MASA MLECZNA : 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1,5 - 2 szklanki mleka w proszku dodatkowo - 3 suche, duże wafle(...)studzimy i drobno siekamy. Masa czekoladowa- 125 g margaryny przekładamy do misy robota, dodajemy kakao, nutellę i wszystko dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy. Na pierwszy blat wafla przekładamy masę orzechową, równo ją rozsmarowujemy, na to następny wafel, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo prosty przepis, na bardzo smaczny przysmak. Nosi różny nazwy, w zależności od regionu Polski - andruty, wafle przekładane lub właśnie piszinger. Za każdym razem efekt jest ten sam. Pyszny :) Wystarczy opakowanie gotowych wafli i wybrana masa do przełożenia. Ja zdecydowałam się na masę kajmakową i dżem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Składniki: 1 opakowanie wafli 1,5 puszki gotowej(...)masy kajmakowej (o temp. pokojowej) 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Na dużej desce do krojenia, ułożyć jeden wafel. Posmarować go dokładnie dżemem z czarnej porzeczki. Położyć na wierzch kolejnego andruta, delikatnie docisnąć. Nałożyć około 2 łyżki masy kajmakowej, równomiernie rozsmarować po całości. Położyć kolejnego andruta, delikatnie docisnąć. Ponownie nałożyć około 2 łyżki masy kajmakowej i równomiernie rozsmarować po całości
Świat Ciastamasę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty. Następnie zostawiłam moje wafle jeszcze na około 15 minut w piekarniku jednak zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni. Po tym czasie zostawiamy(...)wystudzenia. Masa W rozdrabniaczu lub przy użyciu blendera łączymy kakao z sezamem i syropem klonowym. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasze wafle. Przykrywamy drugim waflem. Całość polałam roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną mleka. Wafle są kruche i lekkie. To idealny zamiennik sklepowych wafli. Smacznego
Health-Fit-LifePischinger czyli torcik z wafli przekładany pyszną masą mleczno-kakaową to jeden z prostszych deserów, szczególnie lubiany przez dzieci, będzie też wybornym smakołykiem do kawy. To przysmak z mojego dzieciństwa do którego od czasu do czasu wracam w mojej kuchni. składniki paczka wafli kwadratowych lub okrągłych 200 g masła 150 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki(...)przestudzamy. Do lekko przestudzonej ale jeszcze ciepłej masy wsypujemy partiami mleko w proszku i wszystko mieszamy do momentu aż powstanie gładki krem. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na pierwszym waflu i przykrywamy go drugim waflem, postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli. Na wierzchu wafli umieszczamy deskę do krojenia i obciążamy ją czymś ciężkim np książką. Gotowy deser odstawiamy
Smakowite Daniadelikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30- 40 min. w 180 st.C. składniki na 1 ciasto na waflu: (pieczemy dwa takie ciasta) 1 listek wafla 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 25 g bułki tartej 15 g mąki 60 g cukru 20 g orzechów zmielonych 20 g orzechów posiekanych(...)łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy wafla, w razie potrzeby docinamy. Pieczemy na rumiano. składniki na masę: 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego lub gotowa masa kajmakowa ok. 4 łyżki orzechów mielonych 1 kieliszek rumu
Domowy Smak Jedzeniapyszne, słodkie, masa kokosowa w połączeniu z nutą orzechową tworzy zgrany duet. Idealne na słodki poczęstunek czy przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Tradycyjne, smaczne i domowe. Składniki; 1 opakowanie suchych wafli Masa kakaowo-orzechowa: 15 dag masła 2 pełne łyżki ciemnego kakao 2 pełne łyżki mielonych orzechów włoskich 100 ml mleka 2% 5 dag mleka w proszku 8 dag cukru Masa(...)kokosowe, zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż masa się połączy i nie będzie grudek, ma być jednolita. Przełożenie: Na pierwszy suchy wafel, rozsmarowujemy połowę jeszcze ciepłej masy kakaowo-orzechowej, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy połowę masy kokosowej, przykrywamy trzecim waflem i smarujemy resztą masy kakaowej, przykrywamy czwartym waflem i smarujemy resztą masy
Wanilia i KardamonZapewne już słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika. Jest to rewelacyjny pomysł, jeśli zostanie Wam jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz(...)położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności
To co kochamktórych nie używa się pestycydów i herbicydów ani GMO. Żywność odznacza się wysoką jakością, doskonałym smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych. Zobaczcie, jakie produkty otrzymałam do testów :) WAFLE O SMAKU SYROPU KLONOWEGO syrop pszeniczny * mąka pszenna * olej słonecznikowy * olej palmowy * olej kokosowy * syrop klonowy (10%) * syrop słodowy kukurydziany * mąka sojowa * sól morska * środek spulchniający: wodorowęglan amonu * emulgatory: lecytyna(...)słonecznikowa * cynamon * karmel W paczce o wadze 170 g znajduje się sześć ekologicznych wafli, które dodatkowo ułożone zostały w plastikowym opakowaniu. Produkt ogólnie mnie zaskoczył, ponieważ myślałam, że w środku znajdę większą ilość chrupiących, cienkich wafelków, jednak byłam w błędzie. Wafle są dosyć ciężkie, grube a to dlatego, że każdy jeden wafel złożony jest z dwóch, a ponad
Zdrowie na języku :PUwielbiam te wafle. Potrafię zjeść pół za cały dzień, ile mają kalorii to nie wiem i nie chce wiedzieć.Dlatego pozwalam sobie na niego raz na 3-miesiace. Niby takie proste i banalne do zrobienia. Każdy ma na nie swój sposób. Mój jest taki: SKŁADNIKI: 2 kostki margaryny 12 żółtek 2 szklanki cukru pudru około 1/2 soku(...)uzyskania puszystej konsystencji. Zrób to samo w drugim garnku. Do jednego garnka dodaj sok z cytryny (bądź kwasek cytrynowy), a do drugiego kakao. Wszystko wymieszaj. Na przemian smaruj wafle po płaskiej stronie wafla. Zawiń w folię połóż deskę i coś ciężkiego, by wszystko się połączyło a wafel zmiękł Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Starcza na dwa wafle. Smacznego
Misz-masz by DomiPodstawą kremu w moich waflach mleczno - kakaowych jest mleko w proszku. Dzięki niemu masa, którą przekładamy wafle nie zmniejsza kruchości andrutów. Wafle nawet na drugi dzień są chrupiące. Składniki ( do przełożenia 4 warstw, czyli na opakowanie z 5 andrutami): opakowanie andrutów z grubą kratką 200 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 200 ml mleka w proszku 1 czubata(...)proszku. Całość miksujemy jeszcze 3 minuty. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i ponownie chwilę ucieramy. Tym razem tylko do połączenia się składników. Wafle przekładamy masami naprzemiennie. Smarujemy nimi stronę z kratką. Masę najlepiej rozprowadza się długą, płaską szpatułką. Tak przygotowane wafle starannie dociskamy, kroimy na porcje, wkładamy do szczelnie zamykanego pudełeczka (może być
Smak mojego domutrzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy: 50 g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów nerkowca, 50 g orzechów pekan, 10 łyżek cukru, wafle tortowe* Na patelni rozpuścić cukier (ma się rozpuścić i minimalnie zmienić kolor, na jasny bursztyn), wrzucić orzechy i smażyć mieszając, tak aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Przełożyć orzechy(...)około 1/3 całości. Masa: Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masę podzielić na 5 części. Blat (wafel) posmarować 1/5 masy, posypać 1/2 drobniej rozbitych orzechów. Drugi blat posmarować 1/5 masy i położyć masą do dołu na waflu z orzechami. Docisnąć. Posmarować wierzch wafla 1/5 masy, posypać resztą
królestwo garówczasu do czasu warto się poświęcić i zrobić samodzielnie taką masą i przełożyć np.wafle tortowe.Na blogu jest kilka wpisów z taką domową masą..[ klik , klik , klik , klik ]. Przepis na wafle dodaję do akcji Walentynkowej i do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..W ten weekend wspólnie pichcimy Walentynkowe słodkości i takowe pyszności możecie zobaczyć u Dagmary(...)wafle tortowe 0,75 litra mleka 30 dkg cukru 3 łyżki ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki [ oprócz wafli] przełożyć do garnka i gotować aż masa zgęstnieje, co jakiś czas mieszając .Gotową masą przełożyć wafle tortowe.Przełożone wafle przykryć i obciążyć czymś ciężkim, aby wafle się nie wygięły i odstawić do zastygnięcia masy.Następnie dowolnie pokroić lub wyciąć serduszka
Moje domowe kucharzeniepiszinger". To był po prostu andrut. Taki, o który pytałam przed każdymi świętami: mamo, a będzie andrut na święta?? I kiedy inne matki szły z postępem czasu i przekładały wafle masą z mlekiem w proszku, moja mama trzymała się jednej starej receptury, której dziś nie śmiałabym opublikować na blogu. Bo była to masa z surowymi jajkami! Mało tego. Była też(...)margaryną! Bo kto w latach 80-tych słyszał, żeby do wypieków używać masła. I nikt się też wtedy nie bał salmonelli. A ja się tym waflem zajadałam. Nie był kruchy. Był taki miękki raczej, a do masy obowiązkowo mama dodawała kakao. I jedną warstwę przekładała dżemem. Jak dziś pamiętam, że zawsze mówiła "dżem musi być kwaśny". I był, najczęściej
bistro mamaRolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Poezja smakuWafle z masą śmietankowo-truskawkową Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie. A masa do przekładania wafli, to zawsze wymysł mojej fantazji, bądź zawartość spiżarki. Fantazja podpowiadała mi że muszą to być koniecznie wafelki na czerwono. Trafiło więc na galaretkę truskawkową. Może być oczywiście każda inna(...)truskawkowa do tortów. Nie można jej się oprzeć. Składniki: 350 ml śmietany 30% 3/4 szklanki mleka w proszku galaretka truskawkowa 250 g masła szklanka cukru opakowanie suchych, kwadratowych wafli Sposób przygotowania: Masło, śmietanę i cukier zagotować w rondlu. Wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przekładać
na moim stole...