1946. To wino dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego aż do września 2011 roku, kiedy to zostało zabutelkowane. Butelek było tylko 825. Powstało z podsuszonych winogron Pedro Ximenez, które dojrzewały jeszcze podczas II wojny światowej. Wino konsystencją przypomina olej silnikowy.  Kolor jest intensywny, prawi e brązowy. Oczywiście kolor i konsystencja zmieniały się wraz z upływem

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 138

wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa. Do każdego dania można było śmiało pić Perelada Cava brut Reserva – Hiszpańską klasyczną Cavę stworzoną z winogron : Macabeu (40%), Xarello (30%), Parellada (30%). Bardzo przyjemna. Dzięki starzeniu w dębowych beczkach rozwinęła się przyjemna nuta owocowa, oraz aromaty kandyzowanych owoców. Jest elegancka, zmysłowa i lekko pikantna. Odświeżająca, dobrze

królestwo garów
Istenić - Slovenian Bubbles 115

Jest to podstawowe wino marki Istenic. Swoją nazwę wzięło od imienia córki Janeza i Mihaeli Istenič. Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej 18 miesięcy. Druga fermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek:  - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku

królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 96

bogów. Region Veneto znajduje się w północno wschodniej części Włoch. Pracuje tam 2246 winogrodników, a 272 firmy butelkują wina (nie wszyscy winiarze robią to we własnym zakresie – czasami odsprzedają winogrona większym firmom). W regionie uprawia się głównie odmiany: Corvina Veronese, Corvignone i Rondinella i to te odmiany są podstawą do produkcji win Valpolicella i Amarone. Degustację otwartą poprzedziła degustacja komentowana

królestwo garów
Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2014/2015 81

dość tajemniczo brzmiących nazwach In Primis 2011 oraz Maiorem 2011. Obydwa wina powstały w większości z odmiany Sangiovese, jednakże pozostała część proporcji została uzupełniona zupełnie nieznanymi lokalnymi odmianami winogron, o których nawet apelacja nie wspomina. Dlatego mimo swojego wybitnego charakteru i niespotykanych walorów, wina mają klasę tylko wina regionalnego IGT, co nie przeszkadza, by zaliczyć je kategorii Supertoscanów

królestwo garów
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 149

wędlinami i serami. Trzy kieliszki Gambero Rosso przyznane temu winu są według mnie nieco na wyrost. Meran Burggrafler - Graf von Meran Meraner Schickenburg Alto Adige DOC 2013 100% Schiava. Winogrona pochodzą z idealnego dla tego szczepu siedliska (poranne słońce i duża zawartość iłu w glebie) z 15 – 20 letnich krzewów. Nos jest surowy i oszczędny. Dominują nuty zwierzęce, ziemiste

królestwo garów
RIB EYE STEAK – stek z antrykotu 106

mogą być śliwki mrożone Do ribye'a, odpowiedni będzie wytrawny Dornfelder Hambacher Schlosberg z winnicy Friedricha (Pfalz). Wspaniałe czerwone wytrawne wino, 100% zawierające jeden z najpopularniejszych niemieckich szczepów czerwonych winogron, tak naprawdę o ciemnorubinowej barwie. Zawiera bardzo bogaty bukiet owocowy z przewagą wiśni i jeżyny, w mniejszym stopniu innych owoców leśnych, w smaku złożone i głębokie z eleganckimi taninami, gęstej

królestwo garów
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 105

może być pesto z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii ** mieszanka przypraw Kamis, Do zrazów polecam Gewürztraminer halbtrocken Rappenhof (w ZADNYM WYPADKU CZERWONE WINO). Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. W nosie i ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi, rodzynką i delikatnymi warzywnymi nutami. 49.00 brutto  poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji

królestwo garów
Alterra, Olejek do skóry, antycellulitowy, Brzoza i pomarańcza 173

podczas nakładania oczyszczenie skóry z produktów przemiany materii i łagodzi efekt pomarańczowej skórki. Olej z awokado, oliwa z oliwek, olej z jojoby, olej z orzechów makadamia, olej z pestek winogron oraz olej z miąższu owoców rokitnika zwyczajnego dodatkowo rozpieszczają skórę, która staje się bardziej sprężysta i elastyczna. Naturalny zapach ożywia zmysły" ALE     (jak większość z nas) używam tego

Cukier&Puder

Proponowane wyszukiwania