smak, którego nie da się zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy. Składniki: 5 dużych, kwadratowych, suchych, blatów wafla 2 garście orzechów laskowych Masa kawowa: 200g masła extra 10 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 250ml mleka 300g mleka w proszku Polewa: 100g czekolady 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka(...)uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy. 2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. 3. Polewa: Czekoladę połamać
Szalona Kuchnia EwelinySzybka, prosta przekąska na imprezę, albo wizytę niespodziewanych gości. Do tego jest lekka i zdrowa. Przygotujemy ją w 10 minut. Sałatka ze śledziem podana na waflach może być efektowna i fajnie podana. wafle ryżowe 1/2 główki sałaty strzępiastej 4 filety śledziowe w oleju 1/2 awokado 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 cebula czerwona mała 6 pomidorów koktajlowych 1/2 papryczki(...)kroję na małe kawałki, oliwki na plastry, cebule drobno, papryczkę też, pomidorki na ćwiartki. Awokado kroję w kostkę, polewam sokiem z cytryny, dodaję posiekana natkę, sól, pieprz. Całość mieszam. Wafle smaruję masłem, układam plastry sałaty a na niej sałatkę. Posypuję ziarnami pieprzu
wesoła kuchniaszklanka (250 ml) ryżu preparowanego (około 25 g) 100 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% lub 36% propozycja na II spód: herbatniki propozycja na III spód: wafle tortowe 1-2 szt. 100 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% lub 36% na masę: 2 szklanki (250 ml) płatków śniadaniowych „Kangus” (około 80 g) 1 szklanka (250 ml) ryżu preparowanego(...)rodzaju spodu: Foremkę wykładam papierem do pieczenia i dno wykładam herbatnikami. Dodatkowo herbatniki możemy polać roztopioną czekoladą. Przygotowanie trzeciego rodzaju spodu: Foremkę wykładam papierem do pieczenia, na dno kładę wafel, głębszymi tłoczeniami do góry. Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i w gorącej kąpieli rozpuszczam. Tak przygotowaną czekoladą smaruję wafel, tak aby cały był pokryty czekoladą. Foremkę wstawiam
Uwaga Babcia Gotujeszklanki, mleko w proszku 2 szklanki, cukier 1 szklanka, rodzynki 0,5 szklanki, herbatniki 300 g, orzechy włoskie 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, kakao 2 łyżki, wafel 2 płaty, Sposób przygotowania: Margarynę, cukier, mleko oraz cukier waniliowy przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy z palnika i gdy trochę ostygnie to dodajemy kakao, mleko w proszku i mieszamy do połączenia(...)najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, drobno pokrojone orzechy oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę nakładamy na pierwszą taflę wafla i przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy ciężką deskę albo książkę, aby wafel nam się ładnie skleił. Smacznego
kulinarne odsłony patimacie waflownicy możecie przygotować rurki w piekarniku (pieczemy około 7-8 minut w 180 stopniach na nieprzywierającej powłoce) lub wykorzystać prosty trik (podpowiedziała mi go znajoma): kupić gotowe wafle i pokroić je na mniejsze prostokąty. Następnie na garnku z niewielką ilością gotującej wody położyć np. metalowe sito a na nim po 1 waflu i czekać aż ten zmięknie, po czym(...)możemy zostawić grudek). Rozgrzewamy waflownicę, nakładamy 1 łyżkę ciasta na środek i zamykamy urządzenie. Pieczemy około 1,5 minuty (czas należy sprawdzić na instrukcji, może być różny). Wyjmujemy gorący wafel z urządzenia i od razu owijamy go wokół drewnianej łyżki (rączki), lekko przyciskamy. Zostawiamy do ostudzenia i dopiero zdejmujemy z łyżki. Gdy rurki całkowicie przestygną można je nadziewać. U mnie
Słodkie okruszkiprzekąskę np. w pracy :) Takie kulki robi się błyskawicznie a w smaku są pyszne, słodkie i kokosowe. Wystarczy kilka składników i fit przekąska gotowa. Składniki (6 kulek): 30 g wafli ryżowych 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego 100 g jogurtu kokosowego (Planton) Wykonanie: Wafle ryżowe pokruszyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Jogurt połączyć miodem(...)syropem. Przelać do wafli. Rękami tworzyć duże lub mniejsze kulki (można je też obtoczyć w wiórkach kokosowych). Włożyć do pudełeczka i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą
Healthy food explorerZawsze, owe wafelki, zjadane są w trybie natychmiastowym, jedynym ich mankamentem jest fakt, iż nie mogę otrzymać chrupkości, takiej jak w sklepowym oryginale, ale to, nam zupełnie nie przeszkadza. Wafle - andruty kupuję w sklepie, wypełniam je orzechowym kremem, którego współtworzą daktyle, kakao i miód, drugą warstwę stanowi serek twarogowy i tu moim faworytem jest "Mój ulubiony", osłodziłam go miodem(...)usztywniłam żelatyną. Tak powstaje wafelek, którym się objadamy, bezwstydnie i bez opamiętania. Do tej ilości składników wykorzystuję półtora wafla. SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY: orzechy laskowe ok 100g 150 g. daktyli 3 łyżki kakao 2 łyżki miodu WYKONANIE: daktyle zalewam wrzatkiem ( powinny się moczyć minimum 20 minut) obrane orzechy praże na suchej patelni ok. minutę, następnie zawijam w ściereczkę
Upiecz sobie babeczkęPrzepis na wafle przekładane masą czekoladową i ulubionym dżemem, są bardzo szybkim do przygotowania deserem. Masę czekoladową przygotowuje się na badzie mleka w proszku, a całość nie wymaga pieczenia. Dodatkowym urozmaiceniem całości jest dżem, jednak bez przeszkód możemy go zastąpić owocami lub po prostu z niego zrezygnować. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite wafle przekładane. Artykuł Wafle przekładane pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plmacie czasem dość jedzenia takich zwykłych ziemniaków do obiadu? Mam dla Was taką inną propozycję ich podania. Smaczne i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Pychotka Składniki: 2 wafle 1 kg ugotowanych ziemniaków pęczek koperku sól, pieprz 300g pieczarek 1 cebula olej 3 jaja bułka tarta Sposób przygotowania: Przysmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekane pieczarki z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem(...)świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy. Na wafle układamy gorącą masę ziemniaczaną. Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy. Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz
Cukiernia Pychotkimleka 1 op. mleka w proszku łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 szkl cukru małe op. herbatników 100 g orzeszków ziemnych solonych 100 g rodzynków 2 łyżki kakao op. kwadratowych wafli W garnku rozpuścić masło, cukier, ekstrakt waniliowy i płynne mleko. Ostudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki i jeden płatek wafla (zostawiamy(...)sobie 4 do przełożenia). Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać orzeszki, do drugiej rodzynki a do trzeciej kakao. Wafle przełożyć masą z orzeszkami, następnie kakaową i masą z rodzynkami. Snickersa owijamy w folię i obciążamy np. deską i dużym garnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin
Smakołyki Asiwafle to mój słodki powrót do dzieciństwa. Robi się je bardzo prosto i szybko. Smakują każdemu, polecam :) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki miodu (prawdziwy lub sztuczny) 0,5 szklanki cukru 20 dag masła 3-4 łyżeczki kakao 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie wafla WYKONANIE: Wszystkie składniki przekładamy do garnka podgrzewamy na średnim ogniu aż masa się zagotuje. Często mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień(...)czekamy aż masa lekko zgęstnieje, wtedy jest gotowa. Po ściągnięciu z ognia nasz wafel rozkładamy i smarujemy gorącą masą. Przykładamy czymś ciężkim i odstawiamy w chłodne miejsce aż całkiem wystygnie. Kroimy ostrym nożem. Smacznego
Pani na deserŚniadanie powinno dostarczyć nam energii byśmy mogli dobrze zacząć dzień. Czasem warto pieczywo zamienić na wafle ryżowe i stworzyć z nich przepyszne kanapki. Przedstawiam jeden z pomysłów jak przygotować smaczne i kolorowe śniadanie. 200 g chudego twarogu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku garść kiełków rzodkiewki wafle ryżowe Kupiec Twaróg wymieszać(...)jogurtem i solą,dodać posiekany szczypiorek i pokrojoną drobno rzodkiewkę. Na wafle ryżowe nałożyć porcję twarożku i posypać kiełkami
Kolorowa kuchnia Elkirodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubita białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy bakalie(...)mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniarodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubita białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy bakalie(...)mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniakokosu i białej czekolady. 1/2 szkl mleka płynnego 100 g masła 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mleka w proszku 100 g wiórków kokosowych biała czekolada 3 kwadratowe wafle tortowe Mleko, masło i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie dodać wiórki(...)zostawiając ok 2 łyżki do posypania wafelków. Wafle przełożyć masą kokosową. Zawinąć w folię, położyć na nich deskę do krojenia i obciążyć czymś ciężkim, np. garnkiem. Odstawić na kilka godzin. Następnie wafel pokroić na mniejsze kawałki, polać stopioną czekoladą i posypać wiórkami. Schłodzić
Smakołyki Asi