Wafle to taki trochę powrót do dzieciństwa, moja mama robiła je bardzo często i do dziś zdarza jej się zrobić i to z reguły nie jedną a 2-3 porcje, a że mogą spokojnie poleżakowac to ma zapewniony zapas słodkości do kawy na jakiś czas. My oboje z mężem także je lubimy dlatego i ja popełniłam porcyjkę, która znikła błyskawicznie(...)dobrze że udało mi się zrobić zdjęcia. Składniki: 3 jaja 2/3 szklanki cukru 1 margaryna 250g 4 paczki herbatników (po 65g) 2 łyżki kakao 1 paczka wafli słoiczek dżemu (u mnie konfitura malinowa Stovit) Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy kakao, margarynę rozpuszczamy, a herbatniki mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy blenderem. Następnie mieszamy wszystkie składniki
Cynamonowe szczęścieWafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i faktycznie nie zawiodłam się. Od czasu, gdy przygotowałam je po raz pierwszy, zawsze z chęcią do nich wracam. Wychodzą wspaniałe:) mięciutkie i delikatne, z wyczuwalną nutą mleka w proszku oraz orzechów. Ja wafle przygotowałam(...)szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku, pełnego 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną) ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie włoskie) ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników 2 wafle Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotujemy. Gdy masło się roztopi, a cukier rozpuści, zdejmujemy rondelek
Smaki Na TalerzuTakie wafelki to smak mojego dzieciństwa. W zasadzie to nic się nie zmieniło- nadal jestem ich ogromną fanką. Na dodatek moje dzieci też za nimi przepadają, więc opakowanie wafli znika baardzo szybko:) Żeby wafle nie odchodziły od masy to bezpośrednio po przełożeniu obciążam je deską do krojenia i tak obciążone wkładam do lodówki. WAFLE Z MASĄ KAKAOWĄ 1 szkl mleka(...)szkl cukru 250 g masła lub margaryny 2-3 łyżki kakao 1,5 szkl mleka w proszku opakowanie suchych wafli (andrutów) Zagotować mleko z cukrem, masłem i kakao. Po zagotowaniu odstawić i przestudzić. Dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Przygotowaną masą przekładać wafelki. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godz. i pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Artykuł WAFLE
Pieguskowa Kuchniabardzo szybko chłoną wszelkie płyny dlatego ja rozcieńczyłam wódkę wodą. Użyć możecie również innego alkoholu w zależności od upodobań. Świetnie również sprawdzi się np. rum. Mazurek z bakaliami w waflu Składniki: 4 kwadratowe wafle 2 jajka 3 żółtka 10 łyżek cukru 2 kostki masła (200 g) garść suszonych śliwek garść suszonych moreli garść suszonej żurawiny garść rodzynek Dodatkowo: wódka(...)niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. Całość ucieramy do połączenia składników. Dodajemy bakalie (wraz z płynem, jeśli jeszcze nam jakiś pozostał). Masę dokładnie mieszamy i przekładamy nią wafle robiąc 3 warstwy. Przykrywamy ściereczką, na której umieszczamy coś ciężkiego (żeby nasze wafle się nie wywinęły) i pozostawiamy na noc do skruszenia. Smacznego Artykuł Mazurek z bakaliami w waflu pochodzi
PatiGotujeWafle mojego dzieciństwa :-). Pamiętacie je, też jedliście w dzieciństwie? Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Wafle te robiła jak byliśmy mali, teraz ja chciałam zrobić mojemu synowi. Jak je spróbował, to wołał, że to są wafle najlepsze na świecie :-). Są rewelacyjne to fakt. Z okazji dzisiejszego Dnia Dziecko wszystkim (bo każdy dzieckiem był i jest), życzę wszystkiego najlepszego, dużo radości(...)życzliwości :-) Składniki: paczka wafli 1/2 szklanki mleka 2% 2 szklanki mleka w proszku 200 g masła lub margaryny (u mnie masło) 1 szklanka ksylitolu u mnie (może być cukier) 4 łyżki kakao 1. Mleko podgrzewamy w garnku, wsypujemy do niego ksylitol/cukier. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż rozpuści się nam masło i ksylitol/cukier. Odstawiamy, żeby troszkę przestygło
kruche babeczkipalnika i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku. Na dużej desce, lub tacce rozkładamy folię aluminiową, na niej kładziemy suchy wafel. Rozprowadzamy na nim białą masę i dociskamy do niej drugi wafel. Przykrywamy folią i obciążamy deską do krojenia. Chwilowo odkładamy na bok. Miękkie masło na krem czekoladowo-orzechowy ucieramy na puch(...)niego nutellę (ewentualnie można też dodać 1 łyżkę kakao – ja nie dodawałam). Gdy całość się połączy dodajemy posiekane drobniutko orzechy i mieszamy łyżką. Ciemną masę równo rozprowadzamy po waflu i przykrywamy kolejnym. Ponownie przykrywamy folią i obciążamy deską, lub nawet czymś cięższym, gdyż przez sporą zawartość orzechów w masie wafel mógłby się nie trzymać. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Smaki Na TalerzuPrzepis na prawdziwe, domowe rozpływające się w ustach wafle. Błyskawiczne w przygotowaniu. Właśnie takiego przepisu od dawna szukałam. W prostocie siła! Nie mogą nie wyjść Czas przygotowania: 10 minut Składniki na masę: 1 margaryna 3/4 szklanki cukru cukier wanilinowy 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mleka w proszku 0,5 szklanki mleka Margarynę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Dodać(...)cukier, cukier wanilinowy, pół szklanki mleka, kakao. Zagotować. Do gotującej się masy wsypać mleko w proszku szybko wypieszać (najlepiej trzepaczką – rozbija grudki). Masę lekko przestudzić i przełożyć nią wafle. Gotowe wafle przycisnąć czymś ciężkim. Warto zwrócić uwagę, by masę rozprowadzać po stronie wafla, która nie ma rowków. Ja oczywiście o tym nie pomyślałam i musiałam dorobić Smacznego
Mojewlasne.plłyżki cukru 170 g masła 200 ml mleka w proszku część orzechowa: 100 g masła 180 g Nutelli 1 łyżka kakao 100 g orzechów ziemnych dodatkowo: 3 suche wafle 100 g mlecznej czekolady wykonanie: Mleko zagotować razem z cukrem, przestudzić. Masło dokładnie ubić, dodając przesiane mleko w proszku i przestudzone mleko. Orzechy pokroić, uprażyć na patelni. Kakao, masło i Nutelle(...)zmiksować, dodając pod koniec uprażone orzechy. Na pierwszy wafel nałożyć masę białą, przykryć drugim waflem, a na nim wyłożyć masę orzechową. Przykryć kolejnym andrutem. Wafle przygnieść czymś ciężkim i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę nałożyć na wafla od strony białej masy. Gotowego Knoppersa wstawić do lodówki na ok. godzinę. Można
Ania i Marcin gotująUwielbiam te wafle. Potrafię zjeść pół za cały dzień, ile mają kalorii to nie wiem i nie chce wiedzieć.Dlatego pozwalam sobie na niego raz na 3-miesiace. Niby takie proste i banalne do zrobienia. Każdy ma na nie swój sposób. Mój jest taki: SKŁADNIKI: 2 kostki margaryny 12 żółtek 2 szklanki cukru pudru około 1/2 soku(...)uzyskania puszystej konsystencji. Zrób to samo w drugim garnku. Do jednego garnka dodaj sok z cytryny (bądź kwasek cytrynowy), a do drugiego kakao. Wszystko wymieszaj. Na przemian smaruj wafle po płaskiej stronie wafla. Zawiń w folię połóż deskę i coś ciężkiego, by wszystko się połączyło a wafel zmiękł Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Starcza na dwa wafle. Smacznego
Misz-masz by DomiJuż po Wielkanocy, ale chciałam Wam jeszcze pokazać przepis na moje świąteczne wafle. Choć oczywiście można zrobić je na każdą inną okazję, a nawet bez okazji. W każdym razie u mnie w domu mam paru amatorów na te Wafle orzechowo-śliwkowe . Składniki: - paczka wafli kwadratowych - 200g margaryny - 2/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 1 czubata łyżka naturalnego kakao(...)margaryną, cukrem i kakao. Po zagotowaniu dodaję orzechy i migdały. Zmniejszam ogień i gotuję około 10 minut. Co jakiś czas mieszam masę. Gdy zgęstnieje, odstawiam do wystudzenia. Rozkładam wafle i smaruję jeszcze lekko ciepłą masą orzechową na przemian z powidłami śliwkowymi. Tym razem trzy warstwy to śliwka reszta, to masa orzechowa. Całość chowam w lodówce na kilka godzin. Najlepiej
Kuchnia co dniaUwielbiam stwierdzenie "upiekłam wafla" ;) Więc i ja polecam Wam pyszny wafel... pieczony w jakimś fachowym zakładzie, ale za to z masą domową! I nawet na Święta będzie idealny ;) Wafel ciasteczkowo-orzechowy Składniki: 3 wafle 20 dag herbatników 10 dag orzeszków solonych 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła łyżka kakao Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu(...)dodając masę jajeczną. Dodajemy też pokruszone herbatniki i ucieramy nadal. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej orzechy, Tera tylko przekładamy wafel dwiema masami i gotowe! Mniam
Lawendowe Niebomasła pół szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości wiśni, moje były kwaśne) 1 szklanka kaszy manny ok. 300 g wydrylowanych wiśni Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami(...)mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na wafla, równomiernie rozprowadzić i ułożyć warstwę wydrylowanych i odsączonych wiśni. Warstwa wiśniowa: Wymieszać sok z mlekiem i zagotować. Dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu
Domowa Cookierenka Agiobiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry! Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki(...)prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej. Na masę czekoladową kładziemy wafel który smarujemy roztopioną
paapilotkaaPyszna alternatywa dla sklepowych wafli, przekładanych masą orzechowo-kakaową i mleczną. Pyszne i na pewno zdrowsze od tych kupowanych dla dzieciaków. Składniki: 3 suche wafle Masa mleczna: 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 3/4 kostki masła 1 1/4 szklanki mleka w proszku Masa orzechowo-kakaowa: 3/4 kostki masła 3-4 łyżki kakao 1 opakowanie orzechów laskowych 3-4 łyżki mleka(...)kruszę drobno.Masło ucieram na puch, dodaję starte orzechy, cukier puder, mleko w proszku i wszystko miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję kakao i dokładnie mieszam. Pierwszy suchy wafel układam na desce, na to wykładam masę orzechowo-kakaową, przykrywam drugim suchym waflem, smaruję masą mleczną, wierch przykrywam trzecim waflem, obciążam deseczką i wstawiam do lodówki by masy stężały
Ciasteczkowy PotwórKolejny smak dzieciństwa. Pamiętam jak takie wafle robiła babcia a później mama. W sumie babcia robi je do dnia dzisiejszego:). Nie jest to skomplikowane "ciasto" ale jest ono bardzo słodkie no i do tych dietetycznych z pewnością nie należy;). W dużych ilościach zapewne nie będziecie w stanie go zjeść ale kawałeczek aby się nie zasłodzić jest naprawdę pyszny. Serdecznie polecam(...)konsystencję gęstszą niż masło zestawiamy krem z ognia i zostawiamy masę do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy do gotowego kremu masło i ucieramy do połączenia się składników. Ponadto: Opakowanie wafli Wykonanie: Kupne wafle najczęściej pakowane są po 5 blatów więc przekładamy je masami na przemian. Tzn najpierw nakładamy masę karmelową, później masę z galaretki na to ponownie masę karmelową
Krakowskie smaki Ani