smalec domowy - 1334 przepisów (strona:71/89)

Pączki z kremem budyniowym 197

Zmianą było to, że  nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 225 ml mleka 0,5 łyżeczki pasty(...)mleka 4 żółtka 1 jajko 50 g masła rozpuszczonego 0,5 łyżeczki pasty z wanilii 20 ml spirytusu szczypta soli Ponadto: tłuszcz do smażenia (użyłam Plantę i smalec, po dwie kostki z każdego) kilka łyżek cukru pudru do posypania pączków Wszystkie składniki muszą być ogrzane do temp. pokojowej. Mleko można trochę podgrzać. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru

Posadzone i zjedzone
PĄCZKI TRADYCYJNE 176

usmażenia tych cudnych w smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką i przepis nigdy mnie nie zawiódł - pączki udają się zawsze i są przepyszne. Swoje pączki nadziewam zawsze po usmażeniu, ale w przepisie(...)roztopionego masła (użyłam masła) pól laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowy smalec z majerankiem i cebulką 133

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 1 kg surowej słoniny bez skóry 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku

W garach u Gosi
szynka pieczona 150

                                 Szynka pieczona Gotowa pieczona szynka składniki danie dla 6

Miód i pieprz
Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku 240

oponki serowe. Oponki to kolejny z moich smaków dzieciństwa. Moja Babcia przygotowywała je nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na słodki obiad. Podawała je posypane cukrem pudrem z domowym sokiem malinowym, w którym się je moczyło. Było to cudowne połączenie! Moja wersja jest bezglutenowa, ale zapewniam Was, że oponki są tak samo smaczne! Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok(...)szklanki wykrawamy krążki na oponki, a przy pomocy kieliszka, dziurki w ich środku. 7. Wykrojone oponki smażymy na głębokim tłuszczu (ja użyłam oleju rzepakowego, ale równie dobrze można użyć smalcu) na złoty kolor. Pamiętajcie by ogień nie był zbyt duży oraz by oponki co chwilę przewracać na drugą stronę. Dzięki temu nie dopuścimy do ich przypalenia. 8. Usmażone oponki odsączamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Fritule – chorwackie pączki 116

Dla tych, którym po Tłustym Czwartku jeszcze mało, mamy przepis na fritule – chorwackie pączki. Robi się je szybciej niż nasze tradycyjne pączki, gdyż nie trzeba

niecodziennikpary
Soczyste kotlety schabowy w chrupiącej panierce 136

u017bENIA","smalec lub olej rzepakowy"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Schab kroimy na 4 r\u00f3wne porcje mi\u0119sa. Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 rozbijamy przy pomocy metalowego t\u0142uczka. Obsypujemy sol\u0105 i pieprzem."},{"@type":"HowToStep","text":"Na du\u017cej patelni rozgrzewamy t\u0142uszcz do sma\u017cenia. Prawdziwe kotlety schabowe powinny by\u0107 sma\u017cone na smalcu(...)chrupiącej panierce z bułki tartej. Ponadto smakuje dobrze zarazem na ciepło i na zimno. Pamiętam jak w podstawówce obowiązkowo wszystkie mamy przygotowywały dzieciom kanapki z kotletem schabowym. Kanapki przypominały domowe swojskie burgery. Sprawdzały się doskonale podczas wycieczek, ponieważ zaspokajały nawet największy głód dopadający podczas górskich spacerów. Wystarczył jedynie chrupiący kotlet pomiędzy połówkami świeżej bułki, by nasycić się na długo. Gwarantuję

ProstePesto.pl
Pasztet z suszonymi grzybami 222

Kochani, dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z suszonymi grzybami. Było to moje drugie podejście do domowego pasztetu, bo pierwszy wyszedł zdecydowanie za suchy. Druga próba okazała się szczęśliwsza, zapewne dzięki modyfikacji przepisu Pasztet wyszedł po prostu idealny! Zjedliśmy do ostatniego okruszka Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary(...)smaku pieprz sól Przyprawy: 5-6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu gałązka lubczyku (może być też łyżka suszonego) pęczek natki pietruszki sól Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy

PatiGotuje
Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber 158

Tym razem w majowej Piekarni Amber pieczemy chleb wypatrzony przez Anię na blogu Marcina . Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta

Przepisy na domowy ser i chleb
Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku 142

kolejny z moich smaków dzieciństwa, który bardzo miło wspominam Moja Babcia przygotowywała je nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na słodki obiad. Podawała je posypane cukrem pudrem z domowym sokiem malinowym, w którym się je moczyło. Było to cudowne połączenie! Moja wersja jest bezglutenowa, ale zapewniam Was, że oponki są tak samo smaczne! Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok(...)szklanki wykrawamy krążki na oponki, a przy pomocy kieliszka, dziurki w ich środku. 7. Wykrojone oponki smażymy na głębokim tłuszczu (ja użyłam oleju rzepakowego, ale równie dobrze można użyć smalcu) na złoty kolor. Pamiętajcie by ogień nie był zbyt duży oraz by oponki co chwilę przewracać na drugą stronę. Dzięki temu nie dopuścimy do ich przypalenia. 8. Usmażone oponki odsączamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Kotlety mielone z indyka z cebulą i majonezem 148

rodzince . Nie ważne czy są z wieprzowiny , wołowiny , kurczaka , kaczki czy indyka . Wspaniale smakują na gorąco , a jeszcze lepiej na kanapkach na zimno . Chyba większość ludzi nie pogardzi poczciwym , domowym kotletem mielonym . Większość, także potrafi go zrobić i każdy ma na to swój patent . Dzisiaj podzielę się moim , który powoduje że kotlety są soczyste , mięciutkie ..po prostu pyszne Zresztą(...)broń czyli majonez , to za jego sprawą kotlety są soczyste i wspaniałe Wyrabiamy na gładką masę , formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu , najlepiej na smalcu z obu stron na złoty kolor . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy na gorąco do obiadu lub na zimno na kanapki Smacznego ! Artykuł Kotlety mielone z indyka

Ogrodnik w podróży
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 254

innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych babć. Kapuśniaczki w takiej wersji to wypiek typowy dla gminy Raniżów. Piekła takie moja babcia i wszystkie moje ciotki. Słowem każdy, kto miał piec chlebowy(...)świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 1 żółtko 130 ml ciepłego mleka 25 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka cukru sól do smaku 1-2 żółtka do smarowania Nadzienie z kapusty można przygotować dzień wcześniej, jednak przed przygotowywaniem kapuśniaczków warto je podsmażyć, ponieważ z ciepłym nadzieniem bułeczki ładniej

Trzeci talerz
Litewski na starogardzkiej 243

wymieszaj kopyścią lub mikserem ręcznym na najwolniejszych obrotach. Mieszaj wyłącznie do połączenia się składników. Dodaj rozpuszczoną w wodzie sól i delikatnie całość wymieszaj.Przełóż ciasto do metalowej foremki natłuszczonej smalcem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta w foremce powinno być do połowy jej wysokości. Zwilżoną łyżką lub szpatułką wygładź górną powierzchnię ciasta. Odstaw ciasto do końcowego wyrastania(...)wyjęciu z piekarnika i foremek. Odczekaj co najmnie 12 gdzin, nim zaczniesz kroić chleb.En face.Chleb i kromka.Chleb i kromki.Miękisz z bliska.inspirował przepis z blogu Chleb - moja domowa piekarnia. Listopadowi chlebowypiekacze: Akacjowy blogArnikowa kuchniaBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka,weka i kajzerka…Kuchennymi drzwiamiKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMagnolia – rozmarynMoje małe czarowanieNie tylko na słodkoNieład

Grahamka, weka i kajzerka
Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex 204

Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex Pulled pork , jest to bardzo popularny w ostatnim czasie , street food. Potrawa swe korzenie ma w USA , dokładniej

Ogrodnik w podróży
Czulent ? może tak , a może i nie.. 164

Lubię potrawy jednogarnkowe, a zwłaszcza takie przy których nie trzeba stać za długo przy garach i pilnować, czy aby co nie wykipi itp..a mam wolnowar

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania