Prosta i oryginalna przekąska, którą robię od czasu do czasu. Farsz dodany do wafli możemy dowolnie modyfikować wg naszego smaku i upodobań kulinarnych . Robiłam już kotlety mielone w waflu , robiłam takie krokiety z farszem z szynki i sera, a dziś zapraszam na andrutowe krokiety z farszem z pieczarek, papryki i sera. Moja podpowiedź: polecam wykorzystać do farszu ser dobrze(...)stopił się, przez co mój farsz był trochę sypki. Takie krokiety super smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. Większą ilość możemy spokojnie zamrozić. Składniki: 3 szt wafli (andrutów) Na farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula kawałek papryki czerwonej i żółtej 6 parówek sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki szczypta granulowanego czosnku olej 100 g startego
Walijskie Pichcenieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nugat to nic innego jak słodki deser, który składa się z masy czekoladowej z dodatkiem bakalii i herbatników, która otoczona jest dwoma waflami. Do samej masy możemy dodać także inne, ulubione dodatki, takie jak migdały, czy chałwę. Domowy nugat smakuje naprawdę rewelacyjnie i jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy kilka podstawowych składników do przygotowania czekoladowego nugata(...)masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki daktyli 2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao 250 g herbatników 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 wafle Wykonanie Masło, mleko oraz cukier rozpuszczamy w garnuszku, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy kakao, mleko w proszku. Mieszamy mikserem, tak by nie było grudek i powstała jednolita
Przepiski.plmojej koleżanki Ewy. Dziękuję serdecznie, bo to idealne połączenie słodkiego i lekko kwaskowego smaku powideł. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia: kilka godzin Składniki: (na 5 kwadratowych wafli) opakowanie kwadratowych wafli (5 sztuk) 100 g miękkiego masła 1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym 460 g ok. 200 g powideł śliwkowych Przygotowanie: Miękkie masło ubij mikserem na puch Dodaj(...)masę krówkową i dokładnie połącz Podziel masę na trzy części Posmaruj pierwszy i drugi wafel masą krówkową Trzeci wafel posmaruj powidłami Czwarty ponownie masą krówkową Gotowe wafle owiń folią spożywczą lub aluminiową Obciąż ciężką deską lub innym naczyniem Wstaw do lodówki na kilka godzin Po tym czasie pokrój i podawaj
Słodki BlogPischinger czekoladowy jest jednym z bardzo znanych i lubionych ciastek – zwykły wafel, przełożony kremem w cukierni kosztuje około 25 zł za kg. Ja pokaże Wam jak z małym wysiłkiem pracy i chwilą czasu możecie zrobić cały pudełeczko pysznych czekoladowych wafli za cenę około 10 – 15 zł. Myślę, że warto Czas wykonania(...)porcji: 16 dużych kwadratów / 32 mniejsze trójkąty Składniki: 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 250 ml słodkiej śmietanki 30 % ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie wafli (150 g) Przygotowanie: Czekolady połamać, włożyć do niewielkiego garnka, rozpuścić na małym ogniu i dodać cukier puder. Gdy składniki się połączą dodać śmietankę i masło. Gotować, aż zgęstnieje. Następnie masę
KuchniaWeDwoje.plWafle ryżowe to bardzo popularna przekąska zarówno "na sucho", jak i z dodatkami - np. z dżemem, kremem czekoladowym czy nawet wędliną jako zamiennik kanapki. Niestety nie wszyscy wafle ryżowe mogą jeść - jakby nie patrzeć jest to wysokoprzetworzony biały ryż, jego indeks glikemiczny będzie więc wysoki. Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (np. diabetycy) czy z insulinoopornością powinni więc raczej o nich(...)zapomnieć. Ostatnio znalazłam jednak ciekawą alternatywę - wafle owsiane. W ich składzie znajdziemy wyłącznie mąkę owsianą - co ważne pełnoziarnistą! Są więc źródłem węglowodanów złożonych (cukrów prostych znajdziemy tam zaledwie 1,2g w 100g), a także białka i błonnika - tego ostatniego aż 10,9g w 100g produktu. Trzeba jednak pamiętać, że mąka owsiana może zawierać gluten, a więc w przeciwieństwie do wafli
Z notatnika dietetykaWafle w naszym domu to przysmaki z dzieciństwa, często się nimi zajadaliśmy, raz z dżemem, innym razem z kremem. Za to najprostsza wersja wafli to gotowe masy od Helio . Już teraz możemy spotkać ich pełną game smakową na sklepowych półkach. Tym razem solony karmel wzbogaciłam masłem orzechowym, mówię Wam poezja. Składniki: 1 puszka masy krówkowej np.kajmak Helio 5 łyżek masła(...)orzechowego 5 sztuk wafli suchych Przygotowanie: Dwa wafle smarujemy masą krówkową, a dwa pozosyałe masłem orzechowym. Składamy naprzemniennie jeden na drugim, ostatni wafel przykrywa warstwę masło orzechowego. Zamykamy szczelni w folie aluminiową lub ten sam papier w którym kupiliśmy andruty. Zostawiamy na ok 30 minut, po tym czasie rozpoczynamy degustację
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki : do przełożenia 5 wafli 25 dkg masła lub margaryny 1 szklanka ( 250 ml ) cukru kryształu 1 szklanka ( 250 ml ) śmietany 18 % 1/2 szklanki mleka w proszku 1 galaretka owocowa Sposób wykonania : D o rondelka ( najlepiej z grubym dnem ) wsyp cukier, przesiane mleko w proszku, dodaj masło, śmietanę , wymieszaj. Postaw na ogniu(...)ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę , dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa przestygnie smaruj nią wafle. Masy wystarczy na posmarowanie 5 wafli. Do masy można dodać ciemnego kakao ( 1 łyżkę ), wtedy uzyskamy masę czekoladową. Masę można robić w różnych innych smakach np. dodając galaretkę wiśniową , trochę
Przepisy i porady kulinarneChwila dla siebie. I tylko dla siebie. Aby odpoczynek był kompletny to u mnie musi być kawa, interesująca książka i od niedawna wafle od Kupiec , które są najlepsze. Jako Ambasador kupiec otrzymałam sporą paczuszkę wafli do testowania, zapewniam, że są tak pyszne, że zostaną ze mną na zawsze. Tym razem polecam Wam wafle ryżowe z belgijską czekoladą deserową(...)kawałkami maliny liofilizowanej. Wafle są niezwykle chrupiące, czekolada słodka, a tę słodycz przełamuje kwaśna malina. Idealna propozycja na podwieczorek i chwilę dla siebie. Wafli szukajcie na sklepowych półkach lub na stronie Kupiec . #kupiec #ZdrowaRadoscZycia
Izabelawkuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle z mlekiem w proszku , to bardzo smaczne i sentymentalne słodkości. Sprawdzą się idealnie, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Smakują o niebo lepiej niż te, kupione w sklepie. Bardzo szybko znikają z talerza, ponieważ są naprawdę przepyszne! Z pewnością posmakują Wam i Waszym pociechom. Składniki: 1 opakowanie wafli 2 szklanki niebieskiego mleka w proszku(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, czas od czasu mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści. Studzimy i dodajemy mleko w proszku. Powstałą masą smarujemy wafle jeden po drugim. Gotowego wafla zawijamy w folię i dociskamy czymś ciężkim. Odczekać ok godzinę aż zastygną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Najlepsze Domowe Wafle z Mlekiem w Proszku pochodzi
Przepiski.plUlubione wafelki dzieciaków i nie tylko. Składniki: 4 duże prostokątne wafle 1/2 szklanki mleka 25 dag masła 1 i 1/3 szklanki cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1 cukier waniliowy 2 szklanki mleka w proszku dowolne bakalie ewentualnie rum, jeśli wafle będą przeznaczone dla osób dorosłych, może być też olejek rumowy Sposób wykonania: 1. Przygotować bakalie - można je pokroić(...)wafle pokruszyć na kawałki. 3. Zwykłe mleko, cukier, masło, cukier waniliowy i kakao umieścić w garnku i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. 4. Do masy dodać mleko w proszku, bakalie oraz pokruszone wafle i wymieszać. Masą przełożyć dwa pozostałe wafle. Obciążyć i odstawić do zastygnięcia, najlepiej na 12 godzin lub na noc. Smacznego!!! Źródło: Rodzina w kuchni
Kuchnia domowa Anitrochę pofolgowałam fantazji , zwłaszcza , że ni du du nie pamiętałam żadnego przepisu . Wyszło , to co wyszło ale dobre to jest jak niewiemco ;) Zapraszam:) Wafelki z nadzieniem do kawy - opakowanie wafli prostokątnych krem kakaowo - kawowy - 1/2 szkl wody - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 2 łyżki kakao - 1 i 1/4 szkl cukru - 250 g margaryny Krem cytrynowo - waniliowy - 200g masła miękkiego - 100g cukru(...)miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem ( w trakcie możemy dodać łyżkę lub dwie mleka) a następnie dodajemy ziarenka wanilii i wyciśnięty sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Mieszamy, Wafel przekładamy masą kakaowo- kawową, przykrywamy drugim waflem , kładziemy masę cytrynowo - waniliową , przykrywamy następnym waflem i ten smarujemy masą kakaowo-kawową i przykrywamy kolejnym waflem. Dociskamy jakąś deseczką lub książkami ( moja
Kuchnia Pełna Emocjidziś zapraszam do nowej zakładki z przepisami na zdrowe słodkości. Do usłyszenia! Julia Składniki: (na 6 batoników) - 400g suszonych daktyli - 2 łyżki prawdziwego kakao - 6 wafli ryżowych naturalnych + do posypania wierzchu - 2łyżki masła orzechowego (niesłodzonego) + do posmarowania wierzchu - garść orzechów włoskich - 50g gorzkiej czekolady (min. 72% kakao) + 1 łyżeczka oleju kokosowego - garść pokruszonych, liofilizowanych truskawek ( opcjonalnie, można(...)ozdobna do zapakowania Przygotowanie: Rozpoczynamy od zalania daktyli wrzątkiem (jest go potrzeba tyle, aby zakrył je całkowicie) i odstawiamy je na około godzinę. W tym czasie ręcznie kruszymy wafle ryżowe na bardzo drobne cząstki, orzechy rozdrabniamy w malakserze lub w ściereczce bijąc wałkiem (taką drogę wybrałam dziś ja ;). Kruszymy również liofilizowaną truskawkę, a gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze cząstki
Symfonia SmakówWafle, które cieszą oko i podniebienie - nie za słodkie, idealne dla dzieci i nie tylko! Składniki (użyłam kwadratowej tortownicy o boku 20cm): 2 wafle ucięte na miarę blaszki 3 różne galaretki (u mnie bananowa, truskawkowa i malinowa) 400-500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru woda Sposób wykonania: 1. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na spód położyć wafel ucięty(...)miarę foremki. 2. Jedną (np. bananową) galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. 3. Połowę śmietany ubić z połową cukru. Wlać galaretkę i zmiksować. Wylać na wafel i włożyć do lodówki. 4. Kolejną galaretkę (np.truskawkową) rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na warstwę ze śmietaną. Włożyć do lodówki. 5. Ostatnią galaretkę
Kuchnia domowa Ani