Składniki: Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g); 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety); 3 ząbki czosnku; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Niewielki kawałek parmezanu; Grzanki. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym(...)będzie gotowana zupa, rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wrzucić umyty szpinak i dusić pod przykryciem, aż stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę (około 1 minuty) razem poddusić. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Uduszony, doprawiony szpinak z czosnkiem wraz płynem, jaki się wytworzył podczas jego duszenia, zblendować na gładką masę. Do zblendowanego
Gospodyni MiejskaMakaron ze szpinakiem i mozzarellą , to pyszne i zdrowe danie, doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację ze względu na lekkostrawne składniki. Przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom szpinaku a tym, którzy za nim nie przepadają z pewnością pomoże się do niego przekonać. Połączenie szpinaku i czosnku, szczególnie podsmażonego na maśle, to jedno z najlepszych połączeń kulinarnych(...)lepszego smaku a dzięki połączeniu kilku, sprytnie dobranych składników nie zapomnisz smaku na bardzo długo i nie raz wrócisz do tego przepisu. Życzymy smacznego i szybkiego przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem. PRZYGOTUJ (2 porcje) : - 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np.penne - 150 g szpinaku np mrożonego - 1 kulka mozzarelli - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany
Fit & Healthy Lifekromki chleba tostowego 2 jajka 1 łyża mleka 2 łyżki szpinaku ( najlepiej użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła sól pieprz Szpinak wrzucamy na patelnię, na średni ogień i rozmrażamy. Można go rozmrozić wcześniej w miseczce, wtedy od razu wrzucamy na patelnię z roztopioną łyżą masła. Do rozmrożonego już szpinaku dodajemy łyżkę masła i ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku(...)rozwałkujemy wałkiem na cienki placek. Chleb wciskamy do wysmarowanej masłem formy( na każdą foremkę nałóż odrobinę masła, weź listek ręcznika papierowego i wysmaruj formę). Na dno wkładamy po łyżeczce szpinaku. Do miseczki wbijamy jajka, dolewamy mleko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Teraz wlewamy masę jajeczną na szpinak. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
KuchcikoweLoveugotowanych ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 4 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki chili, 100 g świeżego szpinaku, ponadto: sól, mąka do podsypania, masło, zielona pietruszka. Przygotowanie: Listki szpinaku dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i dobrze studzimy (najlepsze będą(...)dużej misce (lub na stolnicy) do ziemniaków dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Z ciasta formułujemy wałek, odkrawamy 1/3 ciasta i tą część zagniatamy ze szpinakiem. Doprawiamy chili i pieprzem. Blat wykładamy folią spożywczą, posypujemy ją mąką i ciasta bez szpinaku formujemy prostokąt ok. 20/40 cm. Na środku, po długości dodajemy ciasto ze szpinakiem. Przy
Moniki SmakołykiKopytka ze szpinakiem Składniki: - 1 kg ziemniaków - paczka mrożonego szpinaku - 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 roztrzepane jajko - ok.200 g mąki - sól,pieprz - 2 ząbki czosnku - bułka tarta Moje dzieci jako pewnie jedne z niewielu uwielbiają szpinak. W moim dzieciństwie była to zmora dzieciaków ale teraz już widać, że dobrze przyrządzony szpinak smakuje(...)żelazo występuję w krwi w hemoglobinie. Zakupy: 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie po 2,5 kg, paczka mrożonego szpinaku to koszt ok.2,60 zł opakowanie,1 jajko to koszt 0,43 zł, 200 g mąki to koszt ok. 0,26 zł Przygotowanie: Ziemniaki gotuję przeważnie wieczorem dzień wcześniej
Tanio smacznie i prostowykonaniu. Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę(...)następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wrzucamy szpinak. Patelnie przykrywamy i dusimy całość kilka minut, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość otwieramy patelnie solimy, dodajemy pieprz i całość smażymy jeszcze 5 minut. Szpinak studzimy. Mięso rozbić na duży prostokąt oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posmarować pastą następnie wyłożyć szpinak, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Następnie zwinąć jak roladę
Delicious TitbitsUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, zarówno te słodkie, jak i te bardziej wytrawne. Już samo przygotowanie ciasta sprawia mi dużo przyjemności :) Dziś chciałam polecić Wam tartę ze szpinakiem oraz pieczonym łososiem zatopionymi w mleczno-śmietanowo-maślanym sosie. Kruchy spód z dodatkiem parmezanu po brzegi wypełniony jest szpinakowo- łososiowym nadzieniem, które jest niesamowicie delikatne, kremowe, po prostu rozpływające się w ustach. Dodatkowo(...)porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też użyć świeżego ok. 400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól pieprz
MyCookBook.plpierwszy użyłem nowego sprzętu kuchennego - miksera stojącego zwanego także mikserem kielichowym. Oczarował mnie swoim wariactwem i prędkością miksowania. Tak mi się spodobał, że postanowiłem zrobić krem ze szpinaku (i chyba nigdy go nie robiłem). Bałem się tylko, że zupa wyjdzie nudnawa. Dlatego wiedziałem, że trzeba ją zrobić porządnie i przemyśleć każdy krok. Uf, na szczęście mojej Oli i naszemu Gościowi(...)smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki), ok. 750 ml rosołu, parmezanu, soli i pieprzu czarnego, gęstego jogurtu (ja użyłem "bałkańskiego
Right Behind The KitchenSkładniki: Farsz: 1/2 cebuli, 250g świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, sól, pieprz, 100g sera feta. Naleśniki: garść szpinaku ( zabrać z tych 250g do farszu ), ok. 1/2 szklanki wody ( szklanka o pojemności 250ml ), 1 szklanka mąki, szczypta soli, 1 jajko, 60ml mleka, olej. Ponadto: 65g startego sera żółtego - można pominąć. Przygotowanie: Farsz: Cebulę pokroić w kostkę(...)podsmażyć na maśle, wcisnąć do niej czosnek. Ze szpinaku pourywać grubsze ogonki i odłożyć garść szpinaku na bok. Resztę dodać do podsmażonej cebulki, dusić do momentu aż szpinak będzie miękki i cała woda odparuje. W między czasie mieszać od czasu do czasu i doprawić. Z solą należy bardzo uważać ponieważ później dojdzie ser feta i łatwo jest przesolić farsz. Szpinak
W kuchni u MonikiCiasto: ( można zrobić z mniejszej ilości mąki ponieważ mi trochę ciasta zostało ) 400g mąki pszennej, 1 łyżka oleju, 120 - 140ml ciepłej wody, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 500g świeżego szpinaku ( można również użyć mrożonego ), 1 większa cebula, 4 ząbki czosnku, masło do podsmażenia cebuli, sól, pieprz, bazylia, 200g sera feta. Ponadto: olej, sól, masło, 1 cebula. Przygotowanie: Farsz(...)szpinaku poodrywać grubsze ogonki i umyć go. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia na maśle z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula jest już gotowa włożyć do niej szpinak - i tak na chwilę zostawić do momentu aż szpinak straci trochę na swojej objętości. Po chwili wymieszać i doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podczas smażenia od czasu do czasu należy
W kuchni u Monikizmieliłam je. Tak powstały kopytka . Składniki na kopytka: ziemniaki 1 kg jajo mąka pszenna ( na oko sypie tyle , aż powstanie zwarta kula ) Składniki na sos szpinak - owo serowy : Szpinak rozdrobniony 1 paczuszka ser gouda 400 g sos czosnkowy 200 g sól i pieprz do smaku Wykonanie kopytek : Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy(...)mąkę . Zagniatamy ciasto raz dwa . Ciasto dzielimy na parę mniejszych kulek i wałkujemy na " patyczki" kroimy drobno albo grubiej jak kto lubi. Gotujemy w osolonej wodzie. Przygotowanie sosu szpinak -owo serowego: Wkładamy szpinak na patelnie i podlewamy go odrobinę wodą do rozmrożenia , dusimy i podsmażamy . Ser goudę kroimy w małe kawałeczki i smażymy na patelni drugiej. Dodajemy podsmażony
Różowa kuchniaKtóż nie lubi naleśników, pewnie takich osób jest niewiele. Natomiast ze szpinakiem już bywa różnie. W mojej rodzinie szpinak jest bardzo lubiany i robię go na wiele sposobów, między innymi szpinak też bywa w naleśnikach. Dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny. Gorąco polecam. Składniki(...)Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli ) Opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 400 – 500 gram) 250 – 300 gram twarogu 2 jajka 150 ml mleka 2 cebule Czosnek ( ja daję sporo ½ główki ) Łyżka masła Sól, pieprz Tarty żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę
Smaki EwyDziś mam dla Was przepis na soczyste kotlety z cukinii ze szpinakiem. Są mięciutkie, aromatyczne i zdrowe. Mąż ubolewał nad tym, że nie mają w sobie mięsa, ale tylko do chwili gdy spróbował, okazały się bowiem bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu(...)podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego szpinaku 1 mała cebulka 70 g startego sera żółtego 1 małe jajko 80 g bułki tartej sól pieprz olej do smażenia SOS: 1 garść świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% Młode cukinie myjemy, osuszamy
Rozpustne gotowanieDziś znów odsłona wspólnego gotowania z Prezydentową, czyli ze mną! ;) Pyza , Sylwia-Babka , Kasia , Kaja i ja robiłyśmy dziś kolejny raz wspólnie kotleciki ze szpinakiem, mojego autorstwa. Na przepis wpadłam jakoś 2 lata temu, chciałam po prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad. Mam nadzieję(...)MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka 1 posiekana (bardzo drobno!) cebula 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz SZPINAK ok. 150 g szpinaku mrożonego lub świeżego (mrożony trzeba rozmrozić przed przygotowaniem, świeży trzeba przelać wrzątkiem) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki dobrej
Kuchnia Prezydentowejzaczniemy skromnie, od jajek i szpinaku. Łatwa, szybka, genialna w swej prostocie pasta do chleba. Może środek stycznia nie jest akurat sezonem na szpinak, bo ze świeżego rzeczywiście pasta jest smaczniejsza, ale z mrożonego też wyjdzie nam całkiem niezła. Zresztą, jak ktoś lubi szpinak, w dodatku w towarzystwie jajek, to do zrobienia tej pasty namawiać go z pewnością nie będzie(...)trzeba. A ja lubię i szpinak, i jajka, do tego przepadam za pastami do chleba. Ta jest w pełni mojego pomysłu. Spodziewałam się, prawdę mówiąc pospolitego, a nawet trawiastego nieco smaku, a pasta okazała się niezwykle smaczna, kremowa, delikatna, ale z charakterem. Smacznego! Składniki: 120-150 g (najlepiej młodego) szpinaku, świeżego
Kuchnia Prezydentowej