mazurek cygański był jeszcze w piekarniku, zastanawialiśmy się nad jego świątecznym udekorowaniem, ostatecznie postawiliśmy na lukier z białek, który posłużył nam do zrobienia wiosennej łąki. Mazurek z bakaliami na waflu to szybki, prosty i smaczny przepis na wielkanocny wypiek. Udostępnij Składniki na mazurek cygański 5 jajek wielkości L 250 g cukru 150 g mąki pszennej 100 g rodzynek(...)żurawiny 150 g migdałów 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 1 kwadratowy wafel 2 łyżki wódki do namoczenia rodzynek 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Migdały zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, po czym obrać ze skórki i posiekać. Rodzynki zalać wódką, pozostawić do nasiąknięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Wmieszać
niecodziennikparyDomowe wafle to smak mojego dzieciństwa a ten z masą ubijaną na parze cofają mnie w czasie o kilkanaście lat, wywołując uśmiech na mojej twarzy :) Składniki: - 4 jajka - 200 g masła - 4 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 słoik powideł śliwkowych - garść ulubionych bakalii - opakowanie herbatników 50 g - skórka otarta z 1 cytryny - opakowanie wafli Przygotowanie: Jajka ubijamy na parze(...)masy wrzucamy skórkę, bakalie oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy wszystko.Wafla smarujemy powidłami śliwkowymi, robimy dwie warstwy, na to warstwa z przygotowanej masy a potem znowu dwie warstwy z powidłami. Gotowego wafla wkładamy do lodówki na kilka godzin i obciążamy czymś, by się warstwy fajnie posklejały
Zainspirowana w kuchniPyszny, 5-minutowy, śliwkowy krem czekoladowy bez mleka, słodzony daktylami. #bezdodatkucukru #czekoladowa #bezglutenu Składniki: – 10 daktyli – 3 śliwki – 3 kostki gorzkiej czekolady Dodatki: – twaróg chudy, wafle ryżowe Sposób przygotowania Śliwki umyj, pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą, aby przykryła śliwki i gotuj aż zmiękną. Pod koniec dodaj daktyle i gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj(...)zdejmij z ognia i zblenduj do kremowej konsystencji. Podawaj np. z waflami ryżowymi i twarogiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Czekośliwka z twarogiem i waflami ryżowymi pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinaserek wegański z nerkowców. Niesamowicie zdrowy, smaczny i smarowny, idealny dla fanów smaku kolendry. Na co dzień nie jadam chleba, dlatego gdy w moje ręce trafiły b ezglutenowe wafle – chrupaki marki Incola byłam zachwycona! Skład mają prosty, gdyż zawierają tylko skrobię kukurydzianą, olej słonecznikowy, mąkę kukurydzianą, płatki ziemniaczane i sól. Co ważne, nie zawierają cukru jak inne sklepowe odpowiedniki(...)żółte chili – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki soku z cytryny – 125ml zimnej wody – 3/4 doniczki kolendry – sól, pieprz Dodatkowo: – 60g bezglutenowych wafli – chrupaków naturalnych, o smaku zielonej cebulki lub o smaku pizzy Incola Nerkowce zalewamy gorącą wodą i namaczamy przez ok. 45 minut. Nerkowce odcedzamy i umieszczamy w misie blendera o dużej mocy
Be Fit Be Strongdlatego mam dla Was dziś szybki i prosty przepis na jego pyszną, podstawową wersję, idealną jako pasta do kanapek lub jako dodatek do świeżo krojonych lub pieczonych warzyw albo wafli ryżowych lub po prostu jako idealne uzupełnienie chrupiącej bagietki prosto z pieca... 😋 Dla mnie humus będzie się już zawsze kojarzył z Pragą... Mam z tym miejscem i własnie z humusem(...)odpowiednio dobrane drinki były idealnym uzupełnieniem tej wybornej kolacji... Dziś nie wyobrażam sobie żadnej domówki bez porządnej porcji humusu, krojonych w słupki marchewek i selera naciowego, no i obowiązkowo wafli ryżowych i świeżej bagietki! Polecam Wam mój przepis, hummus jest naprawdę pyszny i jestem pewna, że wrócicie nie raz do tego przepisu! 💗 SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu składniki 1 kostka Kasi 3/4 szklanki cukru kryształu szklanka śmietany 18 % 3 galaretki jagodowe 1 paczka wafli kwadratowych przygotowanie Margarynę z cukrem rozpuścić, potem wsypać galaretki i mieszać tak długo aż się rozpuszczą. Wlewamy śmietanę i zagotuj całość. Masę schłodzić, aż będzie zimna i wtedy dopiero można smarować wafle .Nie przejmujcie się
Moje WyrobyPrzedstawiam Wam Moi Drodzy jedno z najszybszych w przyrządzeniu deserów. Zdecydowanie połaszą się na ten deser łasuchy, które mają dużą tolerancję słodkości. Meeeega słodki :) Składniki: 2 opakowania wafli po 180g (jedno opakowanie kakaowe + jedno opakowanie waniliowe) 2,5 szklanki czekolady białej w kostkach (3 tabliczki) 1/3 szklanki oleju rzepakowego owoce do ozdoby Przygotowanie: Rozpuszczamy białą czekoladę w garnuszku(...)minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cała czekolada będzie płynna, dolewamy olej i równomiernie łączymy. W keksówce smarujemy delikatną warstwą czekoladą spód. Wykładamy jedną warstwę wafli (układamy luźno, aby pozostała między nimi delikatna przestrzeń). Powtarzamy zabieg z drugim smakiem. Kiedy wszystkie warstwy (ja układam tak, aby smak raz się powtarzał) zostaną ułożone łyżka wylewamy na nie pozostałą część czekolady
ChilliJemyrobi się je w minutę. Składniki duże opakowanie lodów waniliowych 1 g szafranu w nitkach 2 łyżki gorącej wody 3 łyżki wody różanej garść pistacji wyłuskanych ze skorupek wafle suche tortowe Przepis na perskie lody – kanapki lodowe z szafranem i pistacjami Szafran zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i ugniatamy moździerzem lub łyżką aż zacznie barwić wodę na szafranowy(...)lody nie mogą się roztopić – wtedy nie można ich będzie ponownie zamrozić. Mrozimy aż lody będą miały znowu stałą konsystencję – co najmniej godzinę. W tym czasie z wafli wycinamy szklanką kółka na 6 kanapek lodowych – czyli 12 kółek (góra i dół) i łuskamy pistacje, którymi będziemy dekorować brzegi kanapki lodowej. Kiedy lody będą zamrożone łyżką do lodów
Ugotowane pozamiatanepołączyłam błękitny ser pleśniowy ser Pecorino Romano (uwielbiam!!!!) łosoś wędzony na zimno czarne oliwki pomidor zielona cebulka czarny i zielony sezam glassa con aceto balsamico di Modena opcjonalnie wafle ryżowe z solą morską Kupiec Pomidora pozbawiłam skórki, pokroiłam oliwki w krążki. Cebulkę posiekałam nożyczkami, pokroiłam łososia w kawałki. Sery w plastry. Przy okazji moje dzieci zjadły Pecorino Romano(...)zamykam oczy widzę konkretne miejsca, konkretne gospodarstwa agroturystyczne we Włoszech, konkretne posiłki , czuję niemal zawsze czerwone wino w ustach, a w głowie szumi tylko morze. Wszystkie składniki położyłam na waflach. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia. Ledwo zdążyłam złapać za wafla. Krew nie kłamie. Moje córki nie szukają po szafkach słodyczy i wafelków, moje dzieci buszują po lodówce w poszukiwaniu Pecorino
Z Kuchni Do KuchniProsty deser, który można nazwać kryzysowym, do którego wraca się stale kiedy potrzeba zrobić coś słodkiego na szybko. WAFELKI z MASĄ Z MLEKA W PROSZKU Składniki: 1 opakowanie wafli 200 g masła lub margaryny 3/4 szkl cukru 1/3 szkl mleka 2 łyżeczki kakao 2 szklanki mleka w proszku Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z mlekiem oraz cukrem. Dodajemy kakao, mieszamy, zdejmujemy(...)ognia i dodajemy mleko w proszku. Szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. (jeśli jednak powstaną można masę przetrzeć przez sitko). Masę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Masą przekładamy wafle. Wafle z masą obciążamy deską do krojenia i odstawiamy na godzinę
Bon appetit mon amieSzybkie i łatwe do zrobienia kotleciki ziemniaczane w waflu. Super smakują z sosem pieczarkowym i surówką, ale moje siostrzenice uwielbiają te kotleciki po prostu z ketchupem. Spróbujcie w jakiej wersji Wam posmakują i podzielcie się komentarzem 😊 Zapraszam kochani! Składniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 szt, wafel 2 płaty, koperek świeży lub mrożony posiekany 2 łyżki, sól i pieprz(...)Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy usmażoną cebulkę, koperek, pieprz i dusimy na miazgę. Następnie równomiernie nakładamy na oba płaty wafla i zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce
kulinarne odsłony patismak, którego nie da się zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy. Składniki: 5 dużych, kwadratowych, suchych, blatów wafla 2 garście orzechów laskowych Masa kawowa: 200g masła extra 10 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 250ml mleka 300g mleka w proszku Polewa: 100g czekolady 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka(...)uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy. 2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. 3. Polewa: Czekoladę połamać
Szalona Kuchnia EwelinySzybka, prosta przekąska na imprezę, albo wizytę niespodziewanych gości. Do tego jest lekka i zdrowa. Przygotujemy ją w 10 minut. Sałatka ze śledziem podana na waflach może być efektowna i fajnie podana. wafle ryżowe 1/2 główki sałaty strzępiastej 4 filety śledziowe w oleju 1/2 awokado 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 cebula czerwona mała 6 pomidorów koktajlowych 1/2 papryczki(...)kroję na małe kawałki, oliwki na plastry, cebule drobno, papryczkę też, pomidorki na ćwiartki. Awokado kroję w kostkę, polewam sokiem z cytryny, dodaję posiekana natkę, sól, pieprz. Całość mieszam. Wafle smaruję masłem, układam plastry sałaty a na niej sałatkę. Posypuję ziarnami pieprzu
wesoła kuchniaszklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g) 100 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% lub 36% propozycja na II spód: herbatniki propozycja na III spód: wafle tortowe 1-2 szt. 100 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% lub 36% na masę: 2 szklanki (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 80 g) 1 szklanka (250 ml) ryżu preparowanego(...)rodzaju spodu: Foremkę wykładam papierem do pieczenia i dno wykładam herbatnikami. Dodatkowo herbatniki możemy polać roztopioną czekoladą. Przygotowanie trzeciego rodzaju spodu: Foremkę wykładam papierem do pieczenia, na dno kładę wafel, głębszymi tłoczeniami do góry. Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w gorącej kąpieli rozpuszczam. Tak przygotowaną czekoladą smaruję wafel, tak aby cały był pokryty czekoladą. Foremkę wstawiam
Uwaga Babcia Gotujeszklanki, mleko w proszku 2 szklanki, cukier 1 szklanka, rodzynki 0,5 szklanki, herbatniki 300 g, orzechy włoskie 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, kakao 2 łyżki, wafel 2 płaty, Sposób przygotowania: Margarynę, cukier, mleko oraz cukier waniliowy przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy z palnika i gdy trochę ostygnie to dodajemy kakao, mleko w proszku i mieszamy do połączenia(...)najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, drobno pokrojone orzechy oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę nakładamy na pierwszą taflę wafla i przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy ciężką deskę albo książkę, aby wafel nam się ładnie skleił. Smacznego
kulinarne odsłony pati