ponownie zmiksuj."ŚNIEG" NA BABECZKI:Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.SKŁADANIE BABECZEK:Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze wafel do babeczki.Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (ja użyłam tylki Wilton 1M) napełnij zielonym lukrem i zacznij wyciskać gwiazdki dookoła wafelka - kierując się
Słodko-Słony Świat IlonyBezpieczniej ;)Składniki na około 12 sztuk:120 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych dowolnych orzechów,1 żółtko,2/3 szklanki cukru pudru,ok. 30 ml likieru amaretto.dodatkowo: kruche ciasteczkalubsuche wafle.Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko musi się zaparzyć, podobnie jak robi się to do kremów. Orzechy dokładnie połączyć
Codzienna kuchnia niecodziennaZobaczymy.Cytrynowe ciepłe lodySkładniki:(na 10 sztuk)80 ml soku z cytryny40 ml wody330 g cukru3 białkażółty barwnik spożywczy w paściepolewa:150 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka olejudodatkowo:10 wafli do lodówSok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop(...)minut lub dłużej, aż masa całkowicie ostygnie. Na koniec dodać barwnik, zmiksować, aż masa uzyska jednolity kolor.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką. Wyciskać do wafli. Odstawić do lodówki na 15 minut.W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z oleję. Przestudzić (czekolada ma być płynna, ale nie ciepła).Czekoladę przelać do wąskiego, wysokiego naczynia. Pewnym ruchem
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier puder, białko. Dokładnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki na min. godzinę na schłodzenie.Schłodzoną masę wkładamy do foremek, ściskamy, dołaczonym dzióbkiem robimy wgłębienie, nadmiar masy zabieramy. Wgłębienie napełniamy kajmakiem, z wafli wycinamy kieliszkiem krążki , każdym krążkiem dociskamy kajmakowe nadzianie tym samym robiąc podstawę dla ciasteczek.Foremki świetnie- zdały egzamin, napełniane masą po otwieraniu masa bardzo fajnie odchodzi,nie klei się, robienie tych
Z Majeczką w kuchniszkl mleka, cukrem, kakao rozpuszczamy w garnuszku i chwilę gotujemy. Ostudzić.Do zimnej masy wrzucamy mleko w proszku i dokładnie miksujemy, tak aby nie było grudek.Gotową masą przekładamy wafle i gotowe !Smacznego
charlotte gotujemnie wciągnęło na dobre z tymi Good Food waflami ryżowymi i ziarenkami..ale idelanie współpracują ze sobą i nie powiem, nie powiem kompletnie sie ze sobą nie kłócą! Wyobrazcie sobie, że przyszedł czas na pewien eksperyment, który się powiódł. Podałam je...na obiad! I to obiad zdrowy ! Bo ziemniaki i marchewka na parze dusiły się, a pierś z kurczaka była(...)zgrillowana na patelni do grillowania. Składniki -wafle ryżowe Good Food smak mango chutney -ziemniaki -marchewka -ogórek -grillowana pierś z kurczaka -śmietana -szczypiorek -suszone pomidory i czosnek niedziwedzi -koperek -prażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola lub Euforia Ugriluj pierś z kurczaka na patelni lub uduś na parze, pokrój w paseczki. Ziemniaki oraz marchewkę paruj do miękkości. Z ogóreczka zrób mizerię wraz
Z Kuchni Do Kuchniwczoraj leje, cały czas leje i wieje. Jakoś zimno zrobiło się. A jak zimno, to coś konkretnego na śniadanie! I ponownie wykorzytsam do tego wafle ryżowe Good Food, mango chutney. Składniki -kawałeczek wiejskiej kiełbaski podsmażonej -wafle ryżowe Good Food Mango Chutney -łyżeczka chrzanu -jajo sadzone -pomidor -plaster grillowanej cebuli -bazylia I to cała filozofia na moje dzisiejsze śniadanko
Z Kuchni Do Kuchniłatwo przypalić), do czasu aż masa będzie mocno spieniona i nabierze złocistego koloru. Dla sprawdzenia można dać kroplę masy na talerzyk, nie powinna się rozpływać. Od razu przekładać wafle. Trzeba to zrobić szybko i dokładnie rozprowadzać, gdyż z takiej ilości wychodzi tej masy tak "na styk". Można oczywiście zrobić masę z większej porcji ale wtedy wafelki będą bardzo, bardzo(...)słodkie i bardziej klejące. Przełożone wafle lekko obciążyć i pozostawić aby się dobrze skleiły. Pokroić w kwadraty lub w romby. Smacznego
Praktyczna plPyszne wafelki z masą kakaową. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych sposobów na wafle. Przełożone tą masą smakują rewelacyjnie i nie rozmakają.Potrzebujemy:1 opakowanie andruta1 kostkę margaryny3/4 szklanki cukru6 łyżek wody2 płaskie łyżki kakao6 łyżek mleka w proszku Wszystkie składniki masy z wyjątkiem mleka w proszku dać do garnka i chwilę gotować na małym ogniu. Oczywiście(...)cały czas mieszać. Lekko przestudzić, a następnie wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać.Ciepłą masą przełożyć wafle. Przyłożyć deseczką i lekko obciążyć. Pozostawić na kilka godzin, następnie pokroić na romby lub wg upodobań
Praktyczna plłyżek cukru 1 op. cukru waniliowego Wszystkie składniki mieszamy. Zalewamy je 1/2 szklanki gorącej wody i dodajemy 4 łyżki masła. Na koniec wszystko miksujemy. Jedno opakowanie sychych wafli smarujemy przygotowanym kremem, obciążamy je deseczką i wkładamy do lodówki. Po dwóch godzinach kroimy wafle na małe prostokąty lub romby. Smacznego
Salonik smakówcukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę. Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem napełniamy
Salonik smakówWykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-) Składniki: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu jeden wafel na spód Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając co jakiś czas. Wafel włożyłam do blachy, wylałam na niego masę orzechową
Kulinarny PamiętnikDziś od firmy SONKO dostałam megaśną pakę. A w niej mnóstwo pyszności - ryże, kasze, chrupkie pieczywo, wafle ryżowe i snacki kukurydziane. SONKO to firma powstałą w roku 1989. Od tego czasu dba o nas, dostarczając nam produkty najlepszej jakości. W ofercie znajdują się takie produkty jak: ryże, kasze, wafle ryżowe, pieczywa lekkie i pełnoziarniste, snacki i suchary.Szczegółowe informacje
kolorowotorcikowojakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:) Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest dla dzieci. Składniki:4 okrągłe wafle andruty, 200ml białego półsłodkiego wina, 3 galaretki truskawkowe, 1 op. polewy biało-czarnej, 1/2 cytryny, 50g cukru, szklanka śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, cukier waniliowy, 1/2 małego arbuza.Przygotowanie(...)formy do tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
Z miłości do słodkościProsta i pyszna pasta z czerwonej fasoli, w sam raz na śniadanko lub kolację. Pastę można podać z ulubionym pieczywem lub też wafelkami ryżowymi. Ja akurat użyłam wafli ryżowych Sonko. Jak widać wafelki są idealne aby zrobić z nich pyszne i zdrowe kanapeczki.składniki:1 puszka czerwonej fasoli1 puszka tuńczyka w kawałkach4 łyżki majonezu1-2 łyżki natki pietruszkiFasolę(...)Dodać 2 łyżki majonezu i zmiksować. Natępnie dodać posiekaną natkę pietruszki, osączone kawałki tuńczyka i kolejne 2 łyżki majonezu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Pastę podawać z pieczywem lub waflami ryżowymi, do tego idealnia pasuje konserwowa papryka i ogóreczki
Monia miesza i gotuje