wafle - 1634 przepisów (strona:50/109)

Torcik andrutowy z jagodami 132

się wilgotne od masy i powideł. Polecam zwłaszcza teraz, gdy są upały, bo do jego przygotowania nie potrzeba piekarnika. Dekoracja z floksów jest jadalna. Składniki: 1 opakowanie okrągłych suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny powidła jagodowe * świeże jagody kwiatki floksów ( są jadalne) listki melisy culier(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i  sok z cytryny. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Wafle przekładać masą czekoladową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę.  Torcik obsypać

Gosia gotuje
Ryżowe wafelki z nadzieniem serowym. 161

kuchni. Dzisiaj proste i super smaczne śniadanko, a także przekąska na nadchodzące karnawałowe imprezy.   Wafelki ryżowe z serowym nadzieniem o smaku mięty i kolendry. Składniki: 1 opakowanie wafli ryżowych (jak na zdjęciu) 2 serki twarogowe 1/2 serka w stylu bałkańskim mały pęczek świeżej kolendry 1/2 łyżeczki angielskiego sosu miętowego pieprz sos sojowy Twarożki i ser bałkański mieszamy dobrze(...)Wszystko dobrze mieszamy. Jeśli nie macie sosu miętowego możecie użyć świeżej mięty i dodać nieco soku z cytryny, aby uzyskać podobny smak jak z użyciem sosu miętowego. Podajemy z waflami ryżowymi. Nasza rada to podawać osobno fafle i osobno masę serową. Nakładać przed samym zjedzeniem. Jeśli zrobicie to wcześniej, wafle niestety zmiękną i będą nie najlepsze :) Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
Masa do wafli owocowa. 161

pranodhm - Fotolia.com Składniki : 1 szklanka śmietany  1 szklanka cukru kryształu 1 galaretka owocowa np. pomarańczowa 4 grube wafle Sposób wykonania : Śmietanę wymieszać z cukrem, zagotować. Gotować 5 minut ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę , wymieszać aż całkiem się rozpuści. Przestudzić. Gęstniejącą masą przekładać wafle. Przełożone wafle mocno docisnąć i odstawić do zastygnięcia. Pokroić w nieduże prostokąty

Przepisy i porady kulinarne
Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY 140

liczbą gości, prawdopodobnie łatwiej Ci przygotować mrożony deser na kilka dni wcześniej lub przyrządzić dekoracje, które nadają się do przechowywania, jak na przykład cukrowy piasek czy cukrowe wafle.      Jeśli wydajesz specjalne przyjęcie urodzinowe czy obiad z okazji rocznicy, dekoracje i przybrania uatrakcyjnią posiłek i przydadzą blasku. Wyszukane przybranie na przykład cukrowe wafle do deseru(...)się, kiedy powinieneś je zamówić. Trzy dni wcześniej: * zakup wszelkie składniki, które nadają się do przechowywania w spiżarce, nabiał lub świeże produkty, które należy przygotować z wyprzedzeniem * przygotuj wafle buraczane i schowaj je w szczelnym pojemniku wyłożonym chłonnym papierem * przygotuj olej z dodatkiem bazylii i wstaw do lodówki Dwa dni wcześniej: * przygotuj parmezanowe koszyczki i schowaj do szczelnego pojemnika wyłożonego

ClauditteMissCooking
Wafle czekoladowe z migdałami i goji 301

niektórych przysmak dzieciństwa a da innych po prostu zdrowsza alternatywa przemysłowych wafelków. Tak czy inaczej takie wafle domowe to połączenie czegoś naprawdę prostego z dobrym pomysłem na smak. Moja propozycja to naturalny zrobiony krem czekoladowy ze zmielonymi migdałami i drobno posiekanymi jagodami goji. Będzie pysznie i na zdrowszy sposób, sami zdecydujcie czy od razu zjecie je na chrupko czy wsadzicie(...)doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 2/ Gotowym kremem smarujemy pierwszy wafel nakładając kolejny i tak aż do ostatniego. Kroimy, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy całymi jagodami goji i podajemy lub podajemy po wyjęciu z lodówki. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Pischinger przekładany masą z masłem orzechowym 238

czasach mojego dzieciństwa. Dziś nie ta klasyczna wersja ale pyszny pischinger z dodatkiem masła orzechowego. Deser pyszny, szybki i ławy w przygotowaniu! PISCHINGER Z MASŁEM ORZECHOWYM Składniki 1 opakowanie wafli 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 1/2 szklanki mleka w proszku 4 łyżki cacao 5 łyżek masła orzechowego (u mnie domowe masło orzechowe) Przygotowanie Mleko, cukier, masło(...)mieszam aż składniki połączą się i powstanie gęsta, jednolita mas. Na samym końcu dodaję masło orzechowe i ponownie energicznie mieszam do połączenia składników. Ciepłą gęstą masę nakładam na pierwszy wafel i przykrywam drugim, ponownie nakładam masę i tak aż do skończenia wafli. Na gotowy pischinger kładę ciężką deskę drewnianą i zostawiam do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia masy. Gotowe i Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Pischinger, czyli wafle z masą kajmakową, porzeczkową i gorzką czekoladą. 156

tego bloga, nie trudno będzie Wam zgadnąć skąd ta słodka przekąska. Po zrobionym przez Żonę Mą torcie, zostało trochę kajmaku i porzeczek, więc wymyśliłem sobie, że zrobię pischingera, czeli wafle przekładane masami. Co jest potrzebne? -wafle, andruty suche -masa kajmakowa -masa porzeczkowa -mix orzechów zgniecionych w moździerzu -gorzka czekolada z kąpieli wodnej -płatki migdałowe Kajmak i masę porzeczkową kopiuje(...)ogniu ok 2,5h. Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko nie wyjadajcie z puszki! Masa porzeczkowa szklankę czarnych porzeczek podsmażamy na maśle, dodajemy żelatynę; można zastąpić dżemem porzeczkowym. Przekładamy wafel kolejno. Warstwa kajmaku, porzeczki, kajmaku i tu posypujemy orzechami, znowu porzeczka. Na górze ozdabiamy czekoladą gorzką z kąpieli wodnej za pomocą trzepaczki; trzepaczkę zatapiamy w czekoladzie i szybkimi ruchami tworzymy

BaRepas
Andruty 143

moim domu, szczególnie, że znikają w mgnieniu oka. Miłej niedzieli kochani! "Składniki:paczka kwadratowych andrutów - waflipuszka gotowanego słodkiego mleka skondensowanego / gotowego kajmakuSposób przygotowania:Wykonanie jest szybkie i proste. Wafle wykładamy na blat i pojedynczo smarujemy kajmakiem. Każdy następny płat mocno przyciskamy, aby równo rozprowadzić masę. Odstawiamy pod ciężarem na około 2 godziny.Po tym czasie przygotowane wafle kroimy na 7 równych

Słodkie Przyjemności
Kuleczki rafaello 150

składniki* 125 ml wody* 250 g masła lub margaryny* 1/2 szklanki cukru* 250 g mleka w proszku pełnego* 250 g wiórków kokosowych* 25 ml spirytusu, ale niekoniecznie* 2 wafle (andruty)* ok.45 migdałów obranych ze skórki* ok. 100 g wiórków do obtaczania kulekSposób wykonaniaWafle połamać na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do grubej torebki foliowej i pokruszyć wałkiem na bardzo drobno(...)doprowadzić do wrzenia. Cukier powinien się rozpuścić, a następnie zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia.Do chłodnego płynu dodać mleko w proszku, 250 g wiórków kokosowych, zmielone wafle oraz margarynę i dokładnie wymieszać. Następnie masę wstawić do lodówki do schłodzenia ma ok. 30-40 min.Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając

Mix smaku
Ule orzechowe 439

żeby lekko się podsuszyły. Masę krówkową rozmieszać, dodawać stopniowo spirytus i mieszać. Masa powinna być dosyć ostra bo masa orzechową wchłonie spirytus. Foremką do ciasteczek wykroić z wafli tortowych spody.Ule napełnić masą krówkową, przylepić wykrojoną wafle tortową i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.Ule przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym naczyniu, by za mocno się nie wysuszyły

Ala piecze i gotuje
Karnawał na stole 222

kurczakiem i papryką Małe słodkości:Oponki z seremPierniczki świątecznePierniki lukrowaneCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami  Ciasteczka orzechoweKruche ciasteczka z beząCiastka / Torciki warszawskieCiastka francuskie z marmoladą różaną  Wafle kajmakowe  Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym  Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z truskawkamiMuffinki z jagodami Blok czekoladowy z bakaliamiPanna Cotta Kisielowy deser z jabłkami na zimnoKawa bananowa

Kuchnia domowa Ani
Na wielkanocnym stole 222

Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki  SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki czeskie 177

Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich

Kuchnia domowa Ani
Andruty z masą kakaową 186

Kolejne wspomnienie z dzieciństwa.Przepis bardzo prosty w wykonaniu a ile uciechy... :)   Składniki:-wafle tortowe-szklanka cukru-1/2 szklanki mleka-20 dkg masła-25 dkg mleka w proszku-3 czubate łyżki kakao-aromat   Mleko, cukier, masło, kakao i aromat zagotowujemy w garnku.   Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko(...)mieszamy.    Gorącą masą smarujemy wafla, nakładamy następny, smarujemy itd.Ostatni wafel jest oczywiście bez masy.    Obciążamy deską oraz np. pojemnikiem z cukrem  i odstawiamy do wystudzenia.   Kroimy w dowolne kształty i gotowe.Kiedyś dodatkiem do takich wafelków była oczywiście oranżada :)Smacznego

Maminek kulinarny
Pischinger 2635

połączenia się składników.Wrzucić zmielone orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę rumu.Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim,Wierzchniego wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć np. książką ,Odstawić w chłodne miejsce.Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej,Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy

Słodkości i nie tylko