Przepis na pyszne domowe tortille, dla tych, którzy cenią sobie jakość spożywanych potraw i unikają zbędnych konserantów i sztucznych dodatków Wbrew pozorom takie placuszki są bardzo proste do wykonania. Placki możemy przechowywać 2-3 dni zawinięte szczelnie w folię spożywczą, żeby nie wyschły. Można również zamrozić. Przed podaniem placki należy podgrzać na suchej patelni i nafaszerować ulubionymi dodatkami. Składniki(...)sztuk: – 250 g mąki – 1/2 szklanki wody – 1/4 szklanka oleju lub 2 łyżki smalcu – 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać wodę z solą. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodawać tłuszcz. Po wyrobieniu ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki. Smażyć na suchej, teflonowej
I LOVE LIFEminut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub roztopić smalec ( ja wolę używać smalcu, bo racuchy są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku) . Za każdym razem moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez(...)każdej strony. Dodawać więcej tłuszczu podczas smażenia kolejnych placuszków. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć obficie cukrem pudrem. Doskonale smakują z domowym dżemem truskawkowym
Calzonella.comczasu do czasu mozna sobie pozwolić na taki domowy, choć dośc tłusty...ale nawet najlepszy kupowany się nie równa smakiem więc warto zrobić samemuSkładniki:1kg surowego dość tłustego boczkupół pętka kiełbasy np podwawelskiej1 duża cebulapieprz młotkowany z kolendrą Kamismajeranek KamisWykonanie:Boczek kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa(...)boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchniponownie wyrośnie. 4 Podniesione kulki spłaszczamy w ręku i łyżeczką nakładamy marmoladę. Zawijamy w sposób pokazany na filmie. Pozostawiamy na kolejnych kilka minut do wyrośnięcia. 5 Na rozgrzewamy smalec delikatnie kładziemy pączki i smażymy na złoty kolor. Po kilkunastu sekundach przekładamy na drugą stronę. 6 Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestygnięte pączki posypujemy cukrem pudrem(...)cukru pudru do momentu aż powstanie jednolita masa, w której zamaczamy wierzch pączka Po więcej przepisów na tłusty czwartek zapraszam na uDolores.pl/tlusty-czwartek. Życzę smacznego! Artykuł Pączki domowe na karnawałowe obżarstwo pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyponieważ jest smaczna, a szczególnie lubiana przez dzieci. Do tego tania i łatwa do przygotowania. Mięso można piec w foremce lub na blaszce. Klops pieczony (pieczeń rzymska) to kolejna domowa wędlina do keto pieczywa np do szkoły, na uczelnię, do pracy czy w podróż. Tutaj przepis podstawowy, który pochodzi z mojego domu rodzinnego, ale z różnymi dodatkami i przyprawami można(...)wieprzowego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek) 60 g cebuli 20 g masła klarowanego 1 jajko sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 10 g smalcu (u mnie gęsi) 4 łyżki zimnej wody 150 g (10 plastrów średniej grubości) słoniny Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę a następnie podsmażyć na maśle klarowanym. Do mięsa
Ola la LCHFCześć! Następny dowód na to, że im mniej składników to smaczniej. Rozpoczął się czas na nowalijki. Pierwszą moją nowalijką w kuchni jest młoda kapusta. Smak wyniosłam
Pieprzyć z FantazjąKolejny przepis na domowe pączki - miękkie, puszyste i słodko-kwaśne w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie pasuje do słodkiego ciasta drożdżowego. Z poniższego przepisu upieczecie 20 pączków. Pamiętajcie, że przygotowując domowe pączki musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto drożdżowe powinno dwukrotnie urosnąć. Dodatkowo pączki należy bardzo dokładnie zlepić, aby podczas smażenia nie wyciekło nadzienie. Składniki na 20 pączków(...)całe jajko 1 szklanka mleka 1/2 kostki świeżych drożdży (50 g) 1 łyżka spirytusu 1/4 kostki masła (50 g) 3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli smalec lub olej do smażenia dodatkowo gęsty dżem z czarnej porzeczki cukier puder porzeczkowy lukier (na 5 pączków) 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki liofilizowanej czarnej porzeczki odrobina przegotowanej wody
UgotowaćSzarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto ! Ale tylko domowa i ze sprawdzonego przepisu. Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia ! Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata 😊 SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE(...)szklanki mąki pszennej(450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 g margaryny 50 g smalcu 5 żółtek Szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy
Marcepanowa kuchniawyszła im oponka. A nadziałam je moim ostatnio ulubionym powidłem- śliwką prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży 2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła(...)czekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku 150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 2 litry oleju do smażenia (może być pół na pół ze smalcem) Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Śmietankę podgrzewać prawie do wrzenia ale nie zagotować, wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadostałam 5 faworków, ze smaku nie były wcale podobne do tych domowych, zrobionych własnoręcznie, czuć było chemią, słabej jakości tłuszczem i od tamtego czasu "chodziły" za mną te domowe, które kiedyś robiła moja mama, no i dziś pokusiłam się o zrobienie, i wyszły moim zdaniem idealne, nie przeszły tłuszczem i dodatkowo są takie, jakie powinny być chruściki - chrupkie i kruche(...)gęstej, kwaśnej 18% 2 płaskie łyżki masła 2 płaskie łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekonieczne) szczypta soli 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia - olej lub smalec najlepiej cukier puder do dekoracji Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, elastyczne, nielepiące się do dłoni, jeżeli konieczne podsypujemy mąką. Formujemy kulkę
Piekę, bo lubięZupę fasolową robię dość rzadko...tylko mąż lubi taką zupę..ja oczywiście też zjem..ale nie przepadam za takimi zupami..Zupę fasolową gotowałam w sumie nie
Moje domowe kucharzenieLeczo do słoików na zimę Najlepszy przepis na leczo w słoikach. Leczo do słoików na zimę przygotowujemy dokładnie tak samo jak leczo z kiełbasą do szybkiego zjedzenia, ale bez smalcu i mięsnych dodatków. Właśnie takie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni goście. Ciepłe, smaczne i kolorowe leczo w słoikach jest gotowe dosłownie(...)zimę to leczo wegetariańskie, usmażoną kiełbasę i boczek dodajemy dopiero przed podaniem. Czasami podkręcamy smak leczo dodając już na talerzu odrobinę ostrych przypraw, takich jak sos sriracha . Przepis na domowe leczo do słoików na zimę. Leczo do słoików na zimę proporcje na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra) 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku
Cztery FajeryKojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. składniki :50 dag mąki5 dag drożdżyłyżeczka smalcu2 łyżki masłałyżka kwaśnej śmietany2łyżki cukru (ja daję 4 lub 5)2 jajaszklanka wodyodrobina solitrochę makuZrobić rozczyn(...)mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki
Praktyczna plWitajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki
Kuchnia domowa AniPasztet drobiowy Jego delikatny, łagodny smak, odpowiada chyba każdemu. Warto więc by jak najczęściej, gościł na naszych stołach. Składniki 1 kurczak o wadze ok 1
Miód i pieprzDzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne tortlille z kurczakiem bez chemii.Smakują dorosłym, ale najbardziej chyba dzieciakom !!!SKŁADNIKI (16 sztuk)1/2 kg
Moje Kuchenne Rewelacje