winogrona - 1874 przepisów (strona:47/125)

C - Jeż Jerzy 147

Jerzego natknęłam się przypadkiem. Zauroczył mnie na tyle, że bezwłocznie zaprosiłam go do siebie... Składniki: 1 gruszka 1 kiść winogron 7 szt truskawek 1 oliwka czarna 2 ziarenka gałki muszkatałowej ok. 40 wykałaczek Owoce myjemy. Obieramy ze skórki ok. 1/3 gruszki zaczynając od ogonka, po wcześniejszym zaznaczeniu nożem dookoła gruszki terenu na pyszczek jeża. Wykałaczką robimy otwory na oczy, wkładamy(...)ziarenka ziela angielskiego (lub goździki). Ogonek po ewentualnym skróceniu ozdabiamy oliwką. Owoce winogron przebijamy wykałaczką i umieszczamy je na nieobranej części gruszki, tworząc kolce na których będziemy umieszczać ładunek Jeżyka - świeże truskawki, lub inne owoce

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sałatka owocowa 335

jabłko czerwone              1 kiść winogrona             1 paczka rodzynki             1 szt gruszka Brzoskwinie i ananasy wyjmujemy z puszek,kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)rodzynki a nastepnie obrane i pokrojone w kostkę banany, kiwi, mandarynki. Jabłko i gruszkę pozostawiamy w skórce i również  dodajemy do sałatki pokrojone w kostkę.  W przypadku winogron dajemy całe owoce. Całość mieszamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Walentynkowa sałatka miłości z selerem naciowym i owocami 206

apetyt na ... więcej, nie tylko w kulinarnej przestrzeni;)Specjalnie dobrane składniki z pewnością staną na wysokości zadania - zresztą oceńcie sami! Składniki: 2 łodygi selera naciowego mała kiść ciemnych winogron 1 gruszka 1 banan 2 mandarynki garść orzechów włoskich sos: 3 suszone daktyle sok z 1/2 cytryny Łodygę selera (bez liści) przekroić wzdłuż na połowę, cienko pokroić. Winogrona podzielić na połowy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Owocowy mix w towarzystwie camemberta 163

składniki:8 kulek winogrona 80 g arbuza bez skóry i pestek1 garść borówek1/2 serka camembertWinogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację

Monia miesza i gotuje
Sałatka "moje smaki" 176

opakowanie dowolnej mieszanki sałat250 g różowych winogron1 awokado2 gaście suszonej żurawiny2 garście orzechów włoskich6 łyżek oleju słonecznikowego2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mioduSałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać do sałaty. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki i również dodać do sałaty. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. Olej wymieszać w małym słoiczku

Monia miesza i gotuje
Owocowy deser z bitą śmietaną 159

sprawdzi jako poobiednia słodkość lub zwykłe zaspokojenie braku cukru w organizmie. Powstaje dosłownie chwilę, a owoce do niego możecie dobrać wg własnego uznania – ja wykorzystałam kiwi, pomarańcz i ciemne winogrona. Jest to też sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce kremówki. Składniki na 2 porcje: Pół pomarańczy 1 kiwi 8-10 winogron ciemnych Polewa/sos czekoladowy/ rozpuszczona czekolada 200 ml śmietanki

Fabryka pomysłów
Sałatka owocowa 397

kryzysy polecam sałatkę owocową, moje potrzeby słodyczy zostały zaspokojone ;)  Z podanej ilości składników będziemy mieli porcję dla 2 osób. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 kiwi garść kuleczek zielonego winogronu, najlepiej takich bez pestek (np. rodzynkowy) 5 połówek brzoskwiń z puszki 1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie:Banany kroimy w plasterki, kiwi i brzoskwinie w większą(...)kostkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski i dodajemy winogrona. Z zalewy i jogurtu robimy sos i zalewamy owoce. Mieszamy i możemy zajadać :)SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Nalewka podlaska. Podlasianka według Smacznej Pyzy 240

czeremchy - trochę bo ubiegłej jesieni nie było jej dużo na Podlasiu. W ogrodzie, na jednym krzaczku, dojrzało zaledwie kilkanaście niedużych owoców pigwowca, zebrałam i do słoja! Miałam też trochę winogron z ogrodu sąsiadki, pani Lidy i wszystkie te owoce przeznaczyłam właśnie na nalewkę, a że zostały zebrane na Podlasiu to i nalewka podlaska. Nawet mięta jest z tamtejszego ogrodu, zebrana

Smaczna Pyza
Letnia sałatka owocowa z komosą ryżową 143

biały lub czarny) 1 szklanka (150 g) truskawek 1 szklanka (130 g) malin 1 szklanka (130 g) jeżyn 1 szklanka (130 g) borówek 0,5 szklanki (70 g) zielonych winogron Dodatkowo: miód Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu (w szklance wody, na małym ogniu pod przykryciem gotować ok. 15 min.), a następnie odstawić do wystudzenia. 2) Wszystkie

Fitsweet.me
Tarta z kremem budyniowym i owocami 185

szklanki cukru,  1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy

paapilotkaa
Kartołfle ze liściami winogrōn (Ziemniaki z liśćmi winogron) 155

inny 16 mniejsze 17 posypania 18 na górze 19 pokrójcie 20 wrzućcie 21 będą 22 miękkie 23 dorzućcie 24 tylko Artykuł Kartołfle ze liściami winogrōn (Ziemniaki z liśćmi winogron) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Tarta z kremem budyniowym i owocami 194

szklanki cukru,  1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy

paapilotkaa
Gofry czekoladowe z owocami 140

soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 5 dkg masła 110 gr czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki owoce do serwowania (np. truskawki, maliny, banan, winogrono) Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier puder, sól oraz ekstrakt waniliowy. Lekko ubić mikserem bądź trzepaczką. Masło oraz czekoladę rozpuścić (osobno) w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Do ubitych

mecooks
KOKOSOWO-OWSIANE SERDUSZKA 192

siemienia lnianego (ok. 10 g) 2/3 szklanki mleka 2% (ok. 160 g) 1 łyżka ksylitolu (ok. 10 g) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatki: 1/2 banana (ok. 60 g) garść winogron (ok. 70 g) 3 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego (ok. 45 g) 1/2 łyżeczki ciemnego kakao (ok. 3 g) 1 łyżeczka mleka 2% (ok. 5 g) 1 łyżeczka miodu

Vroblewska-fitlife
Galaretka z owocami i sosem „custard” czyli waniliowym 129

stężeje. Wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję polać sosem, najlepiej ciepłym. Przygotowanie ze świeżymi owocami. Tu możecie sobie poszaleć. Kto co lubi… maliny truskawki winogrona, rodzynki itp Dwie galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Jak już zacznie gęstnieć dodać owoce i zamieszać. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Sztywną galaretkę

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania