warstwą dżemu i podawałam w towarzystwie herbaty Lord Nelson "Lipa z miodem" z Lidla , z którą to bardzo polubiliśmy się w te jesienne popołudnia :) A co do wafli to uważajcie na nie bo uzależniają, ja nie umiem zjeść tylko 1 kawałeczka. ;) Składniki: 1 paczka wafli (5 sztuk) 200 g śmietanki do kawy 125 g. masła 1/2 szklanki(...)najlepiej kwaskowatego) Zagotowujemy cukier z masłem, śmietaną i studzimy. Następnie dodajemy śmietankę do kawy i mieszamy (radzę zmiksować lub zblendować, wtedy nie pojawią się grudki). Gotową masą smarujemy wafle (ja posmarowałam 2 razy masą, następnie dżemem i znów masą) i odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin
Cynamonowe szczęściejakie to można było znaleźć w zeszłej epoce :) Sen był tak sugestywny, że następnego dnia poszłam w te pędy do delikatesów (a była to niedziela) i nie znalazłam żadnych wafli ... nie wierzyłam własnym oczom, że nie było żadnych! Wokół były inne sklepiki, tyle, że pozamykane ... Cóż, kupiłam biszkopciki, a mój syn przełożył je masą czekoladową z dodatkiem mleka w proszku(...)butami , w pierwszym większym napotkanym sklepie kupiłam andruty i po przyjściu od razu zabrałam się za pischinger. Chyba miałam proroczy sen, bo w sklepie były aż trzy rodzaje wafli :) Nie widziałam takich zawiniętych w papier, ale te, które kupiłam też były bardzo dobre. Dobre, czyli, moim zdaniem delikatne, kruche i z małą kratką. Pischinger - wafelki przekładane 6 andrutów 30x24
Posadzone i zjedzonepewno wielu poznało w dzieciństwie wafel przełożony słodką masą. Można go zrobić z masą budyniową, kajmakową czy czekoladową z dodatkiem mleka w proszku. Jednak ja najbardziej lubię pischingier kakaowy. Wafle są szybkie w przygotowaniu, ale równie szybko znikają ;) Składniki: 1 opakowanie wafli 250 g masła lub margaryny 4 łyżki kakao 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki mleka(...)grudki.Dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy masę z kuchenki. Odstawiamy ją, aby lekko przestygła, a następnie smarujemy wafle i układamy jeden na drugim. Oczywiście górny zostawi amy bez polewy ;) Odstawić na około 2-3 godziny w chłodn e miejsc e . Smacznego
Symfonia smakowaRafaello , ale ciut inaczej bo z czekoladą i waflem tortowym..pomysł na takie rafaello znalazłam w książeczce dołączonej do foremki..ja w sumie troszkę zrobiłam inaczej, a efekt..pycha..zwłaszcza dla smakoszy kokosu..w oryginale była tylko jedna porcja i biszkopty , ja zrobiłam z podwójnej i użyłam dwóch innych galaretek i krakersy...kombinować można ile się da.U mnie(...)lubią je jeść..więc przyjemność i zadowolenie jest obustronne.. I masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 1 biała czekolada [ 100 g] 120 g wiórków kokosowych 1 wafel tortowy 1 galaretka cytrynowa 3/4 szkl.wody II masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 1 biała czekolada [ 100 g] 120 g wiórków kokosowych 1 wafel tortowy 1 galaretka agrestowa
Moje domowe kucharzeniekarnawałowe przyjęcie, na podwieczorek, do pracy, na wycieczkę albo jako prezent. Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo smaczne - wręcz uzależniające :) Wafle ryżowe z gorzką czekoladą i bakaliami to pomysł mojego Męża. To on stoi za wieloma ciekawymi przepisami, które pojawiają się na blogu, jest najlepszym inspiratorem i motywatorem. Dziś zapraszam więc Was na bezglutenowe smakołyki w jego wykonaniu. Składniki: - wafle ryżowe(...)dużo, tak aby lekko prześwitywała biała warstwa), sok i słód mieszamy i podgrzewamy w rondelku. Do rondelka dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki, mieszamy aż do rozpuszczenia. Na każdym waflu rozprowadzamy około 1 łyżki czekolady i od razu posypujemy bakaliami. Odstawiamy do zastygnięcia. Ważne, aby kupić odpowiednie wafle - a więc bez soli i różnych dodatków. Zachęcam też do eksperymentowania
Smakuje zdrowoZwykłe kotlety mielone już się znudziły...a zostało mi 2 wafle tortowe..na blogu już są podobne kotleciki. .ale tym razem nie są rolowane,tylko w kształcie trójkątów.. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 łyżki śmietany sól, pieprz, majeranek 1 jajko mąka ,jajko i bułka tarta do panierowania 2 wafle tortowe(...)Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić.Na jednym waflu rozłożyć mięso mielone, przykryć drugim waflem.Zostawić na kilka minut, aby wafle zmiękły.Pokroić w trójkąty .Panierować w mące, roztrzepanym i przyprawionym jajku i w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju [ ja smażyłam we frytkownicy]na rumiano z każdej strony
Moje domowe kucharzenieWykonanie: Siekamy chałwę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Miksujemy na gładką masę i dodajemy po kawałkach cały czas miksując masło. Gdy powstanie nam już puszysta masa, przekładamy gotową masą wafle. Gotowy wafel (duży) pozostawiamy na noc przyciskając go jakimś ciężkim przedmiotem. Ja zastosowałam książkę kucharską ;) Kroimy wafle na dowolnej wielkości kawałki i życzymy smacznego ^^ ... poza masą z chałwy , możemy(...)wafle przełożyć masą ze stopionych krówek
W Moim Magicznym Domutruskawek (użyłam rozmrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 - 3 garście kakaowych kulek okrągłe małe biszkopciki masa krówkowa 3 wafle (wycięłam koła o średnicy tortownicy) Wykonanie. Na spód tortownicy kładziemy wafel, następnie biszkopty. Wykładamy masę krówkową i wygładzamy. Kładziemy następny wafel. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem tak długo, aż powstanie gęsta bita śmietana(...)Dodajemy do niej kakaowe kulki i mieszamy. Wykładamy do tortownicy - gładzimy. Kładziemy wafla i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kolejnym etapem jest przygotowanie galaretki. Ważne jest, aby przed nałożeniem zaczęła gęstnieć - nie może być zbyt rzadka, bo przesiąknie do ciasta. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Delikatnie nożem obkrawamy brzegi od tortownicy i zdejmujemy boczną część, aby założyć plastikową osłonę
tojestpyszne.blogspot.comchałwą nie lubią upałów. Nadzienie łatwo się topi, więc latem przechowuję je w lodówce. Oczywiście w woreczku i szczelnym pojemniku, żeby nie nawilgły. Składniki: 4 kwadratowe wafle kostka masła 300 g chałwy 2-3 łyżki wódki tabliczka białej czekolady łyżka cukru pudru Miękkie masło utrzeć do białości. Nadal ucierając wsypać cukier a następnie po trochę dodawać pokruszoną chałwę(...)końcu partiami wlać wódkę. Masę podzielić na trzy części i przełożyć wafle. Owinąć je szczelnie folią spożywczą, nakryć deseczką i obciążyć czymś ciężkim (np. kartonem mleka). Wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa stwardnieje wafel pokroić na prostokąty. W rondelku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku z wrzątkiem umieścić miskę z połamaną czekoladą i rozpuścić nad parą. Rozpuszczoną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie wafle to ekspresowy, tani i łatwy deser. Gotowy andrut łatwo się kroi i jest bardzo podzielny. Maluchy go uwielbiają, więc nie może go zabraknąć na dziecięcych urodzinach. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić kolory galaretek. Małe rączki same po nie sięgają, dorośli zresztą też. Składniki: 5 dużych kwadratowych wafli na masę różową: 2 galaretki(...)masło i cukier, zagotować. Dodać śmietanę i mieszać aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i do każdego garnka wsypać galaretki. Mieszać aż galaretka się rozpuści, odstawić. Jeden arkusz wafla umieścić na folii aluminiowej, zostawiając z każdej strony spory margines. Najlepiej folię podnieść do góry i po bokach obłożyć czymś ciężkim (np. kartonami mleka), wtedy masy nie będą wypływały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię ją w tym wydaniu :) Składniki : ok. 10 śliwek 300 ml kaszy manny litr mleka 150 ml cukru 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao łyżeczka kawy mielonej ewentualnie: wafel suchy Polewa 60 g czekolady 99% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki gęstej śmietany Rozgrzać patelnię. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć śliwki na patelni miąższem do dołu. Podgrzać(...)się skarmelizowały. Odwrócić śliwki i podgrzewać jeszcze ok. 3 min. Zestawić patelnię z palnika i odstawić śliwki do ostygnięcia. Keksówkę i jej brzegi wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć suchy wafel dopasowany do dna. W dwóch rondlach umieścić po 0,5 litra mleka, 150 ml kaszy manny, 75 ml cukru i 100 g masła. Do jednego z rondli dodać kakao. Gotować mannę
Weekendy w domu i ogrodziekakao 10 dkg posiekanych drobno lub grubiej zmielonych orzechów laskowych niesolonych Masa mleczna: 60 ml mleka 2 łyżki cukru 15 dkg masła 1 szklanka mleka w proszku Dodatkowo: 3 wafle o wymiarach ok. 20x30 cm Masa mleczna : Mleko zagotować z cukrem i ostudzić. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane(...)mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Masa orzechowa : Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać. Na jeden wafel wyłożyć masę orzechową, wyrównać i przykryć drugim waflem, na który wyłożyć masę mleczną. Docisnąć trzecim waflem. Obciążyć deseczką i schłodzić w lodówce. Trzymać w chłodnym miejscu
Maślane ciasteczkoDzisiaj rolada ziemniaczana na waflu. Inna odmiana podania ziemniaków. Świetnie smakuje z gulaszem lub sosem pieczarkowym. Żeby zwinąć ładnie roladę ziemniaki muszą być gorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się. Składniki: 1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków 2 łyżki śmietany pieprz gałka muszkatołowa 1/2 pęczka natki pietruszki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ugotowane(...)ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Na wafel rozłożyć ziemniaki o grubości 1 cm. Zwijać gorące w roladę. Odstawić do lodówki , aby rolada wystygła. Zimną kroić ostrym nożem w plastry. Każdy kawałek namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podawać gorące. rolada
O kuchni z uczuciemczerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700 g ziemniaków (waga po obraniu), 200 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 płaty wafla, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw, olej, Na panierkę: 2 jajka, 3 - 4 łyżki mleka, około 15 łyżek bułki tartej Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę, czosnek obrać(...)pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać. Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały). Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki. Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia
Nie tylko w kuchnichciało mi się niczego piec. I tak jest gorąco, więc po co dodatkowo podnosić temperaturę? ;) Poza tym po pracowitym weekendzie człowiek zasługuje na odrobinę lenistwa ;) Składniki : 3 suche wafle kwadratowe 250 g mascarpone 200 g śmietany 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny 100 ml ciepłego naparu z kawy (z 3 łyżeczek) Wafle obłożyć mokrymi ściereczkami kuchennymi, żeby(...)kawy. Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając napar kawowy z żelatyną. Masa powinna być puszysta i z ociąganiem spływać z widełek miksera. Na waflach rozsmarować masę, zostawiając małe marginesy po bokach i większy )2-3 cm) na górze. Zwijać w rulony. Odstawić rolady do lodówki na noc. Podawać krojone po skosie np. do kawy
Weekendy w domu i ogrodzie