Kotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi... Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone 😊 Moim zdaniem tajemnicą(...)zrobić po raz pierwszy przepyszne mielone kotlety? Składniki na mielone: ok 600 g mięsa mielonego 2 jajka 1 namoczona wcześniej kajzerka 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz smalec do smażenia masło klarowane do podsmażenia cebuli Wykonanie: Cebulę kroimy drobno, przesmażamy wraz z czosnkiem na klarowanym maśle na złoty kolor. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy. Do masy
Walijskie Pichceniepracy dwie koleżanki obchodziły urodziny, więc dzisiaj był dla mnie naprawdę tłusty czwartek. Zaraz po pracy wzięłam się za trening. Jakaś równowaga kaloryczna musi być zachowana. Uważam, że domowe pączki są najlepsze. Minęły czasy, kiedy pączki były nadziewane tylko śliwkowymi powidłami. Teraz cukiernie, a i blogerzy prześcigają się w pomysłach na nadzienie do pączków. Osobiście wciąż uwielbiam pączki ze śliwkowymi(...)uwielbiam cynamon i często go używam w moich wypiekach. Tradycyjne amerykańskie donuty , które coraz częściej wypiekam na tłusty czwartek to oczywiście donuts smażone. Pączki i donuty zawsze smażę na smalcu. Muszę zjechać pół Goteborga aby zdobyć polski smalec. Mamy tutaj polski sklep z polskimi delikatesami, więc jak już nie mogę się obejść bez czegoś to jadę na polskie zakupy. Wracając
codojedzeniatakiej wojskowej grochówki podczas spływu kajakowego. Dobra była, ale... Cóż, była nieco rzadka i raczej uboga, a wędzone żeberka w niej zostały zastąpione kiełbasą. Teraz tak marudzę, gdyż taka domowa jest sto razy lepsza. Na świeżym powietrzu jednak wszystko smakuje nieco inaczej i wtedy tamta grochówka została pochłonięta z wielkim apetytem. Uwierzycie, że grochówka chodziła za mną od lata(...)pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele, wsypać groch
Obiad gotowyChrupiące placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane. Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane . Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury? Z czym podać placki ziemniaczane. Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej(...)średnie cebule około 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania) olej, smalec lub masło klarowane do smażenia ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków Przepis i przygotowanie placków ziemniaczanych: Krok 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy
Moja Książka KucharskaSprawdzony, najlepszy i najprostszy przepis na domowe faworki :), jak wiadomo te domowe zawsze najsmaczniejsze!. Składniki: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 kupiona w młynie - 6 pełnych łyżek kwaśnej śmietany - 6 żółtek, najlepiej z wiejskich jaj - 3 łyżki cukru - 1 łyżka octu - szczypta soli Dodatkowo: - tłuszcz do smażenia - cukier puder do posypania 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą(...)Gotowy płat ciasta kroimy w wąskie pasy o długości ok. 8-10 cm, nacinamy na środku i przewlekamy ciasto przez dziurkę. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można łączyć smalec z olejem rzepakowym. Czas pieczenia to nie dłużej niż 30-40 sekund, obracając widelcem aby obydwie strony równo się zarumieniły. Łyżką cedzakową wyciągamy chrust z oleju i odsączamy
Apetyczna babeczkaniefiltrowane, niepasteryzowane, żywe. Wśród oferowanych piw produkowanych w mini browarze można znaleźć jasne, ciemne, mocne, pszeniczne, miodowe, karmelowe. Standardowo do piwa tzw. spiżowego dostajemy ichniejszy chleb z ichniejszym smalcem we środku. To tak jakbyśmy kupowali ołówek i temperówkę - jedno do drugiego pasuje... Spróbowałem dwóch pierwszych. Wrażenie? Jasne niezwykle delikatne, nie za mocno nasycone dwutlenkiem węgla, dzięki(...)dobrych odczuciach smakowych ma się ogromną ochotę kupić taką butelczynę 0,9 l z piwem spiżowym i skonsumować w tak pięknych okolicznościach przyrody gdzieś w okolicach zacisza domowego. Na przeciw sklepiku znajdziemy maszynę, w której możemy zakupić monety pamiątkowe z lokalu. A co! Jak markjeting to markjeting! Generalnie lokal podzielony jest na część restauracyjną i barowo-pubową, w której
Right Behind The KitchenKotlety z udźca indyka Pyszne kotlety z udźca indyka , a’la schabowy . Mięso indyka bywa twarde , a czasami trudne do obróbki . Kotlety to świetny pomysł
Ogrodnik w podróżyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z owocami Tarta z owocami to bardzo smaczny, sezonowy wypiek. Domowe tarty w ostatnim czasie stały się jednym z moich ulubionych deserów, szczególnie w sezonie letnim, kiedy jest pełno smacznych owoców. Tarta z truskawkami, czereśniami, malinami czy wiśniami smakuje naprawdę świetnie. Tak naprawdę do tarty można dodać wszystkie ulubione owoce. Ja akurat miałam pod ręką truskawki(...)przepis! PRZEPIS NA TARTĘ Z OWOCAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła łyżka smalcu 1 jajko KREM 3/4 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 30% 40 g proszku budyniowego 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 200 g mlecznej czekolady ulubione owoce do dekoracji Wykonanie Z podanych składników
Przepiski.plSkandynawska zapiekanka „kuszenie Janseena „ Dziwna nazwa i tak samo dziwne danie . Znalazłam je w książce kuchnie świata ” kuchnia skandynawska ” i wiecie co
Ogrodnik w podróżyPasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam(...)duża cebula – 2 liście laurowe – kilka ziaren pieprzu – 2 czerstwe kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa – smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe
nietylkopasta.plCześć :D Jutro mamy Tłusty Czwartek i nie może być inaczej jak wszyscy biegniemy po coś tłuściutkiego i słodkiego. Faworki, pączki będą królowały jutro u nas
Pieprzyć z FantazjąCześć! Jutro mamy Tłusty Czwartek i nie może być inaczej jak wszyscy biegniemy po coś tłuściutkiego i słodkiego. Faworki, pączki będą królowały jutro u nas na
Pieprzyć z FantazjąDOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER Świąteczny,domowy pasztet wiejski, jaki piekły kiedyś nasze babcie, a dziś w sklepie trudno już taki kupić. Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, jest w moich okolicach bardzo rozpowszechniony. Traktuje się go przede wszystkim jako potrawę świąteczną. Pieczemy go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań np.: chrzcin, komunii, odpustów. Przyrządza(...)SKŁADNIKI: 300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera bułka tarta do wysypania formy PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka Kucharskaliście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu. Pośpiech i brak czasu sprawia, że kupujemy często gotowe mięso mielone. Należy pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości, stabilizatory - to najłagodniejsza wersja. Tylko wtedy gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy je w domu(...)mieszanego wieprzowego 100-150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu bułka tarta do obtoczenia smalec lub olej do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obrać z powięzi, skóry i ścięgien, pokroić w grubą kostkę bułkę namoczyć w ciepłym mleku lub mleku wymieszanym pół na pół z wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Za każdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe
mojewypiekiinietylkoZa każdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe
mojewypiekiinietylko