smalec domowy - 1334 przepisów (strona:61/89)

Gryczaki 72

Cześć! Ostatnio natknęłam się na gryczaki. Kupiłam kilka na spróbowanie mając w pamięci smak piroga biłgorajskiego.  Kiedyś będąc w tamtych okolicach skosztowałam tego przysmaku i

Pieprzyć z Fantazją
Szynka confit idealna na Wielkanoc 201

tradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona w ten sposób wieprzowina(...)zaburzeniach rzołądkowo – jelitowych. Składniki na marynatę: 1,2 kg surowej szynki Liść laurowy 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren gorczycy 3 ząbki czosnku pieprz sól Składniki do confit: 1 kg smalcu 5 liści laurowych 1 główka czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 5 ziaren jałowca Przygotowanie: MARYNATA Szynkę obficie solimy, posypujemy pieprzem i gorczycą, obkładamy liściem laurowym i plasterkami czosnku. Mięso umieszczamy

Kierunekuchnia
Żurek domowy 132

Zawsze dobra zupa, którą możemy serwować przez cały rok, a zwłaszcza jesienią. Potrzebujemy tylko zwykłe produkty jak do prawie każdej dobrej zupy i zakwas. Zakwas domowy robimy sami co najmniej 4 dni wcześniej kliknij tutaj , sklepowy w butelce  kupimy w każdym warzywniaku, a w postaci proszku możemy mieć zawsze w szufladzie pod ręką. W niektórych regionach Polski żurek jest(...)biała kiełbasa...,  cebula3 szt., czosnek5 ząbków, 4liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól do smaku,  2 łyżki czubate majeranku, ~1 litr zakwasu, jajka ugotowane, smalec. Najpierw w wodzie gotujemy włoszczyznę, ziemniaki, z liściem, zielem, cebulą. W drugim garnku gotujemy jajka. Jak jajka się ugotują, to podsmażamy na smalcu boczek, cebulkę. Potem dodajemy to razem z  tłuszczem

chleba naszego
pączki serowe 116

 Takie pączusie to fajne rozwiązanie dla osób mających mało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 200

gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,  a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie. Z gęsiny(...)już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i  można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i  mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów  tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża

Kulinarny karnet Christophera
gryczaki 145

Cześć :D Ostatnio natknęłam się na gryczaki. Kupiłam kilka na spróbowanie mając w pamięci smak piroga biłgorajskiego.  Kiedyś będąc w tamtych okolicach skosztowałam tego przysmaku

Pieprzyć z Fantazją
"flaczki" z kani 167

Lubicie kanie? Domyślam się, że nie wszyscy ale dla tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Młoda kapusta ze śmietaną 51

Podnosi odporność, wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie. Niestety wiele osób ma złe wyobrażenia o kapuście, ze względu na to, że dawniej przygotowywane ona była z dużą ilością boczku, smalcu i tłuszczu. Kapusta wówczas zaliczana była do wysokokalorycznych dań. W obecnych czasach nie gotuje się już tak tłusto, ponieważ większość osób dba o swoje ciało, zwracając uwagę(...)uwielbia. Młoda kapusta ze śmietaną z przepisu, który zaprezentuję Wam poniżej, jest lekka, delikatna i bardzo smaczna. Dodatek śmietany i świeżego koperku nadaje jej cudownego aromatu i smaku. Domowa kapusta ze śmietaną jest także bardzo szybka w przygotowaniu, ponieważ młoda kapusta bardzo szybko mięknie i nie trzeba jej długo gotować. Wystarczy zaledwie 8-10 minut i kapusta gotowa

Alle Dobre!
Oponki serowe - błyskawiczne do przygotowania 131

Oponki serowe to prosty, szybki pomysł na przygotowanie domowych słodkości. Do ich przyrządzenia będzie potrzebować niewiele składników. Po usmażeniu,oponki należy odsączyć na ręczniku papierowym oraz obficie posypać cukrem pudrem. Uwierzcie mi na słowo - czas ich przygotowania, wykrojenia oraz usmażenia jest naprawdę krótki (około 30 minut).  Składniki na około 25 sztuk: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej(...)czubate łyżki śmietany 18% 2 żółtka 1 jajko szczypta soli 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka spirytusu do smażenia olej lub smalec do dekoracji cukier puder Uwaga: składniki na oponki muszą mieć temperaturę pokojową.  Do miski dodać twaróg, wbić jajko, wlać żółtka i wsypać cukier (zwykły oraz wanilinowy) . Za pomocą blendera wszystkie składniki

Ugotować
Forszmak lubelski 203

jego 200 g słoiczek powstaje aż z 1 kg dojrzałych pomidorów, a skoncentrowany smak jest w forszmaku niezbędny. Koniecznie użyjcie do niego dobrej jakości kiełbasy (bez sztucznych dodatków) i domowego bulionu – taki forszmak będzie smakować obłędnie. Forszmak lubelski: 500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka 300-400 g wędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem(...)czubate) koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz smalec lub olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia mięsa Bulion zagotowujemy wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie wieprzowinę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy

Poezja smaku
Kremowa zupa z kiszonych ogórków, naturalnego serka i quinoy z chipsami z papieru ryżowego 109

bazą, drugim zagęszczanie zupy quinoą, a jeszcze innym uzyskiwanie aksamitnego smaku i konsystencji dzięki naturalnemu kremowemu serkowi.  Ostatnio wymyśliłam i często używam, jako uzupełnienie i dekorację dań, chipsy domowej roboty z papieru ryżowego. Warto dodać do zupy zioła, kiełki, albo czarną quinoę, która jest bardziej chrupka niż biała i świetnie sprawdza się w roli dodatku do zup, sałatek(...)koperku 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy kilka kiełków groszku  kilka plasterków papryki pepperoni plasterki kiszonego ogórka, listki kolendry i bazylii (do przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia)  2 ząbki czosnku kilka plasterków imbiru łyżeczka kurkumy liść laurowy ziele angielskie suszone liście selera pieprz sól Wykonanie: Do wywaru z kości wrzucamy obrane

Quinoa Raz!
Kruche ciasteczka ze skwarkami 61

Ten wpis powinnam zacząć tak, jak większość blogów kulinarnych, na którym jest przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami – ciasteczka mojego dzieciństwa. Wytapiany smalec był dla

niecodziennikpary
szybkowar-pyszny boczek do pieczywa... 190

Składniki: boczek surowy 1,3 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka mało tłusty kawałek boczku wieprzowego

W Mojej Kuchni Lubię
Konfitura z czerwonej cebuli 117

Każdy, kto słyszy piewszy raz o takiej konfiturze, bardzo się dziwi. No bo jak to, cebula na słodko? Potwierdzam, że na słodko, ale

To co kocham
No i… Klops 156

Danie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla

mojewypiekiinietylko
domowa kostka rosołowa 191

rozpisywał, nad zawartością wstępujących w sprzedaży  produktów ( zainteresowani niech sięgną do opisu, zawartego na opakowaniu wyrobu, jakiegokolwiek producenta). Czy to oznacza, że nie jesteśmy w stanie sami przygotować, domowej kostki rosołowej?. Otóż wystarczy odrobina cierpliwości i możemy własnoręcznie sporządzić wyrób, który nie dość że nie przewyższa w smaku sprzedawane produkty, to w dodatku jest od nich znacznie zdrowszy. składniki(...)korzenie pietruszki 1/2 selera korzennego 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie pory (lub jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna

Miód i pieprz
Kiszka kartoflana pieczona 294

flaki*. Ziemniaki obrać i umyć. 1/3 ziemniaków  (500g) ugotować, pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić.  Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać(...)winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis

Stare Gary
Gulasz z podrobów 106

wody, a powstały wywar zostawiamy do późniejszego wykorzystania. W międzyczasie cebulę, paprykę, seler naciowy i marchew kroimy w niedużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 2 minut na wysokim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 17-20 minut. Ugotowane podroby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy(...)zimną wodą tak by powstała zawiesina, którą wlewamy na patelnie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Gulasz serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem niepalona kasza gryczana i domowa kapusta kiszona). The post Gulasz z podrobów appeared first on Oslov

Oslov.
drobne ciasteczka 192

basta. W tym roku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie(...)upiec ciasteczek to namawiam:) Podaję przepis na ciasto podstawowe, z dodatkami możecie kombinować dowolnie.  Składniki: 500 g mąki + do podyspania 250 g masła 50 g smalcu 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tradycyjna klasyka na święta w pasztet domowy wg Mamy Hani zaklęta 111

Pasztet przyprawiamy najpierw solą i pieprzem. Doprawiamy do smaku mielonym imbirem i tartą gałką muszkatołową (ja na taką ilość mięsa zużyłam niecałą sztukę). Dobrze wyrobioną masę wykładamy do wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą wąskich blaszek. Wyrównujemy (jak to Mama mi określiła - głaszczemy) łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy aż się ładnie zrumieni w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni(...)mielenia bo jak bym jeszcze miała kręcić ręcznie mięcho to zakwasy murowane. Tym razem pasztet robi Mama i doczekać się nie mogę jak go skosztuję. A dla wszystkich producentów domowego pasztetu życzenia powodzenia i wyrazy szacunku. Niestety fotki z produkcji uległy zniszczeniu wraz z podstarzałą kartą pamięci. No cóż, pewne chwile są po prostu niepowtarzalne

Kuchnia po mojemu