Składniki /2 porcje: – 250 g liści szpinaku – 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – 50g mozzarelli lub innego sera – około 75g sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 2 bułki pszenne – ½ łyżki masła lub oleju Przygotowanie: Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę . Zeszklić(...)Dodać umyte liście szpinaku, wymieszać, aż woda, która zacznie się wydzielać odparuje. Szpinak ostudzić. Przełożyć do miski, doprawiać, solą, pieprzem i gałką. Pokruszyć fetę i wymieszać ją dokładnie ze szpinakiem. Bułkę przekroić na pół, wyjąć trochę miękkiego wnętrza i podpiec w piekarniku, około 5 minut. Nałożyć farsz ze szpinaku i fety, posypać ulubionym serem lub mozzarellą. Podpiec znowu przez kilka
I LOVE LIFEwoda zimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania , ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki(...)rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane ząbki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki dodać połamany szpinak Hortex , wsypać przyprawę uniwersalną i dusić do rozmrożenia szpinaku do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia
W Mojej Kuchni LubięDziś podrzucam pomysł na polędwiczki zapiekane ze szpinakiem i tartym serem. Na około 3-4 porcje: 1 duża polędwiczka wieprzowa sól i pieprz olej Dodatkowo: 1 op. mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku 2-4 łyżki twarożku śmietankowego sól, pieprz olej/masło 4-6 łyżek tartego sera Cheddar Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła. Dodajemy cebulę, a po chwili dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy czosnek i smażymy do czasu, aż wszystkie płyny odparują z patelni. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu oraz soli. W razie potrzeby dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Po lekkim przestudzeniu do szpinaku dodajemy serek śmietankowy, mieszamy. Oczyszczone mięso
Smaki Na TalerzuDziś przychodzę do Was z pomysłem na przekąskę lub drugie śniadanie - wytrawne muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, szczypiorku i aromatycznej oliwy. Muffinki są wyraziste w smaku, a w środku wilgotne i mięciutkie. Przygotowałam dla Was przepis ze zdjęciami obrazującymi wykonanie potrawy, policzyłam kalorie oraz marko. Dajcie znać, jak podobają się Wam przepisy w tej formie(...)słodkich jak i wytrawnych. I tak oto wymyśliłam dzisiejsze muffinki, idealne na małą przekąskę między posiłkami, drugie śniadanie, piknik czy wycieczkę. Przyznajmy jednak szczerze, że połączenie serka wiejskiego oraz szpinaku potrafi być mdłe, dlatego do muffinek dodałam troszkę parmezanu (dla smaku umami) oraz oliwy aromatyzowanej Monini Smaki Śródziemnomorskie, która łączy w sobie smaki papryczki chilli, czosnku, kaparów, oliwek oraz ziół
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry :-) Tym razem zapraszam po przepis na lazanię. Jest dwu smakowa, bo synowi zamarzył się i szpinak i mięso. Nie mógł się zdecydować z czym zrobić lazanie, więc połączyłam te dwa składniki i wyszła taka w dwóch smakach. Powiem Wam, że połączenie super się skomponowało i smakowało. Polecam, warto. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 16 płatów makaronu oliwa(...)oliwek 200 g starta mozzarella Warstwa mięsna: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej suszone oregano sól pieprz Warstwa ze szpinakiem: 400 g świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 ząbek czosnku 1. Płaty makronu gotujemy al'dente. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. 2. Na rozgrzanym oleju
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-) Polecam i udanej środy wszystkim życzę :-) Składniki: muszle makaronowe u mnie 25 sztuk 250 g świeżego szpinaku 270 g sera feta 2 ząbki czosnku pieprz 1 łyżka(...)czosnku 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta cukru trzcinowego sól Dodatkowo: mini kulki mozzarelli oliwa do wysmarowania naczynia 1. Muszle gotujemy al'dente. Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, który ja pokroiłam w paski. Blanszujemy chwilkę. Jak tylko szpinak stanie się miękki, to wyłączamy
kruche babeczkiśniadanie, obiad i kolację. I na słodko i wytrawne. Są łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne! U mnie tym razem wersja wyt rawna naleśników, z genialnym farszem szpinakowym. Szpinak najbardziej lubię w połączeniu z serem pleśniowym więc tak też przygotowałam farsz. Dodatek jogurtu sprawił że farsz jest kremowy, ale dalej lekki. Naleśniki przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej. Dzięki temu(...)wyszły cudownie żółte 😊 Wychodzą cienkie i elastyczne, jeśli pominiecie mąkę owsianą to będą także bezglutenowe. KUKURYDZIANE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Z podanych składników wyszło 9 naleśników Ciasto naleśnikowe 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki owsianej 60 g mąki kukurydzianej Jajko Woda Odrobina oleju Farsz 200 g świeżego szpinaku Ser z niebieską pleśnią 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
HealthyCreationsbrakuje Wam czasem pomysłów na nowe dania? Jeśli tak zachęcam do skorzystania z mojego nowego przepisu na danie makaronowe w 7 minut! Cienki makaron, który z pewnością znacie - tagliatelle, szpinak baby, malutkie pieczarki i starty grana padano. To jedno z moich ulubiony dań z makaronem w roli głównej. Lubię dobrej jakości makaron, wiec nie oszczędzam wybierając ten najlepszy i najsmaczniejszy(...)razem wybrałam tradycyjny jajeczny oraz zielony z dodatkiem szpinaku. To danie jest idealne na jesienne posiłki. Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i grana padano / 1 porcja Składniki: 5 gniazdek makaronu tagliatelle 2 ząbki czosnku 1 garść malutkich pieczarek 3 garście szpinaku baby 1/3 szklanki startego grana padano lub parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaIlość porcji: 3-4 porcje Drukuj Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim By Piotr 18 października 2018 Składniki: filet z kurczaka - 4 pojedyncze sól, pieprz gałka muszkatołowa - szczypta czosnek - 1-2 ząbki szpinak - 1 opakowanie masło - 1 łyżka feta - ok. 100g ciasto francuskie - 2 arkusze po ok. 350g Dodatkowo: żółtko - do posmarowania Wykonanie: Szpinak podsmażamy na łyżce masła(...)skosem po bokach i następnie paski zawijamy do środka, tworząc charakterystyczny wzór. Filety pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. [foodiepress] [hide] Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim Składniki: filet z kurczaka - 4 pojedyncze sól, pieprz gałka muszkatołowa - szczypta czosnek - 1-2 ząbki szpinak - 1 opakowanie masło - 1 łyżka feta - ok. 100g ciasto
Pogotujmy.pldzisiaj nie potrzeba;) Prosto i smacznie! I właśnie tak moim zdaniem powinien wyglądać piątkowy obiad;) Na około 16 kotlecików: 1300-1400 g obranych ziemniaków 450 g świeżego szpinaku 2-3 duże ząbki czosnku około 180-200 g sera feta 3 średniej wielkości jajka 5-6 łyżek „z górką” mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia kotletów sól, pieprz Obrane, opłukane(...)ziemniaki kroimy na mniejsze części. Zalewamy je osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu, jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Studzimy. Szpinak myjemy. Odrywamy twarde łodyżki (jeśli są grube i długie). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty szpinak. Podsmażamy na średniej mocy palnika. Gdy szpinak „zwiędnie”, doprawiamy go solą oraz pieprzem
Smaki Na TalerzuZdrowa i bardzo smaczna pasta z awokado i szpinaku. Świetnie sprawdza się jako pyszna przekąska na śniadanie. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad. Łatwa do przygotowania, zdrowa i smaczna pasta u mnie jest niezastąpionym dodatkiem do chrupkiego lub pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie. Rewelacyjnie również smakuje podana na ciepło z makaronem w porze obiadu. Pasta(...)awokado i szpinaku jest nieco gęstsza od zwykłego pesto i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Pasta będzie smaczna tylko, jeśli zrobimy ją z dojrzałego awokado i świeżego szpinaku. Dobrze smakuje podana z białym serkiem. Uwielbiam pesto i wszelkie warzywne pasty. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że w kilka chwil i bez dużego wysiłku powstaje pyszne jedzenie. Mam nadzieję, że również
Kuchcik gotujeCiasto leśny mech to łatwy do zrobienia deser z dodatkiem szpinaku. Pyszne ciasto jest przełożone kremem ze śmietany z mascarpone i udekorowane owocami leśnymi. Pięknie wygląda, dobrze się kroi, a do tego świetnie smakuje. Ciasto leśny mech, pomimo że jest zrobione ze szpinaku, wcale nim nie smakuje. Soczyste owoce i niezbyt słodki krem nadają ciastu bardzo przyjemnego lekkiego i odświeżającego(...)warto je zrobić. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 80 minut razem z pieczeniem Składniki na ciasto leśny mech: (rozpinana forma o średnicy 26 cm) 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka M Krem do ciasta: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany
Kuchcik gotujeMakaron ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że jest pyszne o można je przygotować dosłownie w chwilę. Wystarczy ugotować makaron i przygotować szpinak z mlekiem roślinnym, czosnkiem i innymi przyprawami. Dla urozmaicenia można dodać pokruszone tofu lub świeże pomidorki koktajlowe. Dla dopełnienia warto zetrzeć ser wegański i obficie posypać danie na talerzu. Makaronem(...)szpinakiem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 0,5 szkl mleka roślinnego 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych pieprz, sól opcjonalnie odrobina cukru Przygotowanie: Rozmrożony szpinak przełóż na rozgrzaną patelnie (można go też rozmrozić na patelni) z olejem. Dodaj mleko roślinne i smaż
wegujemychętnie przygotowuję dania z dodatkiem makaronu farfalle czyli "motylki". W kształcie przypominają także kokardki. Czas przygotowania dania to nie dłużej niż 15 minut. Danie doskonałe dla wielbicieli szpinaku i fety, które idealnie do siebie pasują! Makaron z fetą i szpinakiem / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu farfalle czyli motylki.kokardki 1 ząbek czosnku 3 garście szpinaku baby(...)smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy czonsnek i kroimy na plasterki. Wlewamy oliwę z oliwek na patelnię. Dodajemy czosnek oraz szpinak. Dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy objętość. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do szpinaku z czosnkiem. Doprawiamy do smaku (pamiętajmy, że feta jest słona) Mieszamy. Do miseczki przekładamy makaron
Moja smaczna kuchniaIlość dodanej wody zadecyduje o konsystencji i zadaniu tego dania. Dacie mniej wody - uzyskacie kremowy sos, więcej - zupę. W obu wersjach wyjdzie zdrowo, odżywczo i bardzo smacznie. Osobiście uwielbiam szpinak, szczególnie, gdy idzie w parze z czosnkiem. Dzieciom też smakuje. Mogą jedynie wybrzydzać, gdy zobaczą pływające liście szpinaku. Można je więc pominąć lub zblendować z pozostałymi składnikami. Dorosłe osobniki (mówię(...)siebie i męża) wolą wersję ze zdjęcia. 😋 Składniki na 2 porcje: 1/2 cukinii średniej wielkości, 2 ziemniaki, Garść szpinaku, 1 łyżka czosnku suszonego, 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżeczki pieprzu, Woda. Dodatkowo: Duża garść szpinaku, 1/2 małej cebuli. Makaron gryczany lub kasza (200 g). Wykonanie : W rondlu umieszczamy wyszorowane ziemniaki i cukinię
Jeść, by żyć w zdrowiu