winogrona - 1874 przepisów (strona:58/125)

“Przepisy na szczęście” – recenzja 143

arancini, wegetariański nasi goreng, curry z boczniakami, W jej kuchni nic się nie marnuje. Liście rzodkiewki zostają przerobione na zielone pesto. Z porów w sezonie robi się kiszonkę. Kiedy winogrona uginają się od owoców, można przerobić je na kompot.Podobnie mandarynki można kisić z tymiankiem. Na deser byłyby grillowane pomarańcze ze śmietaną kokosową, kruche ciasto agrestowe, bananowiec na gruszkach

Ugotowane pozamiatane
Mix sałat z serem bałkańskim, pomidorkami i oliwkami 189

czosnek, sok z cytryny i musztarda, tzw. winegret musztardowy. Pomysł na nieco inną sałatkę? Proszę bardzo:) Dodajcie do ulubionego mixu sałat ser pleśniowy, np. niebieski, suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe! :) Mam nadzieję, że ta propozycja Wam podpasuje - smacznego:) Składniki: 280 g mixu sałat, u mnie sałata lodowa, biała kapusta, radicchio, trochę marchwi

Zasmakuj Kuchni
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 190

domowego budyniu lemon curd 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2  galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej

Wanilia i Kardamon
Granola z owocami goji i żurawiny 182

Mama proponuje pyszną i pożywną granolę. Mieszankę różnych pełnowartościowych składników, podawanych ze świeżymi owocami, które aktualnie znajdziemy na targu. Mogą to być borówki (polskie lub amerykańskie), słodkie maliny, dojrzałe winogrona, soczyste jabłka i gruszki, kiwi albo melon. A gdy nadchodzi jesień? Ja osobiście uwielbiam granolę z jabłkami przesmażonymi wcześniej z cynamonem i masłem. Z dodatkiem jogurtu naturalnego- przepyszne. Ciekawym składnikiem

Moja Mama Gotuje
Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem 158

Kapitalny, lekko kwaśny, wytrawny riesling rozlewany jest w barach, restauracjach, domowych ogrodach i na imprezach organizowanych przez zamieszkującą tu ludność. Każdy posiada własny kawałek ziemi, na którym swobodnie dorastają winogrona. Różne receptury, sposoby produkcji, a jednak każde wspaniałe na swój sposób. Miałam okazję gościć w tym bajkowym miejscu przy okazji jednej z podróży. Konkretnie zostałam zaproszona z zespołem, w którym

Moja Mama Gotuje
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 171

zwiedzanie i wieczorne spacery zakończone kolacją w restauracjach usytuowanych na podestach wysuniętych w głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną rakiję Dragana :). Kuchnia wydawać

Moja Mama Gotuje
Pieczony mus z Lusette 162

wafelków czekoladowych Lusette. Zatem do dzieła.  Składniki na 4 porcje :  100 g  Wafelków Lusette o smaku czekoladowym  4 białka  125 ml oleju z pestek winogron lub kokosowego  150 g drobnego cukru do wypieków  30 g ciemnego kakao (min 70 %) 30 g mąki ziemniaczanej  20 g drobno startych orzechów włoskich  Wykonanie

vaniliowoczekoladowa
Restauracja włoska Trattoria Mamma Mia 157

Porcini (sos pomidorowy, ser mozzarella, borowik, ser ricotta, rozmaryn, czosnek) Insalata di fromaggio di capra (sałatka serowa: grillowany kozi ser, kompozycja sałat, karmelizowane orzechy nerkowca, cząstki grejpfruta, winogrona) Będzie to długi post, bo i potraw było wiele. Bakłażan był idealny, rozpływający się w ustach. Nawet mój mąż, który nie przepada za tym warzywem był pod bardzo dużym wrażeniem. Sos przepyszny

Karola gotuje
Koreczki serowe 197

hitem imprez w PRL były koreczki serowe. Jak sama nazwa wskazuje jednym ze składników był ser żółty. Reszta stanowiła całkowitą dowolność. Można było przerobić na mini szaszłyki ser pleśniowy, winogrona, podsmażony i podpieczony na patelni chleb, suszone śliwki, cebulkę konserwową i absolutnie wszystko, co miało się w domu. Moja wersja jest z kabanosem, oliwkami, śliwkami z octu, ogórkami kiszonymi

Ugotowane pozamiatane
Przekąska z brukwi czyli bogactwo przeciwutleniaczy. 160

beta – karoten (zawarty w pomarańczowych i zielonych warzywach) glutation (zawarty w awokado, truskawkach czy pomidorach) likopen (zawarty w arbuzach, morelach czy pomidorach) kwercetyna (zawarta w czerwonej cebuli czy czerwonych winogronach) ubichinol (zawarty w orzechach oraz rybach) witamina C (zawarta między innymi w papryce, truskawkach, cytrusach czy zielonej pietruszce) witamina E (zawarta w zielonych warzywach, mleku czy jajach) indole (zawarte

wysmienity
Smoothie – pogromca tłuszczu 139

mają ogromny potencjał w skutecznej strategii odchudzania przez modulowanie metabolizmu lipidów i zwiększenie termogenezy. W szczególności zalicza się do nich polifenole zawarte w niektórych warzywach i owocach np. czerwonych winogronach, flawonoidy (zawarte w np. papryce, brokułach, pomidorach, czerwonym winie) , owoce cytrusowe, wyciągi z zielonej herbaty, kapsaicynę oraz kurkuminę. Dlatego zachęcam osoby które chcą wspomóc się naturalnie w zrzucaniu zbędnego tłuszczu

wysmienity
Restauracje w Poznaniu: Maniok 173

sosów i moim (!) schabowym. Sama spróbowałam jeden i przepadłam, fantastyczne, chrupiąca wersja chipsów na obiad.  Wybór Oli padł na sałatkę mięsną. Otrzymała talerz zielonych sałat z rostbefem, czerwonym winogronem, korzeniem pieczonej pietruchy, kaszą gryczaną oraz pieczywem wypiekanym na miejscu. Była cudownie wykonana z właściwą proporcją wszystkich składników, a dodatek własnego chlebka niezwykle pozytywnie wpłynął na dopełnienie całości dania

Kolizje Smaków
Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami. Dieta - szybka przemiana 133

błyskawicznie, jeśli użyjesz fasolki z puszki. Polecam! Składniki: 250 g białej fasolki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka kurkumy 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: fasolkę namoczyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Restauracja Amarylis 120

odwrót. Pierwszy raz kosztowaliśmy tatara rybnego - bardzo dobry.  Zamówiliśmy: Polędwica wołowa, wędzona dynia, grillowany ziemniak z czosnkiem, sos z grzybów Czekoladowa kula, zabajone z tytoniem, suska sechlońska, pomarańcza, winogrona Wszystko było obłędne. Polędwica wysmażona perfekcyjnie. Dodatki idealnie dobrane. Sos z grzybków chińskich, a nie jak się spodziewałam borowików czy prawdziwków. Wędzona dynia... Rewelacja. Jedliśmy, nie mogąc nadziwić się pięknem

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania