smalec domowy - 1334 przepisów (strona:62/89)

Gulasz z podrobów 106

wody, a powstały wywar zostawiamy do późniejszego wykorzystania. W międzyczasie cebulę, paprykę, seler naciowy i marchew kroimy w niedużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 2 minut na wysokim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 17-20 minut. Ugotowane podroby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy(...)zimną wodą tak by powstała zawiesina, którą wlewamy na patelnie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Gulasz serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem niepalona kasza gryczana i domowa kapusta kiszona). The post Gulasz z podrobów appeared first on Oslov

Oslov.
drobne ciasteczka 192

basta. W tym roku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie(...)upiec ciasteczek to namawiam:) Podaję przepis na ciasto podstawowe, z dodatkami możecie kombinować dowolnie.  Składniki: 500 g mąki + do podyspania 250 g masła 50 g smalcu 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tradycyjna klasyka na święta w pasztet domowy wg Mamy Hani zaklęta 111

Pasztet przyprawiamy najpierw solą i pieprzem. Doprawiamy do smaku mielonym imbirem i tartą gałką muszkatołową (ja na taką ilość mięsa zużyłam niecałą sztukę). Dobrze wyrobioną masę wykładamy do wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą wąskich blaszek. Wyrównujemy (jak to Mama mi określiła - głaszczemy) łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy aż się ładnie zrumieni w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni(...)mielenia bo jak bym jeszcze miała kręcić ręcznie mięcho to zakwasy murowane. Tym razem pasztet robi Mama i doczekać się nie mogę jak go skosztuję. A dla wszystkich producentów domowego pasztetu życzenia powodzenia i wyrazy szacunku. Niestety fotki z produkcji uległy zniszczeniu wraz z podstarzałą kartą pamięci. No cóż, pewne chwile są po prostu niepowtarzalne

Kuchnia po mojemu
Domowe wędliny: Boczek pieczony 317

Pyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :)Składniki:boczeksólpieprzpapryka słodka i ostraziele angielskieliście lauroweMięso można upiec w całości, ja jednak zawsze dzielę je na mniejsze kawałki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw.  Nacieramy je z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie(...)piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo.Smacznego

chwile dla mnie
Bockwurst - niemiecka kiełbasa cielęca 156

niemiecka kiełbasa cielęca, delikatna w smaku, lekko pachnąca goździkami, przyprawiana pietruszką i szczypiorkiem. Najsmaczniejsza podawana na gorąco zaraz po ugotowaniu. Popijać piwem :) Polecam! Przepis z  książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki (na 1 kg surowej kiełbasy) 850 g cielęciny -  Ø  5 125 g tłuszczu wieprzowego (użyłam podgardla(...)pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem  Ø 5 .  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić

Stare Gary
Keto deser- Czekoladowe donuty (Paleo, LowCarb) 104

się w dniu dzisiejszym z większości cukierni potrafi przyprawić o mdłości. Dla mnie byłby to skuteczny odstraszacz. Toksyczna kąpiel Niewiele cukierni smaży jeszcze pączki w tradycyjny sposób, czyli na smalcu. W obawie przed mitem o zabójczym cholesterolu pochodzącym oczywiście z tłuszczu zwierzęcego, cukierniane pączki kąpią się najczęściej w oleju roślinnym. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku też fakt(...)wzrośnie, to nic się w tej kwestii nie zmieni. I pączki nasączone tą trucizną będą nadal święcić triumfy. Pączek w wersji Keto Ale ten, kto zdecyduje się na domowe pączki z tego przepisu może być pewien, że nie są one trujące. Są to pączki w typie amerykańskich donutów. Pieczone, ale za to z polewą! Intensywnie czekoladowe (za sprawą mojego ulubionego

Modern Cave Girl
WYKWINTNE CHRUSTY 231

dziś przepyszne chrusty.Kruche i rozpływające się na podniebieniu.Polecam przepis. Klasyczny przepis na CHRUSTY domowe!. 50DAG.MĄKI 2ŁYŻKI CUKRU PUDRU 3-4 ŁYŻKI ŚMIETANY 1ŁYŻKA SPIRYTUSU LUB OCTU 1ŁYŻKAMIĘKKIEGO MASŁA CUKIER PUDER DO POSYPANIA 1KG.SMALCU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ NA STOLNICY WSYPUJEMY MĄKĘ I ROBIMY DOŁEK,DODAJEMY KWAŚNĄ ŚMIETANĘ,CUKIER PUDER,SPIRYTUS,LEKKO WYRABIAMY CIASTO,DODAJEMY ŻÓŁTKA I JESZCZE PRZEZ CHWILKĘ WYRABIAMY.GDY CIASTO BĘDZIE ZBYT(...)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ ABY NIE OBESCHŁO.URYWAMY PO KAWAŁKU I WAŁKUJEMY NA PLACEK.WYCINAMY RADEŁKIEM PASKI O SZER.3CM.A DŁ.2CM.KAŻDY CHRUŚCIK NACINAMY NA ŚRODKU I PRZEWIJAMY.GOTOWE SMAŻYMY NA ROZGRZANYM SMALCU NA ZŁOTY KOLOR.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PYSZNE ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 107

świeżej.  Najczęściej dodatkami do kapusty są grzyby leśne, pieczarki, przesmażony boczek, cebulka lub kiełbasa, a nawet mak. Jak zrobić łazanki  - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo łatwe. A jeżeli zdecydujemy się na gotowy makaron typu łazanki ze sklepu to pyszny obiad pojawi się na stole w mgnieniu oka :) Od razu można przygotować większą(...)obiad Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 7 średnich pieczarek 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis na łazanki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę kiszoną osączyć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie i pokroić cebulę

Moja Książka Kucharska
Wspomnienie dzieciństwa w restauracji "Chłopskie Jadło" 131

Niedziela jest leniwym dniem, w którym odpoczywamy od pracy i domowych obowiązków. Czas poświęcamy relaksowi i wspólnym chwilom spędzonym z najbliższymi. Wraz z mężem wybraliśmy się do Galerii Mokotów na zakupy. Po popołudniu spędzonym na zakupach poszliśmy coś zjeść. Na ostatnim pietrze galerii jest spory wybór lokali gastronomicznych - od fast food po kuchnie orientalne. My postawiliśmy na polską tradycję(...)wyboru było sporo dań, nie tylko mięsnych - tak by trafić w gust każdego klienta. Jako przystawkę podawano klientom na desce kawałki chleba do posmarowania albo twarożkiem ze szczypiorkiem albo smalcem z cebulką i skwarkami. Przystawka mnie urzekła, a najbardziej smakował mi smalec. Przypominały mi się lata dziecięce na wsi u mojej babci, gdy jadło się chleb ze smalcem po całym

Projekty ze smakiem
Żeberka w kapuście – kociołek 208

wycinamy tylko głąb , marchewkę w grube plastry , a ziemniaki zostawiamy całe – tylko obrane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do rozgrzanego kociołka wrzucamy boczek i smalec , podsmażamy- wyjmujemy , następnie wkładamy po dwa żeberka , obsmażamy i wyjmujemy . Teraz wrzucamy kapustę (wszystko w połowie ilości ) , cebulę , marchew , z powrotem boczek i żeberka – wszystkie ziemniaki , solimy , pieprzymy , dodajemy(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To by było na tyle , danie gotowe , takie powolne duszenie w warzywkach powoduje ,że mięsko rozpada się samo i smakuje obłędnie, szczególnie z domowym pieczywem ziołowym . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Żeberka w kapuście – kociołek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Domowy pasztet 130

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej(...)średnia marchewka 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku pół kostki smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić  ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę

Gosia gotuje
20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Sylwester i Karnawał. 194

poświęcić trochę czasu. Spośród potraw zamieszczonych na moim blogu wybrałam takie, które podaje się na zimno lub wymagają krótkiego podgrzania. Przygotowuje się je przed przyjściem gości i  podczas domowej imprezy gospodarz nie spędza pół wieczoru w kuchni. Jeśli szukacie pomysłów na sałatki na imprezę to tutaj znajdziecie przepisy na 15 sałatek imprezowych , a obszerne zestawienie pomysłów na menu sylwestrowe(...)pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Paszteciki z brązową soczewicą Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Smalec z wędzonego boczku Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Suszone grzyby w cieście piwnym Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu

Codziennik Kuchenny
Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony 166

Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony, zapraszam po przepis !     Schabowy, kotlet schabowy to było życzenie moich dzieci na

Kuchnia na wzgórzu