czekolady studenckiej mam już za sobą. Brak pieczywa kminkowego wynagrodził kolejny kubek z czeskiej porcelany, który trafił do sporej już kolekcji. Zakupione czekolady, po powrocie trafiły między wafle. W obiecany czekoladożercom piszinger. Proponuję tą prostą, bardzo smaczną wersję. Idealny sposób na zagospodarowanie czekolad, które od jakiegoś czasu zalegają gdzieś na półce. Sposób na wykorzystanie czekoladowych zająców, jaj, baranków, Mikołajów(...)wrzucamy masło i mieszamy na gładko. Wlewamy śmietanę, dosypujemy kakao i szczyptę soli. Mieszamy, aż wszystko idealnie się połączy w gęsty, gładki krem. Studzimy chwilę, by zgęstniał i smarujemy wafle. Przełożonego piszingera obciążamy ciężką książką ( niezawodna Sztuka Świata:)) i odstawiamy na cała noc. I gotowe. Kroimy w kwadraty, romby, trójkąty, prostokąty. Można w coś jeszcze
Kronika PiekarnikaSkładniki są takie podstawowe które zawsze są w domu . 1 paczka wafli kwadratowych 4 łyżki cukru kryształu 1 kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżki mleka przygotowanie blaszkę wyłożyć folią aluminiową .Andruty przyciąć na rozmiar blachy . Teraz robimy masę Do garnka dajemy masło ,mleko ,kawę ,cukier i mieszamy na małym ogniu żeby się składniki(...)rozpuściły i masa była jednolita .Zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko i cały czas mieszamy żeby grudek nie było . Teraz smarujemy wafle przekładamy .Zostawiamy na noc i na drugi dzień można już kroić andruty
Moje WyrobyPasta z fasoli i pieczonego buraka to idealna propozycja na smaczny i zdrowy dodatek do świeżego pieczywa, placków, naleśników lub wafli ryżowych. Można ją nawet połączyć z żółtkami i nadziać jajka. Uwierzcie, że ta pasta smakuje rewelacyjnie oraz jak widzicie to także posiada apetyczny kolor! Kto się skusi na porcję zdrowia? Pasta z fasoli i pieczonego buraka - składniki: 100g białej(...)Kawałki buraków, fasolę, olej/oliwę oraz zioła prowansalskie umieścić w misce i zblendować na jednolitą konsystencję. Pastę doprawić do smaku solą z pieprzem. Ostatnio moja pasta zniknęła na waflach ryżowych Kupiec
Di gotujeSkładniki: Opakowanie wafli 4 sztuki Wiórki kokosowe 1 i 3/4 szklanki Masło 200 g Cukier szklanka Cukier kokosowy 15 g ( opcjonalnie) Mleko 1/2 szklanki Przygotowanie: W garnku umieścić cukry, masło i mleko. Gdy masło z cukrem się rozpuści wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i zagotować. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciepłą ale nie gorącą masę(...)rozsmarować na waflach. Zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą, docisnąć np. deską i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokroić na mniejsze wafelki. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodyekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał wafelkowych rurek zdobiących lodowe desery 🙂 Wafelek tuille jest banalny w przygotowaniu, a składniki
Moja DelicjaWafle kukurydziane z czekoladą mleczną to nowość od Kupiec . Są bardzo pyszne, bardzo chrupiące w delikatnej mlecznej czekoladzie. Dodam, że jest to produkt bezglutenowy. W opakowaniu znajduje się dwa takie wafelki, tak w sam raz na przekąskę lub mały podwieczorek, ale zapewniam, że są tak pyszne, że sięgniecie po więcej. Tak przynajmniej było u mnie. Uwielbiam zapisywać swoje receptury(...)znajdują się tu wszystkie moje sprawdzone przepisy to uwielbiam mieć je w wersji papierowej i zawsze do tego wybieram najładniejsze zeszyty i przepiśniki. Ostatnio zapisywanie receptur umilały mi wafle od Kupiec , które Wam polecam, a znajdziecie je na sklepowych półkach lub na stronie Kupiec . #kupiec #ZdrowaRadoscZycia
IzabelawkuchniDeser z lat 80 – hit. Kiedy na półkach sklepowych nie było czekolad i dobrych słodyczy, mamy robiły właśnie taki blok. Obok wafli przekładanych niekwestionowany hit z dzieciństwa. Możecie do niego dodać dowolne bakalie, rodzynki, żurawinę, różne ciasteczka czy nawet solone orzeszki. Ja zrobiłam z herbatnikami, żurawiną i orzechami brazylijskimi. Zapraszam serdecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Blok czekoladowy Składniki(...)bloku). Przekładamy masę i dokładnie dociskamy dłońmi. Wierzch przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Blok czekoladowy kroimy na dowolne kawałki. Smacznego. :) A jeśli szukacie przepisu na wafle przekładane to zapraszam „klik” Artykuł Blok czekoladowy pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamposypujemy nimi wierzch doniczek. Ponownie wstawiamy do lodówki. Doniczki przed podaniem dekorujemy roślinkamy (mięta, bazylia itp.) Smacznego. :) Uwagi Do zrobienia czekoladowych doniczek możecie użyć kubków papierowych, plastikowych lub wafli w kształcie kubeczków. Jeśli użyjecie kubeczków z wafli, wtedy smarujemy je czekoladą z wierzchu. czekoladowe doniczki z kremem to co lubie gotuje i polecam Artykuł Czekoladowe doniczki z kremem. pochodzi
To co lubię - gotuję i polecamśmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka płaska żelatyny 1 łyżka jagód 1 łyżeczka cukru pudru nasączenie: 125 ml wina białego sok z 1 cytryny 100 ml wody dekoracja: wafle jagody poziomki 50 g czekolady gorzkiej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam(...)Wstawiam do lodówki żeby krem stężał. Smaruję boki i górę tortu. Czekoladę kroję na kawałki, przekładam do miseczki i rozpuszczam nad parą. Przestudzoną ale jeszcze płynną polewam tort. Wafle smaruję też czekoladą. Dekoruję nimi tort. Układam jagody, poziomki, miętą
wesoła kuchniasię robią i jeszcze szybciej znikają :) Składniki: - 200 g masła - 100 g cukru kryształu - 100 g galaretki limonkowej lub cytrynowej (u mnie 2 sztuki) - 250 ml śmietany 18 % - opakowanie wafli Przygotowanie: Masło i cukier rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, ale nie zagotowujemy. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy(...)dokładnie do połączenia składników. Masę odstawiamy do momentu aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą masą przekładamy wafla, obciążamy czymś ciężkim i schładzamy
Zainspirowana w kuchniBatoniki w trochę lżejszej wersji to dzisiejszy pomysł na słodkie popołudnie :) Składniki: - 3 wafle ryżowe - 100 g suszonych daktyli - 3 łyżki masła orzechowego - gorzka czekolada Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na półgodziny. Następnie daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Wafle ryżowe kruszymy i mieszamy z daktylami i masłem orzechowym. Z masy formujemy batoniki i odkładamy je do lodówki
Zainspirowana w kuchniWiosna w pełni! Jednak nie do końca możemy z niej w pełni korzystać. Niektórym przybyło nieco kilogramów, czas je zrzucić! ale jak? ja biały chleb zastąpiłam waflami ryżowymi... no i więcej gimnastyki wdrożyłam do naszego domu ;-) A Wy, jakie macie sposoby? Składniki; 2 buraki czerwone ugotowane 2 ogórki kiszone 2 łyżki czosnku marynowanego 1 mała czerwona cebula sól, pieprz(...)smaku szczypiorek do pospania sos; 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego Do podania; wafle Kupiec Przygotowanie; Buraki ugotować do miękkości, ja użyłam buraków z których wcześniej ugotowałam barszcz. Pokroić w kostkę. Dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone ogórki. Czosnek odsączyć, dodać do sałatki. Doprawić do smaku. Dodać wszystkie składniki sosu, wymieszać. Posypać szczypiorkiem. Idealna
Radość kipiąca uśmiechem.Jeżeli wybieracie się na grilla, warto wziąć ze sobą jakąś pyszną przekąskę - na przykład wafle. Ten przepis jest moim autorskim od poczatku do końca i powiem Wam, że są super smaczne - delikatne, chrupiące- super. Wafle migdałowo - czekoladowe - 230g miękkiego masła - 20 gram gorzkiej czekolady - 100g zmielonych migdałów - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - 1,5 szklanki mąki - 70ml mleka
Kuchnia Pełna EmocjiSmakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie mleka w proszku. Masa wychodzi zwarta, smakowo przypomina tę, przygotowywaną do przełożenia wafli. Jeżeli więc jesteście fanami domowych wafli z masą z mleka w proszku, polubicie też to ciasto. Ciasto najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki, po nocy spędzonej w lodówce, gdy herbatniki nieco namiękną od masy. około 200g herbatników kakaowych około
Smaki Na Talerzu