smalec domowy - 1334 przepisów (strona:47/89)

Perfekcyjne pączki z lukrem lub cukrem pudrem 119

drożdży 3 żółtka 1 całe jajko 7 dag masła Pół szklanki mleka 10 dag cukru skórka z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki rumu Marmolada różana do nadziewania Smalec lub olej do smażenia Przygotować zaczyn z drożdży. W małym garnku drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru kryształu aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki(...)połączyć mąkę z pozostałymi składnikami. Gdy drożdże podwoją już swoją objętość, wlewamy je do przygotowanego ciasta i drewnianą warzechą wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Cały sekret przygotowania domowych pączków polega właśnie na doskonałym wyrobieniu ciasta. Nie powinniśmy się przy tym spieszyć - wyrabianie idealnego ciasta musi zająć około 20 minut. Po przygotowaniu ciasta prószymy je z wierzchu mąką, przykrywamy ścierką

Gotujemy i jemy
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 124

Składniki 750 g kapusty kiszonej domowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 cebula smalec     Przygotowanie   Karkówkę

R'n'G Kitchen
Pączki 100

kogo: dla mających ochotę na domowe pączki dla fanów karnawałowego smażenia dla pączkomaniaków Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka jajek (ok.7 szt.) lub samych żółtek (ok. 11szt.) 1 kostka masła lub margaryny (200g) 2 szklanki mleka 100g drożdży 2 łyżki spirytusu lub rumu marmolada (najlepiej twarda) szczypta soli 0,5kg smalcu i 0,5l oleju

Mania Wypiekania
Pączki + film 107

najprostsze w przygotowaniu pączki domowe z marmoladą w środku, oprószone cukrem pudrem są smacznym smakołykiem nie tylko w karnawale.W zbliżający się tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę . składniki na 12 - 15 pączków 4 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka cukru szklanka mleka 4 dag drożdży 2 łyżki masła 150 g marmolady olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania

Smakowite Dania
Kruchy z jabłkami 171

mniejsze kawałki oraz smalec. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, należy dodać jeszcze mąkę. Uformowaną kulę ciasta dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Tą większą część wałkujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą. Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany

upichcic
Domowe pączki 59

miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji 2:1) Na lukier: szklanka cukru pudru przesianego przez sito sok z niecałej cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki (2-3 godziny przed użyciem(...)pomocy szklanki wykrajać kawałki ciasta. Każdy kawałek uformować. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Smażenie pączków: W szerokim rondlu lub garnku roztopić smalec. Nie cały, tak z 3/4, gdyż po każdym smażeniu będziemy dodawać odrobinę świeżego. Poziom roztopionego smalcu powinien sięgać mniej więcej na wysokość 5-6 cm. Pączki powinny smażyć się na rozgrzanym, ale niezbyt silnym ogniu. Dzięki temu

Moja Delicja
oponki serowe wg mojej mamy 97

składniki: 500 g białego sera 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 240 g cukru szczypta soli 4 jajka 2 łyżki śmietany

Domowy Smak Jedzenia
Domowe pączki 362

Domowe pączki na Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego(...)łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych   Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji 2:1)   Na lukier: szklanka cukru pudru przesianego przez sito sok z niecałej cytryny   Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki (2-3 godziny przed użyciem). Powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztopić

Moja Delicja
Zupy polskie, czyli zalewajka 242

dodaję domową warzywną pastę bulionową i w sekundzie mam doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebulaodrobina smalcu do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Puszyste kotlety mielone podane z młodą kapustą 89

Klasyk polskiej kuchni: kotlet mielony. Nie ma chyba nikogo kto nie zna tego pysznego kotleta. Jednak nie zawsze wychodzi on smaczny, tylko twardy jak kamień, dlaczego

Pieprzyć z Fantazją
królik w śmietanie i marchewce 125

Królik to bardzo delikatne mięso, chude i zdrowe. Nie każdy go lubi, ale dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z farszem pieczarkowym 147

Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepszy do kiszenia – garnek hermetyczny z kamionki 143

cenie. We wrześniu 2010 roku został uruchomiony sklep internetowy. Oferta jest naprawdę bogata i różnorodna od artykułów do ogrodu, dla zwierząt, dla roślin, narzędzi, produktów BHP, aż po artykuły domowe, jak wspomniany garnek hermetyczny z kamionki. W celu zapoznania się z pełną ofertą firmy zachęcam do odwiedzin strony Dlaczego warto postawić na garnek hermetyczny z kamionki od Zagroda? Zamówiony przeze(...)kamionki (inaczej beczka z kamionki) jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów. Doskonale nadaje się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu itd. Ja używam go głównie go kiszenia. Garnek ma wymiary 30 cm (szerokość) i 36 cm (wysokość). Jeśli jeszcze nie kisiliście ogórków czy kapusty w takim garnku, to naprawdę Wam polecam

Słodkie okruszki
oponki serowe + film krok po kroku 85

składniki: 500 g sera białego 500 g mąki 100 g cukru 2 żółtka 2 jajka 175 ml śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Tuszonka w/g JackaW 374

SUROWIEC WIEPRZOWY  -boczek 1 kg -karkówka 1 kg -łopatka 1 kg -szynka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa marchwiowa z klopsem 145

Doskonała propozycja na obiad, zarówno dla małych, jak i dla dużych. -- 1. Zupa z mrożonek -  450 g młodej marchewki, 450 g groszku z marchewką, włoszczyzna

chleba naszego
zupa z dzikiego szczawiu 107

piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi

mojej kuchni
zupa z dzikiego szczawiu 171

piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi

w mojej kuchni
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 220

kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 184

kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule

Fiolka w kuchni
królik w sosie kurkowym 146

Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia