winogrona - 1874 przepisów (strona:57/125)

Pestycydy w warzywach i owocach, czyli parszywa dwunastka i czysta piętnastka. 116

tylko jeśli mamy pewność, że pochodzą z gospodarstw ekologicznych W 2016 roku   należą do nich: 1. Truskawki 2. Jabłka 3. Nektarynki 4. Brzoskwinie 5. Seler naciowy 6. Winogrona 7. Wiśnie 8. Szpinak 9. Pomidory 10. Papryka 11. Pomidorki koktajlowe 12. Ogórki Czysta piętnastka: - warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone pestycydami - nie ma znaczenia, gdzie je kupujemy.  W 2016 roku

Gocha gotuje!
Domowe kruche babeczki z owocami 663

posmarowania foremek Masa: 0,5 l mleka 200 g masła 2 opakowania gotowego kremu waniliowego (opcjonalnie) masa kajmakowa krówkowa Dodatkowo: ulubione owoce (u mnie brzoskwinie w syropie, kiwi, winogrona, truskawki) Masę możesz zrobić również ze śmietany kremówki 36%. Schłodzoną ubij na sztywną pianę dodając śmietan-fix. Wykonanie: Do mąki dodajemy szczyptę soli oraz pokrojoną w kostki margarynę. Wszystko siekamy dodając

Mojewlasne.pl
Olej z czosnkiem niedźwiedzim 133

samodzielnie w domowym zaciszu. Każdy olej o neutralnym nie narzucającym się smaku i zapachu się nada, np. rzepakowy, oliwa z oliwek lub słonecznikowy. Ja wykorzystałam olej z pestek winogron. To dobry sposób na zagospodarowanie niewielkiej, zdobycznej ilości czosnku niedźwiedziego. Z niewielkiej ilości czosnku możesz przygotować również bardzo aromatyczną sól (po przepis zapraszam  tutaj ) i wiele innych smakowitych dań

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowe mufinki 187

Składniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( użyłam rzepakowy ) skórka z cytryny ( ewentualnie esencja cytrynowa ) Sposób przygotowania : Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Dolewamy

Różne smaki w kuchni
Pyszna sałatka z kuskusem 159

drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki : 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól , świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania : Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku

Różne smaki w kuchni
JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI 166

Niezwłocznie podawaj lub wstaw do lodówki do momentu podania. *Lub około 12 większych krewetek. Krewetki muszą być ugotowane. **Jeśli wolisz, użyj gotowego majonezu. ***Oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron albo rzepakowego, ważne, żeby miał neutralny smak. **** Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki na majonez miały temperaturę pokojową, i aby dolewać olej powoli i w niewielkich ilościach, zwłaszcza na początku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka owocowa z naturalnym jogurtem i prażonymi migdałami 141

późną kolację. Myślę , że zachęci Was wersja podania. Polecam! Składniki: Na dwie porcje: 200 g jogurtu naturalnego Bio 1 banan 2 mandarynki 2 kiwi Garść zielonych  bezpestkowych  winogron ½ szklanki płatków migdałowych Sok z cytryny lub limonki Płynny miód do polania Liście mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru, odstawić

Wanilia i Kardamon
ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... 165

nakryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, u mnie było krócej z 45 minut bo ciasto rosło szybko i mocno dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką 196

śmietanki kremówki 36% 200 ml mleka 3,2 % 25 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej  3 łyżki mleka w proszku *** (niekoniecznie) 50 ml oleju z pestek winogron  1 buteleczka (5ml) aromatu śmietankowego Na piankę wiśniowo-różaną :  6 białek  10 ml soku z limonki/cytryny 150 g cukru pudru  140 g Dżemu Wiśnia z płatkami róży

vaniliowoczekoladowa
Koktajlowy marzec - podsumowanie 159

truskawka banan siemię lniane 15. Koktajl gerjpfrut pomarańcza marchew banan 16. Koktajl kiwi gruszka banan szpinak 17. Koktajl jogurtowy z dynią,bananem i siemieniem lnianym 18. Koktajl gruszka mango winogrono 19. Koktajl pomarańcza grejpfrut jarmuż 20. Koktajl jogurtowo-porzeczkowy z siemieniem lnianym 21. Koktajl a'la kubuś  22. Koktajl pomarańczowo-dyniowy z bananem i jarmużem  23. Koktajl pomarańcza

Kolorowa kuchnia Elki
Błyskawiczne ciasto pod owoce sezonowe, mrożone, suszone czy z kompotu. 163

owocami świeżymi sezonowymi, mrożonymi, owocami z kompotu ( wcześniej osączonymi ), czy suszonymi ( po wcześniejszym namoczeniu ich ).  Na dzisiejszym moim cieście znalazły się mrożone ostrężyny, małe ogrodowe kiwi i winogrona. Takie ciasto to doskonały sposób na zrobienie miejsca w krainie wiecznej zmarzliny i zapełnienie jej nowymi smakołykami.... niebawem już sezon truskawkowy :) Polecam. Składniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) - 2 szklanki

Kuchnia z widokiem na ogród
Gofry pełnoziarniste- idealne na śniadanie 158

pulchne i mięciutkie, to jednak są z pełnoziarnistej mąki. Dzieci były zachwycone Gofry nie są słodkie, więc można je serwować z bardziej wytrawnymi dodatkami. U nas królował banan, winogrona, mandarynki i cukier puder. Przepis na 10 średnich gofrów. 180 g mąki pszennej 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej 370 g ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 6 g suchych

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Śniadanie na sobotę #32 135

ugotowanych płatków wmieszać żółtko, wystudzić. Dodać serek oraz żelatynę, dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Przelać do pucharków i dodać ulubione dodatki. Dodatki, u mnie: winogrona czerwone, prażone płatki migdałów i cynamon mus z mango i płatki kokosa mus z mango, czekoladowy krem z awokado, gorzka czekolada i syrop klonowy

Słodkie inspiracje
Nsiona chia, korzystne dla naszego zdrowia czy wręcz przeciwnie? Przepis na pudding chia z zieloną herbatą. 149

wszystkim należy zachować umiar. Dodatkowo ważne jest by zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania Składniki: 1/5 szklanki nasion chia 4/5 szklanki mleka łyżeczka ksylitolu łyżeczka matcha parę winogron Sposób przygotowania: Nasiona wymieszaj z mlekiem, słodzikiem oraz sproszkowaną zieloną herbatą. Przez 15 minut co jakiś czas mieszaj. Odstaw do lodówki na całą noc. Źródła: Chia flour supplementation reduces blood pressure

wysmienity
Ogórki kiszone 109

dodanie kwasów lub ich soli=chemia.Zatem pamiętajcie, jeżeli kupujecie -to tylko kiszonki. SKŁADNIKI: 5 kg ogórków Korzeń chrzanu Liście chrzanu 1 główka czosnku Kilka liści dębu Kilka liści winogrona Kilka liści wiśni Gałązki kopru ZALEWA: Na litr wody/2 łyżki soli. Należy przygotować ok. 3 litry takiej solanki. Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki, ząbki czosnku, liście, koper, pokrojonych korzeń chrzanu. Zalewamy

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania