Dobrze jest niedzielnym popołudniem zmiksować zaledwie cztery składniki i z ulgą otwierać lodówkę podczas kilku następnych zapracowanych dni w tygodniu, kiedy dopada Cię ochota na coś
Roślinna - blog wegańskiDobrze jest niedzielnym popołudniem zmiksować zaledwie cztery składniki i z ulgą otwierać lodówkę podczas kilku następnych zapracowanych dni w tygodniu, kiedy dopada Cię ochota na coś
Roślinna - blog wegańskiWegańskie bolognese Ale że jak? Ale że co? Wegańskie bolognese ? TAK! Nie zrażaj się jednak po pierwszym słowie, bo naprawdę warto go spróbować. Jestem przekonany, że nie tylko weganom posmakuje wegański sos bolognese . Po zrobieniu klopsików z orzechów włoskich , które Ci przy okazji polecam, wiedziałem, że będzie trzeba z orzechów i pieczarek wyczarować sos do makaronu. Nie spodziewałem się jednak(...)będzie on taki dobry. Orzechy i pieczarki zastępują strukturą mięso z tradycyjnej wersji, a reszta… reszta wszystko łączy i dopełnia. Wegańskie bolognese świetnie dopełni… wegański parmezan . Nie jest on niezbędny, ale bardzo fajnie uzupełni smak dania. Dodatkowo do podania użyj świeżych, posiekanych ziół, takich jak bazylia, oregano lub ewentualnie pietruszka. Pytania i odpowiedzi: Czy orzechy włoskie mogę zastąpić
BlendmanDanie to jest w stylu tych leniwych. Wracamy po pracy nie mamy ochoty siedzieć zbyt długo w kuchni więc na myśl przychodzi coś szybkiego. Wystarczy mieć
Roślinna - blog wegańskiUwielbiam ziemniaki w każdej postaci, w związku z tym moją dużą słabością (choć spoglądając na poniższy przepis wcale nie nazwałabym tego słabością) stało się przygotowywanie zbyt
Roślinna - blog wegańskiIstnieją dwie rzeczy, w których domowe mleko migdałowe sprawdza się najlepiej – poranna kawa oraz wszelkiego rodzaju pancakesy. Sklepowe mleko, choć wcale bym nim nie pogardziła, nie
Roślinna - blog wegańskiKlasyk w kulinarnym świecie roślinożerców wcale nie musi zawierać w swoim składzie sezamowej tahiny – godnie zastąpią ją również inne składniki sprawiając, że za każdym razem hummus
Roślinna - blog wegańskiCzyli pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem cebulowego farszu. Te przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce
Roślinna - blog wegańskiCzyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co
Roślinna - blog wegańskiKolejny przepis – a tych nigdy dość – na pyszny śniadaniowy koktajl, który za sprawą płatków owsianych, amarantusa i orzechów jest też bardzo pożywny i sycący. Jeżeli chcesz
Roślinna - blog wegańskiCzy istnieje coś bardziej krzepiącego niż gorąca, sycąca porcja złocistej zapiekanki wyjętej wprost z piekarnika? Zwłaszcza o tej porze roku… Ta poniższa nie jest tak tłusta
Roślinna - blog wegańskizwierzęce. Zaczął wątpić w medycynę konwencjonalną. Nie podobało mu się, że mimo przepisywanych lekarstw, pacjenci do niego wracali w jeszcze gorszym stanie zdrowia. Zauważył, że ludzie odżywiający się po wegańsku cieszą się dużo lepszym zdrowiem niż Ci na typowo amerykańskiej diecie. W latach 70 stał się weganinem i na swoim przykładzie przekonał się o uzdrawiającej mocy diety roślinnej. Więcej(...)odnośników, odsyłaczy, skomplikowanych medycznych terminów - to są nimi : "Jedz i biegaj" S. Jurek i "Ukryta siła" R. Roll . Powinni je przeczytać wszyscy Ci, którzy obawiają się, że dieta wegańska jest uboga w białko, niewłaściwa dla sportowców. Książki te są biografiami wybitnych sportowców, ludzi o nadludzkiej sile i niezwykłej determinacji. S. Jurek siedem razy z rzędu wygrał 160-kilometrowy bieg
Jeść, by żyć w zdrowiuCiężko było mi powstrzymać się, aby nie dodać RAW w tytule – i choć ciasteczka składają się głównie z orzechów i świeżych daktyli, to jednak zawierają zwykłe
Roślinna - blog wegańskiFaszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak
Roślinna - blog wegańskiCo prawda przepis na gołąbki pojawia się dość późno na moim blogu, i choć zawsze bardzo je lubiłam, to zniechęcała mnie wieloetapowość i długi czas ich
Roślinna - blog wegański