Składniki: groch cały 50 dag, woda do szybkowara 2 litry, soda 1 łyżeczka włoszczyzna 1 pęczek, marchew 2 sztuki większe, ziemniaki 10 sztuk, woda do gotowania
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 szczypta, kostka rosołowa 1 sztuka, marchew średnia 5 sztuk, woda
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: boczek świeży bez kości 1,5 kg, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula większa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 500 g mąki 7 g suszonych drożdży 125 ml mleka 200 ml wody 1 łyżka smalcu 1/2 – 1 łyżeczka soli wykonanie: Mąkę przesiewany do
Domowy Smak Jedzeniaprawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła 1 kg maki pszennej 3 jaja 3 łyżki kakao płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki zimnego mleka 1/2 łyżeczki soli 2/3 torebki przyprawy korzennej do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon) garść pokruszonych orzechów skórka pomarańczowa 2 duże słoiki domowych powideł śliwkowych Na polewę: 250 g masła 16 łyżek cukru
Krylowa Kuchnianiedługo zamieszczę przepis i nową zakładkę „wina domowej produkcji ” ) 1 kostka masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz do smaku sos : 1 łyżka słodkiej musztardy , najlepiej figowej 200 ml słodkiej , śmietany kremówki 30% sól , pieprz do smaku wywar z pieczenia przepiórek ( czyli , to zlejemy z brytfanki ) dodatkowo : kurzy smalec do obsmażenia przepiórek, lub olej jeśli nie macie Przepiórki
Ogrodnik w podróżyDomowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, 3 łyżki oleju. Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia. Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie
chleba naszegoktórego od wielu wielu lat moja mama robiła domowe świąteczne pieczyste. Teraz według tego przepisu korzystam ja, bo nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu. SCHAB PIECZONY Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3-4 łyżki majeranku smalec do smażenia Przygotowanie: Schab nacieramy solą i pieprzem oraz
Bon appetit mon amiesolą peklową. Ale jakież udane! Nie sądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej. Składniki: 70 dag schabu ok 15 g soli peklowej zioła prowansalskie słodka mielona papryka smalec Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą peklową
Kuchnia domowa AniŁopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę. Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików: wędlina drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrudne? Przygotowanie białej kiełbasy w warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać. Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu). Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita(...)minut - woda ma jedynie delikatnie "mrugać", nie wolno jej zagotować! Białą kiełbasę można również parzyć w rosole z warzywami i przyprawami, jej smak będzie jeszcze lepszy. Sekretem najlepszej, domowej białej kiełbasy jest sok, który powinien niemal tryskać z kiełbaski po jej przekrojeniu :) SKŁADNIKI : 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej b/k 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej
Moja Książka Kucharskadaje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!. Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 kg mięsa z golonki(...)łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe sosy pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać w zimnej wodzie, zalać 2 szklankami wody, lekko posolić i gotować przez ok 10-12 minut, wyłączyć, garnek
Apetyczna babeczkaSkładniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, jajka 2
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki czosnku
Domowy Smak JedzeniaCórcia uwielbia pączki, prosiła, więc mama musiała zrobić. Domowe najlepsze. Pączusie są bez drożdży, dlatego nie musimy martwić się, że ciasto nie wyrośnie. 400 g mąki pszennej tortowej 300 ml wody 80 g margaryny lub masła 3 jajka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 400- 500 g smalcu do smażenia Cukier puder Mąkę przesiewamy przez sitko
VioletoweKucharzenieSkładniki: mielone mięso z indyka 70 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, cebula smażona 1 sztuka, marchew duszona z obiadu 2 szklanki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięProponuję dzisiaj kopytka, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako danie główne. Potrzebujemy na 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg mąki + do przesypania
chleba naszegoTa sałatka jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Jako dziecko nie lubiłam jej, a będąc nastolatką jadłam ją na pajdzie pieczonego
To co kochammnie bez domowych pączków. Robione raz do roku z "sercem i duszą" smakują wyjątkowo. Zapraszam. SKŁADNIKI: 10 dag drożdży 1 kg mąki 15 dag cukru 1/2 l mleka 6 żółtek jajko 1/2 laski wanilii skórka z cytryny sól kieliszek spirytusu 6 łyżek oleju Dodatkowo smalec do smażenia konfitura z róży
W kuchennym oknie Ewy