mało, pieprzu za mało, ale popatrzmy tak racjonalnie na to: co to za teściowa by była gdyby nie narzekała? :) Ale dobra, przejdźmy do konkretów: płaty lasagne 900 g szpinaku (u nas mrożony) 2 czubate łyżki mascarpone 4 surowe żółtka 2 średnie cukinie 250 g sera camembert śmietanka kremowa 30% 80 g parmezanu oliwa z oliwek opcjonalnie bazylia sól, pieprz Zacznę(...)tego, że powyższe składniki są na 4-5 porcji (jeśli 4 to takie naprawdę konkretnie wielkie), a nasze naczynko żaroodporne ma pojemność 4,1 litra. Zatem na początku wywalamy szpinak na patelnię i podsmażamy. A w międzyczasie: W miseczce rozrabiamy żółtka z mascarpone. Cukinię kroimy na plasterki. Camembert również (kilka plasterków odłożyć - będą potrzebne na końcu). Parmezan ścieramy - chyba
Marder&Marder Manufacturewykorzystać. I tak zaczęliśmy wymyślać co by do tego makaronu dodać. No to może z sosem pieczarkowym? No może tak... Ale to tak nie z samym tylko jeszcze ze szpinakiem. No super! A jak szpinak to i czosnek przecież! Dużo! Nie zapominać o cebuli! No tak, tak, nie zapominać! :) I nagle Karolina wyskakuje: i ser feta! Feta? No feta(...)feta zgra się z sosem pieczarkowym. Tak w pierwszym odruchu bym powiedział, że raczej nie... Ale zobaczymy. No i oczywiście oliwki do tego! Czarne, żeby się ze szpinaku wybijały. I obficie zalać śmietaną! O taaaak! :) Czyli po kolei, żeby chaos wyeliminować: makaron 500 g pieczarek 450 g mrożonego liściastego szpinaku 2 cebule 2 duże ząbki czosnku solidna garść oliwek
Marder&Marder ManufactureOstatnio z Madzią po maksie jedziemy po szpinaku. Od jakiegoś tygodnia to chyba dnia nie ma żebyśmy czegoś ze szpinakiem nie opierdzielali. Tak sobie teraz oboje chorujemy i fajne i (być może) zdrowe jedzonka robimy sobie. No i Madzia wymyśliła coś na kształt sajgonek tyle, że w środku szpinak z kurczakiem. I oblane serowym sosem. Wyszło naprawdę pysznie. Zwłaszcza(...)też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia na Kuchnia+ ogląda jakiś program o pasztecie, a ja świeżo po zjedzeniu tych "sajgonek" serwuję wam przepis. farsz: pierś z kurczaka szpinak 2 łyżki gęstej śmietany 100 g sera żółtego papryka słodka w proszku, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa sos: 200 g sera gorgonzola 200 g śmietanki 30% pieprz odrobina mąki ziemniaczanej Pierś
Marder&Marder Manufacturebulionie. Ale po wchłonięciu tego bulionu były po prostu fantastyczne! Ale póki co zostajemy przy polędwiczce. Klops i ziemniaki w kolejnych wpisach. duża polędwiczka wieprzowa 200 g świeżych liści szpinaku 100 g sera feta cebula ząbek czosnku masło i olej do smażenia sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu Szpinak myjemy. Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Cebulę podsmażamy przez(...)jakieś 2 minuty na maśle z dodatkiem oleju (na dużej patelni). Dodajemy czosnek i liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy często mieszając aż szpinak znacznie się zmniejszy i cała woda, która pozostała po myciu szpinaku wyparuje. Zostawiamy do ostygnięcia. Z polędwiczki wycinamy błony t tłuszcz. Teraz nacinamy polędwicę. Nie bardzo wiedziałem jak to opisać, więc pokazuję na zdjęciach
Marder&Marder Manufactureproduktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na demencję. Naukowcy radzą, aby te składniki przyswajać z warzyw i owoców. Jednym z takich warzyw jest szpinak. Składniki 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry(...)łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki
My Chcemy JeśćSzpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i śmietaną. Szybka, smaczna i zdrowa przystawka do obiadu. Polecam :) Składniki - 0.5 kg świeżego szpinaku - 2 łyżki masła - 3 łyżki śmietany 18% - 2-3 ząbki czosnku - sól Wykonanie Opłukane i osuszone liście ( bez ogonków, łodyżek(...)kroje w grubsze pasy, mniejsze zostawiam w całości. Na głębokiej patelni roztapiam masło, wrzucam pokrojony szpinak, chwilę podgrzewam, dodaje ok 1/4 szklanki wody, wyciśnięty przez praskę czosnek. Dusze przez chwilkę aż szpinak trochę zmięknie a woda odparuje ( nie za długo aby nie zrobiła się ciapa ). Na koniec do szpinaku dodaję śmietanę, całość mieszam do połączenia i doprawiam solą do smaku
Kuchnia z widokiem na ogródtego ciasta zdecydowanie za dużo, następnym razem przygotuję w tortownicy 26cm ze składników na formę 22cm, bo nie byłam w stanie zużyć całego ciasta). Uprzedzę od razu pytania- smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ja przygotowywałam to ciasto na imieniny mojej Mamy. Wśród gości były osoby, które zarzekały się, iż nie lubią (wręcz nienawidzą) szpinaku, po degustacji zmieniły zdanie. Stwierdziły, że jest(...)tortownicę 25cm. Następne ciasto przygotuję z podanych poniżej ilości, piec będę jednak w tortownicy 26cm, myślę, że będzie idealnie. Składniki na formę ok.25cm: - 450g mrożonego szpinaku, użyłam w liściach (ja dałam 630g) - 4 duże jaja
Smaczne Zdrowelubiany w dzieciństwie, kojarzony tylko i wyłącznie z lekiem na anemię szpinak wraca do łask niczym bumerang. Obecnie świeże liście szpinaku są dostępne w wielu sieciach sklepów na co dzień więc polecam z tego skorzystać. Szpinak wraz z cytrusami to wspaniałe remedium na stres, zmęczenie i niechęć do życia - w parę minut postawi Was na nogi!. Warto dodać że szpinak(...)wpisać ten koktajl w stałe menu wiosenne i życzę pozytywnych wiosennych dni z jak najmniejszą ilością stresu!. Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 pomarańcza 1 garść szpinaku 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl zimnej wody Przygotowanie: 1. Pomarańcze, szpinak, cytrynę umyć pod bieżącą wodą 2. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki, dodać szpinak
Kuchnia PROzdrowotnaPomyślałam ,że będą paskudne w smaku ,bo szpinak na słodko średnio mi pasuje .Wiele osób jednak pisało ,że jest niewyczuwalny w cieście .W muffinkach jest bardzo wyczuwalny , przynajmniej mojego nosa nie da się oszukać . Dałam świeży szpinak ,więc może z mrożonym jest inaczej .A smak ? .Bardzo delikatne ,puszyste , szpinakowe . Składniki : na około 10 babeczek 2 jajka 0,5 szklanki oleju(...)część do szpinaku 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g szpinaku świeżego 0,5 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Szpinak blendujemy z olejem i cytryną na gładką masę ,u mnie prawie na gładką .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę .Dodać powoli olej ,zmiksować .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać
Ladylaura.Moje dzisiejsze śniadanie postawiło mnie na nogi w sekundę:) Genialne połączenie smaków, polecam wszystkim fanom połączenia jajka ze szpinakiem, palce lizać!:) Szpinak z jajkiem sadzonym i oscypkiem Drukuj przepis Składniki 2 garści świeżego szpinaku baby 1 średnie jajko 1 małej wielkości oscypek 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka masła klarowanego przyprawy sól, pieprz, tymianek, płatki chilli listonic_name = "Szpinak(...)jajkiem sadzonym i oscypkiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 garści świeżego szpinaku baby 1 średnie jajko 1 małej wielkości oscypek 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka masła klarowanego przyprawy sól, pieprz, tymianek, płatki chilli " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Szpinak podsmażamy na maśle około 1 minuty. Następnie wybijamy jajko, kładziemy gałązkę pomidorków i kroimy w plastry oscypek
CoolinarniePLróżniącą się od oryginalnego przepisu. Mamy nadzieję, że spróbujecie zrobić to danie i będzie Wam smakowało. Robimy je w dwóch wersjach, dzisiaj pierwsza z nich. Oto nasze pierożki ze szpinakiem. Pierożki ze szpinakiem z pomidorowym sosem : (4 osoby) Farsz : 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 serek śmietankowy (twaróg) 2 ząbki czosnku żółty ser gałka muszkatołowa bazylia, oregano pieprz, ostra papryka Szpinak(...)przesmażamy na oliwie z oliwek, aby odparować wodę z zamarzniętego szpinaku. Serek przekładamy do miski i dodajemy do niego szpinak, przeciśnięte ząbki czosnku i sporo tartego żółtego sera. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ziołami, pieprzem i ostrą papryką. Nie solimy ! dodaliśmy dużo sera, który jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki
vegetanieWitajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? A szpinak ? My należymy do tych co to bez szpinaku życia sobie nie wyobrażają :) Jemy go bardzo często w przeróżnych formach. Dzisiaj sobota, więc mamy więcej czasu, aby coś ciekawego w nowej formie wymyślić :) Zawsze mamy w lodówce szpinak, więc zaczęliśmy myśleć co dzisiaj i tak powstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba fajna(...)przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia
vegetaniewarzywach, jak widzicie, a jajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i roszponką, wszystko posypane serem bałkańskim. Pychotka albo nawet niebo w gębie :) Omlet francuski ze szpinakiem i roszponką (4 osoby) Składniki: 5 jaj 7 brykietów szpinaku 1 garść(...)średnich pieczarek 1/2 szalotki 1/4 opakowania sera w stylu bałkańskim 2 łyżki jogurtu w stylu greckim pieprz, sól, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa Zaczynamy pracę od przesmażenia brykietów szpinaku, aby odparować z nich wodę. Możecie również użyć świeżego szpinaku, wtedy potrzebujemy solidną garść liści. W tym samym czasie przesmażamy delikatnie pieczarki pokrojone w półplasterki. Odstawiamy szpinak i pieczarki
vegetaniepojawi się kiedy nie mam pomysłu na pierwsze danie. Każdy wie jakim maniakiem tej zupy! jestem A teraz coś z ostatnich dni: Łosoś pod kołderką ze szpinaku ok 400g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło oczyścić go ze skóry) sól, kolorowy pieprz 1 cytryna, 2 łyżki oliwy, odrobina masła 3 ząbki czosnku, cebula mrożony szpinak(...)łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy wiekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut. A teraz czas na szpinak! W mojej zamrażarce był rozdrobniony szpinak, ale możemy dać świeże liście lub mrożone. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy kawałki
Kuchnia moimi oczamismaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda z nas wypróbowała po dwa sosy(...)wiem czy dlatego, że cały czas czułam zapach, który mi nie odpowiadał, czy to nie moje smaki. Kolejnym sosem jest sos do warzyw na ciepło czosnkowo-serowy do szpinaku. Szpinak z sosem Knorra Przygotowałam w następujący sposób: na patelni podsmażyłam na masełku posiekaną cebulę i dodałam ok 300 g szpinaku, wszystko razem chwilę przesmażyłam. Następnie sos Knorr czosnkowo-serowy roztrzepałam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki