wafle - 1634 przepisów (strona:37/109)

Wafelki "Knoppers". Wafelki z masą mleczno-orzechową 348

kakao 10 dkg posiekanych drobno lub grubiej zmielonych orzechów laskowych niesolonych Masa mleczna: 60 ml mleka 2 łyżki cukru 15 dkg masła 1 szklanka mleka w proszku Dodatkowo: 3 wafle o wymiarach ok. 20x30 cm Masa mleczna : Mleko zagotować z cukrem  i ostudzić. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo        dodawać zagotowane(...)mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Masa orzechowa : Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać. Na jeden wafel wyłożyć masę orzechową, wyrównać i przykryć drugim waflem, na który wyłożyć masę mleczną. Docisnąć trzecim waflem. Obciążyć deseczką i schłodzić w lodówce. Trzymać w chłodnym miejscu

Maślane ciasteczko
Rolada ziemniaczana na waflu 286

Dzisiaj rolada ziemniaczana na waflu. Inna odmiana podania ziemniaków. Świetnie smakuje z gulaszem lub sosem pieczarkowym. Żeby zwinąć ładnie roladę ziemniaki muszą być gorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się. Składniki: 1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków 2 łyżki śmietany pieprz gałka muszkatołowa 1/2 pęczka natki pietruszki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ugotowane(...)ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową  i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Na wafel rozłożyć ziemniaki o grubości 1 cm. Zwijać gorące w roladę. Odstawić do lodówki , aby rolada wystygła. Zimną kroić ostrym nożem w plastry. Każdy kawałek namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podawać gorące. rolada

O kuchni z uczuciem
Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe) 193

czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700 g ziemniaków (waga po obraniu), 200 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 płaty wafla, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw, olej, Na panierkę: 2 jajka, 3 - 4 łyżki mleka, około 15 łyżek bułki tartej Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę, czosnek obrać(...)pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać. Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały). Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki. Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia

Nie tylko w kuchni
Rolady serowo-kawowe bez pieczenia 154

chciało mi się niczego piec. I tak jest gorąco, więc po co dodatkowo podnosić temperaturę? ;) Poza tym po pracowitym weekendzie człowiek zasługuje na odrobinę lenistwa ;)   Składniki : 3 suche wafle kwadratowe 250 g mascarpone 200 g śmietany 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny 100 ml ciepłego naparu z kawy (z 3 łyżeczek) Wafle obłożyć mokrymi ściereczkami kuchennymi, żeby(...)kawy. Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając napar kawowy z żelatyną. Masa powinna być puszysta i z ociąganiem spływać z widełek miksera. Na waflach rozsmarować masę, zostawiając małe marginesy po bokach i większy )2-3 cm) na górze. Zwijać w rulony. Odstawić rolady do lodówki na noc. Podawać krojone po skosie np. do kawy

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe wafelki śliwkowo -orzechowe 151

dzieciństwa i jednocześnie wspomnienie brudnych od czekolady palców i kruszenia wszędzie, gdzie się da… Dziś, na fali sentymentu i nostalgii, szybki przepis na wafelki z czekoladą! Do przygotowania wafli potrzebujemy: – 4 duże wafle – krem ze śliwek z kakao ( kupicie na platformie LokalnyRolnik.pl ) – masło orzechowe Pierwszy blat kładziemy płaską powierzchnią do góry i smarujemy są kremem śliwkowym(...)wierzchu kładziemy kolejny blat (karbowaną powierzchnią do dołu) i jego wierzch smarujemy masłem orzechowym. Trzeci wafel układamy w ten sam sposób i wierzch smarujemy kremem śliwkowym. Ostatni czwarty kawałek kładziemy karbowaną powierzchnią do góry. Całość mocno dociskamy, kroimy ostrym nożem na równe kawałki. Można zjadać od razu. Wszystkiego czekoladowego! ps. kazdy wafel musi być dokładnie pokryty czy to masłem orzechowym

Szybko Tanio Smacznie
Mocno nadziane wafle 159

wersji. Idealny dla dzieci, ponieważ w wafelkach można go łatwo trzymać w rączkach. 1 szklanka wody 200 g margaryny 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka w proszku 5 wafli (andruty) 50 g ananasa kandyzowanego 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 50 g orzechów włoskich 50 g kukurydzy prażonej SKWORCU  (tu kupisz) Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i kakao(...)Wszystko dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia margaryny), gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Energicznie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno pokruszone 3 wafle, kandyzowanego ananasa, mieszankę studencką, orzechy włoskie i prażoną kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W blaszce wykładamy jeden wafel, wylewamy masę, dociskamy drugim waflem. Na wierzch kładziemy drewnianą deseczkę (dla obciążenia). Odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Bananowy snack 135

Drugie śniadanie nie musi być nudne. Zamiast zwykłych kanapek z chleba, sera lub wędliny stawiam na banany, miód i wafle ryżowe. Składniki 1 banan 2 wafle ryżowe (np. słonecznikowe lub sezamowe) 2 łyżeczki miodu 1 łyżka syropu klonowego (wersja dla łasuchów) Wafle ryżowe smarujemy miodem. Banana kroimy w plasterki. Plasterki banana układamy na waflu ryżowym. Łasuchy mogą całość polać łyżką

My Chcemy Jeść
Wafle ryżowe inaczej ;) 181

Powiem" krótko znów obudził się we mnie Pomysłowy Dobromir :D Składniki: 1 jajko cynamon 0,5-1 łyżeczka stewii 4 wafle ryżowe wieloziarniste 1/4 szklanki mleka 1 jabłko 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Jabłko obieramy, wykrawamy środek i kroimy w dość grube plastry przekładamy jabłko na teflonową patelnię i dusimy na małym ogniu z 1/4 szklanki wody, łyżką(...)odrobiną cynamonu, aż jabłka zmiękną a z miodu i wody zrobi się gęsty syrop w tym czasie miksujemy jajko, mleko, stewię i 0,5 łyżeczki cynamonu wafle moczymy w masie jajecznej, aż w nie wsiąknie, a wafle lekko zmiękną smażymy na teflonowej patelni  tak przygotowane wafle przekładamy jabłkami SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tęczowy śmietanowiec na waflach 370

sobotnie przedpołudnie zapraszam na kolorowe ciasto śmietanowe bez pieczenia. Wspaniale wygląda i smakuje. Nikt mu się nie oprze.   SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 750 ml śmietany 30%, 1/2 opakowania galaretki fioletowej, 1/2 opakowania galaretki zielonej, 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej, 1/2 opakowania galaretki niebieskiej, 1/2 opakowania galaretki czerwonej, 1 łyżeczka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę fioletową rozpuszczam w 1/2 szklanki(...)wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. 2. Schłodzoną śmietanę (125ml) ubijam na sztywno. Miksuję z tężejącą fioletową galaretką. Masę wykładam na jeden z wafli. Wyrównuję, przykrywam drugim waflem i odstawiam do stężenia. 3. Podobnie, jak masę fioletową przygotowuję masę zieloną, pomarańczową, niebieską i czerwoną. Masami kolejno przekładam wafle. 4. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietaną dekoruję wierzch ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dietetyczny deser z waflami ryżowymi 210

deser może być light i w dodatku bardzo dobrze smakować?!  Może! :))) A to dlatego, iż składa się z przepysznych niskotłuszczowych wafli ryżowych- przygotowywanych w 100 % z pełnoziarnistego ryżu, chrupiących i cienkich- z dodatkiem cynamonowego jogurtu naturalnego oraz mrożonych truskawek (wybrałam mrożone, są dużo smaczniejsze, a przede wszystkim słodsze, niż te hiszpańskie, które są teraz dostępne). Deser lekki, deser(...)składniki idealnie zgrywają się w spójną, smaczną i zdrową całość, deser, który można zjeść bez żadnych wyrzutów, gdyż 1 porcja zawiera tylko 140 kcal :) Polecam! Przepis na 3 porcje: * wafle ryżowe naturalne*- 6 sztuk * jogurt naturalny- 250 ml * truskawki- 250 g * cynamon- 1 czubata łyżka * miód- 1 łyżka Truskawki odmrozić. Jogurt naturalny wymieszać z miodem oraz cynamonem. Wafle ryżowe pokruszyć

Kraina Miodem Płynąca
Wafle kajmakowo-orzechowe 212

Kolejny pomysł na wykorzystanie suchych wafli - tym razem z masą krówkowo-orzechową. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z lodówki. Przepis dodaję do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 1 opakowanie masy krówkowej (tj. kajmaku) 100 g serka mascarpone kilka łyżek masła orzechowego 4 okrągłe wafle Masę krówkową przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone i za pomocą miksera wszystko(...)sobą połączyć. Wafle przekładać na przemiennie masą krówkową i orzechową. Przygotowane wafelki obciążyć czymś ciężkim i schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na zgrabne kawałki

Ugotować
Wafle extra cienkie GoodFood 254

blogu prezentowałam już  grube wafle smakowe GoodFood a dziś zapraszam na kolejną prezentację. Tym razem przedstawiam cieniutkie wafle ryżowe naturalne oraz solone kukurydziane. Bardzo lubię takie wafelki. Wafelki są bardzo cienkie i dzięki temu też bardzo chrupiące. Można je zajadać same lub z różnymi dodatkami. Jedno opakowanie to trójpak, który składa się z trzech małych paczuszek. Każda paczuszka zawiera(...)wycieczkę. Doskonale też sprawdza się w moim przypadku i w domu. W przypadku dużego opakowania często nie wszystkie wafelki zostały zjedzone a potem wietrzały i traciły swą chrupkość. Wafle ryżowe naturalne extra cienkie   - składniki: pełnoziarnisty ryż brązowy 100 % -pełnoziarniste i niskotłuszczowe -niska zawartość węglowodanów prostych -bezglutenowe -produkowane z najwyższej jakości ryżu brązowego -sposób wypieku zapewnia zachowanie wszystkich cennych składników

Monia miesza i gotuje
Kokosowe wafelki Princessa 210

mojej rodzinie tradycją było robienie do wafli kremu z dodatkiem kakao, postanowiłam to zmienić, więc zaszalałam i tak powstały wafelki kokosowe z białą czekoladą :) Składniki: 250g margaryny 1 szklanka cukru ½ szklanki mleka 250g mleka w proszku np. granulowanego 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 2/3 olejku waniliowego 100g białej czekolady ½ szklanki kokosu Ewentualnie 2 łyżki zmielonych migdałów lub płatków migdałowych(...)opakowania wafli kwadratowych lub prostokątnych (w zależności od wielkości) Margarynę, cukier, cukier waniliowy (lub olejek) i mleko razem zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i mieszamy, następnie dodajemy kokos i migdały. Gotową masą przekładamy

Smakowy Raj
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 236

Inspiracją do zrobieni tego waflowego tortu, była książka z przepisami dziadka mojego męża, o której wspominałam przy poprzednim przepisie na wafle Pischinger . Wafelki są mocno czekoladowe, dwukolorowe, mięciutkie i po prostu rozpływające się w ustach. Byłam mocno zaskoczona, że aż tak dobre wyszły. Kształtem ten torcik przypomina trochę tort Wedlowski, ale w smaku i konsystencji są zupełnie inne. W każdym(...)sprawdzą się doskonale jako prezent. Domowy Pischinger ma jednak tą przewagę, że dekorację możemy zrobić sami i zadedykować go danej osobie np. mamie w dniu matki :) Składniki: 1 opakowanie wafli okrągłych (6 sztuk) Warstwa czekoladowa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów

Smakowy Raj
DOMOWE KONOPPERSY 6025

szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię swoje, tak samo pyszne, a może nawet i lepsze. Spróbujcie sami.   Składniki: 3 wafle tortowe masa jasna: pół kostki masła 1/2 szkl mleka 4 łyżki cukru 1 szklanka mleka w  proszku masa orzechowa: opakowanie kremu orzechowego 400 g pół kostki margaryny(...)proszku. Dokładanie miksujemy. Masa orzechowa: Masło miksujemy z kremem orzechowym. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Mieszamy. Polewa: Śmietanę wlewamy do garnuszka, dorzucamy kostki czekolady. Rozpuszczamy, często mieszając. Na jeden wafel wykładamy masę orzechową, przykrywamy drugim waflem, na który wylewamy masę jasną. Dociskamy kolejnym waflem. Na wierzch wylewamy polewę. Odstawiamy w chlodzne miejsce do całkowitego stężenia mas. Najlepiej na całą

Z Majeczką w kuchni