wafle - 1634 przepisów (strona:61/109)

Lody ciepłe babci Basi 163

Następnie miskę przekładamy do zimnej wody i nadal miksujemy, żeby ostudzić masę. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny. Masę wkładamy w rękaw z szeroką końcówką i wyciskamy do wafla. Tak przygotowane wafle posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową Smacznego

Pysznosci Babci Basi
klasyczny pischinger 492

andruta a ile gospodyń tyle przepisów. Ja podaję dziś przepis, z którego zawsze korzystała moja mama i właśnie taki pischinger to moje wspomnienie z dzieciństwa.  Składniki: 5 kwadratowych wafli 250 g masła 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 2 łyżki kokosu Masło i mleko(...)zagotować. Dodać kakao i cukier, wymieszać żeby nie było grudek. Dodać orzechy i mleko w proszku, dokładnie rozmieszać. Przestudzić i przekładać wafle cienką warstwą masy kakaowej. Ostatnią wierzchnią warstwę posypać kokosem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć deseczką. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak wybrać gofrownicę idealną? 401

Gofry to smakołyk, który uwielbiają wszyscy amatorzy pysznych słodkości. Ciepłe, chrupiące wafle z charakterystycznym kratkowanym wzorem dla wielu są synonimem lata, smakiem dzieciństwa oraz pyszną przyjemnością, której nie sposób się oprzeć. Smakują doskonale solo, bądź z najróżniejszymi dodatkami. Bita śmietana, konfitury, owoce, słodkie polewy w różnych smakach, cukier puder oraz kolorowe posypki to tylko niektóre z nich. Jednak uzyskanie wyjątkowego(...)różnych fantazyjnych kształtach, np. gofrów okrągłych, trójkątnych lub w kształcie serc. Warto także sprawdzić, czy gofrownica posiada płynną regulację temperatury, co pomoże w upieczeniu idealnych chrupiących i równomiernie zrumienionych wafli. Bardzo pomocny może okazać się także system obrotowy, znacznie ułatwiający równe opiekanie gofrów. Jeżeli marzysz o zakupie gofrownicy, która pozwoli na uzyskane idealnych gofrów, zachęcamy do zapoznania się z wyjątkową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowa pasta sezamowa 148

uzyskamy pyszną pastę. Wszystko zależy od tego, co kto lubi lub na co może sobie pozwolić. Dla mnie ta pasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować wafle ryżowe, ale stawiam sobie warunek, że musi być to wartościowe dla organizmu. Tak więc zajadam ostatnie wafle, zapijam mlekiem kokosowym, które zostało po mango lassi i zabieram się za kolejne wpisy

Blendman
Czekoladowa pasta sezamowa 197

uzyskamy pyszną pastę. Wszystko zależy od tego, co kto lubi lub na co może sobie pozwolić. Dla mnie ta pasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować wafle ryżowe, ale stawiam sobie warunek, że musi być to wartościowe dla organizmu. Tak więc zajadam ostatnie wafle, zapijam mlekiem kokosowym, które zostało po mango lassi i zabieram się za kolejne wpisy

Blendman
Lody waniliowe w wafelku 239

Owoce sezonowe doskonale do nich pasują, więc śmiało możemy je wykorzystać. Składniki: 3 żółtka 500g serka mascarpone 120g borówki amerykańskiej 100g malin 6 łyżek dżemu truskawkowego 4 arkusze kwadratowego wafla 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% ziarenka z jednej laski wanilii Sposób przygotowania: 1. Żółtka jajek ubijamy na parze z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru, nie doprowadzając(...)umytymi i osuszonymi owocami. 2. Dwa płaty andruta smarujemy cieniutko dżemem truskawkowym i przykładamy pozostałymi dwoma. Na jedną część nakładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim złożonym ze sobą waflem. Lekko dociskamy i wyrównujemy boki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia kroimy na prostokąty- ok. 20 sztuk

Kuchnia w czekoladzie
Wafle przekładane mlekiem skondensowanym 142

przepis dla początkujących w sferze wypieków. Przepis łatwy i szybki i smaczny. Będziemy potrzebowali tylko trzech składników, takich jak paczka wafli 100 g masła puszka mleka zagęszczonego u mnie  gostyńskie Puszkę z mlekiem wkładamy do rondla i zalewamy zimną wodą .Gotujemy do 3 godzin. Należy uzupełniać brakującą wodę. Kiedy minie czas, wyjmujemy puszkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy(...)mikserem na puch. I dodajemy po łyżce mleka z puszki. Powstanie masa, którą przekałdamy wafle. Do masy możemy dodać advocata lub kakao. Dociskamy na wierzchu czymś ciężkim i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Bezglutenowo: kaszka, musli i chrupaki :) 157

naturalnej i o smaku pizzy. Oba warianty mają wiele cech wspólnych, a różni je jedynie smak. Są bardzo, bardzo chrupiące, kruchutkie, nie kruszą się, a łamią na większe kawałki. Wafle naturalne smakują .....naturalnie :D jak to wafle bez żadnego dodatku smakowego :D Mimo to są bardzo smaczne, mają delikatny maślany smak. Te o smaku pizzy charakteryzują się smakiem i aromatem

Zdrowie na języku :P
Rurki z bitą śmietaną 163

cukier waniliowy.  Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę.  Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy.  Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia.  Przed podaniem

Pyszności Słodkości
Wege pasta z fasoli - prosta, szybka i przepyszna :) 127

czerwonej fasoli konserwowej  2 łyżki oleju (użyłam arganowego) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne, czarnego, ziołowego 1/2 łyżeczki curry szczypta soli morskiej  Dodatki: wafle kukurydziane (Dobra Zielarnia) Przygotowanie: Fasolę odsącz z wody.  Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.  Pasta świetnie pasuje z chrupiącymi waflami kukurydzianymi czy świeżym pieczywem

Zdrowie na języku :P
Ciasto Princessa z karmelem 2870

śmietanę 30% oraz masę krówkową !  foremka 23x33 cm   Biszkopt:  6 białek ,  200g wiórków kokosowych,  100g cukru, szczypta soli,  50g płatków migdałowych,  3 wafle Princessa kokosowe (37g każda). Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać(...)Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:   opakowanie podłużnych biszkoptów,  puszka masy krówkowej ( 400g, użyłam Helio ),  2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda). Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami.  Ciasto

Z miłości do słodkości
Mazurek orzechowy z bezą 210

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 180 g cukru 120 g masła 120 g mąki tortowej 250 g orzechów włoskich wafel Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Orzechy mielimy w maszynce. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować do otrzymania puszystej żółtkowej masy. Stopniowo dodawać miękkie(...)masło, nadal miksując. Dodać orzechy i mąkę, zmiksować. Tortownicę, samo dno, wyłożyć waflem. Następnie przełożyć gotową masę i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut. Dodatkowo: 150 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno. Kolejno, łyżka po łyżce, dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach po każdym dodaniu. Pianę

kulinarnyswiatdomi
Andrut przekładany kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym 292

kajmak (przepis na domowy kajmak ) a teraz chcę Wam pokazać w jakim celu go robiłam mianowicie do przełożenia andrutów. Sam kajmak jest bardzo słodki dlatego dla zminimalizowania tej słodyczy wafle na przemiennie przełożyłam kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym. Składniki:    domowy kajmak (przepis na domowy kajmak ) lub puszka gotowego kajmaku    słoik dżemu truskawkowego    1/3 tabliczki(...)dżemem i przykryć trzecim andrutem i tak na przemian aż wykorzystamy andruty. Gotowy andrut obwinąć np. folią aluminiową i obciążyć ( np. grubą książką) aby masy dokładnie skleiły się z waflami

Amatorka kuchenna
Wegańska pasta a’la tatar 170

innych warzyw, ale równie dobrze smakuje wyjadana prosto ze słoika. Uwaga! Pasta koniecznie powinna się przegryźć-najlepiej przez jedną noc w lodówce.  Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pikantnej musztardy 2 łyżki posiekanych korniszonów  1 łyżka soku z ogórków 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona(...)cebula, drobno posiekana sól i pieprz do smaku Do blendera lub malaksera wrzuć orzechy i zmiksuj je na w miarę jednolity proszek. Następnie dodaj połamane wafle i ponownie zmiksuj. Teraz dorzuć pozostałe składniki: suszone pomidory, koncentrat, musztardę, pikle, sok z ogórków oraz cebulę i ponownie miksuj do połączenia składników. Na koniec, cały czas miksując, delikatnym strumieniem wlej ½ szklanki wody. Uzyskaną

Roślinna - blog wegański
Rafaello z adwokatem na biszkopcie 250

300g wiórków kokosowych + do posypania na górę ciasta  1 szklanka adwokata Składniki na kulki kokosowe 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 suche wafle 1/2 szklanki mleka w proszku Dodatkowo:  Spirytus i woda do nasączenia biszkoptów tabliczka ciemnej czekolady do polania po wierzchu WYKONANIE Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli . Żółtka ucieramy(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem. Miksując dodajemy porcjami wystudzony budyń. Następnie dodajemy stopniowo adwokat. Dodajemy wiórki kokosowe i już mieszamy wszystko łyżką. Przygotowanie kulek kokosowych. Wszystkie składniki zgniatamy (wafle kruszymy).Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie formujemy kulki i obtaczamy je  w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki. Wystudzony biszkopt kroimy na 3- 4 części. Każdą  nasączamy

W kuchennym oknie Ewy