drożdży 3 żółtka 1 całe jajko 7 dag masła Pół szklanki mleka 10 dag cukru skórka z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki rumu Marmolada różana do nadziewania Smalec lub olej do smażenia Przygotować zaczyn z drożdży. W małym garnku drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru kryształu aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki(...)połączyć mąkę z pozostałymi składnikami. Gdy drożdże podwoją już swoją objętość, wlewamy je do przygotowanego ciasta i drewnianą warzechą wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Cały sekret przygotowania domowych pączków polega właśnie na doskonałym wyrobieniu ciasta. Nie powinniśmy się przy tym spieszyć - wyrabianie idealnego ciasta musi zająć około 20 minut. Po przygotowaniu ciasta prószymy je z wierzchu mąką, przykrywamy ścierką
Gotujemy i jemySkładniki 750 g kapusty kiszonej domowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 cebula smalec Przygotowanie Karkówkę
R'n'G Kitchenkogo: dla mających ochotę na domowe pączki dla fanów karnawałowego smażenia dla pączkomaniaków Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka jajek (ok.7 szt.) lub samych żółtek (ok. 11szt.) 1 kostka masła lub margaryny (200g) 2 szklanki mleka 100g drożdży 2 łyżki spirytusu lub rumu marmolada (najlepiej twarda) szczypta soli 0,5kg smalcu i 0,5l oleju
Mania Wypiekanianajprostsze w przygotowaniu pączki domowe z marmoladą w środku, oprószone cukrem pudrem są smacznym smakołykiem nie tylko w karnawale.W zbliżający się tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę . składniki na 12 - 15 pączków 4 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka cukru szklanka mleka 4 dag drożdży 2 łyżki masła 150 g marmolady olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania
Smakowite Daniamniejsze kawałki oraz smalec. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, należy dodać jeszcze mąkę. Uformowaną kulę ciasta dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Tą większą część wałkujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą. Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany
upichcicmiodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji 2:1) Na lukier: szklanka cukru pudru przesianego przez sito sok z niecałej cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki (2-3 godziny przed użyciem(...)pomocy szklanki wykrajać kawałki ciasta. Każdy kawałek uformować. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Smażenie pączków: W szerokim rondlu lub garnku roztopić smalec. Nie cały, tak z 3/4, gdyż po każdym smażeniu będziemy dodawać odrobinę świeżego. Poziom roztopionego smalcu powinien sięgać mniej więcej na wysokość 5-6 cm. Pączki powinny smażyć się na rozgrzanym, ale niezbyt silnym ogniu. Dzięki temu
Moja Delicjaskładniki: 500 g białego sera 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 240 g cukru szczypta soli 4 jajka 2 łyżki śmietany
Domowy Smak JedzeniaDomowe pączki na Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego(...)łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji 2:1) Na lukier: szklanka cukru pudru przesianego przez sito sok z niecałej cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki (2-3 godziny przed użyciem). Powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztopić
Moja Delicjadodaję domową warzywną pastę bulionową i w sekundzie mam doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebulaodrobina smalcu do smażenia
Kulinarne przygody GatityKlasyk polskiej kuchni: kotlet mielony. Nie ma chyba nikogo kto nie zna tego pysznego kotleta. Jednak nie zawsze wychodzi on smaczny, tylko twardy jak kamień, dlaczego
Pieprzyć z FantazjąKrólik to bardzo delikatne mięso, chude i zdrowe. Nie każdy go lubi, ale dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacenie. We wrześniu 2010 roku został uruchomiony sklep internetowy. Oferta jest naprawdę bogata i różnorodna od artykułów do ogrodu, dla zwierząt, dla roślin, narzędzi, produktów BHP, aż po artykuły domowe, jak wspomniany garnek hermetyczny z kamionki. W celu zapoznania się z pełną ofertą firmy zachęcam do odwiedzin strony Dlaczego warto postawić na garnek hermetyczny z kamionki od Zagroda? Zamówiony przeze(...)kamionki (inaczej beczka z kamionki) jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów. Doskonale nadaje się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu itd. Ja używam go głównie go kiszenia. Garnek ma wymiary 30 cm (szerokość) i 36 cm (wysokość). Jeśli jeszcze nie kisiliście ogórków czy kapusty w takim garnku, to naprawdę Wam polecam
Słodkie okruszkiskładniki: 500 g sera białego 500 g mąki 100 g cukru 2 żółtka 2 jajka 175 ml śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaSUROWIEC WIEPRZOWY -boczek 1 kg -karkówka 1 kg -łopatka 1 kg -szynka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Doskonała propozycja na obiad, zarówno dla małych, jak i dla dużych. -- 1. Zupa z mrożonek - 450 g młodej marchewki, 450 g groszku z marchewką, włoszczyzna
chleba naszegopiasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi
mojej kuchnipiasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem. W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi
w mojej kuchnikuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule
U Fiolkikuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule
Fiolka w kuchniMięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia