smalec domowy - 1334 przepisów (strona:63/89)

Smarowidło pasztetowe do słoików 152

Domowy pasztet to jeden z moich ulubionych rarytasów, który kojarzy mi się z dzieciństwem :) Tak tak .. uwielbiam wszelakie pasztety włącznie z tymi pieczonymi. Dziś jednak domowe pasztetowe smarowidło, które powstało na życzenie mojej ukochanej pierworodnej. Maszerując między regałami córcia moja dostrzegła pasztet. Bez chwili zawahania usłyszałam "Mamuś lubię pasztet, taki jemy w przedszkolu. Mogę zjeść go dziś w domu?" Moja(...)przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu.  Pasztet wieprzowy do słoików  SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś cia laurow ego kilka ziarenek ziel a angielskie  PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy szynkę i podgardle, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bolillos - meksykańskie bułeczki 169

Domowe pieczywo najlepsze...każdy chyba o tym wie...i jak tylko mam czas piekę i chleb i bułeczki...chleba co prawda dawno nie piekłam ..ale bułeczki dość często..Pyszne bułeczki pieczone... według tego przepisu..moje troszkę popękały podczas pieczenia..ale na smaku nic nie straciły.. 100 g mąki pszennej białej chlebowej  [ dałam zwykłą] 1 łyżeczka drożdży instant(...)wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 400 g mąki pszennej białej chlebowej  1 1/2 łyżeczki soli  1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego)  [ dałam olej z awokado] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Domowy chleb 163

łyżeczki cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można pominąć) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowy chleb'; listonic_content='1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 50 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru'; document.write(" "); Do ciepłej wody wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Mieszamy widelcem do rozpuszczenia(...)misce nie będzie już nigdzie surowej mąki, przestajemy dolewać wodę i odstawiamy całość na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie

Proste-przepisy.pl
Smarowidło kanapkowe 112

Tak sobie słucham czasem tych różnych opowieści mojego dziecka na najbardziej dziwaczne tematy i każdego dnia mam coraz większe trudności z wyjściem z podziwu dla tej

Czary - gary w kuchni
Potrawka z soi (wegetariańska) 161

Zainteresowałam się tym "wynalazkiem" gdy zagłębiłam się w tajniki kuchni wegetariańskiej. Jest to rodzaj tłuszczu, na którym można smażyć potrawy. Możemy go też używać do smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :) Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć(...)czajniku i zalewamy nasze warzywa tylko do ich przykrycia. Dodajemy przecier pomidorowy, selera naciowego i soję. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Propozycja podania z ryżem brązowym i domowym ogórkiem kiszonym :) Potrawka z soi (wegetariańska) Potrawka z soi (wegetariańska

Pyza i Surówka
Rillettes z gęsi 162

wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień(...)owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego jest świeży domowy chlebek i kiszone lub konserwowe ogórki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 126

wspólna dla byłych krajów Związku Radzieckiego. Możemy zjeść tu pierogi, marchewkę po koreańsku, soljankę czy pielmieni. Część jest bardzo regionalna. W Chiwie mamy dania typowe dla Chorezmu jak zielony domowy makaron shuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny(...)każdym zakątku i każdym domu robi się go trochę inaczej a opcjonalne dodatki to: ciecierzyca, jajka na twardo, jaja przepiórcze, suszone morele a nawet konina. Składniki: masło klarowane lub smalec do smażenia 3 marchewki obrane i pokrojone w grube paski duża cebula obrana i pokrojona 200 g mięsa np karkówki, cielęciny lub baraniny- oczyszczonego i pokrojonego w grubą kostkę litr

Ugotowane pozamiatane
Biała kiełbasa II 181

Leśnego Zakątka . Przepis nieco inny od tego z którego korzystałam do tej pory. Robiłam z 1/3 porcji, zmniejszyłam ilość chili  - kiełbasa wyszła rewelacyjna. Jak raz zrobimy domową kiełbasę o której wszystko wiemy - nie prędko wrócimy do tej ze sklepu. A może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa do żuru i białego barszczu.  składniki 1kg karkówki(...)wlewając resztę zimnej wody i wyrabiać przez kilka minut aż masa będzie dobrze przemieszana i klejąca.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić

Stare Gary
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 208

około 20 minut, aż  się zrumieni. Odwrócić gęś na "plecy" i piec kolejne 1,5-2 godziny do zrumienienia, już bez przykrycia. Można gęsiarkę  obrócicćo 180`, bo domowe piekarniki nie pieką równomiernie. W międzyczasie można kilkakrotnie podlać gęś wytopionym tłuszczem upieczoną gęś wyjąć z piekarnika i porcjować dopiero po koło 10 minutach, aż soki się ustabilizują. Zbyt wczesne(...)SMACZNEGO ! uwagi: kości z uczty zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 164

domu w karnawale,w czasie bali i wielkich kuligow.U mnie natomiast nie moze zabraknac go w Sylwestra.Nic tak nie smakuje w te jedyna noc w roku jak miseczka goracego domowego bigosu i to niezaleznie od tego,gdzie spedzamy ten czas.Ile domow ,tyle przepisow na najlepszy bigos.Ja tez twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym.Czym sie rozni od innych?Miesa(...)przetrawic. Skladniki:1,5 kg kiszonej kapusty1,5 kg bialej kapustykarczek- 1kgkawalek lopatki-500-600 gnoga indycza-700 gboczek okolo- 300 gkielbasa slaska-4 kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc przez noc ,jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pleśniak 241

każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)2 łyżki kakao 2 łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym

Basia w kuchni
Żeberka duszone w sosie własnym 128

pieprz słodka papryka 1 ząbek czosnku 2/3 liście laurowe 4/5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki smalcu Pasek żeberek dzielimy na mniejsze kawalki tak aby na każdej porcji były 2/3 kostki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, następnie roztopić smalec na dużej głębokiej patelni lub brytfance. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy porcje żeberek, obsmażamy z każdej strony(...)dłużej w zależności od wielkości żeberek. Od czasu do czasu uzupełniamy odparowany płyn. Mięso powinno bez problemu odchodzić od kości. Na koniec doprawiamy majerankiem i opcjonalnie wegetą ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie ➥  Tutaj ) Mięso przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy do garnuszka przez gęste sito i możemy delikatnie zaciągnąć mąką w zależności jak gęsty sos lubimy. Włożyć ponownie

Andzia Pichci
KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM 134

Najlepsze kotlety de volaille Przepis na klasyczne kotlety de volaille z masłem. Klasyczne, domowe kotlety de volaille , panierowane w bułce i smażone na patelni. Pyszne kotlety dewolaje z kurczaka z masłem. Jako nadzienie można zrobić masło ziołowe. Można dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Wyśmienity będzie także szpinak uduszony na maśle z cebulką oraz czosnkiem. Jak zrobić kotlety de volaille(...)volaille z kurczaka - przepis. Składniki na kotlety de volaille: 4 piersi z kurczaków 60g zimnego masła w kostce 1 jajko + 1 łyżka mleka mąka i bułka tarta do panierowania smalec lub masło klarowane do smażenia sól i pieprz do smaku do zamarynowania mięsa z kurczaka: sól pieprz mielony 1-2 cebule Przepis na kotlety de volaille - przygotowanie krok po kroku

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania