wegańskie - 10389 przepisów (strona:12/693)

Najprostszy wegański placek z owocami 150

marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste.  Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Roślinna - blog wegański
Cytrynowe spaghetti z pieczarkami i tymiankiem 196

makaronu, ja z tego dania postanowiłam uczynić coś w rodzaju sałatki i zredukowałam jego ilość do 250 g – w sam raz na dwie sute porcje. W skład wchodzi jeden niewegański składnik - parmezan, którego z przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych, choć prawdę powiedziawszy nic się nie stanie jak postanowisz nie zastępować usilnie sera - następnym razem zdecydowanie tak uczynię

Roślinna - blog wegański
Proste wegańskie czekoladowe ciasteczka 151

oszałamiające.  Składniki na 12 ciasteczek: 120 g zwykłej pszennej mąki 1/3 łyżeczki proszku od pieczenia  30g kakao 100g cukru (u mnie kokosowy, ale może być dowolny) 100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio) 50g górskich płatków owsianych 1-2 łyżki roślinnego mleka 30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki) lub łezek czekoladowych Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Najprostsze brownie z batatami 133

czekoladowego ciasta, nic więc dziwnego, że kolejny przepis na brownie pojawia się na tym blogu. Kolejny, ale z pewnością nie ostatni. I przyznam, że jak dotąd nie znalazłam prostszego wegańskiego przepisu na ten deser – idealny, kiedy w kuchni zostaje jeden ostatni słodki ziemniak, z którym nie wiadomo, co zrobić. Składniki na formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 25x15cm: 1 średni

Roślinna - blog wegański
Prosty gulasz ze słodkich ziemniaków i papryki 105

spróbował swoich sił w kuchni roślinnej. Ja z kolei uważam, że codzienne tłuczenie i panierowanie kotletów czy obieranie ziemniaków jest zdecydowanie bardziej męczące i nużące niż przygotowania większości dań wegańskich. Poniżej mam dowód na poparcie tej tezy. Słodkie ziemniaki i papryka rozpieszczają nasze kubki smakowe przyjemną naturalną słodyczą podkreśloną zawiesistym smakiem tahini.  Składniki: 1 batat  1 czerwona papryka

Roślinna - blog wegański
Wegańskie oponki z tofu 132

głębokim tłuszczu i śmiem twierdzić, że jeżeli ich za dużo zjemy, dorobimy się podobnych na własnym brzuchu. Składniki: 500g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki sody ½ szklanki cukru ¼ kostki wegańskiej margaryny 350 g naturalnego tofu 150 ml roślinnego mleka 2 łyżki rumu olej ryżowy do smażenia cukier puder do oprószenia Mąkę, sodę i cukier wsyp do dużej miski i zmieszaj. Dodaj pokrojoną

Roślinna - blog wegański
Pomidorowe curry z kokosowym ryżem 147

Myślę, że weganie powinni zaglądać także do niewegańskich książek kulinarnych, w których można czasem trafić na takie roślinne perełki, a inne ewentualnie zmodyfikować. To danie pochodzi z książki autorstwa Nigelli Lawson, która deklaruje się jako zagorzała niewegetarianka, ale mnie wcale to nie przeszkadza; jeżeli przy swoim stole masz podobnych, wykazujących brak wiary w bezmięsne dania biesiadników, koniecznie zaserwuj

Roślinna - blog wegański
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 130

100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól i pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekane cebule, czosnek, papryczkę chili oraz gałkę muszkatołową i smaż całość przez dwie minuty

Roślinna - blog wegański
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 145

sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę. Poniższy przepis wyszperałam w niemieckiej wegańskiej książce kucharskiej pod wdzięcznie brzmiącym tytułem „Vegan für Faule”, czyli weganizm dla leniwych (coś w sam raz dla mnie) i nieco go zmodyfikowałam. Wszystkie smaki są idealnie zbalansowane

Roślinna - blog wegański
Aromatyczne curry z orzechami nerkowca i ciecierzycą 141

się coś więcej – jest to określony sposób przygotowania uwzględniający przy tym wszystkie główne składniki zanurzone w sosie.  Istnieje ogromna różnorodność curry, a poniższa wersja, znaleziona w jednej z wegańskich książek kucharskich i nieco przeze mnie zmodyfikowana, jest bardzo aromatyczna i pożywna.  Składniki: 150 g batatów pokrojonych w 1 cm kostkę 3 łyżki oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana

Roślinna - blog wegański
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 117

trochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut

Roślinna - blog wegański
Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana z masłem fistaszkowym 149

smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się w przepis, moją uwagę przykuł interesujący, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego i masła z orzeszków ziemnych – to on okazał się spoiwem

Roślinna - blog wegański
Wegetariada 2015 125

organizacja "Otwarte Klatki" działająca na rzecz praw zwierząt, która między innymi zachęcała uczestników do podpisania petycji o zlikwidowanie chowu klatkowego. Nie zabrakło kilku stoisk, które serwowały pyszne wegetariańskie i wegańskie potrawy. Jedzenie było doskonałe!  Pepperminta. Ciasto nerkowcowe na fistaszkowym spodzie powaliło mnie na kolana, nie zapytałam jednak o przepis, postaram się sama odtworzyć i wrzucić na blog. Do tego

Roślinna - blog wegański
Puszyste gofry 164

cukru trzcinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 ½ szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki rumu (opcjonalnie) 1/3 rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron  plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasto owocowe 136

tych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie, bez wrażenia ciężkości, zarówno w ujęciu fizjologicznym, jak i psychicznym. Zdecydowanie jedno z najlepszych (i najprostszych) wegańskich ciast, które dotąd piekłam. Oto efekty.  Składniki: Ciasto (składniki na formę 23x23 cm): 3 szklanki sezonowych owoców (u mnie truskawki) 1 ¾ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki

Roślinna - blog wegański