smalec domowy - 1334 przepisów (strona:65/89)

Golonka z kapustą zasmażaną 89

Cześć! Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu

Pieprzyć z Fantazją
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 154

kaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto  przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki  1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu(...)najmniej dwanaście godzin. Następnego dnia  obwiązujemy  nicią nogi, oraz skrzydła ptaka i tak związaną kaczkę  wkładamy do brytfanki. Dobrze jest dno naczynia wysmarować tłuszczem ( smalcem gęsim lub olejem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę

Miód i pieprz
Pasztet domowy 536

Składniki: • 2 kg mięsa (wieprzowego i cielęcego w proporcjach pół na pół lub dowolnie najlepiej różne, łopatka, karczek) • 1/2 kg surowego boczku • 1/2 kg wątróbki drobiowej

KUCHNIA POLSKA
Szarlotka 2 487

najczęściej wcinamy prosto z blachy (no powiedzmy z talerzyka). ;) Tym razem postanowiłam podać szarlotkę w klasycznej (bo z lodami), ale chyba jednak rzadko podawanej w ten sposób w warunkach domowych wersji. A szkoda. Szarlotka bardzo dużo przy tym zyskuje (już nie jest "zwykłym" ciastem a staje się wykwintnym deserem), a jak się ją chwilę podgrzeje w mikrofalówce lub w piekarniku(...)Czas pieczenia: ok. 40 min Ciasto 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 margaryna KASIA 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierogi z gęsiną 189

pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis  tutaj )i dodatkową porcję majeranku, smakował znakomicie. Składniki na około 50 sztuk(...)zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu. Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze, następnie połączyć z cebulką, pieczonym jabłkiem i przyprawami. Gdyby było za suche dodać gęsi smalec na lekko podsypanej maką stolnicy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś z kaczki pieczona z figą,owocem pintaji z nutką mięty 160

ViolaPassion Wiosna w powietrzu  nakłoniła mnie do wymyślenia następnego dziwnego połączenia. Ten wynalazek będę na pewno powtarzać. Wy też zaryzykujcie i złamcie swoje domowe przepisy bo jedzenie tych samych dań z tych samych produktów odbiera tak naprawdę nam przyjemność z jedzenia i smak. Gotują dziś prawie wszyscy!!! Dlaczego nie Ty ,czy Ty? Nie jesteśmy od "nich" gorsi.!!!! Tylko(...)liście laurowe 2 łyżka soli 2 owoce pintaji inaczej  smoczy owoc 4 świeże figi 1 limonka 4-5 łyżek słodkiej papryki 3-4 cebule czerwone 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka oliwy truflowej Sposób: Kaczkę myjemy i oczyszczamy z resztek piór błonek itp. Do wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek ,liście laurowe,sól

Viola cooks with passion
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 299

lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest też inaczej nazywana. Warto chociaż raz spróbować – szczególnie jeśli jesteście fanami ziemniaków – mimo że zdecydowanie nie jest to dietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę(...)drobną kostkę wędzoną wędlinę. Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy

Karo in the Kitchen
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 114

trasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem poświęcić trochę czasu na przygotowanie paru słoików, niż kupować chemiczne gotowce. Prosty, smaczny przepis, który ułatwi ci życie i utuli tęsknotę za domem(...)domu jest przydatny, zawsze w końcu przychodzi ten dzień, kiedy nie masz czasu na nic, a taki słoik.. cóż jest pod ręką i szybko możesz go użyć. Wyczarować domowy, zdrowy obiad w parę minut… Dlatego warto zawsze przygotować większą ilość niż potrzebujemy, pracy tyle samo, zapasy zostają.. jak znalazł np. na lockdown, którego podobno nie ma być

Ogrodnik w podróży
ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 182

kolejny pomysł na wyczarowanie z poczciwego domowego rosołu zupy o niezwykłym aromacie i smaku orientu. Rosół azjatycki, bo to o nim mowa, jest zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni Składniki na rosół: 1000 ml bulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu) lub sosu(...)laska cynamonu lub 1,2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 goździki pieprz czarny sól Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego sól pieprz czarny mielony smalec (u mnie gęsi)   Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz obrany

Ola la LCHF
Kotlety z boczniaków nadziewane serem, a’la de volaille 125

Kotlety z boczniaków nadziewane serem i boczkiem Kotlety z boczniaków to naprawdę pyszne danie, jest genialnie proste i niebanalnie ciekawe. Uprawiam boczniaki już od pięciu lat, oczywiście amatorsko dla domowych potrzeb. Czasami jest ich taki wysyp, że ciężko je przejeść, właśnie wtedy rodzą się te najbardziej genialne przepisy. Z nudy i przejedzenia oraz z chęci wykorzystania pysznych pachnących grzybów. Uwielbiam(...)topiony w plasterkach, najlepiej z szynką granulowany czosnek do smaku 2 małe cebule 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku klarowane masło lub smalec do smażenia ( można użyć oleju, chociaż osobiście wolę smalec i masło ) Na rozgrzanej patelni wytop boczek, aż się mocno zrumieni, dodaj cebulkę i ponownie smaż do czasu kiedy nabierze złocistej barwy. Boczniaki

Ogrodnik w podróży
Boeuf strogonow w moim wydaniu 209

łyżeczka ostrej papryki - 2 łyżeczki słodkiej papryki - ziele angielskie - listek laurowy - smalec - pieprz  - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy(...)puszki, jest delikatny więc  krótko gotujemy aby się nie rozpadł.  3. Strogonowa można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną, ale to już indywidualne. Podawać z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Kiełbasa z gęsi 104

Pieczone, faszerowane, jako kiełbasa, co kto lubi, co kto chce. Na świętego Marcina dobra gęsina! Zapraszamy zatem do kuchni! 1 kg mięsa z gęsich udek ze skórą 2 łyżki smalcu z gęsi 8 g soli 2 g czarnego pieprzu 2 g rozmarynu 2 g majeranku 2 g gałki muszkatołowej 2 g granulowanego czosnku 2 g ziela angielskiego pół małej cebuli(...)drobna kosteczkę. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Jak już mięso się schłodziło, to możemy zacząć je wyrabiać. Do miski z mięsem dodajemy przyprawy, cebulę, śliwki, wino, miód i smalec i wyrabiamy kilka/kilkanaście minut aż masa będzie kleista i jednolita. Następnie znowu wstawiamy je do lodówki na około godzinę.  Wypłukane w zimniej wodzie jelito naciągamy na lejek nadziewarki

Marder&Marder Manufacture
Kruche Ciasto ze Śliwkami 84

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem bardzo popularne i dobrze Wam znane kruche ciasto ze śliwkami . Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Kruche ciasto ze śliwkami to

Przepiski.pl
Smalcówki z serem 147

inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, mało słodkie, więc nie mdlące i można je posypać cukrem pudrem. Idealne dla dzieci i dorosłych. Smalec oczywiście nie jest w żadnym stopniu(...)push({}); Składniki na ciasto: ok. 500g mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 50g świeżych drożdży 0,5szkl. śmietany 18% 2 jajka 1 kostka smalcu (200g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie serowe: 250g białego sera 2 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka 1 mały cukier waniliowy ok. 2- 3 łyżki cukru zwykłego

Waniliowe Improwizacje
Pączki 122

słabym efektem. Zawsze mocno wysmażone, w smaku przeciętne a na drugi dzień strasznie suche. A że zawsze było ich w ilości hurtowej to przez długie lata odechciało mi się domowych pączków. Wystarczył mi jeden symboliczny. Co mnie zatem skusiło, żeby zabawić się w ich smażenie? Chyba sam fakt zmierzenia się po raz pierwszy z tymi słodkościami i myśl, aby moje(...)pączki są pulchne nawet na drugi dzień. Z podanej porcji wychodzi od 20 do 30 pączków - wszystko zależy od ich wielkości. Mi wyszły 22 duże pączki. Do smażenia użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1. Przy smażeniu pączków należy zwrócić na optymalną temperaturę tłuszczu. Zbyt niska sprawi, że pączki pochłoną go zbyt dużo, natomiast za wysoka spowoduje, ze pączki

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania