może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny deser. Kiedyś już prezentowałam Wam wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) , który jest również warty uwagi. Zapraszam do wypróbowania! Składniki suche: – 150g mąki owsianej (bezglutenowej lub nie) – 40-50g cukru trzcinowego/ksylitolu – garść orzechów włoskich zmielonych na mąkę(...)łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: – 300g purée z dyni Hokkaido * – 200ml mleka – 2 jabłka – 1 jajko (w wersji wegańskiej – banan) * lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy temu wypiekowi, inne odmiany mogą być bardziej mdłe Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej miseczce. Jabłka obieramy i ścinamy na tarce
Be Fit Be StrongJest taki dzień, kiedy piekło zamarza. Czasem jest to zrobienie przez konkubenta śniadania, czasem polityk partii rządzącej coś miłego powie albo zadeklarowany mięsożerca weźmie się za wegańskie słodkości. Prowadząc bloga dorobiłam się prawie 17 tysięcy osób na FB, to jest bardzo dużo. Średnie miasteczko. Za każdym razem jak piszecie mi, że robicie coś według moich przepisów, to mnie lekki strach(...)dopytacie. Jedno jest pewne — każdy przepis, każdy smak, zanim trafi do was jest przeze mnie sprawdzany, testowany na ludziach i sprawdzany na wszelki wypadek jeszcze raz. Ale wróćmy do wegańskich słodyczy. Wśród tych 17 tysięcy są różni ludzie: są weganie, wegetarianie, buddysta żywiący się tylko wodą spod ogórków, matki, żony, kochanki i babcie, panowie chcący zaimponować dziewczynie czy gospodynie domowe
ladykitchenMajonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest moim numerem jeden w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje w sałatce warzywnej, o której napiszę w kolejnym poście. Musicie go spróbować! Ponadto publikowałam już wegański majonez sojowy i dietetyczny a'la majonez
Be Fit Be Strongkupne. Wieczorem poćwiczyłam, więc mniej więcej wyszłam na zero. A Wy ile pączków zjedliście i czy zamierzacie lub już spaliliście nadwyżkę kalorii wczorajszej rozpusty? Będąc jeszcze na diecie wegańskiej za wszelką cenę chciałam i próbowałam tworzyć dania będące bliskie smakom mięsnym. Od dziecka zawsze jadałam produkty mięsne, więc w momencie przejścia na dietę wegetariańską, a później wegańską, momentami było
Be Fit Be StrongDzisiaj przedstawiamy pomysł na idealną wegańską przekąskę na imprezę, bądź po prostu na obiad w nieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis(...)sztuk Potrzebujemy: - 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu lub w Biedronce) - 2 parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek wegańskiego żółtego sera (u nas Violife do pizzy) - 2 ogórki konserwowe - 3-4 średnie pieczarki - 3-4 suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej
Bananowe Polesery i inne produkty odzwierzęce. Mój facet często mówi, że ma ochotę na jakieś danie sprzed diety, a ja kombinuję, by chociaż trochę je przypominało, a mimo wszystko było wegańskie. W tym przypadku nie było trudno wymyślić odpowiednik mięsnego naleśnika, gdyż wspaniała firma POLSOJA oferuje nam sojowe parówki i ser. Oczywiście, obydwie wersje nie smakują identycznie, ale na pewno wegańska
Be Fit Be Strongsię tutaj również ta w proszku, ok. 0,5-1 płaskiej łyżeczki) - 3 ząbki czosnku - pół pęczka natki pietruszki - pół pęczka koperku - sól, pieprz, ulubione przyprawy *opcjonalnie: parmezan, lub wegański parmezan do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię (obieramy - gdyż moja była z supermarketu, nie z własnego ogródka) kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka i smażymy(...)siekamy, papryczkę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do zawartości patelni. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy i mieszamy. Sos możemy wymieszać z ugotowanym makaronem, bądź podać osobno. Posypujemy parmezanem (np. wegańskim). Smacznego
Be Fit Be StrongSYMBIO - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - papryka słodka do obsypania wnętrza dyni - 3 gałązki rozmarynu *opcjonalnie: wegański parmezan z nerkowców Dynie dokładnie myjemy, odcinamy delikatnie spody, by stabilnie stały i czapeczki w celu ich wydrążenia. Dokładnie pozbywamy się miąższu wraz z pestkami. Oprószamy ich wnętrze słodką papryką(...)całkowicie zwiędnie. Zawartość patelni mieszamy z odcedzoną soczewicą i komosą. Tak przygotowanym farszem napełniamy podpieczone dynie i ponownie umieszczamy je w piekarniku w 180stopniach na 15minut. Na koniec posypujemy wegańskim parmezanem i zajadamy dynię ze skórką. Jeżeli nie będziemy w stanie zjeść całej dyni, a u nas tak było - świetnie smakuje skrojona do pudełeczka, jako przekąska w pracy, czy szkole
Be Fit Be Strongkiedyś na pewno je opublikuję, lecz dziś czas na pesto z pieczonej dyni! Smaczne, proste i o pięknym kolorze! Składniki: - 250g puree z dyni - 25g startego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni(...)blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy go pod zimną wodą, gdyż pesto nie będzie się do niego przyklejać) i posypujemy parmezanem lub wegańskim odpowiednikiem. Smacznego
Be Fit Be Strongniesamowicie pyszna! Wkrótce zamieszczę przepis z nią w roli głównej. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne żytnie ciasto pierogowe. Na jego podstawie przygotowałam pierogi dyniowe a'la ruskie w wersji wegańskiej. Osobiście, zakochałam się w nich, ale ja to ja. Postawiłam sobie cel - dać spróbować pierogi mojej babci, która jest wyrocznią i specjalistą w tym temacie. Częstując ją moim daniem(...)wniebowzięta, że takiemu specjaliście zasmakowały moje pierożki, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu! Przepis na ok. 76 pierogów, czyli 12-13 porcji. Składniki: - żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe - 250g puree z dyni - 180-200g tofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki
Be Fit Be StrongByło lipcowe popołudnie, słoneczne i przyjemnie. Już od dłuższego czasu planowaliśmy spędzić je uczestnicząc w wegetariańskim festynie. Przechadzając się pomiędzy kolorowymi straganami i objadając pysznym roślinnym
Roślinna - blog wegańskiPrzepis na wegański dip czosnkowy - dla Andżeliki :)) Króla brokuła znają wszyscy. Piękny zielony, źródło wapnia i witaminy C; po trosze też innych witamin i minerałów. Najlepiej jeść go na surowo, wtedy maksymalnie wykorzystuje się jego właściwości odżywcze. No ale - nie wszyscy lubią twarde warzywa a ja sama też wolę ciepłe jedzenie, niż zimne. Wydaje się, że ugotowanie brokuła to banał(...)ozdoby trochę uprażonych nasion słonecznika i ... smacznego! Taki brokuł jest pięknie zielony, gorący i nie surowy :) Ale właśnie, dip. Skąd go wziąć? Ano - zrobić... ze słonecznika :) O wegańskiej śmietanie słonecznikowej Matki Weganki wspomniałam już w tym przepisie . Na tej bazie zrobiłam pierwszy dip czosnkowy a po kilku razach wypracowałam swoją własną "złotą proporcję" :) I teraz robimy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtego, co mam już w komputerze. Na szczęście jednak człowiek coś tam zawsze popstryka na zapas, więc... Dawno nie było żadnej zupy. To dziś będzie - śląski żur po wegańsku, taki w sam raz zimowy, kwasiołowy, jak znalazł na jutrzejszy obiad :) Nie trzeba żadnego boczku, wędzonki ani innej kiełbasy, żeby zrobić pyszny żur, wierzcie mi! Bohaterowie tego obiadu: - wielki garnek(...)wieczorem, kiedy odstoi już pół dnia na piecu; możecie mieć problem ze schowaniem go do lodówki, bo jeszcze chochla, jeszcze jedna, jeszcze ostatnia łyżka... :D No to co jutro, wegański śląski żur? :) SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPizza. Najłatwiej zamówić, do czasu, kiedy człowiek przechodzi na weganizm. O ile jeszcze pizzę wegetariańską znajdziemy wszędzie, o tyle z wegańską zaczynają się schody. "Poproszę pizzę taką i taką bez sera. - Jak to bez sera?? - No tak to, bez sera." Wzrok pytający "WTF?!" i co dalej, wiadomo. (Pomijam już przedwstęp przed wstępem czyli że najpierw pytamy, jakie w ogóle mają(...)prędzej czy później następuje wpadka taka, że czekasz na nią 1,5 godziny... Czyli - prędzej czy później dochodzisz do tego, że szukasz po całej sieci przepisu na pyszną, wegańską, pizzę do zrobienia w domu już-teraz-natychmiast i kiedy już zrobisz taką pierwszy raz, pizzeria straciła klienta ;) Bo okazuje się, że taką pizzę można zrobić szybko, 2 razy więcej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpowrocie od dziadków byłem obładowany porami, tak więc… nadeszła pora, na pora! Do wielu dań nieodłącznym dodatkiem jest sos. Chodziły za mną kopytka dyniowe i to właśnie wegański sos porowy towarzyszył mi w ich pałaszowaniu. Cudownie razem współgrają. Wegański sos porowy Oczywiście dzisiejszy sos idealnie będzie pasował do wielu innych dań. Jakiś czas temu na blogu pojawiła się panierowana(...)dynia , która zamiast z sosem cebulowym, może być podana właśnie z wegańskim sosem porowym. Bardzo dobrym pomysłem będzie również ukręcenie dzisiejszego sosu do wegańskich placków ziemniaczanych … Mmm aż zgłodniałem na samą myśl… Artykuł Wegański sos porowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendman