wody, a powstały wywar zostawiamy do późniejszego wykorzystania. W międzyczasie cebulę, paprykę, seler naciowy i marchew kroimy w niedużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 2 minut na wysokim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 17-20 minut. Ugotowane podroby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy(...)zimną wodą tak by powstała zawiesina, którą wlewamy na patelnie. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Gulasz serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem niepalona kasza gryczana i domowa kapusta kiszona). The post Gulasz z podrobów appeared first on Oslov
Oslov.basta. W tym roku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie(...)upiec ciasteczek to namawiam:) Podaję przepis na ciasto podstawowe, z dodatkami możecie kombinować dowolnie. Składniki: 500 g mąki + do podyspania 250 g masła 50 g smalcu 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPasztet przyprawiamy najpierw solą i pieprzem. Doprawiamy do smaku mielonym imbirem i tartą gałką muszkatołową (ja na taką ilość mięsa zużyłam niecałą sztukę). Dobrze wyrobioną masę wykładamy do wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą wąskich blaszek. Wyrównujemy (jak to Mama mi określiła - głaszczemy) łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy aż się ładnie zrumieni w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni(...)mielenia bo jak bym jeszcze miała kręcić ręcznie mięcho to zakwasy murowane. Tym razem pasztet robi Mama i doczekać się nie mogę jak go skosztuję. A dla wszystkich producentów domowego pasztetu życzenia powodzenia i wyrazy szacunku. Niestety fotki z produkcji uległy zniszczeniu wraz z podstarzałą kartą pamięci. No cóż, pewne chwile są po prostu niepowtarzalne
Kuchnia po mojemuPyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :)Składniki:boczeksólpieprzpapryka słodka i ostraziele angielskieliście lauroweMięso można upiec w całości, ja jednak zawsze dzielę je na mniejsze kawałki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw. Nacieramy je z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką i ostrą, kładziemy ziele angielskie(...)piekarnika. Pieczemy ok. godziny, do czasu, aż mięso się ładnie zrumieni. Na dnie naczynia podczas pieczenia zbierze się płyn. Nie wylewamy go. Gdy zastygnie zmieni się w pyszny smalec z galaretką, którym można posmarować pieczywo.Smacznego
chwile dla mnieniemiecka kiełbasa cielęca, delikatna w smaku, lekko pachnąca goździkami, przyprawiana pietruszką i szczypiorkiem. Najsmaczniejsza podawana na gorąco zaraz po ugotowaniu. Popijać piwem :) Polecam! Przepis z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki (na 1 kg surowej kiełbasy) 850 g cielęciny - Ø 5 125 g tłuszczu wieprzowego (użyłam podgardla(...)pół godziny do lodówki. Schłodzony farsz ponownie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem Ø 5 . Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić
Stare Garysię w dniu dzisiejszym z większości cukierni potrafi przyprawić o mdłości. Dla mnie byłby to skuteczny odstraszacz. Toksyczna kąpiel Niewiele cukierni smaży jeszcze pączki w tradycyjny sposób, czyli na smalcu. W obawie przed mitem o zabójczym cholesterolu pochodzącym oczywiście z tłuszczu zwierzęcego, cukierniane pączki kąpią się najczęściej w oleju roślinnym. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku też fakt(...)wzrośnie, to nic się w tej kwestii nie zmieni. I pączki nasączone tą trucizną będą nadal święcić triumfy. Pączek w wersji Keto Ale ten, kto zdecyduje się na domowe pączki z tego przepisu może być pewien, że nie są one trujące. Są to pączki w typie amerykańskich donutów. Pieczone, ale za to z polewą! Intensywnie czekoladowe (za sprawą mojego ulubionego
Modern Cave Girldziś przepyszne chrusty.Kruche i rozpływające się na podniebieniu.Polecam przepis. Klasyczny przepis na CHRUSTY domowe!. 50DAG.MĄKI 2ŁYŻKI CUKRU PUDRU 3-4 ŁYŻKI ŚMIETANY 1ŁYŻKA SPIRYTUSU LUB OCTU 1ŁYŻKAMIĘKKIEGO MASŁA CUKIER PUDER DO POSYPANIA 1KG.SMALCU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ NA STOLNICY WSYPUJEMY MĄKĘ I ROBIMY DOŁEK,DODAJEMY KWAŚNĄ ŚMIETANĘ,CUKIER PUDER,SPIRYTUS,LEKKO WYRABIAMY CIASTO,DODAJEMY ŻÓŁTKA I JESZCZE PRZEZ CHWILKĘ WYRABIAMY.GDY CIASTO BĘDZIE ZBYT(...)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ ABY NIE OBESCHŁO.URYWAMY PO KAWAŁKU I WAŁKUJEMY NA PLACEK.WYCINAMY RADEŁKIEM PASKI O SZER.3CM.A DŁ.2CM.KAŻDY CHRUŚCIK NACINAMY NA ŚRODKU I PRZEWIJAMY.GOTOWE SMAŻYMY NA ROZGRZANYM SMALCU NA ZŁOTY KOLOR.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiświeżej. Najczęściej dodatkami do kapusty są grzyby leśne, pieczarki, przesmażony boczek, cebulka lub kiełbasa, a nawet mak. Jak zrobić łazanki - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo łatwe. A jeżeli zdecydujemy się na gotowy makaron typu łazanki ze sklepu to pyszny obiad pojawi się na stole w mgnieniu oka :) Od razu można przygotować większą(...)obiad Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 7 średnich pieczarek 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis na łazanki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę kiszoną osączyć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie i pokroić cebulę
Moja Książka KucharskaNiedziela jest leniwym dniem, w którym odpoczywamy od pracy i domowych obowiązków. Czas poświęcamy relaksowi i wspólnym chwilom spędzonym z najbliższymi. Wraz z mężem wybraliśmy się do Galerii Mokotów na zakupy. Po popołudniu spędzonym na zakupach poszliśmy coś zjeść. Na ostatnim pietrze galerii jest spory wybór lokali gastronomicznych - od fast food po kuchnie orientalne. My postawiliśmy na polską tradycję(...)wyboru było sporo dań, nie tylko mięsnych - tak by trafić w gust każdego klienta. Jako przystawkę podawano klientom na desce kawałki chleba do posmarowania albo twarożkiem ze szczypiorkiem albo smalcem z cebulką i skwarkami. Przystawka mnie urzekła, a najbardziej smakował mi smalec. Przypominały mi się lata dziecięce na wsi u mojej babci, gdy jadło się chleb ze smalcem po całym
Projekty ze smakiemwycinamy tylko głąb , marchewkę w grube plastry , a ziemniaki zostawiamy całe – tylko obrane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do rozgrzanego kociołka wrzucamy boczek i smalec , podsmażamy- wyjmujemy , następnie wkładamy po dwa żeberka , obsmażamy i wyjmujemy . Teraz wrzucamy kapustę (wszystko w połowie ilości ) , cebulę , marchew , z powrotem boczek i żeberka – wszystkie ziemniaki , solimy , pieprzymy , dodajemy(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To by było na tyle , danie gotowe , takie powolne duszenie w warzywkach powoduje ,że mięsko rozpada się samo i smakuje obłędnie, szczególnie z domowym pieczywem ziołowym . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Żeberka w kapuście – kociołek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej(...)średnia marchewka 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku pół kostki smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę
Gosia gotujepoświęcić trochę czasu. Spośród potraw zamieszczonych na moim blogu wybrałam takie, które podaje się na zimno lub wymagają krótkiego podgrzania. Przygotowuje się je przed przyjściem gości i podczas domowej imprezy gospodarz nie spędza pół wieczoru w kuchni. Jeśli szukacie pomysłów na sałatki na imprezę to tutaj znajdziecie przepisy na 15 sałatek imprezowych , a obszerne zestawienie pomysłów na menu sylwestrowe(...)pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Paszteciki z brązową soczewicą Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Smalec z wędzonego boczku Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Suszone grzyby w cieście piwnym Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu
Codziennik KuchennySchabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony, zapraszam po przepis ! Schabowy, kotlet schabowy to było życzenie moich dzieci na
Kuchnia na wzgórzu