winogrona - 1874 przepisów (strona:64/125)

Pączki z konfiturą z winogron 143

całe jajka 100 g roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2% łyżeczka otartej skórki z cytryny 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli parę łyżeczek konfitury z winogron olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Wymieszaj w miseczce drożdże, cukier i ciepłe mleko, odstaw do wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką

Zasmakuj Kuchni
Dżem z ciemnych winogron 161

Kiedy już myślałam, że sezon przetwórczy za mną, mąż przywiózł mi z działki dwa wiadra winogron i osiem dużych, dojrzałych owoców pigwy, która w tym roku po raz pierwszy u nas obrodziła. Ogółem mamy na działce ponad dwadzieścia krzewów winorośli. Większość to odmiany deserowe, a ta która najbardziej obrodziła w tym roku to Alwood, mieszaniec międzygatunkowy z USA nadający się

Wiem co jem
DIETETYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS 163

kaszy kuskus 400 ml bulionu warzywnego lub wody  ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy  2 łyżeczki musztardy  4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia  mały ogórek zielony, pół papryki czerwonej, 1 pomidor malinowy , ząbek czosnku, malutka cebula lub pół dużej, pęczek rzodkiewki,  jajko ugotowane na twardo( opcjonalnie) sól, pieprz

pieprzny smaczek
38 najlepszych pomysłów na kasze 209

Sałatka z kaszą pęczak Jaglany shake z truskawkami Pudding jaglany z owocami Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki

Moja smaczna kuchnia
15 FIT sałatek do pracy Lunchbox 535

raczej mało dietetyczne) kanapki. Zrobiłam przydatne zestawienie 15 przepisów na sałatki w wersji FIT. * w trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem Z młodego szpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia

Tradycyjna Kuchnia
Szaszłyki z kurczaka 188

środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól  świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki

Kolorowa kuchnia Elki
Ekologiczne produkty LaSelva i Erdbär. 117

sklepu miałam okazję próbować takich specjałów jak: » Krem z oliwek,  » Pikantny krem z bakłażana, » Krem balsamiczny pikantny,  » Pesto bazyliowe z serem pecorino, » Koncentrat z winogron, » Konfitura jeżynowa, » Orzo & Caffe - kawa z dodatkiem jęczmienia oraz » Gotowanej ciecierzycy. Moja opinia: Produkty są naprawdę godne polecenia, praktycznie wszystkie smaki trafiły w mój gust, tym bardziej

Poranek na słodko
Chleb orkiszowy na drożdżach 120

SKŁADNIKI: 30 dag jasnej mąki orkiszowej 30 dag orkiszowej mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu – u mnie nawłociowy 2 łyżki oleju z pestek winogron około 500 ml letniej wody - dodawać stopniowo czarny i biały sezam do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i solą. Do sypkich produktów dodać miód i olej, oraz taką

Kuchenne zapiski Edyty
Co Lila jadła w środę ? 25 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 131

postem  Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.  Śniadanie 8:00 Owsianka gotowana na wodzie, jogurt naturalny, banan, winogrona i nasiona chia. II Śniadanie 10:30 Sok a'la kubuś wyciśnięty z marchewki, banana i truskawek (korzystamy z mrożonych zapasów). Zupa 13:00 Zielona zupa, którą można przygotować

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Otwarcie Taverny Akropolis 156

gustu przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę

Food Square
Drożdżówka ze śliwkami na jogurcie greckim 217

dodatkiem jogurtu greckiego. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki cukru  2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki 50 g masła

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 137

drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej  3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni  1 łyżka mleka do posmarowania

Kolorowa kuchnia Elki
Dyniowe pierogi na parze 120

dyniowego puree nadał pierogom  fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku.  ciasto: 270 g mąki pszennej 100 g puree z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli rozczyn:  1/2 szkl. ciepłego mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki  nadzienie: 150 g twarogu 1 żółtko 3 łyżeczki puree z dyni

Kolorowa kuchnia Elki
Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką 198

idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki soli morskiej rozczyn: 20 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej ponadto: 1 żółtko 2 łyżki mleka czarnuszka do posypania

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczarki bezowe 158

winian potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania