szukacie łatwego przepisu na domowy pasztet,na wyjątkowe okazję takie jak Święta,Sylwestra czy inne-dobrze trafiliście. Przepis ten pochodzi od mojej babci i ma bardzo długa tradycję w naszej rodzinie a do tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe(...)bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy
Wielki apetytKapuśniak z kapusty białej. Przepis na pyszny, domowy kapuśniak ze słodkiej kapusty z warzywami. Tradycyjna polska zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole. Prosty przepis na kapuśniak z marchewką, porem, podsmażoną cebulką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Kapuśniak doprawiony mieloną papryką i zabielany śmietaną, bez ziemniaków. Do gotowego kapuśniaku podaje się, jako wkładkę, oddzielnie ugotowane ziemniaki z wody, kaszę perłową(...)przygotowanie krok po kroku: Krok 1. rosół przecedzić kapustę poszatkować, rozłożyć na blacie lub stolnicy, oprószyć solą i zostawić na godzinę, aby zwiędła cebulę obrać i posiekać, poddusić na smalcu marchew i pietruszkę obrać, następnie zetrzeć na tarce do jarzyn pora oczyścić i pokroić w plasterki w kubeczku rozmieszać śmietanę i mąkę Krok 2. Zagotować rosół, włożyć poszatkowaną białą kapustę
Moja Książka KucharskaZapraszam Was do posmakowania kartoflanki, (kartoffelgulasch) zupy mojego dzieciństwa, mama często nam ją gotowała. Jej nazwa domowa była dziwna, nawet jej nie podam...😀 Kminkowa, aromatyczna, lekko pikantna. Bardzo ją lubiłam, więc także ją gotuję. Domownicy chwalą, jedna porcja to za mało... Polecam, warto ją podać, na zimowe obiady lub kolacje ! Kartoffelgulasch Ziemniaki(...)marchewki ( 30 dag) Ćwiartka selera ( 5 dag) Średnia pietruszka (5 dag) 4 ząbki czosnku 2 cebule ( 25 dag) 15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy Smalec Ziele angielskie Listki laurowe Pieprz ziarenka Sól Papryka słodka Papryka ostra Kminek Majeranek Warzywa należy obrać i umyć, odpowiednio pokroić. Marchew, seler i pietruszkę, na mniejsze kawałki, ziemniaki na większe ( szybciej się gotują
Takie tam pichcenieteż ze dwie duże garście :)*2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego225 g sera halloumi kilka malin (użyłam mrożonych)kilka jeżyn (użyłam mrożonych)4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem)mąka pszenna do obtoczenia wątróbekmleko do namoczenia wątróbeksmalec do smażenia wątróbekWykonanie:Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam je do miseczki i zalałam mlekiem.W tym momencie zadzwonił(...)wróciłam do kuchni, rozmawiałam tylko 20 minut :) Rukolę opłukałam, osuszyłam. Do rondelka wlałam ocet balsamiczny i mus malinowy. Owoce rozmrażałam w mikrofalówce. Na jedną dużą rozgrzaną patelnię wyłożyłam smalec. W czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę ponakłuwałam wykałaczką. W czasie, w którym wątróbki smażyły się na jednej stronie rozgrzałam
Blondynka GotujeCo prawda pączkowy szał już minął ale przecież jadamy je nie tylko w Tłusty Czwartek:) Może komuś z Was przyda się jeszcze przepis. Ja smażę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWpis na razie tylko z takim zdjęciem..po raz pierwszy postanowiłam zrobić piernik dojrzewający 6 tygodni..no i teraz akurat pora zacząć przygotowania..Przepisów w sieci
Moje domowe kucharzenienajlepszy dzień w roku dla wszystkich łasuchów! Choć ciasta i słodkie uwielbiam piec, a za ich jedzeniem nie przepadam, tak dobrego pączka nigdy nie odmówię! Jak przygotować pączki domowej roboty? Tak jak w przypadku innych wypieków drożdżowych, wszystko zależy od przygotowanego ciasta. Kluczem jest przygotowanie rozczynu w ciepłym mleku (nie gorącym), z dodatkiem mąki i cukru, a następnie powolne wyrabianie(...)cieście użyte są świeże drożdże, żółtka, oczywiście mąka, mleko, cukier oraz tłuszcz. Smaży się je na mocno rozgrzanym oleju roślinnym , u mnie rzepakowym. Można też przygotować je na smalcu. Jeśli masz termometr do mierzenia temperatury jedzenia, zdecydowanie się przyda. Ja smażę je w oleju, który ma około 170 stopni Celsjusza . Od razu kiedy się rozgrzeje do tej temperatury, ustawiam płytę
RozdomowionaWitajcie, zapraszam do zestawienia przepisów, które można wykorzystać z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku! Pączki, racuszki, oponki, ciasteczka, chrust... Co kto lubi 😋 Oponki z serem
Kuchnia domowa AniPrzepis na tradycyjne pączki drożdżowe – miękkie, puszyste i wręcz rozpływające się w ustach! Ten przepis na pączki domowe to moim zdaniem jeden z najlepszych przepisów
Kulinarne Przebojedodatkiem brokuła i ziemniaków ..nic już więcej nie potrzeba , poza dobrym apetytem Bardzo lubię , takie potrawy w zimowe dni , są proste , rozgrzewające i bliskie sercu i żołądkowi ..takie domowe Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej , chudej 1 mały, świeży brokuł 2 duże marchewki 1 duża cebula 3-4 ziemniaki ( zależy jak dużo lubimy ) kilka gałązek, świeżego tymianku ( lub łyżeczka suszonego(...)śmietany kremówki ( mało zdrowa ale nie zastąpiona , daje specyficzny smak ) 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 duże ,ząbki czosnku pieprz , sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia duża, łyżka mąki rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć mięso
Ogrodnik w podróżyPrzygotowanie ; Wołowinę umyć i pokroić w kostkę, podobnie obraną marchew najlepiej w grube plasterki Cebulę obrać i pokroić w kostkę, jak najdrobniejszą Mięso i cebulę zrumienić na oleju lub smalcu Na koniec smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać przecier pomidorowy, marchew(...)malutkim ogniu do miękkości mięsa Wtedy przyprawić zupę ostrą papryką , keczupem, pieprzem i solą ewentualnie cukrem Można podawać z tostami. Pomysł pochodzi z dodatku z przepisami z "Poradnika domowego" - listopad
Proste Potrawyvotes ) Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika Meksykański garnek na wyjazdy, idealne domowe jedzenie do słoika. Poświęcenie które poniesiesz na przygotowanie tego dania, odpłaci się w momencie , kiedy albo z braku czasu, lub też z powodu wyjazdu zapragniesz szybkiego posiłku. Szybkiego ale smacznego i domowego Wtedy wystarczy otworzyć słoik i wylać jego magiczną zawartość na talerz, wstawić(...)słodkiej jeśli wolisz łagodnie 2 łyżki brązowego cukru lub miodu sól do smaku smalec wieprzowy Mięso z łopatki pokrój w średniej wielkości kawałki i mocno zrumień na smalcu , tak aby porządnie się przysmażyły Przełóż do garnka. Pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek, zrumień na smalcu i przełóż do garnka z wieprzowiną. Używaj do smażenia wszystkich składników, tej samej patelni
Ogrodnik w podróżyKokosowe naleśniki a’la rafaello to prosta przyjemność delektowania się smakiem kokosa i migdałów, zawinięta w pysznym naleśniku. Jest to prosty przepis pełen niezwykłego smaku orientu
Ciasta z tradycjami