Wafle to dość szybko przygotowywany deser. Wystarczy tylko zmienić nadzienie, aby za każdym razem otrzymać coś całkiem innego. U mnie powstały proste wafle migdałowo-kakaowe z powidłami śliwkowymi. Składniki: - paczka wafli suchych kwadratowych (5 sztuk) - powidła śliwkowe masa migdałowo-kakaowa: - 200g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 2 czubate łyżki kakao naturalnego
Kuchnia co dniaWafelki w smaku inne niż tradycyjne. Składniki może i nie są tanie, ale warto zrobić dla smaku! Pyszności! Co nam trzeba? Opakowanie wafli do przełożenia: 200 g masła 8 łyżek miodu 8 łyżek masła orzechowego 4 łyżki mleka w proszku polewa: czubata łyżka oleju kokosowego (jak brak to masła) 150g czekolady deserowej płatki migdałowe do posypania Robimy! Rozpuszczamy w garnuszku(...)masełko, dodajmy miód, mleko w proszku, rozpuszczamy często mieszając, nie gotujemy! Na koniec dajemy masło orzechowe. Rozpuszczamy, mieszamy i studzimy. Przekładamy wafle warstwa, po warstwie, dobrze smarując brzegi Gotowe przyciskamy na całości i odstawiamy na godzinę Polewa: podgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Studzimy i polewamy wierzch wafli. posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy całość do lodówki
Latosiowydomskładniki: 1 opakowanie wafli 150 g wiórek kokosowych 200 g masła 220 g cukru 125 ml mleka wykonanie: Mleko podgrzewamy z cukrem oraz masłem do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy, do zagotowania. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawiamy z ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Masa nie może być zbyt zimna gdyż za bardzo zgęstnieje i trudno będzie(...)rozsmarować. Gotową masą przekładamy wafle. Wkładamy do opakowania w którym były wafle lub owijamy folią spożywczą i obciążamy deseczką oraz np. garnkiem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Kroimy i podajemy
Domowy Smak Jedzenianawet nie chce się włączać piekarnika aby upiec jakieś ciacho.Znalazłam więc przepis na te pyszne i proste wafelki z galaretką.Smaki galaretek można komponować według siebie. Polecam!!! SKŁADNIKI wafle tortowe kwadratowe 1 galaretka wiśniowa 400 ml wrzątku 250ml kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 200ml wrzątku 250ml kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 200ml wrzątku WYKONANIE Galaretkę wiśniową rozpuszczamy(...)galaretka zacznie tężeć - ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.Na śmietanki wlewamy powoli tężejącą galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się składników.Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć na dnie folią spożywczą.Wafle przycinamy na kształt formy i wykładamy na dnie formy. Masę wylewamy na dno formy i wkładamy do lodówki aby masa stężała.Kiesy masa będzie twarda wylewamy na nią tężejącą
Mała w garnku mieszaKasza jaglana połączona z czekoladą jest tak pyszna, że można ją jeść bez żadnych dodatków. Uwielbiam również przekładać nią wafle, które smakują naprawdę rewelacyjne. Jeśli podmienicie czekoladę mleczną na gorzką to wafelki będą bardziej fit. Użyłam do nich bezcukrowych listków waflowych , ale zwykłe wafle tortowe także świetnie się sprawdzą. Koniecznie spróbujcie! 1 opakowanie listków waflowych Masa: 100g kaszy jaglanej(...)przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do kaszy i zblendować do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wafle obficie posmarować masą i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą. Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem. Po schłodzeniu pokroić według uznania
Di gotujeDzięki niemu możecie wykorzystać pozostałe z innego przepisu białka. Mazurek bezowy napakowany bakaliami Składniki: 6 białek (w temperaturze pokojowej) 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 wafle (kwadratowe) około 300 g dowolnych bakalii (u mnie mieszaka keksowa Helio ) Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając ubijać dodajemy cukier, powoli i stopniowo – łyżka(...)łyżce. Kiedy nasza piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy przesianą mąkę i bakalie (jeśli są duże najlepiej je pokroić). Całość delikatnie mieszamy. Taką bezę dokładnie i równomiernie przekładamy na wafel, wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (taką dużą standardową z piekarnika). Pieczemy (a właściwie suszymy) w dobrze nagrzanym do 140°C piekarniku przez
PatiGotujeMoja koleżanka z pracy przyniosła, zaraziła przepisem – mam i ja Składniki: wafle 1 słoiczek dżemu porzeczkowego 1 puszka masy krówkowej Wafel smarujemy dżemem, następny masą krówkową, znów dżemem, a póżniej już każdą następną warstwę masą krówkową. Przykładamy wafel czymś ciężkim, aby nam się nie powyginał Kroimy, częstujemy Szybki, pyszny. Artykuł Andrut według przepisu Kasi pochodzi z serwisu
MojaQchnia.pldawna za nami chodzą wafle. Nie miałam jednak gotowej masy do nich, a z drugiej strony nie chciałam właściwie takiej. Dlatego gdy natknęłam się na przepis z wykorzystaniem galaretki, pomyślałam, że to jest właśnie to. Zawsze można zrobić inną porcję :) Smakuje rewelacyjnie, a pracy przy tym niewiele. Składniki: 1 margaryna 3/4 szklanki cukru 3 łyżki śmietany galaretka brzoskwiniowa opakowanie wafli(...)temp 50 st. zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki - TM czas 2 min / obr 2-3 odstawić do ostygnięcia chłodną masą przekładać wafle docisnąć np deską na której leży garnek z wodą i odstawić na min 30 min najlepsze są po całej nocy w lodówce :) Smacznego
Gotowanie z pasjągęstego jogurtu greckiego małe, bezpestkowe zielone winogrona (ilość wg uznania) Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odkładamy do lekkiego stężenia. Blachę (21x28cm lub 21x32cm) wykładamy folią. Wafle przycinamy na wielkość blaszki. Jeden z nich układamy na dnie. Tężejącą (lecz wciąż płynną) galaretkę miksujemy przez chwilę na najwyższych obrotach miksera. Gdy nieco się spieni, dodajemy do niej 200 ml jogurtu(...)greckiego i miksujemy do połączenia. Przygotowaną piankę od razu wykładamy na wafel, wyrównujemy. Odkładamy do stężenia. Galaretki zielone rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Drobne, bezpestkowe winogrona myjemy, a po osuszeniu układamy na cytrynowej piance. Owoce zalewamy tężejącą galaretką zieloną. Galaretkę brzoskwiniową przygotowujemy podobnie jak galaretkę cytrynową, a więc rozpuszczamy ją w 200 ml wrzątku. Gdy ostygnie
Smaki Na Talerzusobą na spacer. Kubek kawy i kilka czekoladowych wafelków zmieści się w torebce, zatem wyruszam w drogę! Zastanawiałam się skąd pochodzi obco brzmiąca nazwa tego przekładańca. Otóż torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową wymyślił w XIX wieku pewien wiedeński cukiernik - Oscar Pischinger. Bardzo często nazwy znanych deserów czy dań pochodzą od ich twórców. Od razu na myśl przychodzą chociażby(...)masło. Masę zagotować. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się gęsta, jak śmietana. Wlać alkohol, wsypać orzechy, wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Wafle kolejno smarować masą, owinąć papierem (w którym były zapakowane), przygnieć czymś płaskim, np. deską do krojenia, i włożyć na lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu wafle najlepiej jest kroić
Obiad gotowyBatoniki z wafli ryżowych to moje ostatnie odkrycie :) Długo szukałam pomysłu jak przygotować odchudzoną Princessę, aż w końcu znalazłam. Batoniki są mocno kokosowe, chrupiące i uzależniające. Jestem pewna, że je pokochacie! Na blogu możecie znaleźć też wersję karmelową i czekoladową - wszystkie w 100% legalne! Składniki: 4 wafle ryżowe naturalne 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka miodu 30 g odżywki(...)białkowej biała czekolada - kokos (opcjonalnie) 3 łyżki wiórków kokosowych 1 serek homogenizowany naturalny 100 g jogurtu naturalnego Serek, mąkę, jogurt, wiórki, miód i odżywkę wymieszać. Wafle ryżowe pokruszyć drobno. Połączyć z masą. Foremkę prostokątną wyłożyć folią. Przełożyć masę i docisnąć łyżką. Schłodzić w lodówce. Kroić na kawałki gdy zastygnie. Smacznego
Chocolate Muffin Blogznowu... wafle ryżowe w roli głównej! Tym razem w omlecie, aby był bardziej puszysty i treściwy. Dzięki odżywce białkowej można tak naprawdę uzyskać dowolny smak, ale można także ją pominąć i zastąpić na przykład łyżeczką cynamonu lub kakao. Sos można przygotować także z kupnej chałwy, ale gorąco polecam przygotować domową tahini i wykorzystać również w innych przepisach. Składniki: 2 jajka(...)wafel ryżowy 1 łyżka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym 1 łyżeczka mąki kokosowej lub otrębów 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać patelnię. Składniki wymieszać widelcem. Wafla drobno pokruszyć i dodać do masy. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Przekroić na ćwiartki. Sos: 2 łyżeczki tahini + 1 łyżeczka miodu lub 2 łyżeczki chałwy waniliowej Ćwiartki omleta przełożyć
Chocolate Muffin BlogDużo lepsze niż sklepowe Snickersy! Pyszne batoniki na orzechowe z dodatkiem karmelu. Przygotowane na bazie wafli ryżowych stanowią szybką alternatywę dla sklepowych słodyczy. Z poniższej porcji powstało 6 batoników, które stanowią znakomitą przekąskę pełną zdrowej energii :) Składniki: 4 wafle ryżowe 2 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki oleju kokosowego* 1 łyżka miodu 2 łyżki syropu karmelowego Walden Farms** Masło wymieszać(...)roztopionym olejem, miodem i syropem na jednolitą masę. Dodać pokruszone wafle ryżowe i skleić wszystko razem. Przełożyć na folię i zawinąć. Uformować prostokąt. Schłodzić w lodówce. Kroić na prostokąty i podawać. *można zastąpić masłem klarowanym **można dodać syrop klonowy lub syrop z agawy Smacznego
Chocolate Muffin Blogwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Nie ma pojęcia skąd mam ten przepis, ale "wyszperałam" go ze swoich starych zapisków (moje zdjęcia również)... Wafle koniecznie muszą mieć miejsce na blogu! O kremie wspominałam już wcześniej ( klik ), a całości chyba nie muszę opisywać...? Wiadomo, że jest rewelacyjna, takie jak dawniej... 1 opakowanie wafli tortowych Krem: 250g masła 3 żółtka(...)wymieszać z alkoholem. (Alkohol sprawi, że krem w późniejszych etapach nie zważy się.) Dodać cukry i mieszając po jednym żółtku. Na końcu wsypać kakao i dokładnie połączyć z kremem. Wafle naprzemiennie posmarować masą i złożone obwinąć folią aluminiową (lub spożywczą). Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem. Po schłodzeniu pokroić wg uznania
Di gotujeWafle z masą orzechową Składniki: - paczka wafli suchych okrągłych - 200g margaryny - 2/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 1 czubata łyżka naturalnego kakao - 1 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich Przygotowanie: Gotuję mleko, margarynę wraz z cukrem i kakao. Gdy się zagotują, dodaję orzechy. Pozostawiam taką masę na małym ogniu na około 10 minut, co jakiś czas mieszam(...)Jeszcze ciepłą masą smaruję wafle. Ostatnim nakrywam całość i przygniatam czymś ciężkim. Najlepiej położyć na nim deskę do krojenia, a na to jakiś cięższy garnek. Chowam do lodówki na kilka godzin. Kroję dopiero po schłodzeniu. Czas chłodzenia w lodówce: kilka godzin
Kuchnia co dnia