wafle - 1634 przepisów (strona:28/109)

Wafle z kremem kakaowym 121

Madzia zrobiła pyszne wafle z kremem kakaowym! Tak sobie po prostu siedziała i nagle wymyśliła, że zrobi. Wstała więc i zrobiła. Tak po prostu :) Według przepisu swojej babci. A musicie wiedzieć, że Magdy babcia gotuje jak nikt inny kogo znam, serio. Te wafle mają niestety jedną wadę i to naprawdę dużą. Ile by się ich nie zrobiło to zawsze będzie(...)garnku, aż nam się ładnie wszystko rozpuści i połączy ze sobą. Po ostygnięciu dodajemy mleko w proszku i miksujemy mikserem aż się połączy. I smarujemy tą masą nasze wafle. I przekładamy jeden drugim, aż posmarujemy wszystkie. Następnie zawijamy wafle w papier śniadaniowy lub papier do pieczenia lub po prostu w to opakowanie, w którym były. I przygniatamy czymś ciężkim, żeby

Marder&Marder Manufacture
Rolada z andrutów na zimno z masą kokosową i kakaową 145

przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę ugotować i pozostawić do wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 1 margaryna 15 dag wiórek kokosowych 10 łyżek mleka ½ szklanki cukru Wykonanie masy kokosowej: Cukier rozpuścić w mleku, następnie dodać wiórki kokosowe i zagotować aż cukier(...)łyżki kakao 2 paczki ciastek albertów- szkolnych Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciastka pokruszyć, dodać do masy kakaowej i zagotować około 5 minut. Składanie rolady: Wafel posmarować masą kakaową , ułożyć pasek tężejącej galaretki, drugi wafel posmarować ciepłą masą kokosową. Położyć wafle jeden na drugim (wafel z masą kokosową ma być na górze) następnie szybko zawinąć

Tradycyjna Kuchnia
Bananowce bez pieczenia 156

stężeć). A jeśli ktoś lubi połączenie banana z kremem czekoladowym, na pewno polubi też bananowe roladki. Ciekawe jest też chrupanie nie do końca zmiękłych herbatników wewnątrz. Składniki : opakowanie dużych wafli (5 wafli) 2 opakowanie herbatników po 100 g szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao 150 g masła galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody 5 bananów Wafle(...)przełożyć dwiema mokrymi ściereczkami, by zmiękły. Masło rozpuścić. Dodać cukier, kakao i ciepłą galaretkę. Wsypać pokruszone herbatniki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać. Na brzegu każdego wafla ułożyć przekrojony wzdłuż banan. Resztę wafla posmarować ciepłą masą, zostawiając wolny górny margines. Zwijać w roladkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Podawać pocięte na skośne kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe wafelki ala Knopers 7874

Wafelki przekładane na podobieństwo popularnych wafelków Knopers w domowej wersji. Szybie i łatwe w przygotowaniu, bardzo wciągające.  Trochę odchudzona wersja oryginalnego przepisu. Z podanych proporcji wyszło mi 15 wafli takich jak na zdjęciu, ale są dość syte i słodkie więc można podzielić je jeszcze na pół :) Składniki Składniki na masę mleczną: 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru(...)proszku Składniki na masę czekoladowo orzechową: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych Ponadto: 3 suche wafle Sposób przygotowania Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na niewielkim ogniu. Uprażone orzechy siekamy, lub ubijamy w moździerzu. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy

W kuchennej krainie
Salceson 199

Dziś podam przepis na roladę z wafli, która z wyglądu przypomina właśnie salceson. Stąd też wzięła się jego nazwa. A oto i on: Składniki: 1 kostka margaryny 1 op. wafli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 opakowanie herbatników 1 galaretka Polewa: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie(...)wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać aż zmiękną ( ja zawijam każdy w osobną). Cukier, margarynę   i kakao rozpuścić, wystudzić, dodać pokruszone herbatniki i pozostałe wafle( ja mielę przez maszynkę do mięsa). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować wafle i zwinąć jak roladę. Składniki polewy podgrzewam w garnuszku

Ciasteczkowy Potwór
Wafle z kremem czekoladowym 190

Poniższe wafle są idealnie kruche i podwójnie czekoladowe, ponieważ są przełożone kremem czekoladowym, a na samym wierzchu oblane lśniącą polewą czekoladową. Przepis dodaje do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 4 prostokątne wafle 125 g masła 1/4 szklanki mleka w proszku (niebieskiego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki mleka polewa czekoladowa* orzechy laskowe do dekoracji W małym(...)mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę zdjąć z ognia, dodać kakao - ponownie wszystkie składniki ze sobą połączyć i mleko w proszku. Wymieszać. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać, aż wafle się ze sobą połączą. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową i ozdobić orzechami laskowymi. Gdy polewa zastygnie pokroić na zgrabne kawałki

Ugotować
Wafelki kakaowo – rumowe 186

120g margaryny lub masła 1 szklanka cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 200g mleka w proszku Ok. ½ Aromatu np. rumowego (lub więcej) lub 25ml Rumu 1 – 2 opakowania suchych wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowych Tłuszcz, cukier, wodę i kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i mieszamy, by nie było(...)grudek. Na koniec dodajemy aromat rumowy lub rum i jeszcze raz dobrze mieszamy. Najlepiej skosztować, czy ilość aromatu jest odpowiednia. Gotowym kremem przekładamy wafle. Ilość warstw zależy od indywidualnego uznania. Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy czymś ciężkim i większym od powierzchni wafli np. deską lub taboretem. Wafle pozostawiamy tak na kilka godzin (najlepiej od wieczora do rana

Smakowy Raj
Wafelki cytrynowe 217

Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła(...)cukru ½ szklanki mleka lub wody 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z 1 - 2 cytryn 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Masło, cukier i mleko (lub wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy

Smakowy Raj
Wafelki śmietankowe 248

Śmietankowy krem do wafli to chyba jeden z najbardziej klasycznych smaków jakie mogą być. By uzyskać bardziej śmietankowy smak dodałam olejku śmietankowego, ale bez niego krem nie był zły, więc jeśli wolicie bardziej mleczny posmak można zrobić krem bez olejku. Smak idealny dla tych, którzy lubią śmietanę, a nie lubią czekolady, kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni(...)Składniki: 250g masła lub margaryny 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka lub słodkiej śmietany 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu śmietankowego 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Tłuszcz, cukier i mleko zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy

Smakowy Raj
Domowe andruty 387

Zapraszam dzisiaj na pyszne domowe andruty.   Takie wafelki pamiętam z dzieciństwa , ten ich smak ,  przepyszna masa czekoladowa i chrupiący wafel :)                Kiedyś przygotowywała je dla nas mama , dzisiaj ja robię je swoim dzieciom(...)Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie :) Składniki : 2 paczki wafli  1 szklanka mleka w proszku 2 cukry waniliowe 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru Wykonanie : Do garnka włożyć margarynę , dodać mleko , cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu aż się wszystko dobrze rozpuści . Dodać kakao i  jeszcze gotować około 5 minut. Masę przestudzić , ciągle

Sama słodycz i szczypta chili
Wafle domowe 23113

Przy okazji weekendowych zakupów kupiłam wafle, miałam też mleko w proszku, które czekało na wykorzystanie. Szperając w przepisach znalazłam taki , który bardzo mnie zaciekawił. Dla przełamania słodkości dodałam jedną warstwę posmarowaną kwaśnym dżemem. Wafle idealne. Składniki: 400 g miękkiego masła 300 g mleka w proszku (pełne, niebieskie) 140 ml mleka (ok. 3/4 szklanki) 120 g cukru 2 łyżki kakao duże(...)wafle (5 sztuk) kilka łyżek ulubionego dżemu (u mnie z owoców leśnych) Mleko i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, cały czas miksując, dodajemy po łyżce chłodnego mleka. Do gładkiej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Pierwszy wafel

NA MOIM TALERZU
Wafle z galaretka 201

Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy jaką galaretkę użyjesz. 1 opakowanie kwadratowych wafli 2 galaretki o dowolnym smaku  1 szklankę śmietany 30 %  1 margaryna 1/2 szklanki cukru ( jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki) W rondlu( na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może(...)białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa ( ma być bardzo gorące) . Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki ( nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp  0,5 cm od brzegu. Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej

Kuchcik gotuje
Stroop Wafel 163

cienki wafelek przekładany syropem - wywodzi się z Holandii. Według mnie dużo fajniej zrobić go samemu w domu, bo te kupne mu nie dorównują, a syropu wystarczy na 40 podwójnych wafli :) Jeżeli macie możliwość, polecam również przygotować domowe wafle, wtedy deser będzie wyjątkowo pyszny! StroopWafel - u mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) "Składniki:2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków(...)rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i cynamon, albo ziarenka wanilii. Pozostawiamy na gazie do całkowitego rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej całkowitego).Wafle - u mnie kupne, gdyż nie mam jak ich zrobić samodzielnie - smaruję, przygotowanym syropem i składam drugim, suchym.Gotowe wafle najlepiej obciążyć na jakąś godzinkę, aby się nie rozeszły i odpowiednio nasiąkły

Słodkie Przyjemności
Wafle z masą galaretkową 157

składniki* 1 opakowanie wafli (5 sztuk)* 2 galaretki najlepiej w różnych smakach* 250 g margaryny* 2/3 szklanki cukru* 400 ml śmietany 18%Sposób wykonaniaW rondelku zagotować 125 g margaryny, 200 g śmietany i 1/2 przygotowanej ilości cukru. Zestawić z ognia, dodać 1 galaretkę i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Jeżeli się nie rozpuści podgrzać, ale nie gotować i mieszać(...)się rozpuści.To samo zrobić z drugą porcją składników.Jeżeli chcemy masę w jednym kolorze nie dzielimy składników na 2 porcje.Kiedy masa przestygnie i zacznie gęstnieć, wykładamy na pierwszy wafel 1/2 pierwszej porcji, rozsmarowujemy, przykrywamy drugim waflem i znowu porcja masy i wafel itd.Następnie wafle przycisnąć czymś płaskim i odstawić na 5-6 godzin, a następnie ostrym nożem pokroić

Mix smaku
Pishinger 168

sposób na coś banalnie prostego ! :) Idealny dla niezapowiedzianych gości czy też, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy poświęcać na to dużo czasu. Pishinger czyli inaczej przekładany wafel, zna na pewno każdy. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, dzisiaj pokazuję Wam właśnie ten z masą krówkową o dowolnym smaku ! :) Składniki :1 opakowanie kwadratowych wafli1(...)puszka dowolnej masy krówkowej (u mnie orzechowa)Przygotowanie :Bierzemy jeden płat wafli i smarujemy masą krówkową, kładziemy na to drugi wafel, znowu smarujemy masą, przykrywamy waflem i tak do skończenia się całego opakowania. Gdy będą już gotowe, postawić na nie coś w miarę ciężkiego aby się dobrze skleiły. I oto cała filozofia :) Smacznego

charlotte gotuje