Wegańskie naleśniki z owocami leśnymi. Jeśli jeszcze nie robiliśmy wegańskich naleśników to te naleśniki będą cudownym i smacznym doświadczaniem. Idealnie delikatne naleśniki i owoce to pyszny sposób na dostarczenie dzieciom porcji owoców . Wegańskie naleśniki są łatwe, delikatne, bez jajek i nabiału z pysznym sosem z mleczka kokosowego i owocami leśnymi . Te słodkie naleśniki są całkowicie nie do odparcia ze względu(...)cudownie słodki smak. Jeśli mamy ochotę na słodycze, wypróbujmy te wegańskie naleśniki z owocami leśnymi . Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne
Zdrowy Styl JoannyTrwa moje wyzwanie roślinne . Wegańska carbonara to przepis, którego wcześniej nigdy nie przyrządzałam. Stanowi zupełną nowość w moim menu. Tradycyjną carbonare uwielbiam, jednak to danie, które jest koszmarem dla wegan – jajko, boczek, ewentualnie śmietana… W sumie tylko makaron jest tutaj akceptowalny. Wydawało mi się, że przygotowanie wersji wegańskiej tego dania to nie lada wyzwanie i co więcej, smaku(...)się odtworzyć, ba nawet ciężko będzie sprawić, by był on podobny. Przepisów na wegańską carbonarę jest wiele. Ja połączyłam kilka i dodałam mały element od siebie. Danie to przygotowywałam kilka razy, aż w końcu udało mi się wypracować proporcje idealne. I tak jak w pozostałych, wegańskich potrawach nie zalecam zamiany składników. Czarna sól to nie to samo co zwykła sól
365 dni dookoła kuchniwarzyw i dodatkowo z lekką pikantną nutką. Cudownie Was rozgrzeje w zimowe i jesienne dni. Ja tym razem ugotowałam ją od podstaw, ale możecie tez ją przygotować na bazie wegańskiego wywaru warzywnego dodając do niego pokrojone w plasterki pory. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można(...)tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką
Kulinarne przygody Gatitybazie oleju, podczas diety tłuszcz jest całkowicie zakazany, więc trzeba sobie radzić jakoś inaczej. Ugotowany kalafior jest bardzo fajnym spoiwem, dodaje się go między innymi do wegańskich burgerów z kalafiora . Mój sos przygotowałam z dodatkiem wody, ale możecie go zrobić na bazie wywaru, będzie wtedy bardziej aromatyczny. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej(...)diety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty
Kulinarne przygody Gatityprzez sezonowe warzywa i owoce (choć oczywiście jest to efekt chwilowy, większość z nas, gdy temperatura zaczyna spadać, ponownie powraca do bardziej treściwych, mięsnych dań). Dziś kilka słów o wegańskiej wersji tradycyjnego dania mięsnego. O czym mowa? Smalec, potrawa, którą albo się kocha (szczególnie wersję rozsmarowaną na pysznym, świeżym i chrupiącym chlebie z dodatkiem domowego, kiszonego ogórka), albo się(...)ludzi. Smalec kojarzył mi się zawsze z ogromnym smrodem w mieszkaniu i raczej to nie zachęcało do delektowania się smakiem. Pomimo niechęci do tradycyjnej wersji, postanowiłam spróbować z wersją wegańską, przygotowując wegański smalec z prażoną cebulką. Inspirację zaczerpnęłam od niezastąpionej Jadłonomi . Nie nastawiałam się jednak, że będzie to danie, które wpiszę na listę potraw ulubionych. Jednak znów się pomyliłam
365 dni dookoła kuchniMoja propozycja ciasta na niedzielę to wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami. Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami Ciasta wegańskie różnią się oczywiście smakowo nieco od tych standardowych ciast, które pieczemy na co dzień. Główna różnica jest taka, iż nie zawierają one w sobie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Odpadają nam tutaj jajka, mleko, sery, jogurty. Wszystkie te składniki zastąpić musimy zamiennikami. Trzeba(...)również uważać aby proszek do pieczenia, galerateki i inne dodatki także były wegańskie. Ciasta wegeńskie na pewno nie są dla każdego ale od czasu do czasu dlaczego ich nie spróbować? Ja dodatkowo poniższe ciasto przygotowałam na bazie mąki jaglanej, która nie zawiera w sobie glutenu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce
mecooksWedług mnie jest to hit kuchni wegańskiej! Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym dopiero od niedawna gości na naszym stole, a ja żałuję, że dopiero teraz je odkryłam, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale 😃. Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Kupicie go w każdym większym markecie, ja używam elektrycznego(...)lekko mdławą cukinią. Przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej, czyli nie zawiera ani grama tłuszczu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką
Kulinarne przygody Gatitydzisiejszym poście przygotowałam dla Was zestawienie czterech pysznych deserów, które możecie przygotować na Walentynki. Ryżowy sernik wegański w słoiku Błyskawiczny sernik wegański na zimno zamknięty w słoiku. Głównym składnikiem są płatki ryżowe, które w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzą pyszną masę sernikową. Link do przepisu Wegańskie delicje Wegańska wersja delicji, czyli biszkopty z wody po ciecierzycy, galaretka(...)zrobioną z kompotu z owoców leśnych z agarem i całość polana rozpuszczoną czekoladą deserową. Link do przepisu Wegańskie mini serniki z truskawkami Szybkie i proste wegański mini sernik na bazie jogurtu roślinnego, mleczka kokosowe z agarem z dodatkiem pokrojonych truskawek. Link do przepisu Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe Prosty i szybki przepis na trufle daktylowo-czekoladowe obtoczone w suszonym
wegujemyPisałam Wam ostatnio o tym, że za jednym zamachem warto ugotować większą ilość wegańskiego wywaru warzywnego . Będzie on idealną bazą do przygotowania bardzo szybko i łatwo kolejnych rodzajów zup. Dziś na blogu zagościła kwaskowa zupa ogórkowa. Do wywaru wystarczy tylko dodać starte kiszone ogórki i, jeśli lubicie kwaśne zupy, nieco soku z ogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli(...)reguły sok jest bardzo słony. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitywśród kasz, najzdrowsza, zasadotwórcza, przywraca właściwe PH, osusza z nadmiaru wilgoci, zalet można by wymieniać bez końca. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczne śniadanie. Przepis możliwy jest też w wersji wegańskiej. * * * Składniki (proporcje dla 3 osób: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżka masła ( wersja wegańska: 1 łyżka oleju kokosowego) garść rodzynek 1 jabłko miód (wersja(...)wegańska: syrop klonowy) cynamon Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, najpierw pod zimną wodą, następnie pod gorącą wodą, a potem odsączamy na sitku. Dzięki wypłukaniu kasza traci goryczkę (tak powiadają). 2. Zagotowujemy szklankę wody, następnie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy odrobinę masła ( w wersji wegańskiej: oleju kokosowego) , szczyptę soli i cukier trzcinowy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około
Kawa z mlekiempszenna ujednolica smaki i wszystko smakuje tak samo w przeciwieństwie do mąk bezglutenowych, które można dowolnie mieszać w celu uzyskania potrzebnej konsystencji. Polecam :-) Przepis dostępny jest również w wersji wegańskiej :-) * * * Składniki: 100 g mąki gryczanej 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka stołowa cukru 2 jajka (wersja wegańska(...)łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 5 łyżeczek wody) 1 szklanka mleka (czasem ciut więcej) (wersja wegańska: mleko roślinne) 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego (wersja wegańska: 1 łyżka jogurtu sojowego lub sok z połowy cytryny) szczypta soli 2 starte jabłka na tarce o grubych oczkach cynamon oliwa do smażenia (z wytłoczyn) Wykonanie: 1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki. 2. Potem
Kawa z mlekiemsklepowej półce miękkie tofu i trwa sezon szparagowy, postanowiłam połączyć te składniki. Przy okazji zdałam sobie sprawę, jak zmienia się język polski pod wpływem mody na różne diety, szczególnie wegańskiej. Sama temu wpływowi uległam, podając przepisy na jagielniki (ciasta z kaszy jaglanej). 20 lat temu danie, o którym niżej, było po prostu "miękkim tofu ze szparagami i pieczarkami(...)tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli to, co było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę wegan, ich dania były mocno komentowane i krytykowane
Weekendy w domu i ogrodziezwiązku z tym, że mam weekend wolny od zajęć, pozwoliłam sobie wziąć udział w kursie "Żywienie w chorobach tarczycy, diety wegetariańskie i wegańskie". Kurs ten trwa całe dwa dni - sobotę i niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójd ą w błoto. Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o której wspominałam Wam w przepisie(...)polenty . Przygotowanie jej nie jest trudne, a na pewno smakuje lepiej, niż z pobliskiej pizzerni. Kiedy zrobicie ją raz, nie poprzestaniecie - zakochacie się w niej! Pierwsze cztery zdjęcia przedstawiają wegańską wersję, ostatnie - wegetariańską. Składniki na spód: - 400g mąki żytniej typ 720 - 220ml wody (ok. 37 stopni) - 10ml oliwy (+ do natłuszczenia miski) - 10g suszonych drożdży - 1 łyżeczka cukru - sól Dużą
Be Fit Be Strongmojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was propozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” i ekspresowe(...)batatów (1 batat)* 150 gr cebuli (dwie średnie cebule) 4 ząbki czosnku 9 łyżek mąki bezglutenowej (u mnie po 3 łyżki z brązowego ryżu, jaglanej i gryczanej ) 300 gr wegańskiego jogurtu np. gęstego sojowego 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oleju Cukinię, bataty umyć, obrać, cebulę, czosnek obrać. Wszystkie
moj przepis naJakiś czas temu byliśmy w naszym ukochanym CookUp na warsztatach wegańskich z Michałem Lachurem. Kuchnia wegańska jakoś wcześniej zbytnio nas nie wciągała. Owszem lubimy sporo bezmięsnych rzeczy, a warzywa wielbimy, ale to byłoby na tyle! Byliśmy ciekawi wegańskiego gotowania i świetnie trafiliśmy! Michał, nasz prowadzący, to niezwykły człowiek! Chyba nie uda Wam się go "zagiąć" jakimś pytaniem! On zna odpowiedź(...)ryżem a na deser raw sernik z orzechów nerkowca! Byliśmy zaskoczeni smakami, świetnym połączeniem przypraw! I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli - jaka ta kuchnia wegańska jest pyszna! Serio! Wracając po warsztatach do domu rozmawialiśmy o każdym daniu, co nam w nim szczególnie przypasowało i mocno zaczęliśmy się zastanawiać nad dalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się
Plate of Joyżeby życie nie było nudne. :) Dzisiaj szczególny przepis. Dlaczego taki szczególny, a nie jak każdy inny? Nie dlatego, że z motywem Halloween'owym nawiązującym do jutra, nie dlatego, że wegański, a dlatego, że ciasto widoczne na zdjęciach zostało zrobione przez mojego mężczyznę! Jestem niesamowicie dumna z jego drygu do kucharzenia i z jego dzieła (aczkolwiek, ubolewam(...)okamgnieniu! Byłam pod ogromnym wrażeniem jego zdolności kulinarnych, gdyż nigdy wcześniej nie zabierał się za ciasta, czy ciasteczka. Przez zmianę naszej diety, zmuszona byłam zmodyfikować dotychczasowy przepis na wegański, lecz nie miałam czasu go wypróbować i sprawdzić, czy ciasto w ogóle wyjdzie. Kilka dni temu, mój mężczyzna podjął się tego wyzwania i znów bez mojej wiedzy sprawił mi niespodziankę. Efekty
Be Fit Be Strongtofu , lecz tym razem w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką! Nadzwyczajność tego sosu polega na tym, że jest zrobiony z jogurtu i mleka sojowego, a nie z gotowej, wegańskiej śmietanki. Dodatkowo całe danie jest niesamowicie niskokaloryczne! Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1 dynia makaronowa (2-3kg) - 190ml mleka (sojowego) - 60g jogurtu (sojowego) - 1 brokuł - 2 marchewki(...)cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki płatków jaglanych (opcjonalnie) - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki chili - sól, pieprz *opcjonalnie: wegański parmezan do posypania Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek i pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut. Pod koniec powinniśmy sprawdzić jej miękkość za pomocą widelca. Jeżeli wciąż
Be Fit Be StrongJest to firma specjalizująca się wyrobem produktów pochodzenia roślinnego (bez GMO), z pełnowartościowego białka, bez konserwantów, cholesterolu, glutenu ani laktozy. Ich produkty są świetnym dodatkiem do diety wegetariańskiej i wegańskiej, lecz jestem pewna, że wszystkożercom również by posmakowały. W ich ofercie znajdziemy różne rodzaje tofu, wędliny sojowe, sery sojowe, pasztety sojowe, parówki i kiełbaski. Osobiście uwielbiam ich produkty i śmiało(...)łyżeczki suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki - 0,5 łyżeczki chili *opcjonalnie: wegański parmezan do posypania Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek i pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut. Pod koniec powinniśmy sprawdzić jej miękkość za pomocą widelca. Jeżeli wciąż
Be Fit Be StrongPYSZNE i ELASTYCZNE! :)) I wiecie co? Nie zawracałam sobie w ogóle głowy szukaniem tajnych i sprawdzonych przepisów ani żadnymi próbami zastępowania czymś-tam tego nieszczęsnego jajka. Pierwsze wegańskie naleśniki zrobiłam TAK SAMO JAK WSZYSTKIE WCZEŚNIEJ, tyle że z mlekiem sojowym i z pominięciem jajka - PO PROSTU :) I to są naleśniki, które ZAWSZE SIĘ UDAJĄ! A mój super tajny ;) sposób(...)WEGAŃSKIE NALEŚNIKI to: - 2 miarki mąki - 1 miarka mleka roślinnego (u mnie najczęściej sojowe) - 1 miarka wody - I tyle :) Wymieszać porządnie na gładkie, lejące się ciasto - jak to ciasto naleśnikowe - i smażyć na średnim ogniu na 2 patelniach równocześnie, żeby móc jak najszybciej dobrać się do nich :) Ja przed pierwszym naleśnikiem wlewam na patelnię kroplę oleju, resztę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKeto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto krakersy lniane Placki z cukinii z siemieniem lnianym Zobacz więcej(...)Przepisy poniżej 5 g węglowodanów << >> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) << A może coś keto na słodko? Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka
WegePrzepistyle zajęć, że coraz częściej jadałam na mieście. Ubolewam nad tym, więc powoli zaczynam planować posiłki, co znacznie pozytywniej wpływa zarówno na czas, dietę, jak i domowy budżet. Wegańskie kotlety z ciecierzycy to pomysł na zdrowy obiad po pracy. Gdy użyjemy ciecierzycy ze słoika (wg mnie ze słoika jest lepsza niż ta z puszki, jeśli sami jej nie gotujemy(...)jego przygotowanie będzie nie tylko proste, ale i szybkie. Aby było nie tylko zdrowo, ale i domowo – podałam je wraz z sałatą polaną “wegańską śmietaną”, która smakuje jak mizeria. Przepyszne połączenie. Jako że kotlety przypominają mielone, całość jest wyjątkowo swojska. Aby potrawa była w pełni roślinna, nie używałam tradycyjnej panierki z bułki tartej. Do uzyskania chrupiącej skórki
Poezja smakuWspaniale kremowy, wegański sernik bezglutenowy to rewelacyjny deser, którym zaskoczy Cię swoim smakiem a Ty zachwycisz nim swoich gości. Wygląda niezwykle efektownie, przygotowanie go nie jest wcale trudne a swoim smakiem urzeknie nawet bardzo wymagające podniebienie. Wegański sernik bezglutenowy z nerkowców Głównym składnikiem tego wegańskiego sernika są nerkowce. Długo nie mogłam się nadziwić, że można zrobić sernik z orzechów(...)należą a ciasto w sumie wychodzi dość kosztownie i jeśli efekt jest tak mizerny to lepiej upiec brownies z cukinii i zapomnieć o serniku raz na zawsze. Borówkowy sernik wegański Jednak nie dałam za wygraną i podeszłam do tematu ponownie. Zastanowiłam się, jak to zrobić i jakich składników użyć, żeby uzyskać pyszną kremową konsystencję. Wzięłam się do dzieła i odniosłam
Book of spellsproblem z wegańskimi ciastami. Większość z nich smakuje podobnie, jednak w smaku – choć dobre – nawet w połowie nie przebijają tradycyjnych, babcinych wypieków. Składniki wychodzą dość drogo, więc i przepisy zazwyczaj są na te mikro tortownice – 15 cm czy 16 cm (nawet nie planuję takiej kupić). Oczywiście mocno generalizuję, może dlatego, że sama ciągle szukam czegoś, co mnie(...)zachwyci. Ostatnio zapamiętałam na dłużej ciasto o nazwie “wegański snickers” – słodycz karmelu, orzeszki ziemne, jaglana masa – połączenie to wyjątkowo mi smakowało. Niestety kawiarnia, w której go serwowano, zaczęła modyfikować recepturę – karmel, zamieniono na czekoladę, masa też nieco inna i… czar prysł. Aż mnie korciło, żeby odtworzyć beznabiałowego snickersa w domu – i to koniecznie
Poezja smakuDziś przepis na coś prostego i pysznego, czyli wegańską zupę cebulową z serem. Takie danie to idealny sposób na pożywny i aromatyczny posiłek, który przypadnie do gustu każdemu kto go spróbuje. Jak więc zrobić taką zupę? Najważniejszym składnikiem jest skarmelizowana cebula. To ona nadaję wyjątkowy smak i aromat. Kolejnym ważnym punktem jest ser, oczywiście w tym przypadku wegański. Najbardziej polecam(...)dedykowany do pizzy, dzięki czemu idealnie rozpuści się w zupie. Ostatnim ważnym składnikiem są grzanki, najlepiej przypieczone na roślinnym maśle. Zupa cebulowa z wegańskim serem Składniki: 0,7 kg cebuli 1 mała marchewka 1 średnia pietruszka 1 kostka warzywna 1,5 litra wody 150 g wegańskiego sera olej do smażenia
wegujemyIstnieje wiele wspaniałych wegańskich dań, jednak u mnie pierwsze miejsce zawsze będą miały właśnie takie tradycyjne obiadki – jest w tym jakaś nostalgiczna tęsknota za czasami dzieciństwa. I o ile za mięsnymi mielonymi specjalnie nie tęsknię, o tyle na takie z buraka zawsze się skuszę. Składniki: 2 średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 duża
Roślinna - blog wegańskiduża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cukinie (około 350g) 500ml warzywnego bulionu sól i pieprz do smaku 1 bagietka 1 łyżeczka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny 1 ząbek czosnku Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj czosnek
Roślinna - blog wegańskiWiem, wiem, mnie też wkurzają: wegańskie kotelty schabowe, wegańskie mielone itd., chociaaż jak zobaczyłam podróbkę jajka wegańskiego, które wyglądało jak krowi placek to stwierdziłam, że to już przesada. Tak samo, jak tofucznica, jeny w życiu nie jadłam nic gorszego. Ale to kwestia gustu, nie wszystko złoto co jest wegańskie Prawdą jest , że jeżeli przeszło się na weganizm jako osoba znająca(...)już pewne smaki jak ryby, jajka, to ich czasami brakuje. W moim przypadku najbardziej brakuje mi ryb. Jak ja zazdroszczę moim kotom… Na przepis wegańskiego tuńczyka trafiłam na YouTube, i oczywiście Amerykanie go „wynaleźli” , wiadomo Składniki: 5 400 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu), może być z puszki, ze słoika 2 ogórki kiszone (Amerykanie mają swoje korniszony
greenscarfjasnej barwy ciasta. Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 125ml roślinnego neutralnego oleju 120ml jogurtu sojowego 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 100g cukru 1 tabliczka wegańskiej białej czekolady (np. iChoc), posiekanej na drobne kawałki Piekarnik rozgrzej do 200°C, a formę do muffinek wyłóż papilotami. Banany obierz i za pomocą widelca rozgnieć na papkę. Do naczynia
Roślinna - blog wegańskiprzyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich naleśników – smaży się je równie przyjemnie jak zwykłe, choć niewykluczone, że tego pierwszego trzeba będzie wyrzucić… Składniki: Ciasto na naleśniki (około 16 sztuk): 500 ml roślinnego mleka 2 duże łyżki
Roślinna - blog wegańskismaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują się z przekładanym wytrawnym sosem. Wieżyczki zwieńcza delikatny sos a’la beszamel – na bazie masła
Roślinna - blog wegańskimarnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Roślinna - blog wegańskimakaronu, ja z tego dania postanowiłam uczynić coś w rodzaju sałatki i zredukowałam jego ilość do 250 g – w sam raz na dwie sute porcje. W skład wchodzi jeden niewegański składnik - parmezan, którego z przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych, choć prawdę powiedziawszy nic się nie stanie jak postanowisz nie zastępować usilnie sera - następnym razem zdecydowanie tak uczynię
Roślinna - blog wegańskioszałamiające. Składniki na 12 ciasteczek: 120 g zwykłej pszennej mąki 1/3 łyżeczki proszku od pieczenia 30g kakao 100g cukru (u mnie kokosowy, ale może być dowolny) 100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio) 50g górskich płatków owsianych 1-2 łyżki roślinnego mleka 30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki) lub łezek czekoladowych Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskiczekoladowego ciasta, nic więc dziwnego, że kolejny przepis na brownie pojawia się na tym blogu. Kolejny, ale z pewnością nie ostatni. I przyznam, że jak dotąd nie znalazłam prostszego wegańskiego przepisu na ten deser – idealny, kiedy w kuchni zostaje jeden ostatni słodki ziemniak, z którym nie wiadomo, co zrobić. Składniki na formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 25x15cm: 1 średni
Roślinna - blog wegańskispróbował swoich sił w kuchni roślinnej. Ja z kolei uważam, że codzienne tłuczenie i panierowanie kotletów czy obieranie ziemniaków jest zdecydowanie bardziej męczące i nużące niż przygotowania większości dań wegańskich. Poniżej mam dowód na poparcie tej tezy. Słodkie ziemniaki i papryka rozpieszczają nasze kubki smakowe przyjemną naturalną słodyczą podkreśloną zawiesistym smakiem tahini. Składniki: 1 batat 1 czerwona papryka
Roślinna - blog wegańskigłębokim tłuszczu i śmiem twierdzić, że jeżeli ich za dużo zjemy, dorobimy się podobnych na własnym brzuchu. Składniki: 500g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki sody ½ szklanki cukru ¼ kostki wegańskiej margaryny 350 g naturalnego tofu 150 ml roślinnego mleka 2 łyżki rumu olej ryżowy do smażenia cukier puder do oprószenia Mąkę, sodę i cukier wsyp do dużej miski i zmieszaj. Dodaj pokrojoną
Roślinna - blog wegańskiMyślę, że weganie powinni zaglądać także do niewegańskich książek kulinarnych, w których można czasem trafić na takie roślinne perełki, a inne ewentualnie zmodyfikować. To danie pochodzi z książki autorstwa Nigelli Lawson, która deklaruje się jako zagorzała niewegetarianka, ale mnie wcale to nie przeszkadza; jeżeli przy swoim stole masz podobnych, wykazujących brak wiary w bezmięsne dania biesiadników, koniecznie zaserwuj
Roślinna - blog wegański100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól i pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekane cebule, czosnek, papryczkę chili oraz gałkę muszkatołową i smaż całość przez dwie minuty
Roślinna - blog wegańskisosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę. Poniższy przepis wyszperałam w niemieckiej wegańskiej książce kucharskiej pod wdzięcznie brzmiącym tytułem „Vegan für Faule”, czyli weganizm dla leniwych (coś w sam raz dla mnie) i nieco go zmodyfikowałam. Wszystkie smaki są idealnie zbalansowane
Roślinna - blog wegańskisię coś więcej – jest to określony sposób przygotowania uwzględniający przy tym wszystkie główne składniki zanurzone w sosie. Istnieje ogromna różnorodność curry, a poniższa wersja, znaleziona w jednej z wegańskich książek kucharskich i nieco przeze mnie zmodyfikowana, jest bardzo aromatyczna i pożywna. Składniki: 150 g batatów pokrojonych w 1 cm kostkę 3 łyżki oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana
Roślinna - blog wegańskitrochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut
Roślinna - blog wegańskismaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się w przepis, moją uwagę przykuł interesujący, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego i masła z orzeszków ziemnych – to on okazał się spoiwem
Roślinna - blog wegańskiorganizacja "Otwarte Klatki" działająca na rzecz praw zwierząt, która między innymi zachęcała uczestników do podpisania petycji o zlikwidowanie chowu klatkowego. Nie zabrakło kilku stoisk, które serwowały pyszne wegetariańskie i wegańskie potrawy. Jedzenie było doskonałe! Pepperminta. Ciasto nerkowcowe na fistaszkowym spodzie powaliło mnie na kolana, nie zapytałam jednak o przepis, postaram się sama odtworzyć i wrzucić na blog. Do tego
Roślinna - blog wegańskicukru trzcinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 ½ szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki rumu (opcjonalnie) 1/3 rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól
Roślinna - blog wegańskitych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie, bez wrażenia ciężkości, zarówno w ujęciu fizjologicznym, jak i psychicznym. Zdecydowanie jedno z najlepszych (i najprostszych) wegańskich ciast, które dotąd piekłam. Oto efekty. Składniki: Ciasto (składniki na formę 23x23 cm): 3 szklanki sezonowych owoców (u mnie truskawki) 1 ¾ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki
Roślinna - blog wegańskiWyobraź sobie delikatną, pachnącą wiosennymi warzywami pastę do kanapek. Jest łudząco podoba do twarogu, jednak jeżeli nigdy za nim nie przepadałaś, nie odwracaj wzroku. Ten wegański twaróg pozbawiony jest charakterystycznego kwaskowatego smaku zsiadłego krowiego mleka. W jego miejsce idealnie sprawdza się naturalne tofu - warto sięgnąć po to ekologiczne, dobrej jakości. Jego delikatny, orzechowy smak jest ledwie wyczuwalny i stanowi doskonałe
Roślinna - blog wegańskiodmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól 1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny ułamać się we właściwym miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową część łodygi pokrój
Roślinna - blog wegańskiłyżki ekstraktu waniliowego ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mielonych migdałów Na kruszonkę: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki (ok. 75 g) schłodzonej, wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) 50 g posiekanych migdałów 1/3 szklanki cukru demerara Do podania: migdałowa śmietanka syrop klonowy do smaku Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój
Roślinna - blog wegańskiTwoi goście wszystko pięknie zjedzą – ukołysani czekoladowym smakiem pozostaną Ci dozgonnie wdzięczni. Składniki: odrobina oleju do posmarowania formy 3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70 %) 3 łyżki wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) lub oleju kokosowego w stałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki
Roślinna - blog wegańskiJestem taka szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis. Pochodzi z magazynu Slowly Veggie! , ale poniżej podaję go we własnej, wegańskiej adaptacji. Nie potrafię wyobrazić sobie życia bez talerza ciepłej zupy, jednak ta ujęła mnie w szczególności. Jeżeli lubisz cydr, z pewnością przypadnie Tobie do gustu. Ma interesujący, egzotyczny smak, coś pomiędzy wytrawnym a słodkim. Wiem, że ciężko to sobie
Roślinna - blog wegańskisłodkie plastry ananasa otulone ciastem filo - musiałam go spróbować. Do tego obłędny waniliowy, słodki sos z kawałkami chili, a całość posypana pistacjami. Postanowiłam nieznacznie przekształcić przepis tak, aby był wegański. Efekt wyszedł nieziemski! Ciasto filo przypomina ciasto francuskie, jednak jest nieco cieńsze i delikatniejsze. Bez problemu odnajdziesz je w chłodniach większości supermarketów. Co do sosu, nawet jeśli ostre smaki
Roślinna - blog wegańskiPrzeglądając menu większości wegańskich lub wegetariańskich restauracji, bardzo często można natknąć się na koktajl szpinakowo-gruszkowy. Zaciekawiło mnie to połączenie, a chociaż lubię koktajle, takiego zestawu dotąd nie próbowałam. W wyniku zmiksowania wszystkich świeżych składników postał zdrowy napój o pięknym, zielonym kolorze i orzeźwiająco-słodkim smaku. Przepyszny i niebanalny, polecam! Składniki na 2 duże porcje: 2 dojrzałe banany
Roślinna - blog wegańskiniedawna byłam przekonana, że lazania bez sera nie ma sensu istnienia. Prawda jest taka, że w Internecie lub sklepach ze zdrową żywnością bez problemu kupisz dobry wegański ser. Jednak zapewniam, że w tym przypadku jego dodatek nie jest konieczny, ponieważ składniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym
Roślinna - blog wegańskiZawsze miałam słabość do sajgonek, dlatego nie było wyjścia: musiałam je zmodyfikować na swój wegański i zdrowy sposób. A to oznacza dużo kolorowych, pełnych witamin warzyw, a w miejsce smażenia w głębokim tłuszczu - pieczenie w piekarniku. Są cudownie chrupiące, dokładnie takie, jakie prawdziwe sajgonki powinny być. W sklepie papier ryżowy dostępny jest w różnych rozmiarach. Wybierz taki, który Ci odpowiada
Roślinna - blog wegańskiNiewątpliwe każda osoba, która wybrała wegański styl życia, ma opracowany swój własny przepis na pastę „jajeczną”. Trudno się dziwić, takie pasty, mimo, że nie zawierają ani grama jajka, są przepyszne, idealne na kanapkę i do złudzenia przypominają jajeczny smak. Taki efekt uzyskasz dzięki kala namak, czyli czarnej soli (wbrew nazwie jest koloru szaro-różowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest
Roślinna - blog wegański