wegańskie - 10389 przepisów (strona:24/693)

Bananowy shake z syropem klonowym 136

Zakup większej ilości bananów i ich zamrożenie w strunowych woreczkach to bardzo dobra inwestycja, która sprawi, że każdy koktajl będzie miał kremową i gładką konsystencję. Bananowy

Roślinna - blog wegański
Drożdżowy chlebek z marchewką i orzechami włoskimi 160

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów i jednocześnie mają wspaniały, intensywny smak, idealnie zatem sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Użyłam mąki orkiszowej typu 700

Roślinna - blog wegański
Karotenoidowa zupa z soczewicą 174

Wszystkie składniki wchodzące w skład tej zupy pasują do siebie doskonale, zwłaszcza kolorystycznie. Za kolorem zaś kryje się obecność pewnych cennych składników. Mamy sezon letni, a

Roślinna - blog wegański
LENIWY PORANEK #6: TOFUCZNICA/"JAJECZNICA" Z TOFU 220

pochłonęły, że nie starczyło czasu nawet na porządny sen. Ale to dobrze - przynajmniej wiemy, że wykorzystaliśmy ten weekend maksymalnie.     Tofucznica, kolejna dziwna dziwność, to nic innego, jak wegańska "jajecznica", o ile można tak powiedzieć. Przygotowywana z pokruszonego tofu, wymieszanego z odpowiednimi przyprawami, smakuje nawet podobnie do normalnej jajecznicy, choć różni się nieco, także w kwestii konsystencji(...)wolałam normalną jajecznicę, ze świeżymi ziołami, nie do końca wysmażoną, aby była kremowa i delikatna. Po spróbowaniu tofucznicy waham się, czy aby na pewno pozostaję wyznawcą wyłącznie normalnej, nie wegańskiej wersji.  TOFUCZNICA / "JAJECZNICA" Z TOFU /inspiracja:  klik  ;/ 2 porcje 1 kostka naturalnego tofu 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego świeżo mielony

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem 238

Czarne, okrągłe i błyszczące ziarna tej odmiany soczewicy (nazywanej też „roślinnym kawiorem”) są niezwykle pożywne i wartościowe, głównie ze względu na dużą ilość białka. Po ugotowaniu

Roślinna - blog wegański
Tropikalne babeczki o smaku mango-kokosowym 127

Wciąż zbyt wiele osób zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić

Roślinna - blog wegański
Najprostsze placuszki z jabłkami 163

Zrobiłam je na wczorajsze niedzielne śniadanie, zniknęły w mig i posmakowały mi tak bardzo, że dziś postanowiłam przygotować je ponownie, aby móc je sfotografować i zamieścić

Roślinna - blog wegański
Koktajlowe kotleciki z tofu z dodatkiem paprykowej salsy 163

Kiedy już zaczniesz salsować, trudno będzie Ci przestać. Salsa to przystawka o meksykańskich korzeniach podawana na zimno w formie drobno pokrojonych świeżych warzyw lub owoców z

Roślinna - blog wegański
Faszerowane papryki 205

Faszerowane papryki to żadna nowość. Główny składnik farszu to zazwyczaj ryż, a warzywa stanowią dopełnienie. Ta wersja jest odwrotna: ryż jest dodatkiem, a bazą farszu starta

Roślinna - blog wegański
Czereśniowo-bananowe smoothie 108

Kiedy słoneczne promyki stają się zbyt intensywne, a upały mocno dają się we znaki, warto ochładzać organizm przy pomocy nieprzetworzonych, lekkostrawnych i zdrowych produktów – czyli głównie

Roślinna - blog wegański
Brokułowo-kalafiorowe mielone 180

Zapewniam, że ze spokojem ducha i podniebienia możesz zastąpić mięsne kotlety tymi wegetariańskimi. Smak nie ucierpi i nawet zagorzali mięsożercy nie będą marudzić, jeżeli wykorzystasz odpowiednie

Roślinna - blog wegański
Kanapkowa miętowa pasta z bobu 191

Przyrządzanie kanapkowych smarowideł daje niemałą satysfakcję. Ich wybór jest ogromny, a aspiracje twórcze nieograniczone: spróbuj pastę słonecznikową, z ciecierzycy, awokado czy fasoli. To tylko niektóre przykłady

Roślinna - blog wegański
Truskawkowe carpaccio z rukolą 150

Zrobienie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut, a jest przepiękna. Nie przesadzam – jest coś ujmującego w soczystych owocowych kąskach piętrzących się pośród ciemnozielonych liści. A smak

Roślinna - blog wegański
Kokosowo-migdałowe pralinki 154

Bywają takie chwile (ze wstydem powinnam dodać, że codziennie), kiedy dopada mnie popołudniowe nieokiełznane łakomstwo. A jako osoba mająca obsesję na punkcie deserów, ba, wręcz od

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z młodej marchewki z dodatkiem pesto z jej natki 152

Ależ ja byłam niemądra. Kupując pęczek młodej marchwi, zawsze zużywałam tylko korzeń, natomiast jej natkę bezdusznie odkładałam gdzieś na bok lub wyrzucałam. Po raz kolejny nie

Roślinna - blog wegański