większa niż moja silna wola! Najbardziej podjadałam świeże ciastka, które co kilka dni przywożone były z najlepszy cukierni. Miałam kilka ulubionych, a wśród nich zdecydowanie królował Piszinger. Piszinger to wafle ( zwane również andrutami ) przekładane kremem. I nie jest to wymysł epoki PRL-u i kulinarnych zmagań gospodyń w czasach, kiedy jedyną możliwością było przygotowanie „czegoś z niczego”. Historia tego deseru(...)sięga końca XIX wieku, a jego „ojcem” jest wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Stworzone przez niego połączenie kruchego wafla i gęstego czekoladowego kremu zyskało wielu zwolenników właśnie w Wiedniu. Nietrudno więc domyślić się, dlaczego i skąd wafel dotarł do Krakowa. Historia pischingera jest długa, dlatego nie dziwi fakt, że receptura zmieniała się i była dostosowywana do aktualnych trendów
Ostra na SłodkoNiezwykle pyszny i prosty podwieczorek. Wafle ryżowe naturalne podane z cynamonowym serkiem mascarpone i owocami z lekko kwaśną nutką. Do serka nie dodawałam cukru, ale jak ktoś chce bardziej słodkie to można dodać, dla mnie tak było w sam raz. Udekorowane jadalnymi kwiatami będą cieszyły oko. Polecam. Potrzebujemy: 25 dag serka mascarpone cynamon mielony według uznania 2 banany(...)gruszki sok z cytryny melisa cytrynowa do dekoracji jadalne kwiaty do dekoracji ( u mnie bratki ) opakowanie wafli ryżowych od Kupiec Wykonanie pysznych wafli: 1. Serek mascarpone mieszamy z cynamonem według uznania. Następnie smarujemy nim wafle. 2. Banany kroimy w plasterki, umyte gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Owoce układamy
IzabelawkuchniZapiekanki z wafli ryżowych lub kukurydzianych to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, szybkie śniadanie lub nawet lekką kolację. Ostatnio zabrakło mi pieczywa i miałam zabrać się za domowy chleb, ale moja córka natychmiast chciała kanapeczkę, więc wpadłam na pomysł, aby przygotować takie domowe zapiekanki . Fakt, są troszkę oszukane, ale uwierzcie, że smakują rewelacyjnie. Sprawdzą się również jako dietetyczny posiłek(...)możecie je przygotować z tego co akurat macie w lodówce. Spróbujecie? Zapiekanki z wafli ryżowych lub kukurydzianych - składniki: 10 wafli ryżowych/kukurydzianych 5 łyżeczek ketchupu/sosu pomidorowego żółty ser szynka pomidorki koktajlowe Zapiekanki z wafli ryżowych lub kukurydzianych - przygotowanie: Wafle należy posmarować odrobiną ketchupu lub sosu pomidorowego. Następnie każdego z nich posypać startym serem i na wierzchu ułożyć
Di gotujeWafle tortowe przełożone pyszną masą śmietanową z dodatkiem masła orzechowego i posiekanych orzeszków ziemnych. Pyszne. Orzeszki przyjemnie chrupią, choć sam wafel niestety dosyć szybko nasiąka wilgocią od śmietany. Tego musicie być świadomi Jest to propozycja idealna, do przygotowania na szybko np dla niezapowiedzianych gości czy wtedy, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Nie ma przy nich dużo pracy(...)coś słodkiego zawsze dobrze postawić na stole. Wystarczy godzinka-dwie schładzania i można się nimi zajadać. Fani masła orzechowego i orzeszków nie będą mogli się im oprzeć 2 suche wafle tortowe, kwadratowe, małe 500 ml śmietanki 36% MU! 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżeczki żelatyny 50 g orzeszków ziemnych Orzeszki ziemne drobno siekamy. Żelatynę
Smaki Na Talerzuokazji sprawić naszym najmłodszym niespodziankę na talerzu. Które dziecko nie lubi tego typu stylizowanego jedzonka? Powiem Wam, że mój Synek był zachwycony Ja sama zjadłam z przyjemnością takie sowie wafle. Przygotowałam je w dwóch wariantach – jedne z masłem orzechowym i „piórkami” z płatków kukurydzianych, a drugie z kremem czekoladowo-orzechowym z płatkami owsianymi. Do tego różnego rodzaju(...)owoce. Wyszło smacznie i fajnie Przy okazji chciałam Wam napisać, że znalazłam smaczny krem z orzechów laskowych z dodatkiem kakao, który możecie kupić między innymi w sklepie cosdlazdrowia.pl Składniki: wafle ryżowe masło orzechowe lub krem czekoladowo-orzechowy jabłko banan borówki amerykańskie 1-2 truskawki płatki owsiane lub kukurydziane Wafle ryżowe smarujemy kremem – masłem orzechowym lub kremem czekoladow0-orzechowym
Smaki Na TalerzuDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do czynienia z wykwintnym daniem rodem z francuskiej kuchni Okazało się, że specjał to przekładane masą kakaową wafle na miarę możliwości PRL-u Dokonałam trochę zabiegów upiększająco – ulepszających i wafle wyszły bardzo smaczne(...)tata to łasuch, będą mu z pewnością smakować Składniki: 1 paczka wafli (wybrałam bez cukru) ½ szklanki mleka 1 (200g) masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 3 garście migdałów w płatkach Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i podgrzewam, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Odstawiam
Słodki sentymentOpis Wafelki czekoladowe : Wafelki czekoladowe są zawsze wspomnieniem mojego dzieciństwa. Zawsze uwielbiałam przygotowywać je w domowym zaciszu razem z moją babcią. Do dnia dzisiejszego uwielbiam wracać do tego przepisu. Wafle czekoladowe często potocznie nazywane są andrutami czy pischingery. Przygotowanie takich wafelków w domu są dużo lepsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Zazwyczaj to od nas zależy jakich składników(...)zamiennikiem cukru. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia . Składniki: 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk) 100 g cukru 2 łyżki kakao 250 g margaryny 8 łyżek wody 6 łyżek mleka w proszku Opis przygotowania: Do rondelka dodajemy margarynę, kakao oraz cukier i wodę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do czynienia z wykwintnym daniem rodem z francuskiej kuchni Okazało się, że specjał to przekładane masą kakaową wafle na miarę możliwości PRL-u Dokonałam trochę zabiegów upiększająco – ulepszających i wafle wyszły bardzo smaczne(...)tata to łasuch, będą mu z pewnością smakować Składniki: 1 paczka wafli (wybrałam bez cukru) ½ szklanki mleka 1 (200g) masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 3 garście migdałów w płatkach Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i podgrzewam, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Odstawiam
Słodki sentymentMięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zeszkloną (przestudzoną) cebulę, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i 1 jajko. Mieszamy dokładnie. Na blacie rozkładamy zwilżoną, czystą ściereczkę. Na niej kładziemy jeden suchy wafel. Rozprowadzamy część mięsnej masy. Przykrywamy drugim waflem i rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy ostatnim waflem. Całość odstawiamy na chwilę, po czym wafel odwracamy, by i druga strona lekko zmiękła (lub przykrywamy(...)całość drugą ściereczką). Zwilżone andruty zwijamy w roladę (ja pomagałam sobie ścierką, na której był wafel). Ostrym nożem (najlepiej takim z „piłką”) kroimy na kromeczki/plasterki. Do garnuszka wbijamy jajka. Lekko roztrzepujemy kuchenną rózgą. Dodajemy drobno pokrojony koperek, mleko oraz taką ilość mąki, by otrzymać ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany (u mnie było to mniej więcej 3/4 szklanki). Powstałą
Smaki Na TalerzuZrobienie smacznych wafli wcale nie musi być trudne Poniżej przedstawiam przepis na pyszne wafle o smaku krówkowym, które może wykonać nawet osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni. Do wykonania wafli będziemy potrzebować tylko 3 składników. A więc zaczynamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka wafli 1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym 1 kostka masła Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przestudzonego rozpuszczonego masła dodajemy puszkę masy kajmakowej o smaku kròwkowym. 3. Następnie całość dokładnie miksujemy na jednolitą gładką masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Tak przygotowaną masą smarujemy wafel a następnie przykładamy go kolejnym i powtarzamy czynność. 5. Przesmarowany wafel należy obciążyć np ciężkimi książkami lub garnkiem i odstawić na parę godzin tak aby masa zastygła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania
Blog kulinarny S9.PLZrobienie smacznych wafli wcale nie musi być trudne Poniżej przedstawiam przepis na pyszne wafle o smaku krówkowym, które może wykonać nawet osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni. Do wykonania wafli będziemy potrzebować tylko 3 składników. A więc zaczynamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka wafli 1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym 1 kostka masła Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przestudzonego rozpuszczonego masła dodajemy puszkę masy kajmakowej o smaku kròwkowym. 3. Następnie całość dokładnie miksujemy na jednolitą gładką masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Tak przygotowaną masą smarujemy wafel a następnie przykładamy go kolejnym i powtarzamy czynność. 5. Przesmarowany wafel należy obciążyć np ciężkimi książkami lub garnkiem i odstawić na parę godzin tak aby masa zastygła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania
Blog kulinarny S9.PLSkładniki/ ok. 6 wafli: -250 g mąki pszennej -250 ml mleka -1 jajko -1 łyżka cukru -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli – do podania: serek mascarpone, świeże lub mrożone maliny, miód,syrop klonowy, cukier puder Przygotowanie: Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy(...)koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Wafle wykładamy najlepiej na kratkę. Propozycja podania: Bierzemy jeden wafel i smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Następnie układamy na nim drugi wafel, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami. Opcjonalnie polewamy syropem klonowym lub miodem
I LOVE LIFEKolejne wafle do kolekcji na blogu;) Ten konkretny przepis wypatrzyłam na blogu Zjem to. Wyszły smaczne. Z gładką masą oraz taką z kawałkami orzechów. Czy smakowały jak znane „Michałki”? Moim zdaniem niekoniecznie;) 3 wafle/andruty suche 60 g orzechów laskowych 170 g miękkiego masła 280 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki nutelli 1 szkl. mleka(...)serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Na końcu dodajemy nutellę. Do miseczki przekładamy mniej więcej 1/3 masy. Dodajemy do niej gorzkie kakao oraz posiekane orzechy. Masę rozprowadzamy na pierwszym waflu. Przykrywamy drugim waflem. Pozostałą masę łączymy z resztą mleka w proszku, mieszamy. Masę wykładamy na wafel, wyrównujemy. Przykrywamy trzecim waflem. Wafle obciążamy deską do krojenia i umieszczamy w chłodnym miejscu
Smaki Na Talerzuchętnie sięga się po następny kawałek… i na tym kończymy:) Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego zostaje zaspokojona na długi czas. Z tego też powodu polecam do zrobienia tych pischingerów wafli jak najgrubszych, tak by choć trochę zrównoważyły słodycz nadzienia;) 5 dużych kwadratowych wafli 2 puszki masy kajmakowej 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% Śmietankę podgrzewamy. Gorącą zdejmujemy(...)palnika i wrzucamy kostki czekolady. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie do czekoladowej śmietanki dodajemy kajmak. Mieszamy do połączenia. Masę dzielimy na 4 równe części. Jedną część rozprowadzamy na waflu. Przykrywamy kolejnym waflem. Rozprowadzamy kolejną część masy. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników. Ostatni wafel powinien być suchy. Wafle owijamy folią, dociskamy dużą deską, którą dodatkowo obciążamy garnkiem. Odstawiamy w chłodne
Smaki Na Talerzuzrobienia tych wafli zachęciło mnie pewne zdarzenie. Miałam do załatwienia kilka spraw i nie planowałam niczego więcej. Ale... zadzwonił telefon. Moja znajoma chciała trochę pogadać i zaproponowała spotkanie w niedalekim terminie. Powiedziałam, że jestem w pobliżu jej domu, więc zaprosiła mnie do siebie. Tak więc z nieplanowaną wizytą zjawiłam się u mojej znajomej. Jak już powiedziałam, wizyta nie była(...)mojego rozczarowania, ale postanowiłam, że po powrocie do domu zrobię wafelki takie, jak należy. Czyli, smaczne, kruche i miękkie zarazem i takie jakie ja zechcę. I zrobiłam. Składniki: 2 wafle prostokątne 200 ml mleka 170 g masła 80 g cukru 1 duża pełna łyżka kakao 150 g mleka w proszku pełnotłustego 40 g wiórek kokosowych 30 g posikanych migdałów
Kuchnia u Krysichrupać od tak, więc mam ich sporo w szafce Kakaowe wafelki z podpłomyków wyszły naprawdę pyszne i … znikły w oka mgnieniu. Spróbujcie, polecam. P.s. Jeśli jednak wolicie tradycyjne wafle możecie je spokojnie przełożyć masą kakaową z tego przepisu. Składniki: (na 8 sztuk) 8 sztuk podpłomyków (suchych wafli)* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix 125 g masła(...)szklanki cukru 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) + 1 pełna łyżka opcjonalnie cukier puder do oprószenia wafli *można również użyć tradycyjnych wafli Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wlewamy mleko (1/4 szklanki). Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Pod koniec mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę
Słodkie okruszkiWafle ryżowe to dosyć popularna przekąska. Ktoś może powiedzieć, że bardziej zdrowa niż smaczna Ale jeśli dodamy do nich czekoladę, to trudno się im oprzeć, a z pewnością są dużo zdrowsze niż te kupowane w sklepie. W każdym razie w moim domu do ich jedzenia nie trzeba nikogo zachęcać! Polecam Składniki: 14 wafli ryżowych (1 opakowanie) 1/2 porcji aksamitnej polewy(...)według tego przepisu Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu. Połowa porcji wystarcza na około 14 sztuk wafli. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, to delikatnie chwytamy pojedynczy wafel w palce, maczamy go w czekoladzie, po czym łyżką wyrównujemy czekoladową powierzchnię Posmarowane wafle układamy na kratce do studzenia, żeby nadmiar czekolady mógł sobie spokojnie ścieknąć. Można posypać
Lamarida.plPischinger to deser z Krakowa i choć wafle przekładane kremem czekoladowym kojarzę z dzieciństwa, nikt u mnie tak ich nie nazywał. Moje dzisiejsze wafle robiłam na bazie kwadratu i kroiłam na nieduże batoniki, możecie jednak zrobić je z okrągłych wafli tortowych i kroić jak torcik. Składniki: 5 sztuk wafli tortowych 200 g masła 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao(...)masy kakaowej dodajemy zmielone na proszek orzechy i mleko w proszku (zaczynamy od 1,5 szklanki, jeśli konsystencja będzie za rzadka, można dodać więcej). Gotową masę kakaową rozsmarowujemy na waflach tortowych. Poskładane wafle odstawiamy na min. pół godziny. Kiedy nieco zmiękkną i dobrze się skleją będzie je łatwiej pokroić. Czekoladę na polewę rozpuszczamy na małym ogniu (można dodać do niej
CiastkozercyRozpoczynamy cykl przed świąteczny. Może się pojawiać więcej niż jeden przepis dziennie, ale taki mamy okres. Tym razem na słodko. Masę krówkową można zrobić lub kupić, białą masę do wafli najlepiej zrobić - a robi się w trybie ekspresowym. Młoda może nie mogła pomóc przy robieniu samej masy, ale później już bardzo pomagała. Takiego pomocnika możecie mi pozazdrościć :) Jutro spotkanie świąteczne(...)przedszkolu Misi, więc zaoferowałam się ze zrobieniem czegoś słodkiego. Na co dzień dzieciaki w przedszkolu słodkiego nie mają, więc dla nich będzie to również wydarzenie :) Wafle robi się szybko, najgorzej to poczekać na drugi dzień, żeby dobrze się połączyło wszystko. Nie wiem czy ta wysokość będzie dobra dla przedszkolaków i ich małych buziek, ale przecież dorośli też tam będą. Składniki
Gotowanie z pasjąJuż Wam wspominałam, że wafle domowe w moim domu są jak najbardziej pożądane... Gdy nie mam czasu (a przy mojej córeczce to standard) - robię takie, których przygotowanie naprawdę zajmują tylko chwilę. Tym razem użyłam (i często używam) gotowej masy orzechowej, która sprawia, że wafelki są przeeepyszne! Taka puszka bez problemu wystarcza na dużą paczkę wafli i nie trzeba nic dodawać(...)mieszać. A jeśli lubicie orzeszki - to o czym tu pisać...? Opcjonalnie wafle można udekorować polewą czekoladową. Zapewniam, że obie opcje znikają w oka mgnieniu! Polecam! Tu znajdziecie inne moje wafelkowe propozycje - klik . 1 paczka wafli tortowych (*) Do przełożenia: 1 puszka masy orzechowej (560g; Helio) Opcjonalnie: polewa czekoladowa Wafle przełożyć masą i z łożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą
Di gotujesię ochotę na coś słodkiego, ale do końca nie jesteśmy przekonani co to ma być ... zawsze mogą to być wafle. A do wafli nadzień tyle ile osób zapytanych. U nas czas na przetwory świeże, więc te z przed lat można wykorzystać jeśli jeszcze uchowały się w szafce. A powidła śliwkowe nie wiem jak, ale się uchowały. Stąd pomysł na połączenie(...)słodkich wafli z lekko kwaskowatymi powidłami. Połączenie idealne, ale jeden minus. Jeśli ktoś nie lubi bardzo nasączonych wafli, to te nie będą dla niego. Te są mięciutkie. Składniki: opakowanie dużych wafli 2 średnie słoiczki powideł śliwkowych - domowej roboty najlepsze Przygotowanie: wafle przekładamy dokładnie jeden po drugim powidłami śliwkowymi - do ostatniego kawałka całość przykrywamy ściereczką lub papierem do pieczenia
Gotowanie z pasjądziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb. Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami... Oj, różności... Tym razem użyłam... wafli ryżowych. Tak, wafli! I moim zdaniem to przepyszny pomysł. Musiałam szybko robić fotki, bo każdy podbierał mi je prosto z patelni. Efektem tego był smażenie kolejnej porcji. Na ciepło są rewelacyjne(...)choć ja kilka skończyłam wieczorem i dla mnie też fajnie smakowały. Najlepsze są wafle grube, ponieważ będą chrupiące, natomiast cieńsze staną się lekko miękkie. W każdym bądź razie - każda wersja jest smakowita! 11 wafli ryżowych (u mnie o średniej grubości - Lestello ) Do panierowania: 2 jajka 1-2 łyżki mleka (opcjonalnie) papryka słodka sól, pieprz Do smażenia: olej lub masło
Di gotujeJagodowe lody z kawałkami owoców zamknięte pomiędzy dwoma waflami. Ten zimny deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :) 1 wafel tortowy 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 250 g mascarpone 200 g jagód 1 łyżka soku z cytryn y Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą(...)się cukrowa skorupka. Dodać jagody, wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu. I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie o tych lodach zapomnieć :) Wafel przekroić na pół i jedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim
https:KKuchniaMniamwafle zrobiłam przez tak jakby przypadek...zostało mi masy , którą nadziewałam orzeszki , dodałam tylko różnych bakalii i wystarczyło tylko 2 wafle tortowe...Podaję przepis na masę , ale trudno mi powiedzieć na ile jej wystarczy do przełożenia wafli..u mnie za dużo jej nie zostało ..zresztą widać to na zdjęciu..im będzie więcej masy tym będzie grubszy wafel..można użyć też(...)więcej wafli . 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mleka około 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kakao różne bakalie 2 wafle tortowe Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować .Dodać bakalie i wymieszać. Zostawić do lekkiego wystygnięcia, następnie przełożyć tą masą wafle.Odłożyć do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieosłodę pochmurnych dni, jakie serwuje nam jesień.... Taki wafelek do porannej kawy i od razu uśmiech pojawia się na naszych buziach. Nie tylko dla fanów czekolady! Wbrew pozorom wykonanie wafli nie jest trudne, masę wykonuje się w jednym garnku mieszając jedną łyżką. Masa nie powoduje zmiękczenia wafli. Jeżeli do jej wykonania używamy mleka w proszku granulowanego blender ręczny(...)jest nam niezbędny - no chyba, że nie przeszkadzają nam białe grudki w czarnej masie. Na każda paczkę wafli: - 1 masło / margaryna ( 250 gr ) - 3 pełne łyżki kakao - jeżeli lubimy mocno czekoladowe klimaty - dajmy jeszcze jedną łyżkę - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki wody - 1 1/4 szklanki mleka w proszku ( u mnie granulowane odtłuszczone! ) - zwracam na to uwagę, gdyż dając pełne, gładkie
kawawszklancePrzepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać. 3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja
Kto ugości moich gości?Chatka w trochę innym wydaniu - na waflach, z wkładem serduszkowym z ciastek oreo zatopionym w masie budyniowo-maślanej. Mega słodka, ale za to jaka ładna :) Przepis podpatrzyłam na rumuńskich blogach, ale wkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki(...)ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki 250 g miękkiego masła 350 g ciemnych markiz, np. oreo 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelli Przygotowanie
Domowa Cookierenka Agiramach 7 dniowego Wyzwania Blogowego. Dzisiejszy temat to " Domowe najlepsze". W pierwszej kolejności na myśl przyszedł mi domowy makaron, ale że mój M ostatnio upominał się wręcz o wafla kakaowego, nie miałam zbyt dużych oporów, aby sprostać jego wymaganiom. W końcu domowy wafel to dla wielu z nas pyszne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to sklepowe pułki nie uginały się(...)ciężarem słodyczy. Już jakiś czas temu robiłam podobny wafel. Jednak nie wyszedł on na miarę moich oczekiwań dlatego poszukałam innego przepisu. Ten dzisiejszy okazał się bardzo dobry. Masa do wafli jest smaczna i łatwo się ją rozprowadza. A gotowe wafelki zniknęły w mgnieniu oka. Składniki: opakowanie suchych wafli (u mnie 7 sztuk) 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki
My simple kitchenmoże nowy w moim domu sposób na masę do wafla? Testowałam i jest pyszne! Pierwszy raz robiłam jednocześnie dwukolorową masę ;) Szybko się robi i już po kilku chwilach można cieszyć się pysznym domowym waflem;) Duo masa do wafla Składniki: 4 duże listki wafla Ciemna masa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka(...)mleka w proszku 2 łyżki kakao Jasna masa: 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Wafle kroimy na pół. W dwóch osobnych garnkach podgrzewamy margarynę i cukier. Czekamy, aż wszystko się rozpuści. Masa jasna - do rozpuszczonej margaryny z cukrem dodajemy płynne mleko i gotujemy kilka
Lawendowe NieboJeden ze smaków dzieciństwa - chrupiące wafle przekładane masą kakaową z mlekiem w proszku. Niezwykle proste w przygotowaniu. To zdecydowanie najlepszy przepis na masę do wafli. Wypróbowałam wiele, ale ten najstarszy, zeszytu mamy, robiony odkąd sięgam pamięcią nie ma sobie równych. Masa do wafli: 125 g margaryny ( Bielska lub Palma ) 0,5 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki(...)kakao 1 szklanka mleka w proszku 5-6 tafli wafli tortowych kwadratowych Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Zagotować. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy płyn przestygnie, dodać mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszać - łyżką lub mikserem. Masą kakaową smarować wafle. Wafle po przełożeniu przyłożyć deską i obciążyć. Pozostawić na godzinę, żeby
kolorowotorcikowopyszny...łatwy do zrobienia...chociaż ja miałam z nim pewien problem..no może nie tyle problem..tylko za mało wolnego czasu ..i wyszło calkiem inaczej niż zaplanowałam.. 2 wafle tortowe [ 2 sztuki a nie 2 opakowania] 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku [ dodany do jogurtu] 3 galaretki [ każda inna] polewa posypka do dekoracji Galaretki rozrobić(...)szklance wrzącej wody [ każdą osobno] i odstawić do ostygnięcia.Jeden jogurt wymieszać mikserem z jedną tężejącą galaretką , a drugi jogurt z drugą galaretką.Jeden wafel tortowy wyłożyć np.do tortownicy [ miałam okrągłe wafle idealnie pasujące do wielkości tortownicy].Na wafel wylać jogurt wymieszany z galaretką i odstawić do zastygnięcia.Na zastygniętą piankę wylać tężejącą galaretkę [ bez jogurtu] i też odstawić
Moje domowe kucharzenieoraz Facebook: MeCooks Lody śmietankowe w wafelku Składniki na lody śmietankowe w wafelku. 400 ml śmietanki kremówki (30%) 50 g mleka w proszku 100 g mleka skondensowanego wafel tortowy (1 płat) Lody śmietankowe w wafelku Jak zrobić lody śmietankowe w wafelku. Płat wafla przykładamy do foremki, w której robimy lody, mierzymy i wykrawamy dwa równe kawałki. Pierwszy płat wafla(...)przesiane przez sitko mleko w proszku. Kontynuujemy ubijanie przez około 30 sekund bądź do momentu, w którym masa stanie się w miarę gęsta. Masę wylewamy na ułożony w foremce wafel, dokładanie rozprowadzamy i wyrównujemy szpatułką, po czym przykrywamy drugim kawałkiem wafla i lekko dociskamy. Foremkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy lody do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin. Po wyjęciu
MeCooksZapewne już słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika. Jest to rewelacyjny pomysł, jeśli zostanie Wam jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony(...)smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności od ilości farszu, z drobnymi wzorkami po obu stronach Panierka – 2 jajka, szczypta soli – bułka tarta – olej do smażenia Wykonanie: – Farsz należy podgrzać
To co kochamKUPCEM to temat kolejnego zadania ambasadorskiego, które mam wykonać. Kibic ze mnie żaden, nie kibicuję, bo jakoś tak nie lubię, dlatego postanowiłam przygotować dla Was kilka przekąsek z waflami od marki KUPIEC Myślę,że z moich propozycji każdy wybierze coś dla siebie. Przygotowałam pyszne pasty i masełko smakowe. Znajdzie się też coś na słodko. Takie przekąski warto przygotować bezpośrednio(...)przed podaniem, ponieważ wafle znacznie zmiękną gdy dłużej postoją. KUPIEC ma bogatą smakową ofertę wafli, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Życzę Wam smacznego i udanego kibicowania. 1. Pasta z avokado z serkiem topionym. Potrzebujemy: 1 dojrzałe avokado 15 dag serka topionego ( u mnie typu gouda ) sok z cytryny według uznania pieprz mielony do smaku sól
Izabelawkuchnizawsze podobały mi się przepisy na mięso mielone zamknięte w waflu. Sama robiłam kiedyś takie w wersji drobiowej ( TUTAJ przepis). Niestety, choć takie mięso pięknie wygląda i zawsze dobrze smakuje (zwłaszcza jak ktoś zrobi ), to jednak sama zawsze mam problem z ich smażeniem i oceną czy to już. Moje kotleciki wyszły dosyć wysokie i niestety po wstępnym obsmażeniu i rozkrojeniu(...)przestaje być tak przyjemnie chrupiąca Samo mięso jednak smakowało całej rodzince, a o to przecież chodzi. PS. Sosik jaki widzicie na zdjęciu, na mięsie, to sriracha mayoo sauce 2 wafle tortowe około 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego np łopatki lub karkówki 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3 jajka bułka tarta
Smaki Na Talerzuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Andrut to przekąska, którą znają wszyscy. Można go przygotować na różnego rodzaju rodzinne uroczystości, od urodzin, imienin po komunie i wesela. Andrut to prościej mówiąc wafle przełożone kremową, słodką masą. Muszę przyznać że, nawet jeśli pokroimy andruta na większe kawałki i tak trudno zaprzestać na jednym. Domowy andrut jest wręcz uzależniający! Zapewne każdy(...)kojarzy je z czasów dzieciństwa. Dla mnie była to ulubiona przekąska, którą ubóstwiam do dnia dzisiejszego. Tym razem postanowiłam przygotować domowe wafle czekoladowe . Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i z pewnością posmakują każdemu, zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. PRZEPIS NA DOMOWY ANDRUT CZEKOLADOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 opakowanie wafli 250 g masła 4 kopiate łyżki kakao
Przepiski.plDziś mam dla Was propozycję na szybką przekąskę - wafle kukurydziane z serkiem wiejskim i konfiturą to świetna propozycja na 2 śniadanie lub podwieczorek . Pysznie, lekko i szybko. Wafle kukurydziane to doskonała chrupka przekąska dla osób będących na diecie, ale i nie tylko. Można je podać na wiele sposobów, kto jak lubi, a wystarczy kilka wafli, by mieć uczucie sytości(...)długi czas :) Składniki na wafle kukurydziane z serkiem wiejskim i konfiturą : * 3 wafle kukurydziane * około 100 g serka wiejskiego * 2 łyżeczki ulubionej konfitury Wykonanie: Na wafle kukurydziane posmarować serek wiejski, na środku dodać kleks konfitury i gotowe
Zrób to smacznieWasze mamy czy też babcie czas od czasu przygotowywały w Waszych domach pyszny andrut ze słodkim nadzieniem. Kiedy mamy ochotę na słodką przekąskę, warto pokusić się o przygotowanie domowego wafla. Przepisy są bardzo łatwe, dlatego każdy z Was z pewnością poradzi sobie z przygotowaniem, pysznego andruta w swoim domu. W dzisiejszym wpisie zaprezentujemy Wam 12 przepisów na pyszny andrut, który(...)pewnością posmakuje Wam i Waszym domownikom. 1. Domowe andruty z masą kakaową Przepis na: Niezły Smaczek 2. Wafelki kokosowo czekoladowe Przepis na: Domowy Smak Jedzenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Wafle z nutellą i masłem orzechowym Przepis na: Rachon 4. Wafel z masą kakaową i mlekiem Przepis na: Almanka 5. Wafle z galaretką Przepis na: Różowa Pantera 6. Wafle z masą
Przepiski.plczynów i być naszą ,że tak się wyrażę, ostoją w tym tak trudnym dla nas wszystkich czasie zdalnego nauczania. Ten kto w tym siedzi , ten wie o czym mówię. Wafle kukurydziane KUPIEC są mega lekkie i pyszne, dodatek owoców sprawi, że choć na chwilę przeniesiemy się gdzieś na rajską wyspę, a czekolada? Czyż czekolada z bakaliami potrzebuje(...)jakiegoś wytłumaczenia? Sama się usprawiedliwia. Sama się broni! A bita śmietana dodaje całości lekkości, której ostatnio chyba nam wszystkim brakuje. Składniki - kilka cienkich wafli kukurydzianych z solą morską u mnie KUPIEC - śmietanka 30 % lub 36 % - ulubione owoce - bazylia lub mięta ( świeże listki ) - czekolada z bakaliami ( u mnie Studentska z gruszką ) -suszone morele Ubij na sztywno śmietanę , przełóż nią
Z Kuchni Do Kuchniinnego niż zwykle, albo inaczej , na rzeczy zwykłe podane inaczej. Chodziła za mną sałatka jarzynowa z łososiem. I tak chodziła, że się doczekałam. Jako, że uwielbiam wszelkie cienkie wafle kukurydziane, to wpadłam na pomysł, aby podać je zupełnie inaczej. Nieco wykwintniej. W sumie wszystko jest bardzo proste. Robimy swoją ulubioną sałatkę… no ale po kolei… Składniki - KUKU wafle kukurydziane(...)boku, będzie potrzebny na wykończenie sałatki. Lepiej kupić łososia wędzonego w jednym kawałku, nie polecam do tego przepisu cienkich plasterków. Wymieszaj sałatkę z łososiem. Rant cukierniczy zmniejsz do średnicy wafla kukurydzianego, zaciśnij na nim obręcz. Na wafla połóż warstwę sałatki, przykryj waflem i ponów sałatkę, itd. A się prawie skończy rant. Ostatnia warstwa to łosoś w kawałkach, można
Z Kuchni Do KuchniPomysł na nieco zdrowszą wersję wafli nadzianych kremem czekoladowym przygotowanym z daktyli, suszonych śliwek, mleczka kokosowego, mąki migdałowej oraz gorzkiej czekolady. Do nadzienia nie dodałam ani grama cukru. Wafle najlepiej smakują po nocnym schłodzeniu. Składniki: 1 opakowanie suchych wafli (5 arkuszy, tj. 150 g) 1 opakowanie daktyli (150 g) 1 opakowanie suszonych śliwek (150 g) 2 garście suszonej(...)połamaną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę migdałową. Masę wymieszać i ostudzić. Jeśli będzie zbyt rzadka to należy do niej odrobinę mąki migdałowej. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Na sam koniec wafle przycisnąć deską (na którą należy położyć coś ciężkiego). Całość wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu. Etapy przygotowywania nadzienia Składanie wafli Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćWszystko, co dobre szybko się kończy i niestety wakacje dla niektórych też. Na osłodzenie sobie tych ostatnich chwil przed szkołą, proponuję pyszny deser przygotowany z wafli ryżowych, soczystych borówek i klasycznego kremu do andrutów wg przepisu mojej Babci :) opakowanie wafli Sonko Slim Wafle ryżowe z ryżem białym jaśminowym i kokosem szklanka borówek masa: 250 g masła 3/4 szklanki cukru pół(...)masło razem z wodą, cukrem i kakao. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia, po czym dodajemy mleko w proszku. Mieszamy szybko i dokładnie, aby nie było grudek. Na połowę wafli nakładamy po łyżce masy oraz borówki. Przykrywamy waflami. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Przekładańce z wafli z masą kakaową i borówkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKrokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne(...)okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło
Kuchnia MagdaLenymleka w proszku MASA ORZECHOWO-CZEKOLADOWA 100 g. masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyzki zmielonych orzechów laskowych 100 g całych orzechów laskowych DODATKOWO: 3 suche wafle 70 g mlecznej czekolady 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Przygotowujemy masę mleczną: Zwykłe mleko zagotować z cukrem na małym ogniu. Jak cukier się rozpuści ostudzić. Masło(...)Przygotowujemy masę orzechowo-czekoladową: Masło utrzeć mikserem na puszysta gładką masę. Dodać nutellę oraz kakao i zmiksować. Dodać posiekane i całe orzechy. Wymieszać. Na desce położyć płasko 1 suchy wafel. Posmarować masą mleczną a na nią położyć drugi wafel. Następnie posmarować masą orzechowo-czekoladową i przykryć 3 waflem. Wafle obciążyć garnkiem z wodą i wstawić do lodówki na 3 godziny
Kuchnia w oparachKrokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne(...)okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło
Kuchnia MagdaLenykaszę jaglaną. Smak tych wafelków wciąga bardzo, ale przecież to Super Słodycze, więc nie musimy się przejmować gdy trochę przeholujemy i zjemy za dużo. SKŁADNIKI: 3 duże suche wafle 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 6 łyżek wiórek kokosowych 8 łyżek miodu 200 g daktyli 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70% 2,5 łyżki oleju kokosowego 2 garści(...)mieszając, daktyle zalewam gorąca wodą na 15-20 minut gdy kasza ostygnie blenduję ją z miodem, można dodać trochę mleka, aby konsystencja była lekko płynna masą smaruję wafel, na to przykładam drugi, dociskam kładąc na nim grubą ciężką książkę i wkładam do lodówki w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę mieszając ją i olejem kokosowym odcedzam daktyle po czym
Upiecz sobie babeczkęDZIWO MOJEMU BRATU BARDZO SMAKOWAŁY BO ZJADŁ PRZEZ NOC WSZYSTKO A RANO ZNALAZŁAM GO W UPAĆKANYM ŁÓŻKU I Z BUZIĄ UMAZANĄKAWĄ A W RĘKU TRZYMAŁ OSTATNI KAWAŁEK WAFLA,BYŁAM WŚCIEKŁA ALE W POZYTYWNY SPOSÓB-CIESZYŁAM SIĘ ,ŻE MU SMAKOWAŁY ALE SAMA TYLKO SPRÓBOWAŁAM.ZDJĘCIE WYSZŁO NIE NAJLEPSZE ZA CO PRZEPRASZAM(...)PRAWDZIWEJ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ MARGARYNĘ I CUKIER ZALAĆ 1/2 SZKL.WODY,GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU,MIESZAJĄC,AŻ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ,WYSTUDZIĆ.WSYPAĆ MLEKO W PROSZKU,KAKAO I KAWĘ,DOKŁADNIE WYMIESZAĆ,ZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA. WAFLE SMAROWAĆ I UKŁADAĆ JEDEN NA DRUGIM,LEKKO DOCISKAJĄC-WIERZCHNIEGO WAFLA NIE SMAROWAĆ.PRZYCISNĄĆ WAFLE DESECZKĄ,OBCIĄŻYĆ I WSTAWIĆ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI.JA ZOSTAWIŁAM NA STOLE PRZYKRYWAJĄC OBCIĄŻONE WAFLE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepis na wegańską i bezglutenową wersję bloku czekoladowego planowałam już od dłuższego czasu. Główne składniki tego ciasta to mleko w proszku, kakao i herbatniki lub wafle. Potrzebowałam więc dobrej jakości wegańskiego mleka w proszku i bezglutenowych wafli. Do ciasta dodałam też trochę orzechów laskowych i rodzynek. Składniki te znalazłam w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac , z którego oferty również polecam(...)mleka (napoju) kokosowego w proszku 125 g oleju kokosowego 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub innego słodzika, na przykład ksylitolu ) 3 – 4 łyżki kakao 2 duże bezglutenowe wafle garść orzechów laskowych garść rodzynek Sposób przygotowania: Do garnka daj olej kokosowy i wodę. Całość podgrzej tak, aby olej roztopił się. Teraz dodaj cukier i ponownie podgrzej mieszając, do momentu
Via GustoPrzepis na roladę z wafli w sumie już jest na blogu [klik ] , ale wstawiam ponownie dla przypomnienia , no i ta rolada z wafli jest w wykonaniu mojej Mamy..Moja Mama robi ją obowiązkowo na każde święta.Polecam. 1 opak.wafli tortowych 2 -3 opak. herbatników 3/4 szkl. cukru 1 galaretka + 3/4 szkl.wody 2 łyżki kakao dowolne bakalie(...)wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. W 3/4 szklanki wrzącej wody rozpuścić galaretkę i poczekać, aż ostygnie. Do masy kakaowej wlać galaretkę i dobrze wymieszać. Herbatniki i pozostałe wafle pokruszyć.Dodać do masy razem z kakaowej,dodać
Moje domowe kucharzeniemasą kokosową i czekoladową. I wiecie co, ciężko powiedzieć które lepsze. Jak zrobicie podzielcie się opinią w komentarzu jak wam smakowały. Porcelana Bogucice z kolekcji Gina. Składniki: 5 wafli tortowych Cukry Nyskie Masa czekoladowa: 100g masła 60 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki kakao 50 g mleka w proszku Masa kokosowa: 200 g masła 125 ml mleka(...)kokosowa: Masło,mleko,cukier i kokos zagotować. Przestudzić wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę. Smarujemy od razu po przygotowaniu jeszcze letnimi masami. Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy czekoladowej, przykryć waflem. Rozsmarować połowę masy kokosowej, przykryć trzecim waflem, rozsmarować resztę masy kokosowej, przykryć czwartym waflem, rozsmarować resztę masy czekoladowej i przykryć piątym waflem. Całość owinąć
Ala piecze i gotujeTakie wafle robiły nasze babcie i prababcie. Ja od czasu do czasu nadal przygotowuję na deser te wafelki jednak już je trochę modyfikuję i dodaję różne bakalie. Tym razem połączyłam z nerkowcami i ze słonymi pistacjami, wyszło super. Składniki: 3 wafle tortowe kwadratowe 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 12 łyżek wody 1 szkl cukru 3 łyżki ciemnego kakao(...)zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Do jeszcze letniej masy wsypać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać żurawinę, nerkowce, pistacje i ponownie wymieszać. Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy, przykryć waflem, rozsmarować resztę masy i przykryć trzecim waflem. Całość owinąć folią i z góry lekko obciążyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin aż masa całkowicie stężeje
Ala piecze i gotujeMASA MLECZNA : 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1,5 - 2 szklanki mleka w proszku dodatkowo - 3 suche, duże wafle(...)studzimy i drobno siekamy. Masa czekoladowa- 125 g margaryny przekładamy do misy robota, dodajemy kakao, nutellę i wszystko dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy. Na pierwszy blat wafla przekładamy masę orzechową, równo ją rozsmarowujemy, na to następny wafel, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo prosty przepis, na bardzo smaczny przysmak. Nosi różny nazwy, w zależności od regionu Polski - andruty, wafle przekładane lub właśnie piszinger. Za każdym razem efekt jest ten sam. Pyszny :) Wystarczy opakowanie gotowych wafli i wybrana masa do przełożenia. Ja zdecydowałam się na masę kajmakową i dżem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Składniki: 1 opakowanie wafli 1,5 puszki gotowej(...)masy kajmakowej (o temp. pokojowej) 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Na dużej desce do krojenia, ułożyć jeden wafel. Posmarować go dokładnie dżemem z czarnej porzeczki. Położyć na wierzch kolejnego andruta, delikatnie docisnąć. Nałożyć około 2 łyżki masy kajmakowej, równomiernie rozsmarować po całości. Położyć kolejnego andruta, delikatnie docisnąć. Ponownie nałożyć około 2 łyżki masy kajmakowej i równomiernie rozsmarować po całości
Świat Ciastamasę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty. Następnie zostawiłam moje wafle jeszcze na około 15 minut w piekarniku jednak zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni. Po tym czasie zostawiamy(...)wystudzenia. Masa W rozdrabniaczu lub przy użyciu blendera łączymy kakao z sezamem i syropem klonowym. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasze wafle. Przykrywamy drugim waflem. Całość polałam roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną mleka. Wafle są kruche i lekkie. To idealny zamiennik sklepowych wafli. Smacznego
Health-Fit-LifePischinger czyli torcik z wafli przekładany pyszną masą mleczno-kakaową to jeden z prostszych deserów, szczególnie lubiany przez dzieci, będzie też wybornym smakołykiem do kawy. To przysmak z mojego dzieciństwa do którego od czasu do czasu wracam w mojej kuchni. składniki paczka wafli kwadratowych lub okrągłych 200 g masła 150 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki(...)przestudzamy. Do lekko przestudzonej ale jeszcze ciepłej masy wsypujemy partiami mleko w proszku i wszystko mieszamy do momentu aż powstanie gładki krem. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na pierwszym waflu i przykrywamy go drugim waflem, postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli. Na wierzchu wafli umieszczamy deskę do krojenia i obciążamy ją czymś ciężkim np książką. Gotowy deser odstawiamy
Smakowite Daniadelikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30- 40 min. w 180 st.C. składniki na 1 ciasto na waflu: (pieczemy dwa takie ciasta) 1 listek wafla 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 25 g bułki tartej 15 g mąki 60 g cukru 20 g orzechów zmielonych 20 g orzechów posiekanych(...)łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy wafla, w razie potrzeby docinamy. Pieczemy na rumiano. składniki na masę: 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego lub gotowa masa kajmakowa ok. 4 łyżki orzechów mielonych 1 kieliszek rumu
Domowy Smak Jedzeniapyszne, słodkie, masa kokosowa w połączeniu z nutą orzechową tworzy zgrany duet. Idealne na słodki poczęstunek czy przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Tradycyjne, smaczne i domowe. Składniki; 1 opakowanie suchych wafli Masa kakaowo-orzechowa: 15 dag masła 2 pełne łyżki ciemnego kakao 2 pełne łyżki mielonych orzechów włoskich 100 ml mleka 2% 5 dag mleka w proszku 8 dag cukru Masa(...)kokosowe, zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż masa się połączy i nie będzie grudek, ma być jednolita. Przełożenie: Na pierwszy suchy wafel, rozsmarowujemy połowę jeszcze ciepłej masy kakaowo-orzechowej, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy połowę masy kokosowej, przykrywamy trzecim waflem i smarujemy resztą masy kakaowej, przykrywamy czwartym waflem i smarujemy resztą masy
Wanilia i KardamonZapewne już słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika. Jest to rewelacyjny pomysł, jeśli zostanie Wam jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz(...)położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności
To co kochamktórych nie używa się pestycydów i herbicydów ani GMO. Żywność odznacza się wysoką jakością, doskonałym smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych. Zobaczcie, jakie produkty otrzymałam do testów :) WAFLE O SMAKU SYROPU KLONOWEGO syrop pszeniczny * mąka pszenna * olej słonecznikowy * olej palmowy * olej kokosowy * syrop klonowy (10%) * syrop słodowy kukurydziany * mąka sojowa * sól morska * środek spulchniający: wodorowęglan amonu * emulgatory: lecytyna(...)słonecznikowa * cynamon * karmel W paczce o wadze 170 g znajduje się sześć ekologicznych wafli, które dodatkowo ułożone zostały w plastikowym opakowaniu. Produkt ogólnie mnie zaskoczył, ponieważ myślałam, że w środku znajdę większą ilość chrupiących, cienkich wafelków, jednak byłam w błędzie. Wafle są dosyć ciężkie, grube a to dlatego, że każdy jeden wafel złożony jest z dwóch, a ponad
Zdrowie na języku :PUwielbiam te wafle. Potrafię zjeść pół za cały dzień, ile mają kalorii to nie wiem i nie chce wiedzieć.Dlatego pozwalam sobie na niego raz na 3-miesiace. Niby takie proste i banalne do zrobienia. Każdy ma na nie swój sposób. Mój jest taki: SKŁADNIKI: 2 kostki margaryny 12 żółtek 2 szklanki cukru pudru około 1/2 soku(...)uzyskania puszystej konsystencji. Zrób to samo w drugim garnku. Do jednego garnka dodaj sok z cytryny (bądź kwasek cytrynowy), a do drugiego kakao. Wszystko wymieszaj. Na przemian smaruj wafle po płaskiej stronie wafla. Zawiń w folię połóż deskę i coś ciężkiego, by wszystko się połączyło a wafel zmiękł Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Starcza na dwa wafle. Smacznego
Misz-masz by DomiPodstawą kremu w moich waflach mleczno - kakaowych jest mleko w proszku. Dzięki niemu masa, którą przekładamy wafle nie zmniejsza kruchości andrutów. Wafle nawet na drugi dzień są chrupiące. Składniki ( do przełożenia 4 warstw, czyli na opakowanie z 5 andrutami): opakowanie andrutów z grubą kratką 200 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 200 ml mleka w proszku 1 czubata(...)proszku. Całość miksujemy jeszcze 3 minuty. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i ponownie chwilę ucieramy. Tym razem tylko do połączenia się składników. Wafle przekładamy masami naprzemiennie. Smarujemy nimi stronę z kratką. Masę najlepiej rozprowadza się długą, płaską szpatułką. Tak przygotowane wafle starannie dociskamy, kroimy na porcje, wkładamy do szczelnie zamykanego pudełeczka (może być
Smak mojego domutrzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy: 50 g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów nerkowca, 50 g orzechów pekan, 10 łyżek cukru, wafle tortowe* Na patelni rozpuścić cukier (ma się rozpuścić i minimalnie zmienić kolor, na jasny bursztyn), wrzucić orzechy i smażyć mieszając, tak aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Przełożyć orzechy(...)około 1/3 całości. Masa: Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masę podzielić na 5 części. Blat (wafel) posmarować 1/5 masy, posypać 1/2 drobniej rozbitych orzechów. Drugi blat posmarować 1/5 masy i położyć masą do dołu na waflu z orzechami. Docisnąć. Posmarować wierzch wafla 1/5 masy, posypać resztą
królestwo garówczasu do czasu warto się poświęcić i zrobić samodzielnie taką masą i przełożyć np.wafle tortowe.Na blogu jest kilka wpisów z taką domową masą..[ klik , klik , klik , klik ]. Przepis na wafle dodaję do akcji Walentynkowej i do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..W ten weekend wspólnie pichcimy Walentynkowe słodkości i takowe pyszności możecie zobaczyć u Dagmary(...)wafle tortowe 0,75 litra mleka 30 dkg cukru 3 łyżki ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki [ oprócz wafli] przełożyć do garnka i gotować aż masa zgęstnieje, co jakiś czas mieszając .Gotową masą przełożyć wafle tortowe.Przełożone wafle przykryć i obciążyć czymś ciężkim, aby wafle się nie wygięły i odstawić do zastygnięcia masy.Następnie dowolnie pokroić lub wyciąć serduszka
Moje domowe kucharzeniepiszinger". To był po prostu andrut. Taki, o który pytałam przed każdymi świętami: mamo, a będzie andrut na święta?? I kiedy inne matki szły z postępem czasu i przekładały wafle masą z mlekiem w proszku, moja mama trzymała się jednej starej receptury, której dziś nie śmiałabym opublikować na blogu. Bo była to masa z surowymi jajkami! Mało tego. Była też(...)margaryną! Bo kto w latach 80-tych słyszał, żeby do wypieków używać masła. I nikt się też wtedy nie bał salmonelli. A ja się tym waflem zajadałam. Nie był kruchy. Był taki miękki raczej, a do masy obowiązkowo mama dodawała kakao. I jedną warstwę przekładała dżemem. Jak dziś pamiętam, że zawsze mówiła "dżem musi być kwaśny". I był, najczęściej
bistro mamaRolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Poezja smakuWafle z masą śmietankowo-truskawkową Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie. A masa do przekładania wafli, to zawsze wymysł mojej fantazji, bądź zawartość spiżarki. Fantazja podpowiadała mi że muszą to być koniecznie wafelki na czerwono. Trafiło więc na galaretkę truskawkową. Może być oczywiście każda inna(...)truskawkowa do tortów. Nie można jej się oprzeć. Składniki: 350 ml śmietany 30% 3/4 szklanki mleka w proszku galaretka truskawkowa 250 g masła szklanka cukru opakowanie suchych, kwadratowych wafli Sposób przygotowania: Masło, śmietanę i cukier zagotować w rondlu. Wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przekładać
na moim stole...Ostatnio na naszym stole często goszczą wafle, mój mąż za nimi przepada a ja bardzo lubię je robić. Dlatego, że są ekspresowe i można z nimi kombinować na milion sposobów. Świetnie nadają się na wycieczki i pikniki, bez problemu przetrwają podróż. Te przełożyłam masą z mleka w proszku, galaretki i mnóstwa bakalii. Wyszły wiele lepsze niż sklepowe. Składniki(...)wafle słoiczek powideł śliwkowych 200 g mleka pełnego w proszku 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka margaryny lub masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie) Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się(...)oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. 4. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki. 5. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam andrutowe wariacje :) Dziś z pyszną masą kokosową. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła 1 opakowanie wafli 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 20 dag powidło Wykonanie: Mleko gotować z cukrem na karmel około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie wsypać wiórki i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z karmelem kokosowym i złożyć wafel(...)następujący sposób: pierwszy wafel smarujemy powidłem, następnie przykrywamy waflem i smarujemy go ½ masy kokosowej, po czym układamy na całości biszkopty i smarujemy drugą częścią masy, nakładamy wafel i smarujemy go powidłem, przykrywając go waflem
Tradycyjna Kuchniajuż każde dni, tygodnie, wolne czy "pracujące". Definitywnie tego nie lubię! ;) Przedstawiam Wam przepis na dość nietypową szarlotkę, a przede wszystkim prostą w wykonaniu Składniki (jedna porcja): 4 wafle ryżowe/kukurydziane (ja użyłam wafli kukurydzianych slim firmy Kupiec, ale lepiej sprawdzą się wafle ryżowe) 2 jabłka 1 łyżka miodu cynamon jajko 0,5 łyżeczki stewi Sposób przygotowania: Dwa wafle(...)kruszymy i wykładamy na spód żaroodpornego naczynia, a następnie polewamy łyżką miodu jabłka trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i wykładamy na wafle na jabłka kruszymy pozostałe wafle jajko miksujemy ze stewią i szczyptą cynamonu przez około minutę, a następnie polewamy nim szarlotkę pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna moja propozycja na kreatywne wykorzystanie wafli ryżowych, które przełożone są zmiksowanymi bananami, oblane w czekoladzie i posypane 3 rodzajami krokantu: orzechowym, pistacjowym i sezamowym. Czekolada jest mieszana, czyli mleczno-gorzka, a tym, co wolą wytrawne smaki lub bardziej dbają o linię polecam tylko gorzką- wtedy taka przekąska będzie całkowicie bez cukru, no i fit :) Prosta, smaczna, bezglutenowa i pożywna(...)przekąska, która doda nam energii na dłuuugi czas! * naturalne wafle ryżowe*- 6 szt. * banany- 2 małe * czekolada gorzka- 50 g * czekolada mleczna- 50 g * olej- 1 łyżka * odrobina soku z cytryny * orzechy włoskie, pistacje oraz sezam- do posypania Banany z odrobiną soku z cytryny dokładnie rozgnieść. Masę bananową rozdzielić po równo i ułożyć na 3 waflach, przykryć kolejnymi 3 waflami
Kraina Miodem PłynącaKolejne śniadanie z wersji lekko na waflach. Na waflach extra cienkich od Good Food Wafle charakteryzują się neutralnym smakiem, dlatego można je jeść same lub na słodko ,a także na wytrawnie. Składnikiem jest pełnoziarnisty brązowy ryż.Wafelek ma 6 mm grubości. Paczka to tak naprawdę 3 małe paczki po 7 wafli, na łączna wagę 90 g. Super lekka przekaska(...)którą opracowałam dzisiejszego śniadania! Składniki na moje śniadanie -wafle ryżowe naturalne Good Food -mieszanka prażonych ziaren Euforia od Ziarenkowo -wędzony łosoś -ser feta -ziarna babki płesznik -glassa sojowa -niewielka ilość śledzia w śmietanie z cebulką -brokuł na parze kilka kwiatuszków Na wafle poukładaj pokrojonego drobniutko śledzia z cebulką. Dodaj ser feta oraz łososia wedzonego. Całość posyp ziarnami
Z Kuchni Do KuchniKrem do wafli Pischinger to klasyk. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnego wiedeńskiego cukiernika – Oscara Pischingera, który w XIX wieku wymyślił ów kakaowy krem z dodatkiem mielonych orzechów lub migdałów. Przepis na krem dostałam w latach 90-tych, od mojej sąsiadki, ale znalazłam go również w książce, którą pozostawił nam w spadku dziadek mojego męża. Nie znam niestety tytułu tej książki(...)masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru (60g) 3 łyżki gorzkiego kakao (pełne) 1 szklanka orzechów lub migdałów ok. 120g (mielonych lub drobno posiekanych nożem) 1 opakowanie wafli Krem do wafli można zrobić na dwa sposoby: 1. Na ciepło. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku. Jajko ubijamy z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu kakao
Smakowy RajZwijanie wafli w rulon to taki trochę niestandardowy pomysł, ale przyznam, że całkiem mi się spodobał :) Nie wiem dokładnie już skąd wzięłam taką inspirację, ale najprawdopodobniej od siostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę(...)rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :) Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa: 100g masła 82% 200ml mleka 1 płaska łyżka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150g kokosu Masa herbatnikowa: 170g herbatników 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru Nadzienie: 150ml kremówki 1 ½ łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan
Smakowy RajNugat, czy po włosku Torrone, po hiszpański Turron jest w wielu krajach świątecznym przysmakiem, ale też pomysłem na świąteczny upominek. Jak dla mnie w połączeniu z waflem, kojarzy się trochę z misiami bezowymi, które kupowaliśmy zawsze na odpustach, a dziś można je kupić w prawie każdym sklepie. Co jeszcze mogę powiedzieć o nugacie? Jest bardzo słodki, ale taki już jest(...)10dag miodu (ewentualnie może być sztuczny) ¼ szklanki wody 4 białka Co najmniej 25dag bakalii (pomieszanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych, żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy
Smakowy RajmirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa AniTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia(...)wafli (ja nie robiłem) Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wafle dzielimy
Kuchnia Łukasza