foremki silikonowe lub papierowe papilotki- masa śmietanowa (śmietana, mascarpone, cukier puder, cytryna)- wiśnie w syropie Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z gorącą wodą, tak aby miska nie dotykała wody) – mieszamy. Gdy czekolada się prawie rozpuści zdejmujemy miskę i mieszając rozpuszczamy
mojewypiekiinietylkowege - bez wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :)SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.kawałek sera gorgonzolakawałek sera camembertkilka mini kulek mozzarellikilka pomidorków koktajlowych1 łyżka żurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe(...)winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :)3. Żurawinę przekładamy do małej kokilki. 4. Sery kroimy w mniejsze kawałki.5. Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę
W kuchni KatieSałatka składkowa, przygotowana z przyjaciółką do kawki :)Składniki na sałatkę:1 melon3 bananypuszka mandarynek2 garści winogrona 1 kiwilistki świeżej miętyskładniki na sorbet:sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżankasok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 sztstarta skórka cytrynyszczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier(...)deserowych salaterek, przykryć folią i wstawić do zamrażalnika. Melon kroimy w łódeczki, obieramy ze skóry następnie kroimy w kostkę, banany także kroimy w kółeczka, winogrona dodajemy całe kulki, kiwi obieramy i kroimy w półksiężyce, mandarynki z puszki dodajemy do reszty, na sam koniec dodajemy listki z mięty. Sałatkę jemy z sorbetem albo innymi lodami
Bon Appetit Małgorzatykamionkowym. Przygotować zalewę: z przegotowanej wody z solą (woda musi być mocno przesolona) Dodajemy obrane ząbki czosnku, koper, kawałki obranego chrzanu, kilka liści winogrona. Odstawić na 3-4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Jemy prosto z naczynia w którym kisiliśmy :) ogórki małosolne
Bon Appetit MałgorzatyChristophera, oryginalny przepis znajdziecie tutaj: PRZEPIS NA PŁONĄCA FIGĘ. wszelkie wskazówki otrzymałam także od autora :) Składniki na 1 porcję:1 świeża figakawałek koziego sera1 pomidorek koktajlowy (albo winogrono)szczypta cukrułyżeczka wysokoprocentowego alkoholu np. brandy,rumFigę nacinamy delikatnie na krzyż, ale nie do samego końca. Do środka wkładamy kawałek koziego sera. Wydrążamy środek pomidorka (w oryginalnym przepisie było(...)winogrono). Do środka wsypujemy odrobinę cukru (stanowi podpałkę dla ognia) a następnie wlewamy odrobinę wysokoprocentowego alkoholu i podpalamy
Bon Appetit Małgorzatypołowy cytrynyolej do smażeniaSkładniki na sos:0,5 l śmietanki kremówki150 g tartego, żółtego sera gouda2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprzsiekany świeży tymianekLiście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. Miętę i natkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy(...)oraz z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około
Bon Appetit Małgorzatyimprezę, kolację lub party. Polecam i zapraszam po przepis : Składniki:Ser brieser wędzonyser z żurawinąser philadelfiapomidor3 plastry szynkioliwki nadziewaneostre papryczkiwinogronkrakersy Wykonanie:Sery i inne dodatki ukłądmy na desce.Dekorujemy winogronem .Smacznego
Smaki EdytyDijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE:POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry grubości około 2,5-3 cm. Przełóż do miski(...)lodówki, żeby marynata lepiej się wchłonęła, ja jednak nigdy nie mam na to czasu i tego nie robię. Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej (ja używam z pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonyświeże – 25 g– sól – 1 łyżeczka– cukier – 1 łyżeczka– ciepła woda – 250 ml– zimna woda – 125 ml– melasa z winogron – 3 łyżki *– podprażony sezam – 0,5 szklanki* melasę z winogron śmiało możemy zastąpic miodem.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy
Ostra na Słodkopysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!A wcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI:BEZA:* białka – 4 szt* sól – 1 szczypta* cukier drobny(...)szkl* sok z cytryny – 1 łyżka*mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO:* śmietana 36% – 200 ml* mascarpone – 100 g* cukier puder – 2 łyżki* owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinieSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BEZA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania
Ostra na Słodkoznalazłam supermarket, który ma najtańsze i najsmaczniejsze owoce. Dzięki temu mogę przygotować taką prostą, pyszną, zdrową kolację/podwieczorek i Was do tego zachęcam! Skladniki:owoce - banan, pomarańcza, jabłko, śliwka, winogron - co kto lubi :)miód - 2 łyżkijogurt ( u mnie waniliowy)No i nie ma nic prostszego, owoce kroimy, dodajemy miód, jogurt i mieszamy ! Naleśniki z kaszą kuskus i owocami(...)robiła dla mnie i rodzeństwa moja mama pyszne, syte i zdrowe. Inny sposób podania owoców :) Nadzienie do naleśników:1 szklanka kaszy kuskusowoce ( najlepiej pasuje banan, winogron, pomarańcza, ale można użyć brzoskwiń czy ananasa z puszki)2 łyżki cukru śmietana lub jogurt Kaszy kuskus nie trzeba gotować wystarczy wsypać do miski wymieszać z cukrem i zalać wrzątkiem
NA MOIM TALERZUłyżka tartego parmezanu,50 ml białego wytrawnego wina,50 ml octu winnego lub jabłkowego,sól, pieprz i cukier do smaku,2 łyżki masła,oliwa lub olej z pestek winogron(wersja łagodniejsza)czerwony pieprz,kwiaty i listki nasturcji do przybrania.Przygotowanie:Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić(...)doprawić solą, cukrem i pieprzem.Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować blenderem z płatkami kwiatów nasturcji, parmezanem i oliwą (lub w wersji łagodnej z olejem z pestek winogron), doprawić do smaku solą i pieprzem.Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą, wymieszać z pesto.Na talerze wyłożyć plastry dyni, na każdym położyć porcję makaronu z pesto, dwa kawałki pstrąga, plaster
SzczyptaSmaQśliwkowy SłodyczeNajpopularniejszą słodyczą w całej Gruzji jest czurczchela. Można spotkać je na każdym straganie. Są to orzechy (włoskie lub laskowe) zawieszone na nitce, a następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu
Poezja smakuprzydrożnych rynkach. Jako element kultury można spotkać je także leżące i ozdabiające ogrody.Gruzini są dumni ze swojej winnej kultury. Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi, z którego wina można już kupić na całym świecie (oczywiście w Polsce także
Poezja smaku