winogrona - 1874 przepisów (strona:36/125)

Paszteciki z kaczką 108

gotowanego mięsa kaczki, 200 g marmolady z winogron*, 80 g orzechów włoskich, sól, pieprz, 500 g mąki, 250 g masła, 3 żółtka, 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 4 – 5 łyżek gęstego jogurtu, 1 łyżeczka soli, 1 białko, Orzechy podprażyć na suchej patelni, niezbyt drobno posiekać. Mięso drobno pokroić, wymieszać z marmoladą z winogron i orzechami. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę

królestwo garów
Grzanki z rydzami i serem camembert 164

serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera camembert olej z pestek winogron do skropienia  Oleofarm 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony gałązki rozmarynu lub tymianku Sposób wykonania: Rydze oczyszczamy(...)dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę kroimy na kromki.  Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek winogron, smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron aż powstaną chrupiące grzanki.  Papryczkę chili, kroimy na paseczki. Układamy na kromkach plasterki grzybów oraz pokrojoną chili

Wanilia i Kardamon
Wegańska zebra 153

typu 550 2 łyżki cukru waniliowego ½ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 1 ½ szklanki mleka sojowego skórka starta z 1 cytryny ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (ryżowego, z pestek winogron) Ciasto ciemne: 2 szklanki mąki typu 550 2 łyżki cukru waniliowego niepełne ½ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 3 kopiaste łyżki kakao 1 ¾ szklanki mleka sojowego ½ szklanki neutralnego w smaku(...)oleju (ryżowego, z pestek winogron) Keksówkę dokładnie natłuść i wysyp mąką.  Aby przygotować jasną warstwę, do miski wsyp mąkę, cukier waniliowy, cukier trzcinowy oraz sodę i dokładnie zamieszaj. W kolejnej misce wymieszaj ze sobą mleko sojowe, skórkę z cytryny i olej, a następnie całość wlej do suchych składników. Całość delikatnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Aby przygotować ciemną

Roślinna - blog wegański
MLECZNA PIANKA Z OWOCAMI 130

zbyt dużo bo pójdzie na boczki. Spód:   250g herbatników 100g masła 2 łyżeczki wody Masa mleczna:   350g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 op.galaretki cytrynowej 300-400g winogron,najlepiej bezpestkowych Ponadto:   2 op.galaretki o smaku kiwi lub agrestu winogrona do dekoracji    Spód: W rondelku rozpuścić masło z wodą i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.Herbatniki najlepiej potraktować blenderem.Gotow

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 161

pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Składniki: 2 garście rukoli 1/2 świeżej gruszki 100 g sera camembert kilka ciemnych winogron 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomarańczowej(...)Przygotowanie: Na dużym talerzu układamy rukolę. Gruszkę obieramy i kroimy w paski razem z camembertem, a osączone oliwki w kostkę, układamy na rukoli. Winogrona dzielimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na rukoli. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym, oliwą z zalewy, oliwą pomarańczową, na wierzchu układamy pokruszone orzechy włoskie w miodzie

Moja smaczna kuchnia
Owocowy pudding z chia bez cukru 107

także bardziej bogate w wapń niż mlek o.  Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 4-5 łyżek nasion chia 1 dojrzały banan 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie) 2 kiście winogrona  Dzień wcześniej jogurt miksujemy z bananem, dosładzamy syropem klonowym i dodajemy nasiona chia. Mieszamy. Tak przygotowany deser rozlewamy do pucharków i wstawiamy na całą noc do lodówki, by nasiona(...)napęczniały. Następnego dnia puddingi są gotowe. Dekorujemy winogronami, które znakomicie smakują z deserkiem.  A tu następne roslinki od  Gartenland Polska. Już za rok będę cieszyła się nowymi owocami

Bon Appetit Małgorzaty
Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie 114

herbaty, to wszystko i o wiele więcej będzie na blogu! Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Składniki: 1 śliwka 1/2 świeżej brzoskiwini 1/2 banana 2 łyżeczki zielonych winogron 2 plasterki waniliowej chałwy 2 łyżeczki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym Przygotowanie: Z brzoskiwini i śliwki usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki, banana w plasterki; wkładamy do szklanki. Wrzucamy(...)zielone winogrona. Wierzch posypujemy pokruszoną waniliową chałwą, układamy orzechy w miodzie

Moja smaczna kuchnia
zdrowy maślankowy koktajl... 102

Składniki: maślanka 1 litr, maliny 1/2 szklanki, borówki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, jabłka 2 sztuki, brzoskwinie 2 sztuki, śliwki 6 sztuk zimną maślankę (używam w woreczku) wlać do dzbanka blendera wsypać umyte maliny, winogrona, borówki śliwki, brzoskwinie wypestkować, z jabłek usunąć gniazda nasienne i wsypać do maślanki wszystko dobrze zmiksować i pić najlepiej od razu lub schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Deser budyniowy na osłodę chłodnych dni 153

wspólnie wyjadać przepyszny, ciepły deser budyniowy. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 pucharki) 50 g ulubionych herbatników np. maślanych 6 łyżeczek chrupiącego musli bananowego z kawałkami czekolady 6 winogron 2 szklanki waniliowego budyniu domowego / opcjonalnie kupnego Składniki na domowy budyń waniliowy: 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 1/2 laski wanilii 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Przygotowanie deseru: Herbatniki kruszymy drobno, przekładamy na dno dwóch pucharków. Na pokruszone ciastka wykładamy ciepły budyń (około 1 szklanki). Na warstwę budyniową układamy winogrona i sypiemy po 3 łyżeczki musli. Pucharki podajemy jeszcze ciepłe. * zdjęcie prezentuje niestety wersję z kupnym budyniem (wersja domowa znikła bardzo szybko, a byli jeszcze chętni na deser), ale zdecydowanie polecam

Słodkie okruszki
Ciasteczka z budyniem i winogronem. 123

wyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe  1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny(...)każdy środek nałożyć po łyżeczce budyniu. Ciasteczka posmarować w koło roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.   Po upieczeniu udekorować winogronem i listkiem cukrowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ogórki kiszone 133

Próbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone. Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami Składniki - ogórki - chrzan - koper - liście winogrona + młode pędy winorośli - czosnek - woda - sól  Sposób przygotowania 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa  liście winogrona starać się wybierać młode liście  Można też dać młode pędy winorośli , gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek czosnku

W królestwie smaków Beaty
Jogurtowiec z musem malinowym i winogronami. 220

czubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora paczki galaretki. Masa jogurtowa: Galaretkę i łyżkę cukru rozpuścić w szklance(...)jest zbyt kwaskawy, w razie potrzeby dodać więcej cukru - według własnego smaku. Mus malinowy wylać na warstwę jogurtową. Włożyć do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Winogrona umyć i osuszyć. Poukładać na górze ciasta. Można lekko powciskać w mus malinowy. Gdy galaretka zacznie tężeć można wylać na górę. Pozostawić w lodówce na całą noc. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sernik brzoskwiniowy z winogronami 132

cukry waniliowe pół łyżeczki olejku pomarańczowego lub cytrynowego 1 galaretka brzoskwiniowa 4 łyżki cukru pudru 3 duże brzoskwinie lub 5 małych- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę kiść winogron 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Wafelki kokosowe i płatki zmiksować na "wiór". Wsypać na spód tortownicy, wyrównać. 2. Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody- najlepiej w większym garnku. Mleko(...)oraz galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. 3. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik i odstawiamy do całkowitego stężenia. Sernik najlepiej przygotować wieczorem i odstawić

Kuchnia w czekoladzie
Weekend w Winnicy Płochockich 113

pierwszy byliśmy w Winnicy Płochockich jesienią zeszłego roku. Próbowaliśmy „prosto z krzaka” dojrzałe winogrona kilku odmian. Próbowaliśmy wyobrazić sobie jakie wino z nich powstanie. Oglądaliśmy plac budowy pokojów gościnnych oraz sali degustacyjnej. Próbowaliśmy również sobie wyobrazić jak będzie to wszystko wyglądało po zakończeniu prac budowlanych.    W pierwszych dniach czerwca, jadąc na V ogólnopolski festiwal nieskończonych form sera, który(...)kwitnąć. Zapach kwiatów (które nie są zbyt atrakcyjne jest bardzo delikatny, subtelny i słodki.    Do domu zabraliśmy młode liście winorośli z których powstały gołąbki zawijane w liście winogron - dolmadakia. Dni spędzaliśmy na Sandomierskim ryku degustując sery, uczestnicząc w seminariach, przyglądając się pokazom kulinarnym na wieczór wracaliśmy do Daromina.  Tam na tarasie sprawdzaliśmy czy starsze roczniki win dobrze

królestwo garów
Torcik z jeżynami i borówką 245

okrągłych biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania