winogrona - 1874 przepisów (strona:39/125)

Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 174

kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna +  kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe kieliszki wódki + 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)część masy wyłożyć na tort zaczynając od boków a kończąc na wyrównywaniu masy na wierzchu. 8. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. ( Zrobiłam to za pomocą płaskiego noża) 9. Ciasto udekorować winogronami i kiwi ( można użyć innych owoców ) 10. Odstawić do lodówki na kilka godzin w celu stężenia kremu

A Ty Smakuj Mnie
Bez dla dorosłych 144

procentów brzydzimy się, jak małym piwem i robimy deser dla dorosłych, którzy samochód zostawili w zaciszu garażu:-) GALARETKA Z MUSUJĄCEGO WINA Z KWIATAMI BZU odrobina oleju (np z pestek winogron) do natłuszczenia formy  2 kiście kwiatów bzu 20g żelatyny w proszku 100ml letniej wody 1/2 butelki 0,75 białego, słodkiego musującego wina (u nas Jacob's Creek Moscato) Silikonowe(...)foremki natłuszczamy dokładnie ale lekko olejem (jakimś mało wonnym- np. z pestek winogron). Kwiatki układamy na czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie płuczemy i osuszamy. Obrywamy same kwiatuszki, bez zielonej końcówki. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w letniej wodzie. Studzimy. Dolewamy wino po ściance naczynia (piana pokrzyżuje nam plany) i delikatnie mieszamy. Do foremek wrzucamy część kwiatów i zalewamy niewielką porcją

les mirabelles
Makaron ze szparagami, czosnkiem, suszonymi pomidorami z białym winem 225

umilały mi posiłki :) Składniki: ulubiony makaron pęczek świeżych szparag 2 łyżki oliwy z oliwek 15-20 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina (lub soku z winogron, jeśli nie możecie pić wina) 1/3 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Szparagom odłamujemy zdrewniałe końce (ich nie wykorzystujemy). Obieramy (bez główek, chociaż część ludzi zielonych szparag nie obiera(...)dodając pod koniec pokrojone w drobne płatki ząbki czosnku i całość trzymamy na patelni aż szparagi zmiękną. Zdejmujemy szparagi z czosnkiem na talerz - będziemy je wykorzystywać później. Wino/sok z winogron wlewamy na patelnię i redukujemy o połowę. Dodajemy kremówkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy szparagi z czosnkiem oraz pokrojone w paski suszone pomidory, wrzucamy ugotowany makaron. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka owocowa na kolację 169

oknem, ciemno...Jak na złość zatkało mi nos i ogólnie czuję się trochę dziwnie... Na pomoc przyjdą mi KOLORY! Energia płynąca z owoca. Składniki -banan -kiwi -pomarańcza -ananas -zielone winogrona -czerwone winogrona -sok z połowy cytryny -łyżka syropu Malina z miodem od  ETERNO Owoce umyj i pokrój w kawałeczki, skrop banana sokiem z cytryny. Dolej syropu Eterno i ...jeszcze

Z Kuchni Do Kuchni
Sok pomarańczowy z winogronami i limonką wraz ze skórką 137

Zdecydowanie mój ulubiony sok. Robię go za każdym razem jak mam pomarańcze. Słodycz tych owoców wraz z winogronami przełamana została kwaskiem limonki. Naprawdę jest widoczna różnica jeśli wyciśniemy sok z limonką wraz ze skórką.  Jeżeli nie mamy maszyny, w której jesteśmy w stanie wycisnąć limonkę ze skórką warto spróbować zetrzeć limonkę na tarce  i skórkę dodać do soku(...)Napój zostawmy na 5-10 minut aby sok mógł  przejść limonką. Składniki (3 szklanki przy wyciskaniu maszyną z sitkiem do soków): 4 pomarańcze 1 limonka 2 garści winogron Przygotowanie (7 minut): - zaczynamy od wyciśnięcia limonki przekrojonej na 2 części (wraz ze skórką) - następnie wyciskamy resztę owoców SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
NUTRILITE Biotin C Plus 222

właściwej kondycji. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu oraz sprzyja normalnemu funkcjonowaniu skóry. Zawiera biotynę i witaminę C, które pomagają zachować prawidłowy stan włosów i skóry. Zawiera wyciąg z pestek winogron i koncentrat aceroli NUTRILITE. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu oraz sprzyja normalnemu funkcjonowaniu skóry. Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Biotyna ma wpływ na utrzymanie zdrowych włosów(...)celuloza mikrokrystaliczna, fosforan dwuwapniowy, enzymatycznie hydrolizowana karboksymetyloceluloza; hydroksypropylometyloceluloza; witamina c (kwas askorbinowy), maltodekstryna, koncentrat aceroli, substancja przeciwzbrylająca: trójkrzemian magnezu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu, glicyna, wyciąg z pestek winogron, chlorowodorek l-cysteiny, substancja pochłaniająca wilgoć: gliceryna, biotyna, substancja do stosowania na powierzchnię: wosk carnauba. Dla kogo? Osoby pragnące poprawić kondycję włosów i skóry poprzez stosowanie odpowiednich suplementów diety. Osoby

Cukier&Puder
Sok pomarańczowy z winogronami i limonką wraz ze skórką 92

Zdecydowanie mój ulubiony sok. Robię go za każdym razem jak mam pomarańcze. Słodycz tych owoców wraz z winogronami przełamana została kwaskiem limonki. Naprawdę jest widoczna różnica jeśli wyciśniemy sok z limonką wraz ze skórką.  Jeżeli nie mamy maszyny, w której jesteśmy w stanie wycisnąć limonkę ze skórką warto spróbować zetrzeć limonkę na tarce  i  malutkie fragmenty skórki(...)Napój zostawmy na 5-10 minut aby sok mógł  przejść limonką. Składniki (3 szklanki przy wyciskaniu maszyną z sitkiem do soków): 4 pomarańcze 1 limonka 2 garści winogron Przygotowanie (7 minut): - zaczynamy od wyciśnięcia limonki przekrojonej na 2 części (wraz ze skórką) - następnie wyciskamy resztę owoców SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Orzeźwiające smoothie, czyli winogrona, kiwi i... 161

cukru, mnóstwo witamin i orzeźwiająca mięta... Zapraszam Was na pyszne i zdrowe smoothie.  Czyż nie wygląda zachęcająco? Składniki: 1 1/2 kiwi sok z jednej średniej pomarańczy 12 czerwonych winogron 3-4 listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wkładamy obrane kiwi, pokrojone na mniejsze kawałki, winogrona oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko razem blendujemy przy pomocy ręczne blendera (można również

Słodkie okruszki
Nadziewane roladki z łososia w galaretce 159

się z delikatnym smakiem serka mascarpone. Składniki:   200 g łososia sałatkowego 2 szalotki 250 g serca mascarpone 10 listków świeżej bazylii 50 g żelatyny sól pieprz jajka przepiórcze winogrona bezpestkowe Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w litrze osolonej, gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Szalotki kroimy w drobną kostkę.  Bazylię siekamy. Obydwa składniki dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Doprawiamy(...)Bierzemy woreczek śniadaniowy i rozkładamy na nim łososia. Przy dolnej krawędzi układamy serek. Za pomocą woreczka tworzymy roladki i układamy je w głębszym naczyniu. Dekorujemy  jajkami przepiórczymi i winogronami bezpestkowymi. Delikatnie zalewamy wystudzoną żelatyną, po czym wkładamy roladki do lodówki. Gdy galaretka zastygnie są już gotowe do zjedzenia. Smacznego

Taste Therapy
Weingut Künstler w Żurawinie 87

chłodzi. 2012 Rüdesheimer ‘Village’ Riesling dry - owocowe, skoncentrowane, krągłe. Duża stara beczka 5000 litrów neutralizowana parą z rieslinga tak że jej nie czuć. Najstarsze beczki mają po 100 lat. Winogrona ze stromych nadrzecznych stoków.   2012 Hochheimer Kirchenstück Riesling Kabinett dry - eleganckie z ciężkiej lessowej gleby. Dużo smaku . 8- 10 lat potencjału przechowywania. Warto czekać. 2012 Hochheimer Stielweg Riesling(...)Vines’ dry - wino z winogron zebranych ze starych krzaków (60 letnich) mocne , aromatyczne. Zyskuje z czasem 5-6 lat to optymalny okres dla niego. 2003 Hochheimer Hölle Riesling Auslese dry - wyjątkowo gorące lato, dobre zbiory i problemy winiarzy. Dzisiaj duża moc i dobra struktura. Idealne do posiłków. Aromaty brzoskwini i gruszki. Można dekantować podobno zyskuje. 1999 Hochheimer Stielweg Riesling Spätlese

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 106

najbliższych dniach do mojego osiedlowego Lidla). Na początek „ Arestel” Cava Extra Brut 2011 – 24,99 zł. Bardzo przyjemna alternatywa dla Prossecco. Białe, musujące, wytrawne i lekkie. Wyprodukowane z winogron odmian Parellada, Xarello i Macabeo. Dominujące aromaty owocowe ( zielone jabłka ) oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora samo lub z daniami z ryb i drobiu. „ Pyrene(...)Chardonnay 2013 – 14,99 zł. Tym razem z Navarry. Do ryby, drobiu oraz lekkich dań z dziczyzny. „ Velada” Moscatel 2013 – 16,99 zł. Z regionu Valencia. Półwytrawne. Powstało z winogron szczepu Moscatel. Dominują słodkie aromaty owoców cytrusowych ( brzoskwinie , morele ) w ustach lekkie nuty słodyczy. Przyjemne do sączenia w ciepłe dni lub do deserów.  Z win czerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 112

północy pustynia Atakama, od zachodu Pacyfik, a na południu antarktyczne lody Patagonii. Sprzyjający klimat powoduje że uprawa jest tu bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile(...)Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late Harvest. Dzięki późnemu zbiorowi otrzymano wino

królestwo garów
Iberyjskie bąbelki w Portucale 67

iberyjskich (Portugalia i Hiszpania) win musujących, która odbyła się w winiarni Portucale . Wszystkie prezentowane wina były wyprodukowane metodą tradycyjną. Spotkanie prowadziła, opowiadając o winach (produkcji, historii) Ewa Rybak. Zbiór winogron odbywa się pod koniec września lub na początku października, potem następuje tłocznie winogron pierwszej fermentacji trwającej zwykle 2-3 tygodnie otrzymujemy „zwykłe wino”. Bardzo ważnym etapem produkcji jest kupażowanie, czyli

królestwo garów
Duopak czyli seromakowiec z owcami 212

pieczenia 1 szklanka mąki 3 duże jabłka masa serowa: 1 kg  zmielonego białego sera 6 łyżek cukru pudru puszka brzoskwiń 2 galaretki /u mnie agrestowa/ kiść białych winogron Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę(...)tężejącą galaretkę. Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem.  Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona.  Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wątróbka drobiowa z Morelami w Malinowym sosie 248

Składniki: 30 dkg wątróbki drobiowej 1 puszka moreli w lekkim syropie, lub 7-10 świeżych moreli 1 kubek świeżych malin 1 kubek ciemnych winogron oliwa z oliwek sól  pieprz 1 kubek kaszki kuskus 2 kubki ciepłej wody kurkuma mięta Przygotowanie: wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na około 30 minut morele odcedzamy, smażymy na suchej(...)patelni, dorzucamy umyte winogrona oraz maliny, dolewamy odrobinę oliwy wstawiamy wodę, gorącą zalewamy kaszkę kuskus, doprawiamy miętą oraz kurkumą wątróbkę obsmażamy na suchej patelni, przekładamy na talerzyk, aby odpoczęła kiedy maliny się rozlecą do owoców przekładamy wątróbki, podgrzewamy, dolewamy pół kubka soku z moreli, doprawiamy solą i pieprzem podajemy gorące

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania