Składniki: 1 opakowanie wafli (5 sztuk) 1 puszka kajmaku 200 g masła (miękkie, w temperaturze pokojowej) Sposób wykonania: Miękkie masło ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas miksując. Wafle przekładamy masą toffi (około5 łyżek masy na warstwę). Dociskamy dłońmi aby wafle przywarły do siebie
Qchnia po prostuIdealna na śniadanie lub kolację. Usmażona na prawdziwym maśle i z dodatkiem mleka. Po mimo tego, że lubię dobrze wysmażoną wyszła puszysta. Pachnąca koperkiem i szczypiorkiem. Podana na chrupiących waflach ryżowych. Prosto i pysznie. Polecam :) Potrzebujemy: 4 jajka 1 łyżka masła 82 % sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku 2 łyżki mleka szczypiorek siekany według uznania koperek siekany według(...)uznania kilka wafli ryżowych od Kupiec Wykonanie pysznej jajecznicy: 1. Jajka wbijamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy sól i pieprz do smaku, roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka i smażymy mieszając aż się zetną. Ja lubię taką dobrze wysmażoną jajecznicę, ale smażymy tak jak lubimy. Na koniec dodajemy koperek i szczypiorek i mieszamy. 2. Na wafle ryżowe nakładamy
IzabelawkuchniGłosów:0 Średnia:0/5] składniki: 1 arkusz wafla 300 g ziemniaków ugotowanych 1 małe jajko 40 g mąki ziemniaczanej 250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa dodatkowo: 1 jajko mąka orkiszowa lub pszenna bułka tarta wykonanie: Na patelni podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smaży(...)nadmiar wody wyparuje. Do gorących ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i mieszamy na jednolitą masę. Ciepłe wykładamy równomiernie na arkusz wafla (na grubej kratce). Pod wpływem ciepła wafel powinien zmięknąć. Na ziemniaki wykładamy szpinak. Całość zwijamy w roladę. Kroimy na ok. 2 cm kawałki. Każdy panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony
Domowy Smak JedzeniaWafle przekładane różnymi masami to często deser, który lubią dzieci. Warto przygotować je także na święta i inne okolicznościowe spotkania z rodziną. Tym razem postawiłam na wafle kakaowe z mlekiem w proszku i powidłami. Składniki: - 125 g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/4 szklanki wody - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka mleka w proszku - powidła śliwkowe - opakowanie wafli
Kuchnia co dniaJeżeli lubicie miętowe smaki, polecam Wam dziś fantastyczny pomysł na szybki deser. Te wafle czekoladowe z dodatkiem miętowych cukierków pudrowych są pyszne i tak szybkie i proste do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć;) Jedyna trudność polega chyba tylko na znalezieniu odpowiednich cukierków – te pudrowe najczęściej dostępne są w owocowym smaku. Mnie na szczęście udało się dopatrzyć miętowe(...)dodajemy do niej szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pudrowe miętówki drobno siekamy ostrym nożem. Dodajemy je do przestudzonej, wciąż płynnej masy czekoladowej. Masę rozprowadzamy na suchym waflu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim waflem, lekko dociskając na całej powierzchni. Całość obciążamy dużą deską do krojenia i odstawiamy aż masa całkowicie zastygnie. Przed podaniem dowolnie kroimy. Źródło
Smaki Na TalerzuWafle to dość szybko przygotowywany deser. Wystarczy tylko zmienić nadzienie, aby za każdym razem otrzymać coś całkiem innego. U mnie powstały proste wafle migdałowo-kakaowe z powidłami śliwkowymi. Składniki: - paczka wafli suchych kwadratowych (5 sztuk) - powidła śliwkowe masa migdałowo-kakaowa: - 200g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 2 czubate łyżki kakao naturalnego
Kuchnia co dniaWafelki w smaku inne niż tradycyjne. Składniki może i nie są tanie, ale warto zrobić dla smaku! Pyszności! Co nam trzeba? Opakowanie wafli do przełożenia: 200 g masła 8 łyżek miodu 8 łyżek masła orzechowego 4 łyżki mleka w proszku polewa: czubata łyżka oleju kokosowego (jak brak to masła) 150g czekolady deserowej płatki migdałowe do posypania Robimy! Rozpuszczamy w garnuszku(...)masełko, dodajmy miód, mleko w proszku, rozpuszczamy często mieszając, nie gotujemy! Na koniec dajemy masło orzechowe. Rozpuszczamy, mieszamy i studzimy. Przekładamy wafle warstwa, po warstwie, dobrze smarując brzegi Gotowe przyciskamy na całości i odstawiamy na godzinę Polewa: podgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Studzimy i polewamy wierzch wafli. posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy całość do lodówki
Latosiowydomskładniki: 1 opakowanie wafli 150 g wiórek kokosowych 200 g masła 220 g cukru 125 ml mleka wykonanie: Mleko podgrzewamy z cukrem oraz masłem do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy, do zagotowania. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawiamy z ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Masa nie może być zbyt zimna gdyż za bardzo zgęstnieje i trudno będzie(...)rozsmarować. Gotową masą przekładamy wafle. Wkładamy do opakowania w którym były wafle lub owijamy folią spożywczą i obciążamy deseczką oraz np. garnkiem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Kroimy i podajemy
Domowy Smak Jedzenianawet nie chce się włączać piekarnika aby upiec jakieś ciacho.Znalazłam więc przepis na te pyszne i proste wafelki z galaretką.Smaki galaretek można komponować według siebie. Polecam!!! SKŁADNIKI wafle tortowe kwadratowe 1 galaretka wiśniowa 400 ml wrzątku 250ml kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 200ml wrzątku 250ml kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 200ml wrzątku WYKONANIE Galaretkę wiśniową rozpuszczamy(...)galaretka zacznie tężeć - ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.Na śmietanki wlewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się składników.Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć na dnie folią spożywczą.Wafle przycinamy na kształt formy i wykładamy na dnie formy. Masę wylewamy na dno formy i wkładamy do lodówki aby masa stężała.Kiesy masa będzie twarda wylewamy na nią tężejącą
Mała w garnku mieszaKasza jaglana połączona z czekoladą jest tak pyszna, że można ją jeść bez żadnych dodatków. Uwielbiam również przekładać nią wafle, które smakują naprawdę rewelacyjne. Jeśli podmienicie czekoladę mleczną na gorzką to wafelki będą bardziej fit. Użyłam do nich bezcukrowych listków waflowych , ale zwykłe wafle tortowe także świetnie się sprawdzą. Koniecznie spróbujcie! 1 opakowanie listków waflowych Masa: 100g kaszy jaglanej(...)przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do kaszy i zblendować do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wafle obficie posmarować masą i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą. Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem. Po schłodzeniu pokroić według uznania
Di gotujeDzięki niemu możecie wykorzystać pozostałe z innego przepisu białka. Mazurek bezowy napakowany bakaliami Składniki: 6 białek (w temperaturze pokojowej) 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 wafle (kwadratowe) około 300 g dowolnych bakalii (u mnie mieszaka keksowa Helio ) Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając ubijać dodajemy cukier, powoli i stopniowo – łyżka(...)łyżce. Kiedy nasza piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy przesianą mąkę i bakalie (jeśli są duże najlepiej je pokroić). Całość delikatnie mieszamy. Taką bezę dokładnie i równomiernie przekładamy na wafel, wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (taką dużą standardową z piekarnika). Pieczemy (a właściwie suszymy) w dobrze nagrzanym do 140°C piekarniku przez
PatiGotujeMoja koleżanka z pracy przyniosła, zaraziła przepisem – mam i ja Składniki: wafle 1 słoiczek dżemu porzeczkowego 1 puszka masy krówkowej Wafel smarujemy dżemem, następny masą krówkową, znów dżemem, a póżniej już każdą następną warstwę masą krówkową. Przykładamy wafel czymś ciężkim, aby nam się nie powyginał Kroimy, częstujemy Szybki, pyszny. Artykuł Andrut według przepisu Kasi pochodzi z serwisu
MojaQchnia.pldawna za nami chodzą wafle. Nie miałam jednak gotowej masy do nich, a z drugiej strony nie chciałam właściwie takiej. Dlatego gdy natknęłam się na przepis z wykorzystaniem galaretki, pomyślałam, że to jest właśnie to. Zawsze można zrobić inną porcję :) Smakuje rewelacyjnie, a pracy przy tym niewiele. Składniki: 1 margaryna 3/4 szklanki cukru 3 łyżki śmietany galaretka brzoskwiniowa opakowanie wafli(...)temp 50 st. zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki - TM czas 2 min / obr 2-3 odstawić do ostygnięcia chłodną masą przekładać wafle docisnąć np deską na której leży garnek z wodą i odstawić na min 30 min najlepsze są po całej nocy w lodówce :) Smacznego
Gotowanie z pasjągęstego jogurtu greckiego małe, bezpestkowe zielone winogrona (ilość wg uznania) Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odkładamy do lekkiego stężenia. Blachę (21x28cm lub 21x32cm) wykładamy folią. Wafle przycinamy na wielkość blaszki. Jeden z nich układamy na dnie. Tężejącą (lecz wciąż płynną) galaretkę miksujemy przez chwilę na najwyższych obrotach miksera. Gdy nieco się spieni, dodajemy do niej 200 ml jogurtu(...)greckiego i miksujemy do połączenia. Przygotowaną piankę od razu wykładamy na wafel, wyrównujemy. Odkładamy do stężenia. Galaretki zielone rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Drobne, bezpestkowe winogrona myjemy, a po osuszeniu układamy na cytrynowej piance. Owoce zalewamy tężejącą galaretką zieloną. Galaretkę brzoskwiniową przygotowujemy podobnie jak galaretkę cytrynową, a więc rozpuszczamy ją w 200 ml wrzątku. Gdy ostygnie
Smaki Na Talerzusobą na spacer. Kubek kawy i kilka czekoladowych wafelków zmieści się w torebce, zatem wyruszam w drogę! Zastanawiałam się skąd pochodzi obco brzmiąca nazwa tego przekładańca. Otóż torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową wymyślił w XIX wieku pewien wiedeński cukiernik - Oscar Pischinger. Bardzo często nazwy znanych deserów czy dań pochodzą od ich twórców. Od razu na myśl przychodzą chociażby(...)masło. Masę zagotować. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się gęsta, jak śmietana. Wlać alkohol, wsypać orzechy, wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Wafle kolejno smarować masą, owinąć papierem (w którym były zapakowane), przygnieć czymś płaskim, np. deską do krojenia, i włożyć na lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu wafle najlepiej jest kroić
Obiad gotowy