Ostatnio cierpimy na niedobór czasu i szpinaku - jakkolwiek to brzmi. Do obecnych schorzeń dołączyło też wzmożone zapotrzebowanie na oliwki (które dziwnym trafem losu cały czas się kończą) i syndrom zwany "chodzi za mną...COŚ" i "COŚ bym zjadła". "Coś" było bliżej niezidentyfikowane i za każdym razem, gdy wydawało nam się, że znalazłyśmy trop, to jednak niedosyt wciąż zostawał. Rozwiązanie sytuacji(...)było jasne. Było pyszne i szybkie. Sałatka. Szpinak pojawił się w pierwszej kolejności, oliwki dołączyły chwilkę później, ananas dopasował się idealnie ale brakowało tym razem tego "CZEGOŚ". Kolejne składniki tworzyły bajeczne połączenie, ale to jeszcze nie było to czego danego dnia szukałyśmy. Postawiłyśmy więc na... czarny kawior. I to właśnie on był poszukiwany. To właśnie on okazał się przestępcą, który
Wypisz WymalujLubicie szpinak? My bardzo;) Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego(...)pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Do szpinaku dodać ser i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści
Krakowskie smaki Anizawsze byłam miłośniczą szpinaku. Do dziś uważam, że szpinak sam w sobie poprostu jest bez smaku... Ale nie byłabym sobą, gdybym metodą prób i błędów nie osiągnęła smaku szpinaku, który mnie usatysfakcjonuje i zadowoli. A co więcej smaku, który sprawi, że nie wyobrażam sobie choćby jednego obiadu w tygodniu bez szpinaku. Tarta, którą dziś przedstawię, wymaga sprawnych rąk ;) Musimy bowiem(...)długopis w rękę i sporządzamy listę zakupów: 1. Ciasto: 125 gram prawdziwego masła, najlepiej 82 % 250 gram mąki 50 ml zimnej wody 1 żółtko sól, pieprz 2. Farsz: szpinak 4 ząbki czosnku ser feta sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek
Mój Smak na ŻyciePrzepyszna tarta z ciasta francuskiego z aromatycznym, soczystym łososiem, oraz smacznym, zdrowym i idealnie doprawionym farszem ze szpinaku to propozycja idealna zarówno na uroczysty obiad, wykwintną kolację lub jako ciepła przystawka. Połączenia łososia ze szpinakiem stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków tworząc niezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem(...)Składniki: ok. 300 g świeżego łososia sok z połowy dużej cytryny koperek (może być suszony) sól pieprz 400 g mrożonego szpinaku duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka
Słodka StronaDziś na obiad zaserwowałam ekspresowy makaron ze szpinakiem, camembertem i mascarpone. Danie wyśmienite, sycące, mocno aromatyzowane czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych. Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty(...)rynienkę", dzięki czemu zatrzymuje w sobie jak najwięcej sosu z potrawy. Idealnie podkreśla smak szpinaku i serów oraz także wielu innych dodatków, a ugotowany al dente to bohater tego dania:) Ale możecie oczywiście użyć innego rodzaju makaronu. Gorąco polecam!!! SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób): 250 g makaronu Casarecce 200 g świeżych liści szpinaku 1 duża cebula 3 duże ząbki
Słodko-Słony Świat IlonySzpinak często nie jest kojarzony z idealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego s ma kuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę. Pierogi ze Szpinakiem - Składniki: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula 3 ząbki czosnku(...)mrożonego szpinaku 300 g białego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła mała cebula + masło (do okraszenia) Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy
Słodka StronaPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku(...)ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200g mozzarelli ok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy
Słodka StronaMakaron ze szpinakiem i fetą należy do dań bardzo prostych i szybkich w przygotowaniu. Idealny pomysł na błyskawiczny oraz zdrowy obiad. Szpinak w połączeniu z fetą tworzy wyjątkowy smak i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Składniki: ok. 400 g makaronu 200 g sera feta duża cebula 4 ząbki czosnku(...)rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw
Słodka StronaLasagne - włoska potrawa składająca się z prostokątnych płatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne(...)żółtego sera do zapiekania (łatwo się topiącego) 100 g sera pleśniowego "Blue" ewentualnie "Camembert" Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol Sos Beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa
Słodka StronaMuffiny ze szpinakiem, serkiem brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować(...)domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnku ok. 400 g mrożonego szpinaku gałka muszkatołowa w proszku pieprz, sól 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia
Słodka StronaPowoli dochodzę do takiej wprawy, że te bułki czy chlebki pieką się jakoś tak przy okazji i same :D No a skoro lubię własnoręcznie upieczone bułki, kocham szpinak i sery, to powstał na pomysł połączenia tego w całość. I tak stworzyłam bułki nadziewane szpinakiem i fetą :) Składniki: ok. 40 dkg. mąki , 3 dkg drożdży , 1 szklanka(...)mleka , ćwierć kostki masła lub margaryny, ćwierć łyżeczki soli , łyżka cukru , opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ), 4 spore ząbki czosnku , 2 - 3 łyżki oliwy do smażenia, ser feta , sól , pieprz , gałka muszkatołowa do smaku. Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Na to wyłożyć szpinak (ja nie kroiłam
Codzienna kuchnia niecodziennaSzpinakowa rolada z łososiem... Jajeczno-szpinakowe ciasto. Oblepione puszystym serkiem twarogowym. Z dodatkiem wędzonego łososia. Smakowita przekąska! Składniki: Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g); 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 łyżeczka masła; 4 jaja; 2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy , waga 1 opakowania 150 g); 150 g łososia wędzonego w plastrach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Szpinak rozmrozić. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać łyżkę chrzanu i podsmażyć. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Podsmażony szpinak z chrzanem dobrze odsączyć na sitku i wystudzić. Oddzielić białka i żółtka jaj. Żółtka jaj dodać do wystudzonego szpinaku. Wymieszać. Z białek jaj ubić sztywną pianę. Dodać delikatnie do szpinaku i wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem
Gospodyni Miejskateż, jak podaje książeczka Knorra "Pierś z kurczakiem ze szpinakiem" :D Ci z Was, którzy śledzą mojego Facebooka wiedzą, że jakiś czas temu otrzymałam zestaw bulionetek do duszonych mięs wraz ze wspomnianą książeczką i obiecałam go przetestować. Sama broszurka jest dość estetyczna, zawiera dwa przepisy na wieprzowinę, jeden na wołowinę i trzy na kurczaka, a każdy tendencyjnie prosty, co podkreślone(...)też nie rozumiem, po co w ogóle go tam dawali ;) Ale mniejsza z tym, wszak to gotowaniem mieliśmy się zająć. Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to szpinak, ponieważ akurat miałam w domu 300 g świeżego. Pamiętajcie, bo tego nie napisali, że musi być on cały, jeśli użyjecie szpinaku w brykietach, wyjdzie Wam tak na moje oko zielona
Kulinarne zapędy KokosaSzpinak po cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt(...)nasze smaki potrafią się zmienić! Pamiętam, jak w dzieciństwie szykowany przez mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez niego :) Zapraszam Was na pyszny obiad, który jest doskonałym daniem zarówno po treningu, jak i ciekawą i ładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny
Kitchens AlphabetLubicie nietypowe wypieki? Ten zielony chleb ze szpinakiem nie tylko ciekawie wygląda, ale też wspaniale smakuje. To również świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku, który pozostał w lodówce. Przepis na zielony chleb ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki w określonych proporcjach i upiec. Spróbuj jak aromatyczny i pożywny jest(...)domowy chlebek ze szpinakem. ZIELONY CHLEB ZE SZPINAKIEM PRZEPIS Składniki 150 g świeżego szpinaku 350 g mąki pszennej chlebowej 200 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Przygotowanie 1. W misce umieścić szpinak, mleko, ocet, cukier oraz sól. Zblendować na papkę. 2. Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą
Alle Dobre!