Cześć! Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju :) Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Na początek wrażenia z ogrodu. Po przymrozkach, które miały miejsce w ostatnich dniach, moje sadzonki jako tako się prezentują. Buraczki pięknie wyglądają zza
Pieprzyć z FantazjąTłusty czwartek..więc muszą być i pączki...czytałam gdzieś w necie,że dziś prawie wszyscy wstawiają na blogach przepisy z pączkami, faworkami itd..a niektórych mdli
Moje domowe kucharzenieprzepis na domowa konserwe to idealny przepis dla tych, którzy nie lubią kupnych. Świetny sposób na pyszne, szybkie danie dla zapracowanych, na wyjazdy, czy jako forma zapasu na gorsze czasy. Stary, wypróbowany przepis na prosty gulasz z łopatki lub karkówki. Dzięki trzykrotnej tyndalizacji, danie przetrwa długie miesiące a nawet lata. Na samym koncu, pod przepisem podaje Wam tabele z informacja(...)PIEPRZ DO SMAKU DUZA ŁYŻKA MAJERANKU ŁYŻKA SUSZONEGO CZOSNKU ŁYŻKA SŁODKIEJ PAPRYKI ŁYŻECZKA OSTREJ PAPRYKI 3 LISTKI LAUROWE 9 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO 2 ŁYŻKI MAKI 1 – 2 ŁYŻKI SMALCU ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MIĘSO UMYĆ, OCZYŚCIĆ Z BŁONEK I POKROIĆ W KOSTKĘ. KAWAŁKI O WIELKOŚCI OKOŁO 2 CM. MIĘSO UMIEŚCIĆ W MISCE, PRZYPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM
Pani M - kuchnia smakowitasuszony baleron Zimą w moim domu królują suszone wędliny. Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny
Miód i pieprzPrzepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką
Kuchnia domowa AniCześć! Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu
Pieprzyć z Fantazjąkaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki 1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu(...)najmniej dwanaście godzin. Następnego dnia obwiązujemy nicią nogi, oraz skrzydła ptaka i tak związaną kaczkę wkładamy do brytfanki. Dobrze jest dno naczynia wysmarować tłuszczem ( smalcem gęsim lub olejem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę
Miód i pieprzSkładniki: • 2 kg mięsa (wieprzowego i cielęcego w proporcjach pół na pół lub dowolnie najlepiej różne, łopatka, karczek) • 1/2 kg surowego boczku • 1/2 kg wątróbki drobiowej
KUCHNIA POLSKAnajczęściej wcinamy prosto z blachy (no powiedzmy z talerzyka). ;) Tym razem postanowiłam podać szarlotkę w klasycznej (bo z lodami), ale chyba jednak rzadko podawanej w ten sposób w warunkach domowych wersji. A szkoda. Szarlotka bardzo dużo przy tym zyskuje (już nie jest "zwykłym" ciastem a staje się wykwintnym deserem), a jak się ją chwilę podgrzeje w mikrofalówce lub w piekarniku(...)Czas pieczenia: ok. 40 min Ciasto 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 margaryna KASIA 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne
coolinarnastrefa.blogspot.compieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis tutaj )i dodatkową porcję majeranku, smakował znakomicie. Składniki na około 50 sztuk(...)zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu. Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze, następnie połączyć z cebulką, pieczonym jabłkiem i przyprawami. Gdyby było za suche dodać gęsi smalec na lekko podsypanej maką stolnicy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ViolaPassion Wiosna w powietrzu nakłoniła mnie do wymyślenia następnego dziwnego połączenia. Ten wynalazek będę na pewno powtarzać. Wy też zaryzykujcie i złamcie swoje domowe przepisy bo jedzenie tych samych dań z tych samych produktów odbiera tak naprawdę nam przyjemność z jedzenia i smak. Gotują dziś prawie wszyscy!!! Dlaczego nie Ty ,czy Ty? Nie jesteśmy od "nich" gorsi.!!!! Tylko(...)liście laurowe 2 łyżka soli 2 owoce pintaji inaczej smoczy owoc 4 świeże figi 1 limonka 4-5 łyżek słodkiej papryki 3-4 cebule czerwone 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka oliwy truflowej Sposób: Kaczkę myjemy i oczyszczamy z resztek piór błonek itp. Do wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek ,liście laurowe,sól
Viola cooks with passionlubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest też inaczej nazywana. Warto chociaż raz spróbować – szczególnie jeśli jesteście fanami ziemniaków – mimo że zdecydowanie nie jest to dietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę(...)drobną kostkę wędzoną wędlinę. Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy
Karo in the Kitchentrasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem poświęcić trochę czasu na przygotowanie paru słoików, niż kupować chemiczne gotowce. Prosty, smaczny przepis, który ułatwi ci życie i utuli tęsknotę za domem(...)domu jest przydatny, zawsze w końcu przychodzi ten dzień, kiedy nie masz czasu na nic, a taki słoik.. cóż jest pod ręką i szybko możesz go użyć. Wyczarować domowy, zdrowy obiad w parę minut… Dlatego warto zawsze przygotować większą ilość niż potrzebujemy, pracy tyle samo, zapasy zostają.. jak znalazł np. na lockdown, którego podobno nie ma być
Ogrodnik w podróżykolejny pomysł na wyczarowanie z poczciwego domowego rosołu zupy o niezwykłym aromacie i smaku orientu. Rosół azjatycki, bo to o nim mowa, jest zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni Składniki na rosół: 1000 ml bulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu) lub sosu(...)laska cynamonu lub 1,2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 goździki pieprz czarny sól Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego sól pieprz czarny mielony smalec (u mnie gęsi) Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz obrany
Ola la LCHF